webfejlesztés

Webfejlesztőt keresel? Webfejlesztésbe kezdenél? – A legfontosabb tudnivalók

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

A webfejlesztés egy rendkívül szerteágazó terület mely weboldalak és egyéb webes alkalmazások fejlesztését foglalja magában. Manapság az egyik legnépszerűbb szakmának számít a webfejlesztői pozíció, rengeteg fejlesztők kiképzésére specializálódott intézmény található már Magyarországon is, a vállalatok pedig mágnesként vonzzák magukhoz a szakma művelőt.

De mi is az a webfejlesztés? Mit csinál egy webfejlesztő? Ezekre és sok más kapcsolódó kérdésre kaphatsz választ a bejegyzés elolvasásával. A cikket három részre bontottam. Az első részben a webfejlesztői munkáról olvashatsz, a második részben a konkrét feladatokat ismerheted meg, míg az utolsó rész azoknak szól akik webfejlesztőt keresnek. Kezdjünk is bele, nézzük a legfőbb szakmai feladatokat!

Melyek a webfejlesztők legfontosabb feladatai?

A webfejlesztés egy sokrétű terület, így erre a kérdésre több választ lehet adni attól függően, hogy mire specializálódott az adott személy. A webfejlesztés alapvetően programozási feladatokat foglal magában. Ide soroljuk az előzetesen webdesignerek által elkészített megjelenés leprogramozását, a weboldal mögötti infrastruktúra kialakítását, vagy internetes alkalmazások fejlesztését is. Ahhoz, hogy jobban el tudjuk határolni a webfejlesztők feladatait bontsuk le az általuk használt technológiákat három kategóriára.

Kliens oldali technológia

A kliens oldal foglal magában mindent, amit a felhasználó közvetlenül érzékel és amivel közvetlenül interakcióba lép. Ezeket más néven frontend elemeknek is nevezzük. Ilyenek többek közt a weboldalt alkotó vizuális elemek, például maga az elrendezés, a színek, a betűtípusok, vagy az űrlapok

Szerver oldali technológia

Minden, ami a felhasználó számára láthatatlan. A weboldal, vagy webes alkalmazás mögötti infrastruktúra ami biztosítja a frontend megfelelő működését, felel az elemek közti megfelelő kommunikációért, valamint összeköttetést biztosít a frontend és az adatbázisok közt.

Adatbázis technológia

A weboldalak döntő többsége adatbázisokra támaszkodik az adatok tárolása tekintetében. Ezekben az adatbázisokban tárolják a weboldalt felépítő legtöbb elemet, így azok mindig rendszerezetten elérhetőek, amikor szükség van rájuk.

webfejlesztés

A webfejlesztők munkakörei

Most, hogy ismerjük a három legfőbb technológiai kategóriát, ismerjük meg, hogy a különböző pozíciókban melyeket használják a webfejlesztők. Három főbb kategóriába szoktuk sorolni a fejlesztőket képzettségük szerint, ezek a következőek:

Frontend fejlesztő

Az frontend fejlesztő az aki a webdesignertől kapott megjelenést átülteti a webre. A tervből programozói tudása segítségével annak funkcionális mását készíti el, amit a felhasználók böngészőjükkel használatba vehetnek. A frontend fejlesztő leggyakrabban a HTML, CSS és Javascript nyelveket használja munkája során.

A frontend fejlesztő legfőbb feladatai:

  • A frontend fejlesztő felelős azért, hogy a designban felvázolt elemek teljes pontossággal legyenek átültetve a webre.
  • Biztosítaniuk kell a reszponzív megjelenést, azaz a lehető legtöbb eszközön hibátlanul kell megjelennie a weboldalnak.
  • A különböző eszközök mellett a különböző böngészőkben való pontos megjelenés biztosítása is feladataik közé tartozik.
  • A statikus dizájn elemek mellett az interaktív elemek kialakítása is rájuk hárul. Ilyenek többek közt a gombok, űrlapok, vagy az animációk kategóriája.

Backend fejlesztő

Míg a frontend fejlesztők a látogatók számára látható elemekkel foglalkoznak, addig a backend fejlesztők végzik a szerver oldali feladatokat. Az ő feladatuk az infrastruktúra felépítése, az ő munkájuk eredménye az a kódbázis ami kiszolgálja a frontendet, működteti a szervert és menedzseli az adatbázisokat.

A backend fejlesztők leginkább szerver oldali programozási nyelveket és keretrendszereket használnak, ezek a teljesség igénye nélkül leggyakrabban a PHP, Java, Ruby és Python nyelvek, de számos szerver oldali Javascript megoldást is találhatunk a backendesek eszköztárában.

A backend fejlesztő legfőbb feladatai:

  • A frontendet kiszolgáló infrastruktúra felépítése, így biztosítva, hogy a frontendesek által épített megjelenés teljesen funkcionális.
  • A szerver, alkalmazás és adatbázis közti zökkenőmentes kommunikáció biztosítása.
  • Az adott elvárásoknak leginkább megfelelő technológia kiválasztása és üzemeltetése

Full stack fejlesztő

Ha egyszerűen akarom megfogalmazni, akkor azt mondanám, hogy a full stack fejlesztő rendelkezik mind frontendes, mint backendes képzettséggel, így a teljes webfejlesztési projektet képes átlátni. A full stack tudással rendelkezők nem csak azért fontos tagjai egy fejlesztői gárdának, mert akár egy egész weboldalt képesek egyedül lefejleszteni, hanem azért is, mert teljes egészében átlátják a fejlesztési folyamatot, így kiváló projektvezetők válhatnak belőlük.

Full stack tudással a következőekre lehetsz képes:

  • Ahogyan írtam full stack tudással egy egész weblapot, vagy más webes alkalmazást egyedül is képes vagy lefejleszteni.
  • Mivel a teljes fejlesztési projektet átlátod, így kiváló fejlesztési vezetővé válhatsz.
  • A tudás mélységéből nem csak a vezetői pozíció következik, hanem az is hogy hatékonyabb megoldásokat vázolhatsz fel egy-egy probléma megoldására.
programozók

Beszéljünk a webdesignról is

Többször is említettem a webdesigner és webdesign kifejezéseket, valamint ha a témával kapcsolatban érdeklődsz, akkor már biztosan találkoztál velük. Mielőtt továbbmegyünk ismerjük meg, hogy mivel foglalkozik egy webdesigner, mivel ez egy a webfejlesztéshez nagyon szorosan fűződő munkakör.

A webdesigner és a webfejlesztő szorosan együttműködve, együtt alakítják ki a végső weboldalt. A webdesigner feladata a megjelenés kialakítása. Ő készíti el a weboldal vázlatát figyelve arra, hogy az elvárásoknak és trendeknek megfelelő, de mégis funkcionális dizájnt alkosson.

Egy nagyon aprólékos munkáról van szó melybe beletartozik a színpaletta kiválasztásától, a betűtípusok meghatározásán a gombok formájáig szinte minden kis összetevő. Mikor véglegessé vált a dizájn, akkor átadja azt a webfejlesztőknek, akik lépésenként funkcionális weboldallá alakítják azt.

Jellemzően nagyon széles szoftveres eszköztárral dolgoznak a webdesignerek, Az Adobe programcsomag elemei, mint az Adobe XD, vagy a Photoshop, ugyanúgy az eszköztáruk részét képezi, mint az olyan prototipizáló szoftverek, mint a Figma, vagy a Sketch. Az sem ritka, hogy maguk is rendelkeznek programozói képzettséggel, vagy hogy egy programozó webdesignerként is dolgozik.

webfejlesztő

Webfejlesztők által használt programozási nyelvek és technológiák

A webfejlesztés rendkívül szerteágazó kategóriává nőtte ki magát, újabb és újabb dizájn trendek és keretrendszerek váltogatják egymást, azonban az alapok változatlanok. Nézzük most át a legfontosabb programozási nyelveket, technológiákat és azt, hogy melyiket mire használjuk.

HTML

A legalapvetőbb webes programozási nyelv, ám sokan nem is programozási nyelvként tekintenek rá, mivel nagyon könnyen olvasható, írható és sok esetben egy laikus is fel tudja dolgozni a jelentését. Legfőbb feladata, hogy keretet adjon a weboldaladnak, azaz egy vázat adjon, amire az egyes frontend fejlesztők által készített elemek elhelyezhetőek.

A HTML-ben megírt kód fogja meghatározni, hogy hol és milyen típusú elemeket jelenítsen meg a böngésző, valamint a legalapvetőbb funkciók is HTML-ben kerülnek átadásra.

A HTML egy rendkívül egyszerűen megtanulható programozási nyelv, ha szeretnél webfejlesztéssel foglalkozni, akkor kezdd ezzel.

CSS

A CSS és a HTML elválaszthatatlanok egymástól, mindig együtt használjuk őket. A HTML használatával meghatározzuk, hogy mit akarunk megjeleníteni, míg a CSS-el azt mondjuk meg a böngészőnek, hogy hogyan is nézzen ki az adott elem. A CSS tehát leginkább a design kialakításában lesz segítségünkre. Ez is egy viszonylag egyszerűen elsajátítható programozási nyelv, második lépcső a HTML megtanulását követően.

Javascript

Ez már egy komolyabb kihívást jelentő programozási nyelv, amit sokkal komplexebb problémák megoldására használunk. Napjaink egyik legnépszerűbb nyelvéről van szó, amit mind frontend, mind backend téren használunk.

Hagyományosan a frontend fejlesztők használták különböző animációk, integrációk és kevésbe komplex funkciók megvalósításához ám szépen lassan átszivárgott a backend világba is és már számos szerver oldali keretrendszer alapul Javascript nyelven.

PHP

Egy másik népszerű programozási nyelv, ami régebben szinte szinonimája volt a webfejlesztés szónak. Mára már kicsit vesztett a népszerűségéből, de továbbra is megkerülhetetlen eleme a legtöbb fejlesztési projektnek.

Ez egy klasszikus szerver oldali programozási nyelv amivel rendkívül komplex rendszerek építhetőek fel, legfőbb feladata a szerveren tárolt adatok kezelése. Többek közt ezen alapul a legtöbb tartalomkezelő rendszer, például a WordPress is, így már könnyen érthetővé válik, hogy miért is fontos az elsajátítása.

Java

Nem összekeverendő a Javascripttel. A Java a PHP-hoz hasonlóan egy elég rég óta használt programozási nyelv. Jellemzően alkalmazások fejlesztéséhez és szerver oldali megoldásokhoz használják a backend fejlesztők, azonban ez a nyelv kifejezetten a sokoldalúságának köszönheti népszerűségét, így teljesen más programozási területeken is találkozhatsz vele.

Python

Az egyik legfelkapottabb nyelv manapság (ha nem a legfelkapottabb). Nagyon könnyű megtanulni és szinte bármilyen területen hasznát veheted. Két nagyon népszerű keretrendszert, a Django-t, vagy a Flask-ot használva a webfejlesztés során is nagy hasznát lehet venni.

SQL

Az nagyméretű adatbázisok menedzseléséhez a programozási nyelveken kívül szükségünk lesz olyan nyelvekre is, amelyekkel manipulálhatjuk ezeket az adatbázisok és lekérdezéseket végezhetünk, ilyen az igen nagy népszerűségnek örvendő SQL is.

Git

Érdemes megemlíteni a verziókezelő rendszereket is, mivel a fejlesztői munkához elengedhetetlenek. A verziókezelő egy olyan szoftver ami segít a kódbázis tárolásában és menedzselésében. A Git minden módosítást rögzít és lehetőséget biztosít a különböző változatok készítésére, vagy egy korábbi állapot visszaállítására.

webfejlesztési projekt

Hogyan válhatsz webfejlesztővé?

Most, hogy már meg tudjuk válaszolni a „ki az a webfejlesztő?” kérdést, nézzük azt, hogy hogyan is válik valaki fejlesztővé.

Nem titok, hogy sokak számára vonzó munkakörről van szó, hiszen egy jól fizető, kihívásokkal teli, modern munkakörről van szó. Rengeteg a pályaváltó a piacon és számos lehetőség van arra, hogy valaki webfejlesztővé képezze magát.

A fejlesztővé válás útjának első lépése a vízió felállítása. Tudnod kell, hogy miért is akarod ezt csinálni és hajlandó-e vagy energiát és időt fektetni abba, hogy elindulj ezen az úton. A legtöbben azért hullnak ki már rögtön az elején, mert csak a pénz motiválja őket, vagy mert nem hajlandóak elég munkát fektetni a tanulásba.

Ha tudod, hogy biztosan ezt akarod, akkor következő lépésként azt kell kitalálnod, hogy a rengeteg webfejlesztésen belüli kategória közül melyiket célzod meg. Az már jó kiindulási pont ha tudod, hogy téged a frontend, a backend, vagy épp mind a kettő érdekel.

Ha megvan a nagyobb kategória, akkor érdemes a programozási nyelveket és a keretrendszereket megvizsgálni. Szánj időt az egyes technológiák megismerésére. Első sorban arra fókuszálj, hogy mi az ami szimpatikus számodra, vizsgáld meg melyik nyelvet mire lehet használni.

Ha már van egy körülbelüli képed, akkor utolsó lépésként a tanulás módját kell megválasztanod. Itt alapvetően három opciód van. Autodidakta módon belekezdesz egy online kurzusba, választasz egy szimpatikus programozó iskolát, vagy egyetemi képzésbe kezdesz.

weboldal készítés

Mit foglal magában egy webfejlesztési projekt?

Most, hogy mélyebben megismerkedtünk a webfejlesztők munkájával, térjünk át magára a fejlesztési folyamatra és nézzük meg részleteiben, hogy hogyan is zajlik egy-egy ilyen projekt. Kezdjük azokkal a leggyakoribb feladatokkal, amelyekkel a munka során találkoznak a szakértők.

Üzleti weboldalak készítése: Különböző kis-, közepes-, és nagyvállalatok webes megjelenésének elkészítése.

Webáruház fejlesztés: E-kereskedelmi weboldalak elkészítése, melyek képesek tranzakciókat bonyolítani.

Landing oldalak készítése: Marketing kampányok támogatására kifejlesztett egy oldalt tartalmazó weblapok fejlesztése.

Reszponzív weboldalak fejlesztése: A reszponzivitás ma már alapvető követelmény, azonban sokszor előfordulhat, hogy nem reszponzív websiteokat kell reszponzívvá tenni.

Intranet oldalak fejlesztése: Vállalati weboldalak, melyek kizárólag szervezeten belüli használatra készülnek.

Tartalomkezelő szoftverre alapuló fejlesztések: Olyan projektek melyeknek alapja WordPress, Shopify, Magento, vagy más CMS rendszer.

Webdesign leprogramozása: Előzőleg elkészített deign funkcionális webes designná alakítása.

Szerver oldali infrastruktúra kialakítása és üzemeltetése: Gyakori feladat a frontendet kiszolgáló szerver, adatbázis és alkalmazások elkészítése és folyamatos üzemeltetése.

programozás

Hogyan zajlik egy webfejlesztési projekt?

A munka legnagyobb részét a különböző üzleti weboldalak fejlesztése teszi ki. Így akár a frontend, akár a backend érdekel, fontos tudnod, hogy hogyan is zajlik egy ilyen projekt. Nézzük a főbb lépéseket a kapcsolatfelvételtől a kész weboldal átadásáig.

Kapcsolatfelvétel, konzultáció

A munka természetesen egy potenciális ügyféltől érkező megkereséssel kezdődik. Itt igyekszünk minél jobban felmérni az igényeket. A beszélgetések során a lehető legnagyobb részletességgel kitérünk a képviselt vállalkozásra és annak környezetére, valamint a pontosítjuk az igényeket. Ebből készül majd el az a specifikáció, ami az árajánlat és szerződés alapját adja.

Árajánlat benyújtása, szerződéskötés

A specifikáció alapján már pontos árajánlat készülhet, melyet egy személyre szabott szerződéssel együtt átadunk a megbízónak. Amennyiben az elfogadásra kerül, kezdődik a projekt gyakorlatiasabb része.

Kutatás, információgyűjtés

A munka első lépése minél több releváns információ begyűjtésével és feldolgozásával kezdődik. A lépés során többek közt elemzésre kerül a piaci környezet, interjúk készülnek és a felület kialakításához szükséges kutatások is zajlanak. A kutatási folyamat végére egy olyan adathalmazhoz jutunk, melyekre alapozva a webdesignerek képesek elkezdeni a design felvázolását, valamint a fejlesztők is nekiláthatnak a fejlesztési környezet kialakításának.

Webdesign elkészítése

Az előzőekre alapozva a webdesignerek elkészítik a weboldal megjelenését. Itt minden egyes weboldalt alkotó elem megtervezésre kerül, majd ezek elfogadását követően egy központi felületen, feldolgozható formában elérhetővé teszik ezeket a fejlesztők számára.

Fejlesztés, programozás

A programozási fázis során a designerek által tervezett grafikai elemek lépésenként átültetésre kerülnek egy webes felületre, míg a backend és a mögöttes infrastruktúra is kialakításra kerül. A programozási folyamat végére már közel végleges formájában láthatjuk a weblapot.

Tartalom feltöltése

A fejlesztéssel párhuzamosan szokott zajlani a tartalomfejlesztési fázis, amiben a weboldalra kerülő írásos és képi tartalmak megtervezése és elkészítése áll a középpontban. Az itt elkészített tartalmat a fejlesztők töltik fel végleges helyükre.

Tesztelés

A folyamat során tesztelésre kerülnek a különböző funkciók és a megjelenés, hogy megbizonyosodjuk arról, hogy a weboldal hibátlanul működik.

Élesítés

Ha rendben zajlott a tesztelés, akkor a weboldal feltöltésre kerül végleges helyére és elérhetővé válik az interneten.

Karbantartás, üzemeltetés

A weboldal átadásával nem ér véget a folyamat. A biztonságos és hibamentes üzemelés érdekében a webfejlesztők végzik a folyamatos üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat is.

full-stack fejlesztő

Hogyan válassz webfejlesztő ügynökséget?

Végezetül azok kérdéseit is szeretném megválaszolni, akik inkább megbíznának webfejlesztőket, mintsem maguk készítenék el a saját weboldalukat. Az egyik legfontosabb kérdés, ami ilyenkor fel szokott merülni, hogy mégis mi alapján válasszon valaki a számos ügynökség közül. Nézzük a legfontosabb szempontokat!

Szakmai tapasztalat

Rögtön egy komplex tényezővel kezdünk, ugyanis elég nehéz leszűrni egy ügynökség tagjainak tapasztalatát, azonban vannak olyan elemek, melyekből levonhatunk némi következtetést.

A legegyszerűbb ha a weboldalon kezded, érdemes átnézned a dizájnt, a reszponzivitást, a weboldal szövegezését, vagy az egyes funkciókat. Egy komolyan vehető ügynökség nem engedheti meg magának a suszter cipője védekezést és igenis profi weboldallal kell rendelkezniük.

Ha ez megvan akkor nézd meg a szervezetet alkotó csapatot. Milyen szakértelemmel rendelkező és mennyi fejlesztőjük van? Van-e külön online marketinges, szövegíró, grafikus a csapatban?

Mérvadó még a portfólió nagysága és milyensége is, de erről a következő bekezdésben.

Portfólió

Nagyon egyszerű módja a legitimitás ellenőrzésének az, ha saját magad nézed meg, hogy mit is készítettek. Nem elég csak a screenshotokat átnézni, menj fel az adott weboldalra és vizsgáld át azt.

Itt is érdemes a lehető legtöbb tényezőt megvizsgálni a design mellett, nézd át a funkciókat, az optimalizáltságot, reszponzivitást is.

Garanciavállalás

Nincs egyértelmű iránymutatás a garanciát illetően, ahány ügynökség, annyiféle konstrukcióval fogsz találkozni. A lényeg, hogy garancia nélkül ne szerződj. Ha valaki nem képes vállalni a felelősséget a munkájáért, akkor nincs miről beszélnünk.

A legtöbb esetben az átadáskor állapotára, azaz a módosítás nélküli weboldalra fognak garanciát adni, tehát az általad, vagy harmadik fél által végzett módosítások után már nem várható el, hogy a fejlesztőket tedd felelőssé. Azonban egy ilyen garancia biztosíték arra, hogy az átadott weblap működni fog és hosszútávon képes lesz támogatni üzleti céljaid elérésében.

Vélemények

Érdemes megnézni, hogy mit is gondolnak mások az elkészült munkáról. Épp ezért a publikusan elérhető, ügyfelektől érkező visszajelzéseket is meg kell vizsgálni. Kezdd a weboldalon megjelenítettekkel, majd folytasd a Google, vagy Facebook és Instagram profilokkal.

Kommunikáció

Már a kapcsolatfelvételt követően leszűrhető a kommunikáció minősége, fontos az elején felismerni, ha nincs meg az összhang. Miután felvetted a kapcsolatot, figyeld, hogy mennyi időn belül válaszolnak, milyen a helyesírás, vagy a fogalmazás minősége, ez segít az emberi oldal felmérésében.

Hogy a szakmai kérdésekben mennyi jártas valaki, az már az első konzultáció alatt megállapítható. Ha valaki nem elég magabiztos, vagy felkészületlen az hamar fel fog tűnni.

Ezeken kívül figyeld, hogy mennyire akarják rádsulykolni a saját megoldásaikat az elképzeléseid helyett. Nincs azzal probléma, sőt elvárt, hogy egy megoldás helyett egy annál jobbat, vagy kézenfekvőbbet javasoljanak, de ha azt érzed, hogy nem támogatják az elképzeléseidet, akkor nehéz lesz hosszútávon együttműködnötök.

Ezzel ellentétben viszont a konstruktív tanácsadás egy pozitív előjel, hiszen ha hozzá tudnak tenni az elképzeléseidhez és valami jobbat alkotnak a felhasználásával, akkor az akár egy jó előjel is lehet.

Az ár

Sokaknak számára még mindig ez a legfontosabb tényező. A weboldalad a vállalkozásod egyik sarokköve lesz, nem hiszen, hogy érdemes lenne rajta spórolni. Persze ez nem azt jelenti, hogy irreális árajánlatokat kellene elfogadnod, de érdemes fontolóra venni az ár befolyásának csökkentését.

Nagyon szélsőséges ajánlatokkal fogsz találkozni a piacon így a költségeket más tényezők kontextusában érdemes vizsgálni. Érdemes súlyozni a különböző tényezőket és ez alapján megvizsgálni, hogy egy ajánlat megfelelő lehet-e. Például lehet, hogy egy ajánlat azért magasabb, mert jóval nagyobb tapasztalattal rendelkezik az ügynökség, vagy komplexebb technológiai megoldásokat alkalmaznak.

Webfejlesztés összefoglalva

Remélem sikerült átfogóbb képet adnom a témával kapcsolatban. Ebben a cikkben csak egy rövid áttekintést nyújtottam, de már ebből is látható mennyire szerteágazó témáról van szó.

Ha webfejlesztővé válás céljából olvastad a bejegyzést, akkor javaslom, hogy folytasd egy kiszemelt programozási nyelv megismerésével. Ha viszont azért jöttél, mert megbíznál valakit a weboldalad elkészítésével, akkor ismerd meg weboldal készítési szolgáltatásunkat.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Gyakran ismételt kérdések

Mivel foglalkozik egy webfejlesztő?

A webfejlesztés alapvetően programozási feladatokat foglal magában. Ide soroljuk az előzetesen webdesignerek által elkészített megjelenés leprogramozását, a weboldal mögötti infrastruktúra kialakítását, vagy internetes alkalmazások fejlesztését is. 

Melyek a webfejlesztés főbb kategóriái?

Megkülönböztetünk frontend, backend és full stack webfejlesztői képzettségeket.

Hogyan válhat valaki webfejlesztővé?

A fejlesztővé válás útjának első lépése a vízió felállítása. Tudnod kell, hogy miért is akarod ezt csinálni és hajlandó-e vagy energiát és időt fektetni abba, hogy elindulj ezen az úton. Ezt követi a programozási nyelvek és keretrendszerek megismerése.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.