WordPress frissites

WordPress frissítés – Teljes útmutató kezdőknek

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

Ha WordPress alapú weboldalad van, akkor a frissítés egy olyan feladat amit rendszeresen el kell végezned ahhoz, hogy problémamentesen működjön a weboldalad és maximális teljesítményt nyújtson.

Egy olyan feladatról beszélünk amely optimális esetben mindössze 1-2 percet vesz igénybe. Mégis sokan nem mernek belefogni a WordPress frissítésbe, mert vagy nem tudják hogyan kell frissíteni a szoftvereket, vagy félnek a frissítés gombra kattintani, mert attól tartanak hogy elrontanak valamit. Egy sokáig frissítés nélkül hagyott WordPress oldal esetében pedig előbb-utóbb szinte biztosan hibákba, lassulásba, ritkábban pedig akár weboldal leállásába is ütközhetünk.

Pedig ha nincs túlbonyolított WordPress weblapunk akkor nagyon könnyű dolgunk van. Ebben a bejegyzésben részletesen bemutatom, hogy mit érdemes tudni a WordPress frissítés folyamatáról, valamint hogy hogyan tudsz pillanatok alatt WordPress szoftvert, bővítményt, sablont és fordítást frissíteni. Kezdjünk is bele!

Mit és miért kell frissíteni?

Egy WordPress alapú weboldalon alapvetően négyféle frissítési feladattal fogjuk szembetalálni magunkat. Ezek a következők:

  • WordPress motor (core) frissítés
  • WordPress bővítmények frissítése
  • WordPress sablonok frissítése
  • WordPress fordítások frissítése

Nézzük ezeket részletesebben.

WordPress motor (core) frissítés: Ez maga a weboldalad alapjait nyújtó WordPress nevű szoftver. Ritkábban érkeznek hozzá frissítések, de azok szinte mindig nagyobb horderejűek, tehát komolyabb hibajavításokat és számos funkciót szoktak tartalmazni.

WordPress bővítmények frissítése: A bővítmények olyan beépülő szoftverek, melyek újabb funkciókat adnak a weboldaladhoz.

WordPress sablonok frissítése: A sablonok a weboldalad megjelenését szabályozzák, tehát a különböző vizuális beállításokat tartalmazzák

WordPress fordítások frissítése: A WordPress motorhoz, bővítményekhez és sablonokhoz is rendszeresen érkeznek fordítások, ezeket is frissítenünk kell. Ha angol nyelven használod a WordPress-t akkor ezzel a kategóriával nem kell foglalkoznod.

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

Miért kell frissítenem ezeket a szoftvereket?

Számos oka van annak, hogy rendszeresen frissítésre szorulnak ezek a szoftverek. Nézzük a legfontosabbakat!

A legfontosabb a biztonság kérdése. A legtöbb feltört weboldal amivel találkozok annak köszönheti a balszerencséjét, hogy indokolatlanul rég volt frissítve valamelyik komponense, legyen az maga a WordPress motor, vagy akár egy bővítmény.

Ahogy minden szoftverben úgy a WordPress-ben és kiegészítőiben is lehetnek hiányosságok, bugok, sérülékenységek. Ezeket a fejlesztők folyamatosan keresik és javítják. Azonban ezekhez a javításokhoz fejlesztésekhez csak úgy juthatunk hozzá, ha telepítjük a szoftverek legújabb verzióit.

Nem csak biztonságot érintő hibák kerülnek javításra, hanem olyan problémákat is megoldanak melyek a funkcionalitást, vagy a használhatóságot érintik. Tehát egy-egy nem, vagy csak részben működő funkcióra is gyakran egy-egy WordPress frissítés jelent megoldást.

A frissítésekkel főleg bővítmények esetén gyakran érkeznek új funkciók is. Így kvázi ingyen juthatunk nagyobb funkcionalitáshoz egy-egy bővítmény frissítésével.

A fejlesztések optimalizálásokat is szoktak tartalmazni, így gyakran előfordul, hogy telepítés után valamivel gyorsabb lesz a weboldalunk, vagy a kezelőfelület is.

Mikor kell frissítenem a WordPress-t és a további szoftvereket?

Az előbb azt írtam, hogy érdemes az új verziókra frissíteni, ezt most kiegészíteném. Néha érdemes várni néhány napot a frissítés kiadása és a telepítés közt. Két ilyen eset is van.

Az első eset ha bővítményhez, vagy sablonhoz érkezett frissítés. Ezekben az esetekben én 1-2 napot szoktam várni a frissítéssel, mivel ha bármilyen komolyabb probléma van egy új verzióval az hamar kibukik és gyorsan megérkezik az újabb, már javított verzió.

Szóval WordPress sablonok és bővítmények esetén csak akkor frissítek azonnal, ha kritikus sérülékenységet javítanak. Erről azonban a fejlesztők általában tájékoztatást küldenek, vagy a változástörténetben (changelog) kiemelik.

A másik eset maga a WordPress motor frissítése. Ilyenkor hetek is eltelhetnek mire frissítek a legújabb verzióra. Ennek több oka is van.

Főleg nagyobb verzióváltásoknál előfordul, hogy a legújabb változat nem teljesen kompatibilis a bővítményekkel és el kell telnie egy kis időnek, míg a bővítmények fejlesztői elhárítják a kompatibilitásbeli hibákat.

A másik ok hogy lehet egy-két olyan bug az új WordPress frissítésben ami kritikus problémát okoz, azonban ezek is gyorsan kibuknak és viszonylag rövid időn belül megérkezik az újabb javított változat.

Frissítés ikon
A körkörös nyíl ikon melletti szám jelzi számunkra, hogy mennyi frissítés érhető el a különböző szoftverekhez

Honnan tudhatom, hogy új frissítések érkeztek?

A WordPress admin sávjában két nyilat szimbolizáló ikon jelzi számunkra azt ha frissítés érkezett. Az ikon mellett álló szám jelzi a rendelkezésre álló frissítések számát. Szóval bejelentkezés után azonnal látni fogod, ha WordPress frissítés érkezett.

A Vezérlőpult > Frissítések menü alatt találhatod a részletes információkat a frissítésekkel kapcsolatban. Ebben a menübe úgy is eljuthatsz, ha az előbb említett két nyíl ikonra kattintasz.

Értesítés új verzióról
A frissítések menü egy kicsit feltűnőbben jelzi a rendelkezésre álló frissítések számát

A WordPress frissítés módszerei

Több lehetőségünk is van arra, hogy frissítsük a WordPress és a további szoftvereket. Megtehetjük ezt manuálisan, vagy automatizáltan is.

Frissítés menüpont
Manuális frissítés esetén ezt a felületet kell használnunk

Manuális WordPress frissítés

Ez az alapértelmezett módja a WordPress frissítésének. A Vezérlőpult menün belül kattintsunk a Frissítés feliratú almenüre. Itt listázott formában láthatjuk az egyes elérhető frissítéseket.

Ha bármelyiket le szeretnénk futtatni és ezzel az adott szoftver új verziójára váltani, akkor nincs más dolgunk, mint a Frissítés most feliratú gombra kattintani.

Ezt követően egy új ablakban láthatjuk a frissítés folyamatát. Először a WordPress bekapcsolja az úgynevezett karbantartás módot. Ezt követően letölti, majd telepíti a fájlokat. Ha sikeres volt a telepítés, akkor kikapcsolja a karbantartás módot és elérhetővé válik a WordPress, bővítmény, vagy sablon új változata.

Ha valamilyen hiba történne a frissítés során, akkor erről hibaüzenet fog tájékoztatni.

A frissítések általában kevesebb, mint egy percet vesznek igénybe, ritkábban 1-2 percet.

Automata WordPress frissítés
Az automatizált frissítési felület beállításai

Automatizált WordPress frissítés

A tárhely szolgáltatójától függ, hogy ez a lehetőség egyáltalán elérhető-e, szóval ez nem minden esetben adott.

A tárhely fiókodba bejelentkezve, majd a cPanel felületén folytatva meg kell keresned az alkalmazást, aminek a használatával a WordPress-t a tárhelyre telepítetted. Ez példánkban az Installatron nevű szoftver.

Itt a Részletek megtekintése gombra kattintva megnyithatod az adott telepítéshez tartozó beállításokat.

Lejjebb görgetve láthatod az opciókat a WordPress, a bővítmények és a sablonok automatikus frissítésére. Továbbá van lehetőségünk arra, hogy ha automatikusra állítjuk a frissítést, akkor előtte a rendszer automatikusan készít egy biztonsági mentést.

A WordPress frissítés lépései

A WordPress frissítés igényel némi előkészületet, nem érdemes azonnal a frissítés gombra kattintani mikor felbukkan egy új verzió. Én a következő hat lépéses folyamatot szoktam követni.

1. Biztonsági mentés készítése

Nem érdemes úgy nekilátni a frissítésnek, hogy nem készítettünk előtte biztonsági mentést, főleg ha több bővítményt is frissítenénk. Szinte biztosan nem fogunk problémába ütközni, de jobb a tudat, hogy ha bármi balul sülne el, akkor azonnal visszaállíthatjuk az előző működő változtatot.

Ha a tárhelyszolgáltatód automatikus mentéseket készít, vagy képes vagy a tárhelyen, vagy valamilyen bővítménnyel biztonsági mentést készíteni, akkor nyert ügyed van. Egyszerűen készíts egy mentést a fájlokról és az adatbázisról is mielőtt elkezded a WordPress frissítést.

Ha nincs jelenleg ilyen lehetőséged, akkor két dolgot tudok javasolni.

Egyrészt nézz szét a tárhelyen és kérdezd meg a szolgáltatót, hogy milyen lehetőségek vannak biztonsági mentés készítésére. A másik javaslatom, hogy tölts le egy olyan bővítményt, mint az UpdraftPlus. Ez egy olyan WordPress plugin amivel automatizálható a biztonsági mentés készítése. Elég egyszer konfigurálnod és onnantól kezdve automatán készíti a mentéseket az általad kijelölt tárhelyre.

Szóval a lényeg, hogy valamilyen módon készíts egy mentést mielőtt belefogsz a WordPress frissítésébe.

WordPress frissítés
WordPress motor frissítési felület

2. WordPress motor (core) frissítése

A WordPress frissítésével maga a weboldal alapját adó rendszer frissül. Kétféle frissítéssel lehet leginkább találkozni, a kisebb és nagyobb verziószámú frissítésekkel.

Nagyobb verzió alatt azt értjük, hogy például 5.0 verzióról 5.1-re frissíthetünk, míg kisebb verzió alatt 5.0.1.-et értünk.

A nagyobb verziószám változások mindig nagyobb horderejű változtatásokat hoznak. Ahogy fentebb említettem, ilyenkor érdemes akár egy-két hetet is várni a WordPress frissítéssel. Ennyi idő kell, hogy felfedezzék az esetleges komolyabb bugokat és hogy minden bővítményünk kompatibilis legyen az adott verzióval.

Kisebb frissítéseket általában nagyobb biztonsággal lehet telepíteni akár már a megjelenéstől számított néhány napon belül. Ezek jellemzően kisebb módosításokat tartalmaznak, legtöbbször hibajavításokat találhatunk bennük.

Szóval, ha frissíteni szeretnéd a WordPress motort akkor nincs más dolgod, mint a Frissítés menün belül a Frissítés most feliratú gombra kattintani.

2.b A WordPress fordításokról röviden

Előfordulhat, hogy két frissítési lehetőséget is látsz, egy angol és egy magyar változatot. Értelemszerűen ez akkor jelenik meg, ha magyar nyelven használod a kezelőfelületet, mivel ilyenkor ha elkészül az adott verzió magyar nyelvű változata, akkor ezt is felkínálja a rendszer.

Felmerül a kérdés, hogy melyikre frissíts.

Ha elérhető magyar nyelvű és magyarul használod a WP-t, akkor célszerű ezt választanod.

Ha csak angol érhető el, az azt jelenti, hogy még nincs 100%-os magyar fordítás, így az új funkciók valószínűleg csak angolul fognak megjelenni. Ez nem azt jelenti, hogy angol lenne a teljes kezelőfelület, sőt.

Mivel a WordPress korábbi verziója magyarul is elérhető, így a kezelőfelület nagyon nagy része továbbra is magyar lesz. Csupán az újonnan bekerült, még le nem fordított elemek fognak angolul megjelenni.

WordPress bővítmény frissítés
WordPress bővítmények frissítési felülete

3. Bővítmények frissítése

Itt lehetőséged van arra, hogy az összes bővítményt kijelöld és egyszerre frissítsd mindet. Én ezt egyáltalán nem ajánlom. Ha bármilyen hiba merülne fel, akkor ilyen esetben nehezebb lenne kiszűrni, hogy melyik bővítmény frissítése okozza a bajt.

Ha egyesével frissíted ezeket, akkor könnyebben kiszűrhető egy esetlegesen felmerülő hiba.

A frissítéshez egyébként itt a Bővítmények frissítése feliratú gombra kell kattintanod.

Egy másik megoldás, ha a Bővítmények menün belül a Telepített bővítmények almenüre navigálsz.

Itt is listázza a WordPress az elérhető frissítéseket. Itt a Frissítsünk azonnal feliratra kattintva frissítheted az egyes bővítményeket.

WordPress sablon frissítés
WordPress sablonok frissítési felülete

4. Sablonok frissítése

A sablonokat manapság már egyre inkább felváltják az oldalépítő bővítmények, de ettől függetlenül legalább egy aktív sablonnal rendelkeznünk kell. Ezekhez is érkeznek bizonyos időközönként frissítések, ám jóval ritkábban, mint a bővítményekhez.

A sablonok frissítése hasonlóképp működik, mint a bővítményeké. Itt is kijelölhetsz több sablont, de itt is azt javaslom, hogy egyesével frissíts a Sablonok frissítése feliratú gombra kattintva.

5. Fordítás frissítése

Ez legkevésbé jelentős elem a listában. Ha angoltól eltérő nyelven használod a WordPress-t, akkor a Frissítés oldal alján olykor megjelenhet egy Fordítás frissítése feliratú gomb.

Ez a fordítás lehet a WordPress fordítása, vagy épp egy plugin, vagy sablon fordítása. A gombra kattintva frissítheted a nyelvi fájlokat, így eddig az eredeti, angol feliratok helyett magyarra, vagy adott nyelvre fordított feliratokkal és szövegekkel fogsz találkozni egyes helyeken.

A fordítások frissítése biztonságos, azonnal frissíthetőek. Ha nem frissíted ezeket manuálisan akkor a következő sablon, bővítmény, vagy WordPress frissítéssel együtt automatikusan frissülnek ezek is.

6. Ellenőrzés és tesztelés

Ha letudtuk a WordPress frissítést és minden problémamentesen ment, akkor érdemes néhány percet szánni a tesztelésre.

Ilyenkor a weboldal főbb funkcióit érdemes megvizsgálni, így könnyedén meggyőződhetünk róla, hogy minden megfelelően működik. Többek közt érdemes átnézni a főbb oldalak megjelenését, a weboldal sebességét, az esetleges regisztrációs, vagy vásárlási folyamatot, vagy az olyan kiemelt elemek működését, mint az űrlapok.

+1 Mit tegyél ha problémába ütközöl?

Frissítés közben jellemzően kétféle hiba típussal lehet találkozni.

Az első mikor egy bővítmény, vagy sablon egyszerűen egy hibaüzenetet dob és nem enged a legújabb verzióra frissíteni. Ez a jobbik eset. Ilyenkor elég sok forrása lehet a hibának. Jellemzően kompatibilitási problémára, vagy az új változat hiányosságaira vezethető vissza.

Ha nagyon fontos, hogy az új verzióra frissíts, akkor indulj ki a hibaüzenet tartalmából, ez jó alapot ad a nyomozáshoz. Van hogy csak egy másik plugint kell kikapcsolni, vagy frissíteni a WordPress-t.

Az is lehet, hogy az új változatban van valamilyen bug, ilyenkor érdemes megnézni a fejlesztő honlapját, fórumát, vagy a changelogot, hogy meggyőződjünk róla nem nálunk van a hiba. Ilyenkor nincs más opciód, mint hogy vársz egy újabb, már javított változatot.

A másik amikor valamilyen kritikus problémát okoz a frissítés és gyakorlatilag működésképtelenné válik az oldal. Ilyenkor sem kell kétségbe esni, hiszen készítettünk biztonsági mentést (ugye készítettél biztonsági mentést?). Ilyenkor csak a korábbi működő verziót kell visszaállítanunk.

Ezt követi a nyomozás. Ha egyesével frissíted az egyes komponenseket, akkor gyorsan meglesz a probléma forrása. Ilyenkor pedig a folyamat ugyanaz, mint az előző esetben. Fórumok, weboldalak böngészése egészen addig amíg meg nem találjuk a választ.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

WordPress frissítés összefoglalva

Ha végigolvastad a cikket, akkor láthatod, hogy sok összetevője van a WordPress frissítésének, de alapvetően egy egyszerű feladatról van szó. Mindössze meg kell vizsgálnod, hogy eltelt-e elég idő a frissítés kiadása óta, ha igen, akkor néhány lépésben a legfrissebb szoftverekhez juthatsz.

Érdemes beütemezni a WordPress frissítés feladatát, mondjuk heti rendszerességgel. Így biztosíthatod, hogy a weboldalad jelenleg legbiztonságosabb szoftvereket futtatja, valamint hogy a legújabb funkciókhoz fogsz hozzáférni.

Honnan tudhatom ha frissítés érkezett a WordPress-hez?

Az admin sávban, illetve a Vezérlőpult > Frissítés menüjében is jelzi egy-egy ikon ha frissítések állnak rendelkezésre az egyes szoftverekhez.

Miért érdemes frissíteni a WordPress-t?

A WordPress frissítések hibajavításokat és új funkciókat is tartalmaznak. Ha a legújabb verziót használjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy weboldalunk a jelenleg elérhető legbiztonságosabb WordPress változatot futtatja. Továbbá így férhetünk hozzá a legújabb funkciókhoz is.

Milyen módszerei vannak a WordPress frissítésnek?

Alapvetően két módszert különböztetünk meg a manuális és automata frissítést. Ahogy a nevük is mondja, manuális esetén a felhasználó kezeli a frissítés folyamatát, automatizált esetén ezt megteszi helyettünk egy szoftver.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.