tárhely választás

WordPress tárhely: Hogyan válassz tárhelyet?

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

Készen állsz a saját WordPress weboldalad elindítására? Akkor igen gyorsan szembejön a kérdés: Melyik WordPress tárhely szolgáltatást válasszam? A weboldalad jövőjét és a vállalkozásod üzletmenetét nagyban meg fogja határozni a választásod, mivel a tárhely rengeteg tényezőt befolyásol majd a későbbiek során. Ebben a cikkben végigvettem, hogy mire érdemes figyelni a döntés meghozatala során.

Az alapok: WordPress tárhely és hosting

Ha csak most kezdtél el weboldalakkal foglalkozni, akkor biztosan zavaró lehet a sokszor bonyolult terminológia. Tegyük tisztába az alapokat.

Szóval, a majdan elkészülő üzleti weboldalad tárolnod kell valahol, ahol a nap 24 órájában elérhető a látogatók számára. Ennek legegyszerűbb módja, ha tárhelyet bérelsz magadnak egy szolgáltatónál. Ez a tárhely egy speciális, weboldalak tárolására és kiszolgálására előkészített számítógépen található. Gyakorlatilag ezen számítógép tárhelyének és teljesítményének egy szeletét bérled ki.

A tárhely szolgáltatója, vagy host alatt pedig az a vállalkozást értjük, amely ezeket a speciális számítógépeket üzemelteti.

tárhely szrver
Ehhez hasonló szervereken tárolódik majd a WordPress weboldalad

Szorosan kötődik a témához a domain név is, jellemzően a tárhellyel együtt szokták ezt is megvásárolni.

Amikor megvásároltad a tárhelyedet, ip-címet is kapsz a tárhelyedhez, ennek segítségével tudják a látogatók elérni a hosting szerver azon szegletét, ahol tárhelyet bérelsz, ez valahogy így néz ki: 173.194.68.102.

Nyilvánvalóan ezt nem egyszerű megjegyezni. Minden egyes általad használt weboldal ip-címét szinte lehetetlen lenne megjegyezni. Jóval egyszerűbb a google.com domain névre emlékezni, mint arra, hogy 173.194.68.102.

Szóval ezen probléma megoldásaként vezették be a domain neveket, melyek könnyen megjegyezhetőek. Egy-egy domaint a böngésződbe írva automatikusan továbbirányít a hozzárendelt ip-címhez.

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

Milyen tárhely típusok közül választhatok?

Többféle tárhely típus közül választhatunk az igényeinknek megfelelően. Nézzük egyesével a lehetőségeket.

Osztott tárhely

Osztott tárhely esetén, a korábban említett szerver erőforrásain más oldalakkal osztozol. Minden ott elhelyezett weblap ugyanazon számítógép tárhelyén található és közöttük oszlik el a rendelkezésre álló teljesítmény.

Természetesen korlátozva van, hogy ki mekkora erőforráshoz jut és a felhasználók nem férnek hozzá egymás adatihoz.

Ez a legpénztárcabarátabb megoldás a felsorolásban, a legtöbb kezdő netes vállalkozás számára megfelelő választás. Ehhez azonban egy megbízható szolgáltatóra van szükséged.

Akkor érdemes komolyabb megoldás után nézned, ha nagyobb forgalmú oldalad van, vagy magasabb fokú it-biztonságra törekszel.

VPS (Virtuális Private Server), azaz virtuális szerver

Eggyel magasabb szintet képvisel a VPS. Itt továbbra is egy megosztott szerveren foglal helyet a weboldalad, azonban itt már jellemzően kevesebb weboldal osztozik az erőforrásokon. És ami a legfontosabb, hogy elkülönített mennyiségű erőforrást kapsz, így folyamatosan ugyanakkora teljesítmény áll rendelkezésedre.

Ebből következik, hogy más oldalak nem fogják befolyásolni a weboldalad teljesítményét és jellemzően jóval több erőforrással gazdálkodhatsz. Emellett általában jobban el van szeparálva a weblapod másoktól.

Hátránya, hogy valamivel drágább, mint az osztott tárhelyek.

Dedikált szerver

Dedikált szerver esetén egy egész szerver a rendelkezésedre áll. Nem kell senkivel sem osztozkodnod, a rendelkezésre álló erőforrás csak a tiéd.

Jól hangzik igaz? Persze, senkitől sem fogsz függeni, azonban itt is vannak hátrányok.

Egy dedikált szerver a VPS-nél is többe fog kerülni. Emellett a másik hátrány, hogy itt minden technikai beállítást neked kell elvégezned, ami egyébként az előző megoldások esetén biztosítva van. Így azoknak ajánlott akik értenek a szerverek menedzseléséhez, vagy meg tudnak ezzel bízni valakit.

Managed hosting (Menedzselt tárhely szolgáltatás)

Ha egyszerűen akarom megfogalmazni, akkor egy olyan dedikált szerver, ahol minden technikai műveletet elvégeznek helyetted.

Jellemzően valamilyen CMS használata esetében érhetőek. Például egy menedzselt WordPress tárhely esetén, minden technikai műveletet elvégeznek számodra a szerver konfigurálásától, a WordPress telepítésén át egészen a biztonsági mentésekig. Így neked csak birtokba kell venned az oldalt.

Ez a legdrágább megoldás a felsoroltak közül, de ha nem akarsz másokkal osztozkodni, egy nagy forgalmú, sok erőforrást igénylő weboldalad van és nem akarsz a technikai beállításokkal pepecselni, akkor ez a megfelelő megoldás számodra.

Mindent összevetve, ha most kezdesz bele egy online vállalkozásba kezdésként a legköltséghatékonyabb választás az osztott tárhely lesz. Kisebb forgalmú weboldalaknak jellemzően nem szokott ennél többre szükségük lenni. A forgalom és a szükségletek növekedésével érdemes elgondolkodni egy VPS megoldáson. A dedikált megoldásokat pedig tényleg csak a százezres havi látogatottságú oldalaknak szoktam ajánlani.

Most nézzük, hogy mire kell odafigyelni mikor szolgáltatót választasz. Elég macerás egy weboldalt egyik szolgáltatótól egy másikhoz költöztetni. A szolgáltatóválasztás jellemzően hosszabb időtávú elköteleződést jelent. Fontos, hogy jó döntést hozz.

Mit vársz el a WordPress tárhelytől?

Mielőtt belemegyünk a részletekbe, érdemes felmérni, hogy milyen szolgáltatásokra van szükséged. Viszonylag pontosan megfogalmazott igényekkel jóval könnyebb lesz a későbbiekben a választás. szóval nézzünk néhány kérdést, amelyet fel kell tenned magadnak mielőtt tárhelyet vásárolsz.

Milyen típusú weboldalt fogsz készíteni (készíttetni)?

Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg WordPress alapú weboldalban gondolkodsz, de akárhogyan is döntesz, nézz utána, hogy az adott szolgáltató támogatja-e azokat a technológiákat amelyekre szükséged lesz.

Egy alap WordPress weboldalnál nem fogsz különösebb problémákba ütközni, ehhez szinte mindenhol biztosítva van az infrastruktúra. Ennek akkor van inkább jelentősége, ha valamilyen egyedi megoldást szeretnél.

Mekkora tárhelyre lesz szükséged?

Itt főleg azt kell átgondolni, hogy milyen típusú fájlokat fog többségében tárolni a host, illetve, hogy ezek milyen méretekkel rendelkeznek. Például, ha rengeteg képi, vagy videós tartalmat fogsz tárolni, akkor valószínűleg nem érdemes a legkisebb lehetséges opciót megvásárolni. Míg egy egyszerű blog esetében egy jóval kisebb csomaggal is be fogod érni.

Milyen szintű biztonsággal lennél elégedett?

A következő bekezdésben végigvesszük majd, hogy hogyan segíthet egy tárhely szolgáltató a weboldalad biztonságosabbá tételében. Gondold végig, hogy szükséged van-e ingyenes SSL-re, automata biztonsági mentésekre, vagy automatizált szoftverfrissítésekre. Illetve, hogy hajlandó vagy-e extra összeget fizetni a prémium biztonsági megoldásokért.

Mekkora forgalomra számítasz?

Ha új weboldalt indítasz akkor ez valószínűleg nem tényező. Akkor számíthat, ha például, egy hatalmas marketing büdzsével indulsz és már a kezdetektől sok látogatóra számítasz. A másik eset, ha egy már működő weboldalt költöztetnél, viszont ekkor már pontosan tudni fogod, mekkora forgalmat kell elbírnia a szervereknek.

Értesz-e a technikai oldalhoz és ha igen, milyen szinten?

Megint arra tudok visszamutatni, hogy ha egy WordPress alapú weboldalt szeretnél, ahhoz nem kell különösebb technikai tudás. Viszont ha valami komplexebb megoldást szeretnél, vagy nem szeretnél mindent kézzel beállítani, akkor vagy egy egyszerű kezelőfelületre van szükséged, ahol mondjuk egy biztonsági mentést két kattintással be tudsz állítani, vagy egy nagyon jó ügyfélszolgálatra, ahol ezt elvégzik számodra.

Mekkora összeget tudsz WordPress tárhelyre áldozni?

A végére hagytam az anyagiakat, mert úgy gondolom, hogy ha komolyan gondolod ezt az online vállalkozás dolgot, akkor nem évi néhány ezer forinton fogsz spórolni. Határozz meg egy közelítő összeget amit, havi, vagy éves szinten hajlandó vagy erre áldozni.

Mi alapján válassz WordPress tárhely szolgáltatót?

Mindig elérhető ügyfélszolgálat

Még a legjobb tárhely esetében is előfordulhatnak problémák és jobb, ha nem ilyenkor jössz rá, hogy nem működik megfelelően az ügyfélszolgálat. Ezért fontos, hogy megnézd többek között, hogy milyen csatornákat biztosítanak a kommunikációra, illetve, hogy 24/7 ügyfélszolgálatot biztosítanak-e.

99,99%-os rendelkezésre állás

A legutolsó dolog amit szeretnél, az az hogy bármennyi időre is elérhetetlenné váljon a weboldalad. Elég nagy bevételkiesést jelenthet, egy webshop, vagy előfizetéses rendszer számára, ha csúcsidőben csak percekre is kiesik.

100%-os rendelkezésre állást egyik tárhelyszolgáltató sem fog neked garantálni. A 99,99%-os rendelkezésre állás azt jelenti, hogy a karbantartásokon kívül (amik jellemzően a legkevésbé forgalmas, hajnali órákban zajlanak) biztosítja azt, hogy az oldalad elérhető marad.

Biztonság, biztonság, biztonság

Az online világban sem lehet megúszni a rosszakarókat, úgyhogy érdemes minél inkább felkészülni ellenük. A hackerek elleni védekezésben természetesen kulcsszerep jut a tárhely szolgáltatójának. Sok különböző módon növelhetik a weboldalad biztonságosságát.

Megosztott tárhelyeknél érdemes utánakérdezni, hogy milyen módon vannak elszeparálva egymástól a fiókok, így megelőzve azt, hogy mondjuk egy malware az egyik fiókról a másikra terjedjen.

Nem szoktam javasolni az automatikus WordPress és plugin frissítéseket, de egyszerűbb weboldalad van és nem akarsz ezzel foglalkozni, akkor ez is hasznos funkció lehet.

Ide sorolnám még az ip blokkolás, illetve a brute force elleni védelmeket, melyek megakadályozzák, hogy lerohanják a weboldaladat.

Sebesség

Az, hogy a weboldalad milyen sebességgel tölt be látogatói szempontból kiemelkedően fontos, illetve keresőoptimalizálás szempontjából sem mellékes. Van néhány tényező amit a választás során érdemes felmérned.

Ilyen az, hogy a tárhely SSD alapú legyen, ez manapság alapvető, de érdemes róla meggyőződni. Támogassa a CDN-ek alkalmazását, ilyen megoldások alkalmazásával tovább gyorsíthatod az oldalad, mivel levesz némi terhelést a szerverről. Tovább fontos elérhető legyen szerver oldali gyorsítótárazás is, így a látogatók böngészőinek nem kell a már egyszer letöltött tartalmakat mégegyszer letölteni.

Let's Encrypt logó

Ingyenes SSL tanúsítvány (Let’s Encrypt)

A Let’s Encrypt egy nagyon jó kezdeményezés az internet biztonságosabbá tételére. Ők egy olyan ingyenes SSL tanúsítványt biztosítanak a weboldal tulajdonosok számára, amely a legtöbb egyszerű site számára megfelelő lehet.

Épp ezért fontos, hogy ha nincs szükséged komolyabb tanúsítványra, akkor képes lehess aktiválni a Let’s Encrypt ingyenes tanúsítványát, ehhez viszont az kell, hogy a szolgáltatód biztosítsa ezt a lehetőséget.

Biztonsági mentések

Egy weboldal indítása során az első feladatok egyike az automata biztonsági mentések aktiválása. Sosem tudhatod mikor üt be a krach. Gyakori biztonsági mentéssel rengeteg fejfájástól megkímélheted magad.

Érdemes megnézned, hogy van-e lehetőség automatizálni a biztonsági mentések készítését, illetve azt, hogy ezt milyen gyakorisággal teheted meg, vagy teszi meg a tárhelyszolgáltató. Javaslom, hogy legalább 24 óránként készíts mentést.

Wordpress logó

„Egy kattintásos” WordPress telepítés

Ez a kitétel akkor fontos, ha mindenképpen WordPress weboldalt szeretnél indítani és ezt szeretnéd a lehető leggyorsabban és problémamentesen megoldani. A legtöbb WordPress tárhelyen ugyanis elérhetőek olyan szoftverek, melyek segítségével néhány perc alatt feltelepítheted és elindíthatod a WordPress alapú weboldaladat anélkül, hogy ftp-n keresztüli feltöltéssel bajlódnál.

Email szolgáltatás

Nem szoktam javasolni, hogy a tárhelyszolgáltatók által biztosított email szolgáltatásokat használják az ügyfelek. Azonban van az a helyzet, mikor induláskor minden forint számít, így néhány ingyenes email fiók jó szolgálatot tehet. Valószínűleg a host biztosítani fog némi tárhelyet az email fiókod számára, azonban ezt is érdemes figyelembe venni.

Tervezés a jövőre

Érdemes a vállalkozásod növekedésére is felkészülni. Ahogy növekszik a forgalom, ahogyan bővül a weboldalad, bizonyos idő eltelte után valószínűleg nagyobb tárhelyre és/vagy teljesítményre lesz szükséged. Nézd végig azokat a csomagokat is amelyek jelenleg feleslegesen nagyok lennének számodra. A későbbiekben jóval egyszerűbb lesz szolgáltatón belül egy nagyobb csomagra váltani, mint átköltözni egy másik tárhelyszolgáltatóhoz.

Én kit ajánlok?

Tudom, hogy a cikk több részében is már működő weboldalak szempontjából vázolom fel a lehetőségeket. De ha ezt a cikket olvasod, akkor elég jó eséllyel ez lesz az első WordPress tárhely amit megvásárolsz.

Azért szoktam kezdőknek magyar tárhelyszolgáltatást ajánlani, mert sokkal érthetőbbek lesznek a kezdő lépések és a támogatás is magyar nyelven fog zajlani. Másrészt, mert van egy olyan cég amelyikben még egyszer sem csalódtam, ez a Tarhely.com.

Náluk rengeteg csomagból választhatsz, igazán sok lehetőséget biztosítanak kezdők számára is. Számos feladatot megoldhatsz fejlesztők nélkül is, mert olyan kezelőpanelt biztosítanak, ahol a biztonsági mentésektől, a WP telepítésig mindent könnyedén megvalósíthatsz. Emellett világbajnok supportot is kapsz, még vasárnap éjszaka is extrém gyorsan reagálnak a kérdéseidre (megtörtént eset).

Ha külföldi vizekre eveznél, akkor egyértelműen a SiteGround-ot tudom ajánlani. Nemzetközi viszonylatban is az egyik legismertebb és legelismertebb hosting cég. Eddigi tapasztalataim alapján semmilyen negatívumot sem tudok felhozni ellenük. Szupergyors tárhelyeket biztosítanak, teljesen felszerelt cPanelel és kiemelkedő támogatással.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Gyakran ismételt kérdések

Milyen tárhely típusok közül választhatok?

Ma Magyarországon lehetőséged van osztott tárhely, VPS, dedikált szerver, vagy menedzselt tárhelyek közül választani. Rengeteg tényezőtől függ, hogy melyiket érdemes választanod, ezeket cikkünkből részletesen megismerheted.

Mi alapján válasszak tárhelyet?

A legfontosabb kritériumok a mindig elérhető ügyfélszolgálat, a 99,99%-os rendelkezésre állás, a megfelelő rendelkezésre álló erőforrások, a biztonsági szolgáltatások és a bővíthetőség.

Hogyan vásárolhatok tárhelyet?

A kiszemelt tárhelyszolgáltató weboldalán a regisztrációt követően választhatsz az elérhető szolgáltatások közül.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.