Wordpress alapok

WordPress alapok, avagy mi is az a WordPress?

WordPress alapok közérthetően, avagy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a WordPress használata? Egyáltalán mi is az a WordPress és miért érdemes megfontolnod a használatát?

Ha saját weboldalt szeretnél készíttetni, vagy te magad készítenél egyet, akkor jó eséllyel találkoztál már a WordPress nevével. Egy manapság igencsak felkapott technológiáról van szó.

Röviden, felhasználói szempontból megfogalmazva a lényeget, a WordPress egy olyan szoftver melynek segítségével ingyenesen létrehozhatod és testreszabhatod saját weblapodat.

Természetesen jóval többet rejt magában, mint az ingyenes weboldal szerkesztés lehetősége. Szóval kezdjünk is bele és nézzük meg miért WordPress alapokon fut az interneten található weboldalak közel 30%-a.

wordpress logó

WordPress alapok

Ahhoz, hogy megértsük, mit is nyújt számunkra a szoftver használata, be kell vezetnünk némi webfejlesztéssel kapcsolatos alapismeretet. Ha nem érdekel a dolog technikai oldala, akkor nyugodtan ugorj a következő fejezetre.

Nos, weboldal készítése során első lépésként el kell döntened, hogy milyen alapokra fogod helyezni a website-ot. A legtöbb esetben két lehetőség közül választhatsz. Vagy egyedi fejlesztés mellett döntesz, vagy egy úgynevezett tartalomkezelő rendszert (CMS) használsz.

Ha csak blogolni szeretnél akkor számításba jöhetnek még az olyan megoldások, mint például a blog.hu-hoz, vagy a medium.com-hoz hasonló platformok használata, de ezek annyira limitáltak funkciók tekintetében, hogy a használatukat nem szoktam javasolni.

Ahhoz, hogy megértsük a különbséget a két fő metódus között nézzünk egy példát. Amikor beírsz egy url-t a böngésződbe a számítógéped csatlakozik egy szerverhez, majd ezt követően lekéri a weboldalhoz tartozó kódot a szervertől. Ezt a kódot a böngésző kvázi lefordítva megjeleníti a kért weboldalt. A lényeg itt leginkább magán a weboldal kódján van.

Egyedi fejlesztés esetén a weboldalt nulláról készítik el többféle programnyelv, általában HTML, CSS és Javascript segítségével. Az elkészült weboldalak fájljait feltöltik egy szerverre és így teszik elérhetővé az internethasználók számára.

Ez egy rendkívül idő-, és erőforrásigényes folyamat. Nagyfokú programozói tudás szükséges hozzá. Ne feledkezzünk meg többek közt a designt előzetesen elkészítő grafikusok munkájáról sem.

A második lehetőség egy tartalomkezelő rendszer, angolul content management system (CMS) használata jelenti. Ilyen rendszer a WordPress is. Itt dinamikusan jelenik meg a kód, beállításaink függvényben

Egyszerűen megfogalmazva, az olyan CMS-ek, mint a WordPress, segítenek felépíteni a weblapodat bármiféle programozói tudás nélkül. Egy keretet adnak, amit neked csak elképzeléseid szerint testre kell szabni és tartalommal megtölteni. Anélkül tudsz tartalmat megjeleníteni, hogy egy teljes infrastruktúrát fel kellene építened hozzá.

WordPress alapokra építve, néhány kattintással létrehozhatsz egy kapcsolat-, vagy termékoldalt anélkül, hogy súlyos pénzeket fizetnél ki a fejlesztőidnek.

Nézzük mit is jelent ez a gyakorlatban

Ahhoz, hogy egy blogposztot megírj és megjeleníts tartalomkezelő nélkül, legjobb esetben is egy komplett html fájlt kellene írnod, majd ezt feltöltened a szerveredre.

Ezzel szemben, ha a WordPress-t választod, egyszerűen megnyitod a szerkesztőfelületet ami kissé a Microsoft Wordre hajaz, megírod a posztot, megnyomod a publikálás gombot és máris elérhető a legújabb bejegyzésed.

Mennyivel egyszerűbb, nem?

Jó példa a képek, vagy videók feltöltése is. WordPress esetén a számítógépeden található fájlt egyszerűen fogd és vidd módszerrel feltöltöd a weboldaladra. Ugyanúgy, mint ahogyan Facebook-ra töltenél fel egy képet. Mindezt anélkül, hogy a szerverre történő manuális feltöltéssel kellene bajlódnod.

Ez csak két lehetőség, ezek mellett rengeteg dolgot tudsz néhány kattintással létrehozni, vagy módosítani. Többek között képeket, videókat tudsz cserélni, menüpontokat módosítani, új oldalakat létrehozni, űrlapokat készíteni, új felhasználói fiókokat generálni, üzeneteket küldeni vagy webáruház esetén rendeléseket elfogadni, kuponkódokat készíteni, termékeket feltölteni, vagy készletet menedzselni.

Természetesen a teljes kezelőfelület magyar nyelvű, így még angoltudásra sem lesz szükséged a használat elsajátításához.

wordpress.org website
WordPress.org

WordPress.org és WordPress.com közti különbségek

Szóval, érdekel a téma és rákerestél Google segítségével a WordPress szóra. Láthatod, hogy két különálló WordPress változat is létezik, a WordPress.org, illetve a WordPress.com.

A WordPress.org az a honlap, ahonnan letöltheted az ebben a bejegyzésben is tárgyalt WordPress CMS-t, illetve elérheted az ingyenes plugin és témakönyvtárat.

Ezzel szemben a WordPress.com szolgáltatást nyújt számodra. Ide beregisztrálva teljesen ingyenesen indíthatsz blogot. A funkciók és megjelenés tekintetében jóval korlátozottabb, mint ha magad építkeznél WordPress segítségével, de ingyenes és sokak számára ez kiemelt szempont.

Ha szeretnél szintet lépni, és mondjuk saját domaint használni, vagy extra funkciókat elérni akkor WordPress.com esetén bizony valamelyik havidíjas opciót kell választanod.

Könnyen látható az egyetlen hasonlóság a két weboldal közt, ami az hogy ugyanazt a WordPress.org-ról letölthető kódot tartalmazzák. A .com végződésű megoldás egy havidíjas szolgáltatást takar magában, míg a .org-ról letöltött kóddal gyakorlatilag bármit kezdhetsz.

Milyen weboldalak készíthetőek WordPressel?

Nagyfokú flexibilitásának köszönhetően a WordPress jó alapot nyújt szinte bármilyen típusú weboldal elkészítéséhez. Konkretizáljunk egy kicsit és nézzük a leggyakoribb felhasználási területeket.

Blogok

A WordPress anno egy blog platformként indult és ma is az egyik legjobb választás, ha egy olyan blogot szeretnél, ahol nem vagy kiszolgáltatva egyik szolgáltatónak sem.

Könnyű kezelhetőségének köszönhetően a weboldalad elkészítése után csak posztokat kell írnod, minden mást elvégez helyetted a szoftver.

Portfólió weboldalak

Fotósok, videósok, írók, freelancerek könnyedén feltölthetik a portfóliójukat, így webes felületen keresztül is bemutathatják munkájukat.

Üzleti és céges weboldalak

Viszonylag gyors és költséghatékony megoldás a kkv-k számára a WordPress alapú weboldal. Egy-egy általános üzleti weboldal viszonylag könnyen a cég arculatához illeszthető. Könnyű bővíthetőségének köszönhetően a céggel együtt képes skálázódni.

Non-profit és alapítványi websiteok

Viszonylag alacsony fenntartási költségeinek és egyszerű használatának köszönhetően, egyre több alapítvány rendelkezik WordPress alapú weboldalakkal.

Webshopok

A Woocommerce pluginnak köszönhetően rendkívüli népszerűségnek örvend a WordPress, mint e-kereskedelmi platform. Egyetlen kattintással teljes webáruház funkcionalitással ruházhatod fel már meglévő weboldalad.

Ki használja a WordPresst?

Nézzünk néhány ismertebb WordPress alapokra épülő weblapot. Többek között Svédország hivatalos weboldala, a Fehér Ház, vagy a BBC is a listán van.

svédország weblapja
Svédország is WordPress-t használ

https://techcrunch.com

https://www.sonymusic.com/

https://www.whitehouse.gov/

https://www.beyonce.com/

http://www.bbcamerica.com/

https://www.bloomberg.com/professional/

https://sweden.se/

http://www.mtv.com/news/

Ki készítette a WordPresst és ki áll mögötte?

Nem mennék nagyon bele a történetmesélésbe. Annyit érdemes tudni, hogy a WordPress projekt kezdetei 2003-ra nyúlnak vissza. Egy Michael Valdrigi nevű fejlesztő egy Matt Mullenweg nevű másik programozóval együttműködve egy akkor még kezdetleges, b2 nevű blog platform továbbfejlesztéseként, újabb funkciókkal történő bővítéseként indította el a WordPresst.

Ezt csak azért írom le, mert az azóta eltelt több, mint 15 év alatt hatalmas utat járt be a szoftver. Ezt, a két ember által útjára indított megoldást ma már százezrek fejlesztik és egy egészen nagy közösség dolgozik a WordPress jobbá tételén.

Jelenleg a világ weboldalainak 27%-a WordPress alapokon fut. A CMS-ek között pedig több, mint 50%-os részesedéssel bír, tehát elmondhatjuk hogy a legnépszerűbb, a weboldalak több, mint negyedét kiszolgáló, piacvezető megoldásról beszélünk.

A WordPress célja, hogy bárki képes legyen tartalmat megosztani az interneten, különösebb technikai tudás nélkül. Ez a kezdetekben egyszerű blogolást jelentett, azonban ma már a WordPressre épülő lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Előnyök, azaz nézzük mi szól még a WordPress mellett

Könnyű használat és kezelhetőség

A fentebb említetteknek köszönhetően, programozói tudás nélkül is neki lehet kezdeni egy WordPress alapú oldal létrehozásának.

Egyedi fejlesztés esetén csak a programozói tudásod és a képzeleted szab határt, azonban egy mind megjelenésben, mind tudásban a mai standardoknak megfelelő honlap létrehozása igen komoly felkészültséget igényel.

Ezzel szemben a WordPress-t használva ugyan limitáltabban, de fejlesztői tudás nélkül is nekiállhatsz elképzeléseid megvalósításának.

Noha első látásra kissé komplexnek túnik a kezelőfelület, minimális idő ráfordításával gyorsan átlátható és megtanulható a szoftver használata. Kis gyakorlás után rájössz, hogy mennyire egyszerűek a más esetben bonyolutnak tűnő feladatok. Posztot írni és formázni rendkívül könnyű, csakúgy mint a bővítményeket telepíteni, vagy magát az oldalt frissíteni.

WordPress sablonok és témák

CMS-ként, a WordPress-el a websiteod tartalma mellett a megjelenését is úgy módosíthatod ahogyan csak szeretnéd. A megjelenés és a tartalom két különálló egységet képez. Attól függetlenül, hogy megváltoztatod az oldalad megjelenését a tartalom változatlanul a helyén marad.

Én nem vagyok az előre elkészített témák híve, viszont egész kis iparág épült erre, így ma már sok ingyenes téma közül választhatsz, kis anyagi ráfordítással pedig prémium sablonokat is vásárolhatsz.

envato themeforest
A Themeforest oldalán számtalan WordPress kiegészítőt találhatsz

Remekül bővíthető

Ha újabb funkciókkal szeretnéd weboldalad felruházni, azt szintén megteheted programozói tudás nélkül. Nem szoktam javasolni, hogy ész nélkül pluginokat telepítsünk, hiszen ezzel megnő a hibaforrások száma és sokszor a weboldalad is lassabb lesz tőlük, de tény hogy néhány kattintással olyan extrákat adhatsz site-odhoz, amit csak sok munkaóra árán lelhetne lefejleszteni.

Webáruház funkcionalitást, űrlapkészítőt, képgalériát, vagy valami mást keresel? A WordPress bővítményei közt igen nagy valószínűséggel megtalálod amit keresel.

Könnyű keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás végcélja, hogy minél többen rádtaláljanak egy-egy Google keresés alkalmával, így terelve organikus és legfőképp ingyenes forgalmat az oldaladra.

Hogy őszinte legyek a találati listán elért helyezésed leginkább tőled, a seo tudásodtól és a tartalmadtól fog függeni. Azonban a WordPress úgy lett megalkotva, hogy könnyedén eleget tudj tenni a keresőoptimalizálás technikai irányelveinek.

Nyílt forráskód

Amikor szoftverekről beszélünk, szó lehet nyílt (open source), vagy zárt forráskódú megoldásokról. Nyílt forráskód esetén, az adott szoftverre vonatkozó licensz tulajdonosa engedélyezi a szoftver kódjának megismerését, megváltoztatását és disztribúcióját.

Azért említettem meg a nyílt forráskódot, mert ez lehetővé tette, hogy egy nagy fejlesztői és felhasználói közösség épüljön a WordPress köré. Ennek köszönhetően folyamatosan újabb és újabb funkciókat építenek be, az esetleges hibák javítása is gyorsan megtörténik, gyakori frissítéseket kap a szoftver, így az mindig naprakész. Ezen felül rengeteg fórum és csoport segíthet neked abban, hogy minél jobban ki tudd aknázni a WordPressben rejlő lehetőségeket.

A WordPress hátrányai

Természetesen nem csak pozitívumai vannak a WordPress használatának, azonban ezek szerintem bőven ellensúlyozzák a nehézségeket. Főleg, hogy a legtöbb negatívum könnyen orvosolható.

Itt sem úszható meg a tanulás

Gyorsabban elsajátíthatod a használatát, mintha megtanulnál valamilyen programnyelvet és elkészítenéd a saját weblapod, azonban a tanulást itt sem lehet megúszni. Igen intuitív felülettel rendelkezik a WordPress, de mint minden szoftvert ennek a használatát is lépésről-lépésre sajátítja el a felhasználó.

Öröm az ürömben, hogy ha bárhol elakadsz biztosan találsz a neten egy blogbejegyzést ami segít megoldani a problémádat. Ha jó barátságban vagy az nagol nyelvvel akkor ez hatványozottan igaz.

Sérülékenységek, biztonsági problémák

A nyílt forráskód és a népszerűség hátránya, hogy a hackerek előszeretettel támadják a WordPress weboldalakat. Ha például egy pluginben sérülékenységet találnak, akkor az nagy valószínűséggel máshol is jelen lesz.

Fontos, hogy szánj egy kis időt az alapvető biztonsági beállítások megismerésére, megbízható tárhelyszolgáltatót válassz és tartsd naprakészen frissítések szempontjából a weboldalad.

Ha megbízható forrásból származó plugineket és témákat használsz és szánsz egy kis időt a karbantartásra, nagy valószínűséggel nem érhet meglepetés.

A technikai aspektus mellett az emberi tényező sem elhanyagolható. Mindig használj biztonságos jelszavakat és bizonyos időközönként cseréld őket. Itt generálhatsz magadnak komplex jelszavakat.

Az elég gyakori, úgynevezett brute force támadások ellen (ez az amikor automatikusan működő “robotok” próbálnak végig számtalan jelszót) is egyszerűen védekezhetsz, ha letiltod a többszöri próbálkozások lehetőségét és egyszerűen esélyt sem adsz arra, hogy több jelszót is végigpróbáljanak.

Lassú oldalbetöltés

Megfelelő megoldások használatával a WordPress lazán hozza ugyanazt az oldalbetöltési sebességet, mint egy ugyanolyan funkciókkal és megjelenéssel rendelkező egyedi fejlesztés. Akkor szokott gond lenni a sebességgel, mikor nem figyelünk oda sok apróbb, a sebességet is befolyásoló dologra.

Ilyen az amikor egy felesleges funkciókkal teletűzdelt témát választunk magunknak. Amikor úgy döntesz, hogy WordPresst fogsz használni, valószínűleg az első néhány feladatod egyike egy téma kiválasztása lesz. Ezért kérlek, hogy szánj időt a folyamatra, olvasd el a kommenteket, vizsgáld meg tüzetesebben a jelölteket, hiszen egy jól optimalizált témával sok fejfájástól megkímélheted magad és az oldalbetöltési sebességeden is sokat faraghatsz.

Másik gyakori probléma a túl sok plugin használata. Nincs egy optimális szám arra vonatkozóan, hogy mennyi plugint érdemes használni, de törekedj a minél puritánabb megoldásokra.

Minek telepítenél egy plugint és lassítanád be az oldalad bármennyivel is, ha egy Google kereséssel találhatsz két sor kódot, amit bemásolva ugyanazt éred el és még az oldalad sem lassul.

Nem érdemes a tárhelyen sem spórolnod. Olcsó húsnak sajnos itt is híg a leve, azonban havi néhány ezer forintért már viszonylag gyors ssd alapú dedikált tárhelyet kaphatsz.

Sok apróságot fel lehetne még sorolni, mint például a tömörítetetlen, nagyméretű képek hanyagolását, de szerintem egyértelműen látható, hogy a legtöbb esetben kellő körültekintéssel szavatolható a gyorsaság.

Konfliktusok a bővítményekkel

Megint a túl sok bővítmény használatára tudok visszamutatni. Sok esetben a pluginok nem kompatibilsek egymással és ezek a legkülönfélébb problémákat okozhatják, egy rosszul megjelenő képtől egészen az oldal összeomlásáig.

Nem akarlak ijesztgetni, ez eléggé szélsőgséges eset, de fontos hogy tényleg csak annyi plugint használj ami a funkcionalitás elérése érdekében tényleg szükséges.

Konklúzió, avagy érdemes-e a WordPress-t választanod?

Remélem sikerült elég széleskörűen felvázolnom a pro és contrát a kérdést illetően. Én úgy gondolom, hogy a pozitívumok bőven ellensúlyozzák a negatívumokat, főleg ha egy kis figyelmet és utánajárást szentelsz a dolognak.

Ha CMS mellett döntesz, ma szerintem nincs jobb alternatíva a WordPressnél. Nincs még egy olyan megoldás ami ilyen költséghatékony lenne és ilyen rugalmasan skálázódna a vállalkozásod növekedésével párhuzamosan.

Bátran ajánlom akár teljesen kezdőknek is, hiszen rengeteg információt fellehetsz fel már egy Google kereséssel is. Ha szeretnél saját magad belefogni akkor innen tudod letölteni a kódot. Ha szeretnéd, hogy mi készítsük el weboldaladat WordPress alapokon akkor küldj üzenetet és mi a lehető leghamarabb felvesszük veled a kapcsolatot.

Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on pocket

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy minél jobb élményt tudjunk neked nyújtani.