Facebook képméretek

Facebook képméretek – Mekkora képet készítsek?

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

A Facebook hírfolyama ma már a vizuális elemek körül forog. Egyre több lehetőségünk van arra, hogy képi és videós tartalmakat osszunk meg.

Képek ismerőseid nyaralásairól, kedvenc híroldalad legújabb cikkéről, egy élő videó a legújabb self-help gurutól. Valahogy így néz ki egy átlag feed, igen ritkává vált az, hogy a szöveg mellé ne társuljon kép vagy videó.

Kiemelt jelentőségűvé vált a Facebook képméretek megfelelő megválasztása, azonban nem egyszerű eligazodni az ezernyi különböző felbontás között. Ebben a bejegyzésben végigvesszük a leggyakrabban használt Facebook elemeket és azok felbontásait, hogy könnyedén készíthess tökéletes megjelenésű képeket.

Ha pontos felbontásra van szükséged csak kattints egy bekezdésre a tartalomjegyzékben és azonnal láthatod, hogy milyen dimenziókra van szükség. 

A felbontáson kívül van még néhány kritérium amire érdemes odafigyelni, mint például a képeken megjelenített szöveg aránya, vagy a mobil és asztali nézet közötti különbségek, ezeket a cikk bekezdéseiben részletesebben taglalom. 

Most haladjunk sorban és nézzük melyik elemet hogyan érdemes megtervezni.

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

Facebook profilkép méret

Kezdjük a legfontosabbal. A profilkép kiemelt jelentőségű, mivel a profil neve mellett ez a másik olyan elem, ami szinte mindenhol feltüntetésre kerül. Minden egyes bejegyzésnél, hozzászólásnál, megosztásnál látni fogják, illetve a keresések eredményei közt is látszik.

Korábban négyzet alakú volt a profilkép, manapság azonban a legtöbb helyen kör alakban jeleníti meg a Facebook. Mindegy milyen formájú képet töltesz fel, a feltöltést követően a Facebook kör alakúra vágja. Annyi beleszólásod van a dologba, hogy kiválaszthatod mi kerüljön a körön belülre, így ügyelhetsz arra, hogy a lényeges elemek levágás után is megjelenjenek, illetve, hogy szimmetrikus maradjon a kép.

A minimális felbontás 170 x 170 pixel. A megjelenített méret ettől eltér attól függően, hogy épp hol jelenik meg a fotó (asztali gépen, vagy mobilon, hírfolyamon, vagy profiloldalon). Javaslom, hogy nagyobb méretű (legalább 720 x 720 pixel), részletgazdagabb képet tölts fel, ezek kisebb méretre skálázva is igényesebben fognak kinézni. Arról nem is beszélve, hogy ha valaki rákattint a profilképedre, teljes képernyőn is torzulás nélküli képet láthat.

Facebook profilkép mérete

Facebook borítókép méret

Ez az a nagyméretű kép amely az idővonalad felett helyezkedik el. Már csak a méretéből és központi elhelyezkedéséből kiindulva is sok lehetőséget tartogat.

Javasolt minimum 820 x 312 pixeles képet feltölteni, ami ez alatt van az torzítottan fog megjelenni. Asztali gépen ezen a felbontáson fog megjelenni a borítóképed, mobilon 640 x 360 pixeles méretben. 

Szóval a profilképhez hasonlóan ez az elem is másképp jelenik meg mobilon és asztali gépen, nem tartja meg a méretarányait.

Van egy zóna a képen ami mind mobilon, mind asztali böngészőn mindenképp megjelenik (640 x 360 pixel). Érdemes a borítókép lényegesebb elemeit ide központosítani, például, ha egy csoportképet állítanál be, figyelj rá, hogy minden személy ezen a zónán belül legyen. Feliratnál ugyanígy, fontos hogy ne maradjanak le betűk, vagy egész szavak. 

Facebook borítókép méret

Megosztott képek és linkek méretei

Képek

Alapvető funkció a képek hírfolyamon történő megosztása. Természetesen itt is van optimálisabb megoldás annál, minthogy előzetes mérlegelés nélkül töltögesd a képeket. 

Jelen esetben az ajánlott méret 1200 x 1200 pixel. Ez nyilván egy 1:1 méretarányú képet jelent. Emellett lehetőség van 1200 x 630 pixel felbontású képek megosztására is, ha szélesvásznú bejegyzést szeretnél.

Én az előre méretarányosan készített grafikai elemek esetén (mint amilyen egy cikk borítóképe) az elem adott méretarányát szoktam alkalmazni. Minden más esetben törekszem 1:1 méretarányú, nagy felbontású kreatívokat alkalmazni, hiszen így tudom a legnagyobb szeletet kihasítani a hírfolyamban rendelkezésre álló helyből.

Gondolj bele, hogy egy 1:1-es arányú kép mennyivel magasabb és mennyivel nagyobb esélye van így arra, hogy megragadja a felhasználó figyelmét.

Linkek

Megjelenésében hasonló az egyszerű képekhez, hiszen mikor egy linket megosztasz, megjelenik a linkelt weboldal előnézeti képe amely egy képre visz kattintáskor, hanem a linkelt weboldalra. 

A cikk végén kitérek rá, hogy hogyan tudod egyszerűen  módosítani egy-egy weblap előnézeti képét. 

Facebook idővonal képméret

Esemény borítóképének mérete

Természetesen az események borítóképe is egyedi felbontással rendelkezik. Javasolt 1200 x 628 pixel felbontású képek használata. A Facebook ajánlata ennél kicsit kisebb, viszont ez a méret mobilon és asztali böngészőn is különösebb gond nélkül alkalmazható. 

Facebook esemény kép mérete

Csoportok borítóképének mérete

Mivel a csoportok esetében nincs lehetőség külön profilkép beállítására, így ez az egyetlen olyan kép amit minden csoporttag, vagy látogató azonnal látni fog. Nagyobb, mint a személyes, vagy üzleti profilok borítóképe, így még több hasznos felületet kapunk.

Érdemes nagyobb figyelmet szentelni erre az elemre azért is, mert a felhasználók számára a név és egy rövid leírás mellett ez az egyetlen képi elem ami megjelenik, ha a Facebook felületén belüli linken a csoport neve felé viszik az egerüket. 

A Facebook csoportok borítóképe 1640 x 856 pixel méretű. Fontos, hogy tartsd a méretarányt, mert egyéb esetben a képedet a Facebook levágja.

Facebook képméretek hirdetések esetén

A Facebook elhalmozza különböző formátumaival azokat akik hirdetni szeretnének. Ha még nem hirdettél, akkor is biztosan láttad, hogy mennyire különböző kreatívok jelennek meg mondjuk a hírfolyamban, a jobb oldali oldalsávban, vagy a sztorik között. 

Épp a sokszínűség miatt minden egyes hirdetéstípust külön bekezdésben tárgyalok, de előbb nézzük mik azok az általános feltételek amelyeknek minden típus esetében teljesülniük kell.

Univerzális feltételek

Képek esetében az ajánlott fájltípus PNG, vagy JPG. Videók esetében MOV, vagy MP4 kiterjesztés javasolt.

Hírfolyam és Marketplace hirdetések

A legalapvetőbb hirdetési forma, valószínűleg számtalanszor találkoztál már velük. Elég változatos méretarányban jelenhetnek meg, de az ajánlott méretarány téglalap alakú képeket takar.

Az ajánlott méret 1200 x 628 pixel. Minimum 600 pixeles szélességgel és magassággal. 

A méretarány 9:16 és 16:9 között változhat, kivéve ha beillesztesz a szövegbe egy linket, mivel ilyenkor automatikusan 1,91:1 méretarányúvá változik a kép.

Facebook hirdetés képméret

Jobb oldali sávban megjelenő hirdetések

A legrégebbi Facebook hirdetési forma amely asztali gépen a jobb oldali sávban helyezkedik el. Fontos, hogy pontosan használd a javasolt méretet, mert igen igénytelenül néz az ki mikor eltérnek tőle. 

Ajánlott méret 1200 x 628 pixel, míg a minimális méret mindkét irányba 600 pixel. Itt videókkal nem operálhatsz, csak képet tölthetsz fel. 

Minimum 2, maximum 10 képből álló lapozható formátum. Használhatsz bennük képeket és videókat is. 

Képek esetén: Minimum 600 pixel szélesség és magasság. 1:1-es az ajánlott méretarány, minden ettől eltérő formátumot levág a Facebook. Maximum 30MB méretű képek tölthetőek fel.

Videók esetén: Minimum 1080 pixel szélesség és magasság. Maximális feltölthető méret 4GB. Maximum 240 másodperces videót tölthetsz fel, azonban ajánlott ennél jóval rövidebbet alkalmazni. 

Facebook carousel hirdetés

Videó hirdetések

A legfelkapottabb hirdetési forma? Mintha a hirdetéskezelők felébredtek volna téli álmukból, mostanában egyre több videós hirdetést láthatunk a hírfolyamot görgetve. 

Itt a hírfolyamban és video streamben megjelenő videókat taglalom, a story formátumról a következő bekezdésben írok. 

A videó minőségét tekintve töltsd fel a lehető legnagyobb felbontást, mivel a Facebook fogja szabályozni a videó minőségét.  Az ajánlott méretarány 16:9, ez azonban 9:16 arányig változhat. Ajánlott a 16:9-es arányt tartani, mert a Facebook megvághatja őket. 

Maximális méret 4GB lehet. Maximum 240 másodperces videót tölthetsz fel. Itt is ajánlott a rövidebb formátumok használata, in-stream videóknál pl.: 5-15 másodperc javasolt.

+1 Felirat. 

A statisztikák azt mutatják, hogy a legtöbben némítva nézik a Facebook videókat. Ebből következik, hogy ha elkészült a videód érdemes feliratot készítened hozzá. 

Story hirdetések

Itt mind a Facebookon, mind az Instagram felületén megjelenő sztorikról van szó. Mindkettő azonos dimenziókkal rendelkezik, a teljes kijelzőt kitöltik.

A képek 5 másodpercig, míg a videók 15 másodpercig láthatóak.

Az optimális méretarány 9:16, akárcsak a hagyományos Instagram storyk esetében. A kreatív tetején és alján érdemes 14-15%-nyi helyet kihagyni, mivel ezek a különböző eszközök, különböző felbontásai miatt levágásra kerülhetnek. Ezekre a területekre nem érdemes kiemelt fontosságú tartalmat helyezni.

A méretarányt videók esetében csak 1%-al engedi torzítani a Facebook, szóval itt kiemelten fontos, hogy megfelelő méretben rögzíts.

Képek esetében megengedőbb a platform, itt akár 16:9-es méretarányig is megoszthatunk képeket (másik kérdés, hogy egy ilyen kreatívot érdemes-e storykban megjeleníteni). 

Minimális szélesség mindkét esetben 500px.

Facebook story képméret

Messenger hirdetések

A Facebook Messenger hirdetések valószínűleg nem meglepő módon a Messenger felületén jelennek meg. Kizárólag alkalmazáson belüli mobilos formátumról beszélünk.

A javasolt felbontás 1200 x 628 pixel, a legkisebb feltölthető szélesség 254 pixel, a legkisebb feltölthető magasság 133 pixel.

16:9 és 9:16-es felbontások között variálhatsz, azonban a Facebook 1,9:1 arányba fogja vágni a képeid.

Facebook Messenger képméret

Instant experiences (Collections és Canvas)

Újabb kizárólag mobilos hirdetési lehetőségek. Sokkal kevésbé gyakoriak, mint az előzőekben említettek, de természetesen ezt is megemlítem. 

Egy kattintásra a teljes képernyőt elfoglaló, interaktív felületekről van szó melyek használatával egyszerre több terméket is megjeleníthetsz, vagy egész kijelzőt elfoglaló interaktív videót jeleníthetsz meg.

Képek esetén javasolt az 1:1-es és 16:9-es méretarány, minimum 600 pixeles szélességgel és magassággal, maximum 30MB-os mérettel.

Videók esetén minimum 1200 x 628 pixel felbontású videót érdemes alkalmazni. Maximum 4GB méretű videó tölthető fel, maximum 120 perc hosszúságban, de érdemes egy percre, vagy az alá szorítani a hosszt.

Bónusz – Instagram képméretek

Kevesen tudják de a Meta (korábbi nevén Facebook) cég tulajdona az Instagram is. Ha a Facebook képméretek után érdeklődsz, akkor talán hasznos lehet, ha megismered az Instagram képméreteit is. Számos lehetőségünk van itt is a képi és videós tartalmak megosztására, számos különböző méretaránnyal. Nézzük ezeket egyesével.

Instagram feed-ben megjelenő képek méretei

Alapvetően négy különböző méretarányú tartalom osztható meg az Insta hírfolyamában.

Hagyományos négyzet alakú kép: Ez a legrégebbi változata az Instagram tartalmainak. 1:1-es méretarányú fotó, ajánlott felbontása 1080 x 1080 pixel.

Horizontális (fekvő tájolású) kép: Az Instagram ajánlása 1,91:1-es méretarány. Ez csupán ajánlás, szóval akár 16:9-es méretarányú képet is feltölthetsz. Hasonlóan a négyzet alakú képhez legalább 1080 pixel magasság javasolt, a szélesség értelemszerűen ebben az esetben rugalmasan változtatható.

Vertikális (álló tájolású) kép: A maximálisan megjelenített méretarány 4:5-höz. Itt azért van korlátozva az arány, mert egy „magasabb” kép több helyet foglal a feed-ben. Szóval az ajánlott 1080 pixel szélesség mellé javasolt maximum 1350 pixel magasságot választani.

Carousel (körhinta, vagy lapozható) képek: Ebben a bejegyzés típusban több képet, vagy videót is megjeleníthetsz és a felhasználók lapozhatják jobbra, vagy balra húzással a tartalmakat. Amire itt figyelni kell, hogy az első tartalom méretarányait fogja felvenni a többi is. Tehát, ha első képként egy 1:1-es méretarányú képet választottál, akkor a többi is ebben a formában fog megjelenni.

Instagram story-k mérete

Itt elég egyszerű a dolgunk, ugyanis szinte bármilyen méretarányú kép megosztható. Azonban ha ki akarod használni a formátum előnyeit, akkor egy 9:16-os álló tájolású képet, vagy videót érdemes feltöltened, hiszen ezzel tudod legnagyobb mértékben kitölteni a rendelkezésre álló teret.

Instagram Live mérete

Itt sem ütközünk különösebb nehézségekbe. A storyhoz hasonlóan itt is 16:9 arányú tartalmakat, jelen esetben videókat tudunk közvetíteni.

Instagram Reels mérete

A TikTok rivális Reels is a már említett 16:9-es méretarányt alkalmazza

Open Graph, avagy hogyan változtasd meg a linkek előnézetét

Biztosan előfordult már veled, hogy megosztottál egy linket Facebookon és nem az a kép jelent meg amit szerettél volna, vagy semmi sem jelent meg. Ahhoz, hogy ezt a problémát orvosoljuk meg kell ismernünk az Open Graph-al.

Az Open Graph egy olyan szabvány ami segíti a weboldalad és más online felületek, mint például a Facebook közti integrációt. Néhány megfelelő helyen elhelyezett tag segítségével a Facebook képes olyan adatokat automatikusan átvenni a weboldaladról, mint a megosztott url-hez tartozó előnézeti kép.

Itt többet is olvashatsz a megfelelő paraméterezésről: https://ogp.me/, azonban ha nem szeretnél a technikai megvalósítással bajlódni, használd a Yoast SEO, vagy a Rank Math bővítményeket melyek vizuális felületet biztosítanak az adatok felviteléhez.

Open Graph képek

Facebook Debugger használata képek optimalizálásához

Ahhoz, hogy a fentebb említett Open Graph adatokat meg tudjuk tekinteni, egy nagyon hasznos eszköz a Facebook Debugger alkalmazása. Ide bemásolva a megosztani kívánt tartalom url-jét, megnézhetjük hogy hogyan is fog az kinézni a Facebook felületén.

Ha valamilyen adat, mondjuk a kép, a fejléc, vagy a leírás nem stimmel, akkor még azelőtt tudjuk ezt korrigálni, hogy megosztanánk a tartalmat a Facebook felületén.

A Facebook debugger felülete
Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Gyakran ismételt kérdések

Miért fontos, hogy megfelelő méretű képet válasszak?

Ahhoz, hogy megfelelő minőségben tudd megjeleníteni a Facebook felületére feltöltött tartalmakat, ismerned kell a Facebook által javasolt felbontásokat. Ezeket használva nem fog pixelesedni a feltöltött kép és minden eszközön hibátlanul fog megjelenni.

Milyen gyakorisággal változnak a Facebook képméretek?

A főbb képtípusok viszonylag ritkán, azonban kisebb módosítások gyakran előfordulnak, például az események képméreteit nem is olyan rég frissítették. Mi folyamatosan frissítjük ezt a listát, így mindig naprakész lehetsz a Facebook képméretekkel kapcsolatban.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.