WordPress karbantartás

WordPress karbantartás egyszerűen

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

A WordPress karbantartás és általánosságban a weboldalak karbantartásának témaköre sajnos akkor szokott a leggyakrabban felmerülni, mikor valamilyen probléma merül fel egy honlappal kapcsolatban. Azzal, hogy elkészült a weboldalad nincs vége a fejlesztők munkájának, a weboldal egy komplex rendszer mely ugyanolyan karbantartást igényel, mint akármilyen más gépezet. Ha nem fordítasz rá elég figyelmet, akkor egy idő után elavul és különféle problémák jelentkezhetnek.

Ahhoz, hogy problémamentesen működjön a weboldalad és maximális felhasználói élményt tudj nyújtani, rendszeres WordPress weboldal karbantartásra lesz szükséged.

A legtöbb feladat egyszerűségéből kifolyólag szinte bárki számára elvégezhető aki minimálisan is átlátja a WordPress weboldalak felhasználói felületét. Azonban van néhány olyan tevékenység, amit érdemes szakértőkre bízni.

Ebben a cikkben ezeket a feladatokat nézzük át. Többek közt megismerheted, hogy hogyan készíthetsz biztonsági mentést, vagy hogy hogyan frissítheted a WordPress weboldalad mögött álló szoftvereket. Kezdjünk is bele, nézzük a WordPress karbantartás lépéseit!

Milyen WordPress karbantartási feladatokat szükséges elvégezni?

Elég sokrétűek az itt felsorolt feladatok, de többségük néhány percnél nem tart tovább, sőt több is van köztük amelyeket automatizálhatsz, így időt és pénzt spórolva magadnak. Nézzük a weboldal karbantartási feladatok listáját.

  • Rendszeres biztonsági mentés készítése
  • WordPress core frissítése
  • Témák, sablonok frissítése
  • Bővítmények frissítése
  • Adatbázis karbantartása
  • Spam kommentek törlése
  • Biztonsági naplók átvizsgálása
  • Tartalomfeltöltés
  • Segítségnyújtás és rendelkezésre állás

Nézzük bővebben, hogy melyik kifejezés mit takar.

Biztonsági mentés készítése

Kezdjük a legkritikusabb ponttal. Rengeteg váratlan probléma fordulhat elő egy WordPress weboldal használata során. Lehet, hogy balul sül el egy frissítés, az is előfordulhat, hogy inkompatibilis bővítmények miatt megáll az oldal, de manapság sajnos az is előfordulhat, hogy feltörik a céges weboldalad, bár ez egy ritka eset.

A legtöbb hasonló kaliberű hiba viszonylag könnyen orvosolható, ha a WordPress karbantartás részeként rendszeresen készítesz biztonsági mentéseket.

A biztonsági mentés során egy másolat készül a weboldaladat alkotó fájlokról valamint a weboldalad mögött álló adatbázisról, így ha probléma adódna, akkor azokat néhány kattintással visszaállíthatod, így az előző működő verziót visszanyerve.

A komolyabban vehető tárhelyszolgáltatók lehetőséget biztosítanak automatikus biztonsági mentés készítésére. Szóval elég egyetlen egyszer beállítanod, hogy milyen gyakorisággal szeretnél biztonsági mentést készíteni és onnantól a kezdve a rendszer magától elvégzi a folyamatot.

A másik lehetőség olyan bővítmények használata, mint az UpdraftPlus. Ez a bővítmény is biztonsági mentést készít a fájljaidról, azonban ezt a WordPress felületén belül kezelheted.

Az UpdraftPlus felülete
A karbantartás egy profi tárhellyel kezdődik​
Az MHosting-nál már évi néhány ezer forintért tárolhatod a weboldalad.​
SSD alapú villámgyors tárhely, ingyenes SSL tanúsítvány, e-mail fiók, automata biztonsági mentés, egy kattintásos WordPress telepítés, könnyen kezelhető vezérlőpult és még sok más extra.

WordPress frissítése

A biztonsági mentés elkészítése után a legfontosabb lépés a WordPress karbantartás során, maga a WordPress frissítése a legújabb verzióra. Hogy miért fontos ez? A többségük biztonsági- és hibajavításokat tartalmaz, így telepítésükkel biztonságosabbá teheted a honlapod. Emellett új funkciók is érkeznek minden egyes frissítéssel.

Ha érkezik egy új frissítés a WP-hez, akkor arról azonnal értesülni fogsz belépést követően. Az oldalsávban a „Vezérlőpult” menüsorban látni fogsz egy kis kör alakú értesítést.

Alapvetően két különböző frissítési típussal találkozhatsz. A kisebb verziószámok általában kisebb hibajavításokat tartalmaznak, míg a nagyobb egész verziószámú frissítések nagyobb horderejű, több tényezőt módosító változtatásokat tartalmaznak.

A frissítéseket a WordPress kezelőfelületén belül tudod elvégezni, de akár automatikussá is teheted ezeket. Van azonban egy másik opciód is. A weboldalad tárhelyén, a cPanel fiókba belépve is automatizálhatod a folyamatot.

Én sohasem javaslom az automatikus frissítések bekapcsolását, még kisebb verziófrissítések esetére sem. Sajnos számos hiba előfordulhat a frissítés során, melyek használhatatlanná teszik az oldalad (emlékeztetnélek a biztonsági mentés fontosságára).

Ezek extrém ritka esetek, de például a bővítmények inkompatibilitása megakaszthatja az oldal működését. Nem kellemes arra eszmélni egy automata frissítést követően, hogy nem működik az oldalunk, mert az egyik plugin nem kompatiblis az új WordPress verzióval.

Még egy tanács. Érdemes várni néhány napot a kézi frissítéssel. Ha valamilyen kritikus hiba van az új WordPress verzióban ami felett átsiklottak a fejlesztők, akkor az elég gyorsan kiderül és te már a javított verzióra frissíthetsz. Emellett ennyi idő alatt a legtöbb bővítmény fejlesztői is elkészülnek a 100%-ig kompatibilis verziókkal.

wordpress frissítés
Így néz ki alapértelmezetten a WordPress frissítő felülete
200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

Bővítmények, témák és sablonok frissítése

Ahogyan magát a WordPress szoftverét, úgy a telepített bővítményeket és sablonokat is frissítenünk kell a WordPress karbantartás során, ha maximális teljesítményt és biztonságot szeretnénk elérni.

A WP-hez hasonlóan, ha új frissítés érkezik akkor itt is értesítés fogja jelezni azt a kezelőfelületen.

A bővítményeket érdemes egyesével frissíteni, így ha valamilyen problémát okoznának a WordPress karbantartása közben, akkor könnyen kiszűrheted, hogy melyik pluginnal van a gond.

Extrém ritka, hogy gondot okozzon egy frissítés, de épp emiatt érdemes egy biztonsági mentést készíteni, mielőtt nekiállsz a feladatnak. Jellemzően akkor futhatunk bele inkompatibilitási problémákba, ha egy nagyon régi verzióról frissítünk, vagy ha nagyon régi a maga az oldal mögött álló WordPress szoftver.

A bővítmények esetén érdemes felülvizsgálni, hogy egyébként minden telepített bővítményre szükséged van-e, vagy ki lehet-e 2-3 bővítményt váltani eggyel, vagy néhány sor kóddal. Ha van olyan bővítmény amit nem is használsz, de telepítve van, akkor javaslom, hogy töröld, hiszen teljesen feleslegesen használja az erőforrásaidat.

Az adatbázis karbantartása

A WordPress karbantartás egy olyan eleme, amit viszonylag kevesen szoktak elvégezni, mert nem annyira szembetűnő a hiánya, mint az, ha kihagysz egy plugin frissítést.

A WordPress weboldalak mögött található egy úgynevezett MySQL adatbázis. Ennek az a funkciója, hogy a weboldal beállításait és tartalmát tárolja. Ez az egyik elem, ami miatt a WordPress egy nagyon rugalmasan módosítható rendszer. Hiszen hiába módosítod például a megjelenést, az oldal tartalma és beállításai nem változnak, köszönhetően nagyrészt az oldal mögött álló adatbázisnak, mely fixen tárolja ezeket az adatokat.

A probléma az, hogy a legtöbb módosítás nyomot hagy az adatbázisban. Ilyenek például a bejegyzések módosításai, a telepített és törölt bővítmények és még sok más.

Ezt a sok felesleges, egyébként nem használt adatot könnyedén törölheted akár kézzel is, de óva intenék attól bárkit, aki nem használt még SQL adatbázist, hogy módosítsa azt. Szerencsére, mint szinte mindenre, erre is van bővítmény.

A legtöbb cache bővítmény már rendelkezik adatbázis optimalizáló funkcióval, de vannak ezen probléma megoldására kihegyezett pluginek is, mint a WP Rocket.

Spam kommentek törlése

Viszonylag kevés helyen szokott ez problémát okozni, azonban nagyobb forgalmú tartalom fókuszú weboldalak például magazinok, online publikációk esetén rendszeresen el kell végezni a weboldal karbantartási feladatot.

Ha a WordPress beépített hozzászólás rendszerét, vagy annak valamilyen módosított verzióját használod, akkor viszonylag könnyű dolgod van.

Egyrészt értesítést kapsz az új hozzászólásokról, így azonnal megvizsgálhatod azok legitimitását. Másrészt beállíthatod, hogy addig ne jelenjenek meg a kommentek, amíg jóvá nem hagyod azokat.

Azonban a legjobb módszer a megelőzés. Ha sok hozzászólás érkezik a bejegyzéseidre, amelyek közt sok a spam és kéretlen üzenet, akkor érdemes olyan spamszűrő megoldásokat, mint a nagyon népszerű Akismet bővítmény.

Biztonsági naplók átvizsgálása

A biztonsági napló kifejezés, egy nem hivatalos kifejezés arra, amikor a WordPress karbantartása során átnézzük a weboldalon zajló aktivitást és esetleges gyanús események után kutatunk.

Ilyenkor olyan cselekvéseket keresünk, melyek a későbbiekben problémát okozhatnak, így gyakorlatilag megelőzünk egy még be nem következett meghibásodást és csökkentjük a biztonsági kockázatokat.

Ennek a weboldal karbantartási feladatnak egy egyszerűsített lehetőségét biztosítja számunkra a WP Activity Log bővítmény.

Tartalomfeltöltés

Ez egy opcionális tevékenység, vannak olyan fejlesztői csapatok, ahol a csomagok részét képezi, máshol nem. Nálunk kérhető a tartalomfeltöltés elvégzése, de nem kötelező eleme a karbantartási csomagjainknak. De mit is foglal ez magában?

Ha az oldal tulajdonosa nem szeretne vesződni az új bejegyzések, képek, videók, vagy más tartalmak feltöltésével és azok optimalizálásával, akkor ezt a feladatot rábízhatja a weboldalt üzemeltető csapatra, így ez is a WordPress karbantartás részét fogja képezni.

Segítségnyújtás, rendelkezésre állás

Még egy opcionális tevékenység, mely az ad-hoc, illetve rövid határidejű extra feladatok megvalósítását foglalja magában. Ha fix fejlesztői munkaórát, vagy rövid határidejű rendelkezésre állást is szeretnél a karbantartás mellé, akkor nagyon változatos ajánlatokkal találkozhatsz.

Nálunk például előfizethetsz havi fix fejlesztési munkaórára, melyeket ha nem használsz fel, akkor összeadódnak és később egy nagyobb projekt kivitelezésére is felhasználhatsz. Emellett távsegítséget is nyújtunk, valamint a rövid határidejű javítási és támogatási feladatokat is vállalunk.

Ahány fejlesztő cég, annyi féle WordPress karbantartási csomag, így ha erre a feladatkörre is szükséged van, akkor érdemes egy kis kutatómunkát végezned és a legtestreszabottabb megoldást kiválasztanod.

+1 Karbantartás mód

A WordPress 3.0 verziójában jelent meg először a karbantartási mód. Mikor frissítesz egy bővítményt, vagy plugint, akkor egy rövid üzenet jelenik meg a weboldaladon, amely tájékoztatja a látogatókat, hogy épp karbantartás zajlik, de rövidesen újra elérhető lesz az oldal.

Ezt a rövid kis szöveget általában csak néhány másodpercig jeleníti meg a rendszer, épp annyi ideig, amíg minden háttérben zajló frissítéssel kapcsolatos folyamat a végéhez ér.

Ha nagyobb weboldal karbantartási, vagy fejlesztési munkálatok zajlanak az oldalon és hosszabb időre elérhetetlenné válik, akkor erről érdemes tájékoztatni a látogatókat. Ehhez nyújtanak segítséget az olyan bővítmények, mint a SeedProd által fejlesztett, amelyekkel könnyedén készíthetsz egy permanens, informatív oldalt, amelyet a karbantartás idejére megjeleníthetsz.

Weboldal karbantartás: Bízd szakértőre, vagy végezd el magad?

Első olvasásra soknak tűnhet a fentebb részletezett munka, de a feladatok többsége a valóságban nem tart tovább néhány percnél, illetve némelyeket automatizálhatsz is. De ezeket a WordPress karbantartás feladatokat is el kell végezni legalább egyszer, valamint ha valamilyen nem várt probléma lép fel, akkor azt el kell hárítanod.

Felmerülhet a kérdés, hogy fizessek-e a WordPress karbantartásért, vagy végezzem el magam?

Ha úgy döntesz, hogy fejlesztőkre bízod a feladatot, akkor elég sok időt megspórolhatsz, melyet magasabb értéket teremtő feladatokra is fordíthatsz. Emellett nem kell aggódnod amiatt, hogy valami balul sül el, hiszen ha profikra bízod a weboldalad, akkor elvárható, hogy gond nélkül üzemeljen.

A magyar piacon nem is túl drága a legtöbb karbantartási szolgáltatás. Az alap csomagok 10-20 ezer forintos havidíj körül kezdődnek, de a szükségleteidnek megfelelően választhatsz akár komolyabb, gyors rendelkezésre állást, vagy tartalomfeltöltést biztosító megoldásokat is.

Ezzel szemben azt is megteheted, hogy magad végzed el a karbantartási feladatokat. A feladatok többsége nem igényel különösebben magas informatikai tudást. Továbbá pénzt spórolhatsz, hiszen nem kell fejlesztői óradíjat fizetned. Az egyetlen hátulütője, hogy ha problémába ütközöl, akkor mélyebben bele kell ásnod magad a WordPress témakörébe, vagy fizetned kell valakinek, hogy megoldja azt helyetted.

Konklúzió

A weboldal készítéstől elválaszthatatlan a weboldal karbantartása. Akár magad végzed el a feladatokat, akár másra bízod csak így tudhatod weboldalad biztonságban és így juthatsz hozzá a legfrissebb újításokhoz.

Láthatod, hogy a WordPress karbantartása egy elsőre komplikáltnak tűnő, de a valóságban eléggé leegyszerűsíthető folyamat, melyet könnyedén a teendő listádba illeszthetsz.

Javaslom, hogy ismerkedj meg a teendőkkel a gyakorlatban is és mérlegeld, hogy beilleszted-e ezeket a napirendedbe, vagy inkább havi néhány ezer forintért szakértőkre bízod azt.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Gyakran ismételt kérdések

Milyen WordPress karbantartási feladatokat szükséges elvégezni?

Érdemes többek között biztonsági mentéseket készíteni, a WordPress coret, bővítményeket és témákat frissíteni, karbantartani az adatbázist és átfésülni a biztonsági naplókat.

Miért fontos a WordPress weboldalad karbantartása?

Ahhoz, hogy problémamentesen működjön a weboldalad, elkerüld a leállásokat és maximális felhasználói élményt tudj nyújtani, rendszeres WordPress weboldal karbantartásra lesz szükséged.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.