Wordpress telepítése

WordPress telepítése lépésről lépésre

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg eldöntötted, hogy WordPress alapú weboldal készítésébe kezdesz. Az első lépés egy szimpatikus tárhelyszolgáltató kiválasztása, majd a domain és tárhely megvásárlása. Ha ezeken a kötelező körökön túl vagy, akkor jöhet a WordPress telepítése.

Ezt a legtöbb szolgáltatónál néhány kattintással megoldhatod, de előfordulhat, hogy manuálisan kell feltelepítened. Épp ezért egy olyan útmutatót raktam össze, amelyben minden eshetőséget végignézünk, az egyszerűbbtől a összetettebbig. Vágjunk is bele!

A WordPress telepítése előtt

A WordPress telepítésére három különféle lehetőséged is van. Rendkívül népszerű szoftverről van szó, így a legtöbb tárhelyszolgáltató már leegyszerűsítette az installálás folyamatát. Akár előre telepített, vagy „néhány kattintásos” telepítés is rendelkezésedre állhat.

Ezeket választva jóval gyorsabban nekiláthatsz a WordPress weboldalad szerkesztésének. Néhány perc alatt egy komplett, alapfunkcionalitást biztosító WordPress weboldal áll majd rendelkezésedre.

Azonban előfordulhat, hogy ez a két lehetőség nem adott. Ekkor FTP-n keresztül kell feltelepítenünk a WordPresst.

Ez konyhanyelven azt jelenti, hogy egy szoftver segítségével felmásoljuk a szükséges fájlokat a tárhelyedre, majd kitöltünk néhány űrlapot. Ne ijedj meg tőle, nem bonyolult. Mindennel együtt 10-15 perc alatt készen leszel vele.

Ez a módszer szolgáltatótól függetlenül, minden esetben működik, szóval erre tekinthetsz egy állandó B tervként is.

Az előre telepített és néhány kattintásos megoldás esetén is szoktam javasolni az FTP-s módszer megismerését, mivel valamilyen szintű magabiztosságot ad az, ha megismered a WordPress mögött álló informatikai hátteret.

De kezdjük most a legegyszerűbb megoldással.

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

Előre telepített WordPress

Ha nem akarsz elmerülni a technikai részletekben. Nincs időd a WordPress telepítésével foglalkozni, vagy ha a legegyszerűbb megoldást keresed, akkor ez lesz a Te módszered.

Itt telepítésről gyakorlatilag nem is beszélhetünk, hiszen már egy használatra kész WordPress alapú üzleti weboldalt kapsz a vásárlást követően.

Általában egyetlen hátulütővel rendelkeznek az előre telepített megoldások. Mégpedig a magasabb ár.

Éves szinten általában néhány ezer forinttal többet kell majd a tárhelyre költened, mintha egy hagyományos „csináld magad” szolgáltatást választanál. Mindenki eldöntheti, hogy számára ez megfelelő cserét jelent-e.

Ha ezt a módszert választod akkor a Tarhely.com megoldásait tudom javasolni. Szinte minden általam készített weboldal az ő tárhelyeiket használja. Itt tudod megtekinteni a rendelkezésre álló csomagjaikat.

Ha ezek közül választasz, akkor nem lesz más dolgod, mint a vásárlás után kapott emailben található linket megnyitnod, és egy felhasználói fiókot készítened. Ezek után azonnal hozzá is láthatsz a weboldalad szerkesztéséhez.

Ajánlott cikk: A weboldal készítés költségei

előre telepített WordPress
A Tarhely.com-nál előre telepített tárhelyet is választhatsz

„Néhány kattintásos” WordPress telepítés

Második módszerünkhöz a cPanel nevű szoftvert fogjuk használni. Ez egy olyan alkalmazás melyet a szolgáltatók a szerverekre telepítve, egy könnyen kezelhető felületet biztosítanak a gyakran használt feladatok elvégzéséhez. A cPanelen könnyedén, kódok és különösebb technikai tudás nélkül elérheted a legszükségesebb funkciókat.

Segítségével többek között telepítheted a WordPresst, vagy más szoftvereket, megnézheted az emailjeidet, elérheted a weblapod mögötti adatbázist, vagy biztonsági mentéseket is készíthetsz.

Én a Tarhely.com felületén keresztül mutatom be a telepítés folyamatát, de szinte minden nagyobb szolgáltatónál ugyanezekből a lépésekből áll a folyamat. Az egyetlen különbséget a kezelőfelület jelenti. Valószínűleg máshol találod majd a bejelentkezés és szolgáltatás funkciókat.

Hogy hogyan éred a cPanel felületét?

Miután megvásároltad a domaint és a tárhelyet, a szolgáltatód elküldi emailben a bejelentkezéshez szükséges felhasználónevet és jelszót. Miután bejelentkeztél a szolgáltató honlapján a felhasználói fiókodba, keresd a szolgáltatások menüpontot.

tárhely főoldal
tárhely belépés

Válaszd ki a tárhelyedet. Ezt követően lejjebb görgetve láthatod a cPanel gombot. Kattints rá! Be is jelentkeztél.

Cpanel belépés

Nos, valószínűleg rengeteg ikont látsz magad előtt. Görgess lejjebb és keresd meg a WordPress ikont és feliratot és kattints rá. Az ikon és a szöveg szolgáltatónként eltérhet. Lehet, hogy valahol egy másabb megjelenésű ikont találsz, vagy más feliratot.

Wordpress telepítő

Ha nem találsz ilyet, az azt jelenti, hogy a szolgáltatód nem támogatja az automatikus installálást. Ebben az esetben ugorj az FTP-n keresztüli WordPress telepítést bemutató fejezethez.

Automatikus WordPress telepítés

Ha beléptél a WordPress telepítő szoftver felületére, akkor láthatsz a jobb felső sarokban gombot „Telepítse ezt az alkalmazást” felirattal. Kattints rá!

Wordpress automatikus telepítés

A megjelenő ablakban lehetőségünk van az alapbeállítások módosítására.

Domain és Útvonal. Ez akkor lehet érdekes, ha több domained is van az adott tárhelyhez rendelve. Ha csak egy domained van akkor ezt hagyd változatlanul. Ha több domained is van, akkor azt válaszd ki amelyikhez a WordPress oldalt csatolni szeretnéd.

domain beállítás

Az útvonalat érdemes üresen hagyhatod. Ha már korábban telepítettél már WordPress erre a tárhelyre, más domainhez csatolva, akkor adj meg egy mappát a később konfliktusok elkerülése érdekében.

A Verzió szekcióban érdemes meghagyni az alapbeállításokat. A rendszer a legfrissebb stabil WordPress verziót fogja feltelepíteni, magyar nyelven. Kattints a szekció alatti licencszerződés elfogadása gombra.

Wordpress verzió

Az automatikus frissítést, a plugin frissítést és téma frissítést érdemes kikapcsolni. Ezt mindig jobb manuálisan elvégezni a WordPress kezelőfelületén keresztül.

Ezt követően add meg azt a felhasználónév és jelszó párost amelyet az oldal bejelentkezéséhez szeretnél majd használni.

Wordpress beállítások

Folytasd az email és domain nevek megadásával. Ezt követően megadhatod a weboldalad majdani címsorát, de ezt beállíthatod WordPress telepítés után is.

Ezek alatt néhány extra lehetőséget láthatsz, mint a kétfaktoros belépés, vagy belépési kísérletek számának korlátozása. Ezeket a funkciókat engedélyezve, automatikusan feltelepít a WordPress egy-egy plugint amelyek tartalmazzák a fentebb említett funkciókat. Ha úgy gondolod szükséged van ezekre és egy füst alatt letudnád a telepítéssel, akkor engedélyezd őket.

tárhely beállítások

A haladó beállítások engedélyezésével olyan funkciókat engedélyezhetsz, mint az automatikus biztonsági mentések készítése, vagy az emailes értesítések.

Ha minden megfelelően kitöltöttél akkor kezdődhet a WordPress telepítés. Kattints a jobb alsó sarokban a Telepítés gombra! A megjelenő ablakban láthatod a telepítés állapotát, majd a WordPress telepítés végeztével birtokba veheted a weboldalad.

Wordpress telepítés folyamatban
Wordpress telepítés befejezve

Írd be a böngésződbe a weboldalad url-jét, majd írd utána a /wp-login, vagy /wp-admin tagot, tehát sajétdomained.hu/wp-admin. Az itt megjelenő bejelentkezési felületen beírva, a korábban megadott felhasználónevedet és jelszavadat bejelentkezhetsz a website adminfelületére.

WordPress telepítése FTP-kliens segítségével

A komolyabban vehető szolgáltatók mindegyike rendelkezik az automata WordPress telepítés lehetőségével, így erre a módszerre a legritkább esetben lesz szükséged. Mindesetre nézzük meg, hogy hogyan lehet manuálisan WordPresst telepíteni, ha minden kötél szakadna.

Ahhoz, hogy hozzáférjünk a megvásárolt tárhelyedhez egy úgynevezett FTP-kliensre lesz szükségünk. Ez biztosítja a kapcsolatot a számítógéped és a távoli szerver között. Használatával a tárhelyed könyvtárait ugyanúgy böngészheted és módosíthatod, mintha a saját számítógépeden dolgoznál.

Én a FileZilla nevű szoftvert preferálom. Ez elérhető MacOS és Windows platformokon is, egyszerű, könnyen kezelhető felülettel rendelkezik, emellett ingyenes és magyar nyelven is elérhető.

Filezilla telepítése

Kezdésként nyisd meg a böngésződben a FileZillának otthont adó weblapot: https://filezilla-project.org/

FileZilla FTP-kliens

Kattints a bal oldali gombra, majd a megjelenő oldalon kattints a zöld színű letöltés gombra. Ha befejeződött a letöltés Windows esetében telepítsd a szoftvert a varázsló segítségével. Macen húzd be a szoftvert az alkalmazások mappába.

FileZilla letöltése

Ha ez megvan indítsd el a programot.

Csatlakozás a tárhelyedhez

Ahhoz, hogy kapcsolódni tudj a tárhelyedhez, szükségünk lesz a belépéshez szükséges adatokra. Ezek az FTP kiszolgáló címe, felhasználónév, illetve jelszó.

Ezeket az adatokat a tárhelyszolgáltatód regisztráció után emailben elküldi neked. Ha nem találod az emailt, akkor vedd fel a kapcsolatot a szolgáltatóddal, vagy a korábban említett cPanel használatával is generálhatsz egy azonosítót magadnak.

A következő lépés magától értetődő lesz. Az eszköztár alatt található címsorba a kiszolgáló nevét kell bemásolnod, a felhasználónévhez a felhasználónevet, míg a jelszóhoz a megadott jelszót kell írnod.

Filezilla felülete

Ezt követően kattints a csatlakozás gombra.

A felület jobb oldalán a tárhelyeden található mappákat láthatod. Következő lépésként ide fogjuk felölteni a WordPress fájlokat, de előbb le kell azokat töltenünk a saját számítógépünkre.

WordPress letöltése

Nyilván szükségünk van magára a WordPress-re. Nagyon egyszerűen beszerezhetjük. Nyisd meg a https://hu.wordpress.org/download/ weboldalt. Kattints a középen található WordPress letöltése feliratú gombra és mentsd le a fájlt. A gombon mindig az aktuális legfrissebb verzió számát fogod látni, szóval ne lepődj meg, ha nem 5.3.2 fog ott szerepelni.

Wordpress letöltése

Letöltés után egy tömörített mappát fogsz látni. Csomagold ki a tartalmát. Ezt követően egy WordPress nevű mappát fogsz látni, ez tartalmaz minden fájlt amire szükségünk lesz.

WordPress feltöltése a tárhelyedre

Oké, menjünk vissza a FileZilla felületére. Ha sikerült csatlakoznod a szerverhez, akkor ismerkedjünk meg egy kicsit a felülettel.

Ahogyan említettem a jobb oldali szekcióban láthatod a tárhelyeden tárolt mappákat és fájlokat. A bal oldalon pedig a saját számítógépeden tárolt mappákat és fájlokat. A saját gépeden tárolt mappák közül keresd meg azt, ahová a WordPress mappát kicsomagoltad (ez valószínűleg a Letöltések mappa lesz), majd nyisd meg magát a mappát. Ezen belül 3 másik mappát és sok más fájlt kell látnod.

Wordpress fájlok feltöltése

A jobb oldalon, a tárhelyeden belül keresd meg a weboldalad mappáját (ne lepődj meg, teljesen normális, hogy több mappa is található a tárhelyen). Itt kicsit trükkös a helyzet, mert ez szolgáltatónként változhat. A leggyakrabban a public_html nevű, vagy a domaineddel megegyező nevű mappát kell keresned. Ha nem találsz ilyet, akkor lépj kapcsolatba a szolgáltatóddal, és kérdezd meg hogy melyik mappát kell kiválasztanod.

Ha megvan a mappa nyisd meg. Most a bal oldalon található, korábban megnyitott WordPress mappában található három mappát és a további fájlokat jelöld ki, és másold át a weboldalad mappájába. Mindegy, hogy csak áthúzód őket, vagy Ctrl+C, Ctrl+V billentyűkombinációt használod.

Ha ez megvan, akkor elkezdődik a feltöltés. Ennek a gyorsasága nagyban függ attól, hogy milyen sávszélességű internettel rendelkezel, de viszonylag gyorsan véget ér a folyamat. Ha gyorsítani akarsz rajta, akkor érdemes minden fel- és letöltést beszüntetni a másolás idejére.

Szuper. Sikeresen feltöltötted a WordPress fájlokat a tárhelyedre. Már csak a tényleges telepítés van hátra, amit már jóval egyszerűbben elvégezhetünk.

Profi tárhely, elérhető áron WordPress weboldalad számára​
Az MHosting-nál már évi néhány ezer forintért tárolhatod a weboldalad.​
SSD alapú villámgyors tárhely, ingyenes SSL tanúsítvány, e-mail fiók, automata biztonsági mentés, egy kattintásos WordPress telepítés, könnyen kezelhető vezérlőpult és még sok más extra.

WordPress telepítése

Következő lépésként írd be a weboldalad url-jét (tedomained.hu) a böngésződbe.

Wordpress telepítés böngészőben

Kattints a „Rajta” feliratú gombra!

Most egy lépést vissza kell lépnünk. Nyisd meg újra azt az email-t, amit a tárhelyszolgáltatód küldött. Ebben találhatod az FTP hozzáférési adatok mellett az adatbázisod hozzáféréséhez szükséged adatokat is.

Adatbázis név, felhasználónév és jelszó mezőket kell látnod.

Másold be őket értelemszerűen a „Rajta” gomb megnyomása után megjelenő mezőkbe. Az adatbázis kiszolgáló és a tábla előtag mezőket hagyd érintetlenül.

Wordpress kézi telepítés

Ha ez is megvan akkor kattints a „Küldés” feliratú gombra!

Wordpress telepítő futtatása

Ezt követően pedig kattints a „Telepítés megkezdése” gombra!

Ez után pedig ezt az ablakot kell látnod:

Wordpress öt perces telepítő

Honlap neve: Röviden fogalmazd meg, hogy miről szól a weblapod. Első körben elég, ha a márkaneved írod be, vagy a főbb tevékenységi körödet. Később ezt módosíthatod.

Felhasználónév: Add meg azt a felhasználónevet, amit majd a bejelentkezéshez szeretnél használni. Lehetőleg valami egyedit adj meg. Az oldal biztonsága érdekében ne használj olyan sablon neveket, mint az „admin” és a weboldalad neve.

Jelszó: Javasolt minél hosszabb, minél bonyolultabb jelszót választani. Az automatikusan generált jelszót is használhatod akár. Ne használj olyan jelszót amit már máshol is használsz.

E-mail cím: Add meg az email címed. Ide jönnek majd az oldallal kapcsolatos értesítések.

Keresőmotor láthatóság: Ha ezt bepipálod akkor a keresőrobotok nem járják be az oldalad. Ez akkor jöhet jól, ha még egy darabig dolgoznál az oldaladon, és addig nem szeretnéd, hogy a keresőmotorok (pl.: Google) megjelenítsék az új websiteot. Ezt a beállítást később az kezelőfelület, Beállítások menüpontjában módosíthatod.

Ha ezzel is megvan, akkor kattints a „WordPress telepítése” gombra.

Wordpress telepítés sikeres

WordPress telepítése – Végső simítás

Gratulálok, sikeresen létrehoztad az első saját WordPress weboldaladat!

Nincs más teendőd, mint végre megtekinteni a weboldaladat. Ha beírod a böngésződbe a domained urljét és utána írod a /wp-admin tagot, (tehát tedomained.hu/wp-admin) akkor láthatod magad előtt a belépési felületet. Írd be az előző lépésben megadott felhasználóneved és jelszavad.

Belépési oldal

Ezt követően már belülről is láthatod az új WordPress weboldaladat.

Remélem mindent sikerült megvalósítanod a leírtak alapján és sikerült hozzájárulnom, ahhoz hogy saját weboldallal rendelkezz.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Gyakran ismételt kérdések

Ingyenesen letölthető a WordPress?

Igen, a WordPress egy ingyenesen letölthető, nyílt forráskódú szoftver.

Honnan tölthetem le a WordPress-t?

A WordPress.org-on megtalálhatod és letöltheted a legfrissebb verziót.

Hogyan telepíthetem a WordPress-t?

Választhatsz előre telepített tárhelyet, telepítheted cPanelen keresztül, vagy a szoftvert tárhelyedre másolva. Mindegyik módszert megismerheted a cikkünkből.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.