webfejlesztés
Szűcs Máté
Szűcs Máté

Webfejlesztőt keresel? Webfejlesztésbe kezdenél? – A legfontosabb tudnivalók

Tartalomjegyzék

Ez a cikk a webfejlesztésről szól, ha szeretnéd megismerni webfejlesztési szolgáltatásunkat, akkor kattints ide.

A webfejlesztő nem más, mint az a személy aki a weboldalak elkészítését, üzemeltetését, karbantartását végzi a webfejlesztés pedig ennek a folyamatnak a gyűjtőneve. A webfejlesztők munkájának köszönhetően a semmiből felépítve profi, felhasználóbarát weboldalakat kaphatnak a megbízók, magas minőségen kiszolgálva látogatóikat, ügyfeleiket.

Számtalan helyen összefuthatunk a webfejlesztő kifejezéssel, ha weboldal fejlesztés után kutatunk. Manapság eléggé felkapott kifejezésről van szó, azonban rengeteg tévhit és félinformáció kering a témával kapcsolatban.

Ebben a cikkben megismerheted, hogy mivel is foglalkozik egy webfejlesztő, milyen lépései vannak a webfejlesztés folyamatának, vagy hogy mi alapján válassz webfejlesztőt.

A webfejlesztő feladatai

Kezdjük a legelején. Mivel is foglalkozik egy webfejlesztő?

A webfejlesztő legfőbb feladata, hogy egy webdesigner által elkészített tervből ismeretei segítségével funkcionális weboldalt készítsen.

Ismeretek alatt legfőképp kódolással kapcsolatos tudásukat kell érteni. A kódok segítségével az emberek által felfogható designt gyakorlatilag a gépek által értelmezhető nyelvre fordítja.

A szakmai tudás mellett azonban úgynevezett “soft skillekre” is szükség van ahhoz, hogy valakiből jó webfejlesztő váljon, ezek olyan tulajdonságok, melyek inkább az emberek személyiségéből, karakteréből fakadnak, ilyen a jó kommunikációs készség, a tökéletességre való törekvés, vagy a stressztűrő képesség

A webfejlesztés ma már egy olyan komplex ágazattá nőtte ki magát, hogy számtalan alkategória alkotja, így a legtöbb fejlesztő specializált tudással rendelkezik. Ezeket a specializációkat három nagyobb kategóriára bonthatjuk. Nézzük most meg ezeket!

A webfejlesztők típusai

Nem egyszerű meghatározni azt, hogy mivel is foglalkozik egy webfejlesztő, hiszen ahogy írtam, egy rendkívül szerteágazó kategóriáról van szó. Ahhoz, hogy jobb betekintést kapjunk a webfejlesztés világába, meg kell ismerkednünk a három fő webfejlesztési ágazattal és ezek képviselőivel. Ezek a következőek:

 • Front-end fejlesztők
 • Back-end fejlesztők
 • Full-stack fejlesztők

Röviden összefoglalva a front-end fejlesztők felelnek a felhasználók által látható részekért. A back-end fejlesztő a weboldal mögötti, látogató számára “láthatatlan” infrastruktúrával foglalkozik. Míg a full-stack fejlesztők mindkét terület szakértői.

Front-end fejlesztő

A front-end fejlesztő az aki a kliens, vagy a webdesigner által előzetesen elkészített terveket feldolgozza és megírja azt a kódot, amivel az előzetes vázlat, böngészők által megjeleníthető weboldallá válik. A front-end fejlesztők legalább három programozási nyelvet ismernek magas szinten, ezek a HTML, a CSS és a JavaScript.

A HTML segítségével készül el a weboldal alapja. Ez a HTML vázszerkezet nagyobb blokkokra bontja a majdani weboldalt, melyek megjelenését CSS segítségével módosíthatjuk. Ezeket egészíti ki a JavaScript, mellyel interaktív elemek adhatunk weblapunkhoz (a programnyelvekről a későbbiekben még bővebben írok).

Röviden összefoglalva a front-end fejlesztő munkájának nagy részét a következő feladatok teszik ki:

 • Az előzetes tervben felvázolt dizájn pontos megalkotása, a váz elkészítésétől az olyan apróbb elemekig, mint a betűtípusok megválasztása, vagy a megfelelő színárnyalatok megjelenítése
 • Teljesen reszponzív felület kialakítása, azaz a front-end fejlesztő felel azért, hogy minden eszközön megfelelően jelenjen meg a weboldal és magas legyen a felhasználói élmény
 • A weboldal megjelenésének tesztelése is az ő feladatai közé tartozik

Back-end fejlesztő

A front-end fejlesztők a kliens oldallal, azaz a felhasználók által érzékelhető felülettel foglalkoznak. Ezzel szemben a back-end fejlesztők a szerver oldali megoldásokért felelnek. Ez azt jelenti, hogy nekik kell megteremteni azt az infrastruktúrát mely kiszolgálja a front-endet.

Ők írják meg a szerver erőforrásit menedzselő kódot, a weboldal mögött álló adatbázis is az ő felelősségük és gyakorlatilag minden egyes front-enden található funkció mögött az ő munkájuk rejlik.

A front-endhez hasonlóan itt is rengeteg különféle metodológia és keretrendszer áll rendelkezésre, melyek mind más esetekben nyújtanak jó választást. A back-end fejlesztőkön nagy felelősség nyugszik, hiszen a lehető legtöbb keretrendszert kell ismerniük, majd ezek közül kiválasztaniuk az adott feladatra legalkalmasabbat.

Eszköztárukat képezi a PHP, JavaScript, Java, Ruby, Python programnyelvek ismerete, továbbá az olyan népszerűbb adatbázisok kezeléséhez szükséges nyelvek, mint amilyen az SQL.

Full-stack fejlesztő

A full-stack fejlesztő gyakorlatilag a webfejlesztő definíciója.

Olyan szakember, aki mind a front-endet, mind a back-endet érintő feladatokat képes elvégezni. Épp ezért nem csak megvalósítói, hanem vezetői feladatokra is kiemelten alkalmasak, hiszen képesek átlátni a webfejlesztés teljes folyamatát.

Az előző két esetben felsorolt feladatokat képesek teljeskörűen ellátni, de emellett számos kritikus feladatot is rájuk bízhatunk.

 • A front-end fejlesztő képes egy teljes weboldalt maga elkészíteni, mind a kliens oldali, mind a szerver oldali programozói munkákat el tudja végezni
 • Mivel teljeskörűen átlátja a fejlesztési folyamatot, így ismeri a front-end és back-end közti kapcsolódási pontokat és képes az elérhető legjobb alternatívákat kiválasztani
 • Ezen kívül gyakori, hogy a full-stackesek projektmenedzseri feladatokat is ellátnak

Ajánlott cikk: A profi weboldal készítés – A kiemelkedő weboldalak alapjai

full-stack fejlesztő

Webfejlesztő és webdesigner, mi a különbség?

A cikkben többször említett a webdesigner szót. A webdesigner és a webfejlesztő közötti különbség általában elég parázs viták tárgya szokott lenni. Természetesen nem ugyanaz a két kategória, ám mégis sokszor helytelenül, szinonim fogalmakként használják őket.

A webdesigner, vagy magyarosan webdizájner felelős a weboldal megjelenéséért, azonban más formában, mint ahogyan azt egy front-end fejlesztő teszi. A webdesigner magáért a koncepcióért felelős, ő készíti el azt az előzetes tervet ami alapján a programozók a későbbiekben dolgozni fognak. A webdizájnerek nem vesznek részt a programozói munkában.

Ezzel szemben ahogyan már fentebb kifejtetettem a webfejlesztő elsődleges feladata a programozás. A webdizájner által megtervezett vázlat átalakítása egy működő weboldallá.

Azonban nincs kizárva, hogy a webdizájner és a webfejlesztő egy személy legyen. Sokszor előfordul, hogy részleges átfedés van a szerepek között, de sok dizájner képes programozói feladatokat ellátni és a fordítva. Az ilyen szakemberek igazi jokerek, hiszen képesek megtervezni a designt és át is tudják azt ültetni webes felületre.

back-end fejlesztő

Milyen programozási nyelveket használnak a webfejlesztők?

Manapság számtalan programozási nyelv áll rendelkezésünkre a legkülönfélébb problémák megoldásához. Van azonban néhány alapvető melyek a webfejlesztők számára kiemelt fontosságúak. Nézzük most meg ezeket!

HTML

A legalapvetőbb mindközül a HTML nyelv. Sokan nem is programozási nyelvként hivatkoznak rá, hanem szkript nyelvként, mert a kódja olvasással egy laikus számára is értelmezhető.

A HTML kód adja a website alapját, instrukciókat ad a böngésző számára és meghatározza, hogy mely elem hová kerüljön és milyen tulajdonságokat vegyen fel.

A HTML egy igen könnyen megtanulható nyelvezet, általában ez szokott az első lépcső lenni a webfejlesztővé válás útján.

CSS

A HTML mögött szorosan a második helyen foglal helyet a CSS programozási nyelv. A kettő nagyon szorosan összefonódik, gyakorlatilag ez egyik a másik nélkül nem is igazán használatos.

Míg a HTML meghatározza, hogy mely elemek jelenjenek meg a CSS kiegészíti ezt és meghatározza, hogy hogyan jelenjenek meg ezek az elemek.

A CSS olyan alapvető tulajdonságokat szabályoz, mint hogy milyen pozícióban jelenjenek meg az elemek, milyen színük legyen, milyen betűtípussal jelenjenek meg a szövegek, vagy hogy hogyan viszonyuljanak egymáshoz az elemek.

Javascript

A javascript már egy fokkal komolyabb kihívást szokott jelenteni. Nagy ugrás a HTML-hez és a CSS-hez képest a komplex szintaxisa és a nyelv széleskörű felhasználhatósága.

Jellemzően front-end fejlesztők használják azért, hogy interaktívabbá, reszponzívabbá tegyék a weboldalt, valamint hogy különböző extra funkciókkal vértezzék fel azt. Manapság már egyre gyakoribb a back-endet támogató javascript keretrendszerek használata, de még mindig többségében a front-enden találkozhatunk vele.

Ebből a kettősségből fakadóan sok olyan front-end fejlesztővel találkozhatunk, aki széleskörű javascript ismeretének köszönhetően full-stack feladatokat is vállal.

PHP

A javascripttel szemben a PHP egy back-endet támogató programozási nyelv, mely évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend. Rendkívül széleskörű felhasználási lehetőségeinek köszönhetően a legtöbb weboldal mögött valamilyen formában fellelhető. A WordPress elterjedésének köszönhetően nagyobb felhasználói táborral rendelkezik, mint valaha.

Java

A java egy igen régi programnyelv, de még a mai napig rengetegen használják. Segítségével olyan webes alkalmazások készíthetőek melyek számtalan helyen hasznosíthatóak. A mélyebb tudással rendelkező back-end fejlesztők számára elengedhetetlen.

Python

A Python egy rengeteg potenciált tartogató programnyelv melyet nem csak webfejlesztés során lehet alkalmazni. Gyakori alkalmazási területei még a szoftverfejlesztés, vagy a data science. Kezdők számára is jó választás, mert a sebesség helyett az olvashatóságot helyezi előtérbe, így viszonylag alacsony tudásszinttel is rendkívül hasznos eszközök fejleszthetőek a használatával.

Ruby

A Python-hoz hasonlóan a Ruby is egy nagyon könnyedén olvasható programozási nyelv. Elsődleges felhasználási területe különböző webes alkalmazások fejlesztése. Számos közismert weboldal nyugszik Ruby alapokon például az AirBnb, vagy a Hulu is közéjük tartozik.

Ajánlott cikk: A weboldal készítés alapjai

keretrendszerek

Milyen eszközöket használnak a webfejlesztők?

A különböző programozási nyelvek ismerete mellett, több speciális szoftvert és technológiát használnak a webfejlesztési projektek során, melyek megkönnyítik a munkát. Ezek közül fogok most néhányat bemutatni.

Csomagkezelők

A csomagkezelők olyan szoftver gyűjtemények, melyek több kisebb, legtöbbször nyílt forráskódú szoftvert foglalnak magukban. Mindegy egyes csomag könnyedén letölthető és felhasználható a projektek során. Úgy kell rájuk gondolni, mint valamiféle bővítményre, használatukkal új funkciókkal láthatjuk el a weboldalt, mindezt úgy, hogy rengeteg fejlesztői munkaórát spórolunk. Ilyen csomagkezelő szoftverek az npm és a Yarn.

Feladatvégrehajtók

Ezen kategória eszközei abban segítenek nekünk, hogy komplex procedúrákat automatizálhassunk. Így az újra és újra elvégzendő feladatokat rábízhatjuk a szoftverre. Ilyen feladatok többek közt a CSS fájlok összefűzése, a preprocesszorok használata, vagy a kódbázis tömörítése. Itt leggyakrabban a Gulp, Webpack és Parcel programokkal fogsz találkozni.

Verziókezelők

A verziókezelő olyan szoftver, ami minden a kódban bekövetkezett változást eltárol. Így ha vissza akarod állítani valamelyik korábbi állapotot azt könnyen megteheted. Olyan, mintha végtelen mentésed lenne, amit mindig elővehetsz, ha problémába ütközöl. A legnépszerűbb eszköz egyértelműen a Git.

Keretrendszerek

Ha a JavaScript használatával már megismerkedtél, akkor érdemes a tanulást a keretrendszerekkel folytatni. Ezek olyan előre elkészített komplex megoldások, melyekkel rengeteg időt spórolhatsz. Mindegyikük speciális feladatok ellátására van kihegyezve. Ilyenek például a Vue, a React és az Angular.

weboldal készítés

Leggyakoribb webfejlesztési feladatok

Már egészen részletesen körüljártuk a témát, így érdemes összefoglalnunk és megnéznünk, hogy mik azok a feladatok, amiket leggyakrabban rábíznak a webfejlesztőkre. A teljesség igénye nélkül:

 • Üzleti weboldalak fejlesztése
 • Landing oldalak fejlesztése
 • Tartalomkezelő rendszerek fejlesztése
 • Webáruházak fejlesztése
 • Nem reszponzív weboldalak reszponzívvá alakítása
 • Weboldalak karbantartása
 • Weboldalak mögötti adatbázisok kezelése
 • Keresőoptimalizálás technikai elemeinek megvalósítása
 • Drótvázak készítése
 • Interaktív webes elemek fejlesztése
 • Használhatósági tesztek elvégzése
 • Adatbázisok létrehozása és mendzselése
 • Harmadik féltől származó szoftverek integrációja
 • Bugok keresése és javítása
front-end fejlesztés

Hogyan válhatsz webfejlesztővé?

Most, hogy tudod milyen programozói képességegek szükségesek ahhoz, hogy valaki webfejlesztőként tevékenykedjen, nézzük hogyan lehet eljutni oda, hogy megszerezd az első munkád, vagy ügyfeled.

Munkáltatónként változik, hogy milyen feltételeket határoznak meg a jelentkezők számára, de alapvetően három út vezet a webfejlesztővé válásig.

Az első a hagyományos egyetemi képzés. Ezt várják el ma a legtöbb helyen és ezzel lehet a legbiztosabban állást szerezni. Itt a programozási készségek mellett rengeteg olyan ismeretet fogs szerezni, ami segít jobb fejlesztővé válni, például matematikai, menedzsment és rengeteg extra informatikai tudást fogsz magadra szedni a néhány egyetemen töltött év alatt.

Ebben az esetben a BME, vagy az ELTE képzéseit tudom javasolni, ha hazai intézményekben gondolkodsz. Európába a legjobb képzést az Oxfordi Egyetem és a zürichi ETH nyújtja.

A második lehetőség a programozó iskolák által kínált képzések. Az iskolák adott idő alatt megtanítanak egy, vagy több programnyelv használatára és emellett segítenek a későbbi elhelyezkedésben is.

Ilyen képzéseket nyújt a Greenfox, a Codecool, vagy a Ruander.

A harmadik a “self-made” megoldás, mikor az interneten fellelhető tananyagokból autodidakta módon állsz neki a tanulásnak. Számos kurzus, könyv és oktatóanyag érhető el a témában. Ez általában a legnehezebb út, mivel nincs mögöttes támogatás és nem garantált, hogy a tudásoddal elhelyezkedhetsz, viszont számtalan sikeres projekt már el autodidakta fejlesztőknek köszönhetően (ilyen a Features.hu is:) ).

Ha ezt a módszer választod, akkor érdemes A Codecademy, a Coursera, vagy a Udemy népszerűbb kurzusaival kezdeni.

programozók

Webfejlesztési projektek lépései

Most, hogy a webfejlesztő tevékenységét körbejártuk nézzük meg azt, hogy hogyan is zajlik egy átlagos webfejlesztési projekt.

1. Kapcsolatfelvétel és konzultáció

Ha nagy vonalakban sikerült összeszedni az elképzeléseket, akkor kezdődhet a szimpatikus webfejlesztő ügynökség megkeresése. Az ügynökség egy konzultáció során igyekszik majd felmérni az igényeidet és szükségleteidet.

2. Specifikáció és árajánlat elkészítése, szerződéskötés

Az igények felmérése után az ügynökség egy specifikációt készít, ez rögzíti a szolgáltatás kereteit. Elkészül az árajánlat is melyet a specifikációval és a szerződéstervezettel elküldenek az ajánlatkérőnek.

3. Tervezés és webdesign

Az első lépés a weboldal elkészítésének sorozatában. Elkészülnek a drótvázak, melyek az oldalak alapjait fogják nyújtani. Ezt követi a grafikai elemek elkészítése majd az egész egységes dizájnná formálása.

4. Webfejlesztés

Ebben a szakaszban a fejlesztők a webdesignerek által elkészített tervet weboldallá formálják. Ebben a szakaszban már közel végleges formában láthatod a weblapot.

5. Tartalomfejlesztés

A weboldal fejlesztésével párhuzamosan sor kerül a tartalmi elemek elkészítésére. A folyamat ezen részében az elkészült tartalmat véglegesítik és elhelyezik a weboldalon.

6. Tesztelés és élesítés

Utolsó lépésként a weboldal funkcióit tesztelik, így kiszűrve az esetleges hibákat. Ezt követi a weboldal végleges tárhelyre költöztetése, majd élesítése

7. Üzemeltetés és karbantartás

Utolsó opcionális lépés a weboldal folyamatos, hibamentes üzemelésének biztosítása és az időnkénti karbantartás.

programozás

Mi alapján válassz webfejlesztőt?

Azoknak is szeretnék segíteni, akik azért olvassák a cikket, mert szeretnék megtalálni a számukra legmegfelelőbb webfejlesztő ügynökséget. Ilyen esetben mindig sokat nyom a latban az egyéni preferencia, de van néhány olyan objektív tényező, amit érdemes figyelembe venni. Nézzük ezeket!

Szakmai tapasztalat

Eléggé egyértelmű ám annál nehezebben megállapítható tényező. Nehéz leszűrni, hogy mekkora tapasztalattal rendelkezik a kiszemelt csapat főleg laikusok számára.

Azt szoktam javasolni, hogy kezdd a weboldaluk átnézésével. A weboldal kinézetéből és teljesítményéből már egészen sok kirajzolódik. Nézd át dizájn, mennyire modern és konzisztens, milyen az oldalak szövegezése, könnyen kezelhető-e a navigáció. Ezek mellett érdemes az oldalak betöltési sebességét is megvizsgálni.

Ezt követően keresd meg a bemutatkozó aloldalukat és nézd meg, hogy kikkel is fogsz együtt dolgozni. Keress választ arra, hogy milyen kompetenciákkal rendelkezek, mióta foglalkoznak webfejlesztéssel. Fontos tudni, hogy webfejlesztésen kívül vállalnak-e egyéb kapcsolódó szolgáltatásokat, így a későbbiekben felmerülő kéréseket, akár házon belül lebonyolíthatjátok.

Jó kiindulási pont még az ügyfelek véleménye, vagy a

Portfólió

Eggyel egyszerűbb módja a a legitimitás ellenőrzésének. Nézd át a portfóliójukat, de ne érd be screenshotokkal, vagy leírásokkal. Látogasd meg a listázott oldalakat és nézd meg, hogy milyen is az valójában.

A portfólió segít betekintést nyerni a készítők képességeibe, tudásába, kreativitásába. Javaslom, hogy ne csak a dizájn vizsgáld, hanem olyan tényezőket is, mint a mobiloptimalizált, reszponzív megjelenés, vagy az oldal betöltésének sebessége.

Ügyfelek véleményei

Sok szolgáltató megjeleníti a korábbi ügyfelek által adott véleményeit, ezek természetesen kivétel nélkül pozitív visszajelzések lesznek. Épp ezért érdemes elolvasni a Google felületén, a Facebookon, vagy a különböző csoportokban írt véleményeket is, hogy valósabb képet kaphassunk.

Garancia

Ahány webfejlesztő ügynökség, annyiféle garanciális feltétel. A lényeg, hogy legyen a szerződésben rögzítve valamilyen szélesebb körű garancia.

A legtöbbször a feltételek között az eredeti kódbázis megléte, illetve a karbantartás fog szerepelni. Az első típus azt jelenti, hogy az eredeti átadott oldalra vállalnak garanciát, tehát ha módosítanak azon, akkor elvész a garancia. A második pedig a karbantartás meglétéhez köti a garanciát.

Támogatás

Ha már garanciánál tartunk beszéljünk a támogatás kérdéséről. Itt még több opcióval fogsz találkozni, mint a garancia esetén.

A legtöbb webfejlesztéssel foglalkozó ügynökség számára nem fog gondot okozni az, ha egy ügyfél számára havonta néhány kérdést meg kell válaszolni. Nálunk is előfordul, hogy valamire nem talál választ a partner, ilyenkor ír nekünk, mi megválaszoljuk, tiszta sor.

Előfordul azonban, hogy a kérdések (kérések) mennyisége és komplexitása akkora terhet ró az ügynökségre, hogy az más, egyébként bevételt jelentő munka rovására megy.

Ennek a kiküszöbölésére a legtöbb ügynökség a a garanciával egybekötve egy havi fix munkaórát magában foglaló keretszerződést köt a megbízóval.

Ez azért jó megoldás, mert havi néhány ezer forintért cserébe biztosítva van a weboldalad működése és ha kérdésed van, vagy valamilyen változtatást eszközölnél, akkor mindig lesz aki megoldja a problémádat.

Webfejlesztés ára

Ez is egy kritikus kérdés és sajnos sokak számára még mindig a fő döntési szempont. Ebben az iparágban nagyon szélsőséges árajánlatokkal fogsz találkozni.

Ha az egyik cég egy 500.000 forintos ajánlatot egy másiktól pedig egy 89.000 forintos ajánlatot kapsz, akkor sejthető, hogy valami nincs rendben. Nem biztos, hogy a drágább jobb, de az extrém alacsony árakkal dolgozó “ügynökségek” csak a költségek minimalizálásával tudják ezt a szintet tartani. Így biztos lehet benne, hogy egy amatőr megoldást fogsz kapni, valószínűleg egy sablon weboldalt készítenek majd neked amire ráteszik a logódat.

Sokaknak persze ez is megfelelő, de ez is olyan, mint a vállalkozás más elemei. Potom pénzért nem várhatod a legjobb minőséget és azt, hogy minden hibátlanul működjön.

Nem azt szeretném sulykolni, hogy a drágább mindig jobb megoldás, de az ár nem a legjobb döntési szempont. Vizsgáld meg, hogy mi indokolja a magasabb árakat. Több szakemberrel dolgoznak? Jobb a portfóliójuk? Jobb támogatást nyújtanak? Régebb óta vannak a piacon?

A kommunikáció minősége

Egy olyan tényező ami első körben sokaknak eszébe se jut, pedig nagyban meghatározza a közös munka minőségét.

Már az első kapcsolatfelvétel során egész sokat leszűrhetsz abból, hogy mi fog rád várni, ha az adott ügynökséget választod. Milyen gyorsan reagáltak a megkeresésre? Milyen formában vették fel veled a kapcsolatot? Milyen volt a beszélgetés / levelezés minősége?

A konzultáció során is érdemes figyelned. Fel fog tűnni ha valaki kevésbé magabiztos szakmai kérdéseket illetően, vagy ha felkészületlen. Ezek mondanom sem kell, hogy mind negatív előjelek.

Fontos, hogy a szakértő nem fogja mindenáron a saját álláspontját sulykolni. Meg fogja hallgatni az elképzeléseid és ezekre fog építeni, továbbá nem fog felesleges megoldásokat rádsózni. Ha nem támogatják az elképzeléseidet, akkor a későbbiekben nem lesz egyszerű együtt dolgoznotok.

Egyéb szolgáltatások

Ez inkább hasznos tanács, mintsem kritikus szempont.

A későbbiekben előnyös lehet, ha olyan partnert választasz, aki képes segíteni a webfejlesztésen kívül más területeken is. Az hogy van egy kész weboldalad még nem garancia semmire, valószínűleg nem fognak azonnal elözönleni a vásárlók.

Ahhoz hogy látható legyél és bevonzd az érdeklődőket fokozatosan erőforrásokat kell fektetned a különböző marketing tevékenységekbe. Belekezdhetsz tartalommarketingbe, hirdetéskezelésbe, vagy például keresőoptimalizálásba.

Ebből következik, hogy hasznos lehet ha olyan webfejlesztő ügynökséggel szerződsz, ahol marketing szolgáltatásokat is nyújtanak. Így letudhatsz egy kötelező kört és egy olyan csapattal dolgozhatsz együtt, aki már részletesen ismeri a weboldalad és annak képességeit.

webfejlesztési projekt

Mennyibe kerül a weboldal fejlesztés?

Az árak megállapítása során rengeteg tényező játszik közre. Többek közt az webfejlesztési projektet végző ügynökség nagysága, tapasztalata és presztízse, a projekt komplexitása, a mögöttes infrastruktúra típusa, a határidő, vagy az egyéb extra szolgáltatások.

Korábban írtam egy cikket a weboldal készítés árairól, amelyben részletesen megvizsgáltam a piacot és levontam a következtetéseket. A cikk lényege röviden az, hogy a piac nagyon töredezett és alacsony a belépési korlát, így teljesen eltérő szinten mozgó szolgáltatók versenyeznek egymással. Nincs ez másképp más webfejlesztési projektek esetén sem.

Vannak a kezdő “webfejlesztők” akiktől alacsony árért egy sablon weblapot fogsz kapni nullához konvergáló funkcionalitással. Vannak a néhány fős ügynökségek, akik jó munkát végeznek, de ennek meg is kérik az árát. Valamint vannak a nagy ügynökségek ahol a legkomolyabb talentumot találod, de az árak is ehhez mértek lesznek.

Ebből következően ha webfejlesztére kérsz árajánlatot akkor a százezres ajánlatoktól egészen a több milliósakig egészen nagy szórást fogsz tapasztalni.

Ajánlott cikk: Weboldal készítés árak

Gyakran ismételt kérdések

Mivel foglalkozik egy webfejlesztő?

A webfejlesztő legfőbb feladata, hogy egy webdesigner által elkészített tervből ismeretei segítségével funkcionális weboldalt készítsen.

Mi az a webfejlesztés?

A webfejlesztés a weboldal készítésének folyamatát foglalja magában, a webfejlesztők által végzett tevékenységek összessége.

Hogyan zajlik egy webfejlesztési projekt?

A webfejlesztés általában egy hét lépéses folyamat a következő elemekkel: Kapcsolatfelvétel és konzultáció; Specifikáció- és árajánlat készítés; Tervezés és webdesign; Fejlesztési fázis; Tartalomfeltöltés; Tesztelés és élesítés; Üzemeltetés

Mennyibe kerül egy weboldal?

Ez leginkább a projekt komplexitásától és a választott ügynökség árképzésétől függ. Egy weboldal elkészítése néhány százezertől, akár több millió forintig is terjedhet.

Mennyi idő szükséges egy weboldal elkészítéséhez?

Ez a projekt komplexitásától függ. Egy egyszerűbb üzleti weboldal néhány hét alatt elkészíthető, míg egy bonyolultabb webáruház lefejlesztéséhez 2-3 hónapos időtartam is szükséges lehet.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pocket
small_c_popup.png

200+ Ingyenes marketing eszköz​

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy minél jobb élményt tudjunk nyújtani