legjobb wordpress bővítmények

A legjobb ingyenes és prémium WordPress bővítmények

Ebben a cikkben:

Az előző, WordPress alapokat felvázoló posztomban szenteltem ugyan egy bekezdést a WordPress bővítményeknek (vagy más néven plugineknek) de úgy gondoltam egy teljes bejegyzést is megér a téma.

A WordPress egyik legnagyobb előnye ugyanis a bővíthetősége. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy hogyan érdemes plugint választani, hogyan kell azt telepíteni, illetve összeszedtem az általam leggyakrabban használt WordPress bővítményeket.

Kezdjük az alapoknál. Mik azok a WordPress bővítmények?

Olyan szoftverekről van szó, melyek telepítésével extra funkcionalitást tudsz adni a WordPress alapú weboldaladnak. Mindegyik telepítésével valami újat fog tudni a weblapod.

Hogy mit is értek extra funkcionalitás alatt?

A WordPress közösségben azt szokták mondani, hogy mindenre van egy bővítmény. Ezzel is kiemelve, hogy akármilyen funkciót szeretnél a weboldaladba építeni, valószínűleg anélkül meg fogod tudni ezt tenni, hogy akár egy sor kódot is írnál hozzá.

Egyetlen plugin, a Woocommerce telepítésével például webáruházzá alakíthatod meglévő weblapodat. Galéria bővítmények segítségével könnyedén megmutathatod portfóliódat a látogatóknak. Megint másik WordPress bővítményt választva megnövelheted oldalad biztonságát. Esetleg popupokat, vagy űrlapokat készíthetsz. A lehetőségek szinte végtelenek.

A hivatalos WordPress plugin könyvtárban több tízezer bővítmény érhető el, mindegyik ingyenesen, azonban sok olyan van köztük melyek teljes funkcionalitását csak a prémium verziójukban, azaz valamekkora egyszeri, vagy havidíj ellenében veheted igénybe. 

A könyvtáron kívül harmadik féltől származó pluginokat is vásárolhatsz, hiszen vannak olyan fejlesztők, akik nem listázzák pluginjaikat a mindenki által elérhető adatbázisban. Ezeket a kiegészítő szoftvereket külső forrásból tudod elérni, majd telepíteni weboldaladra. Ilyenek többek között az Elegant Themes, vagy a Codecanyon weboldalon található megoldások..

WordPress bővítmények telepítése

A pluginek telepítése igen egyszerű feladat, több megoldás is létezik. Nézzük, hogy hogyan adhatod őket a weboldaladhoz. 

Plugin telepítése a WordPress könyvtáron keresztül

A legegyszerűbb módja a telepítésnek. Persze ha a kiszemelt plugin megtalálható a WordPress bővítmény adatbázisban. 

Kattints a bővítmények menüpontra az adminfelületen, ezen belül az új hozzáadása almenüre.

wordpress bővítmény hozzáadása

Itt a képen látható kártyaszerű felületet láthatod.

A jobb felső sarokban találod a keresősávot. Ide tudod beírni a keresett plugin nevét. Ha csak azt tudod, hogy milyen funkcionalitású plugint szeretnél, akkor írd a funkció nevét a sávba pl.: gallery, email, stb. 

Ezek után a rendszer kilistázza számodra az adott keresés esetében legrelevánsabb találatokat.

A következő bekezdésben megmutatom mi alapján érdemes bővítményt választani, most csak véletlenszerűen választok egyet.

Ha megvan a plugin amit telepíteni szeretnél akkor kattints a telepítés most gombra. Ezek után a WordPress automatikusan letölti a bővítményt.

Telepítés közben a gomb felirata megváltozik.

Ha kész a telepítés aktiválhatod a plugint, vagy visszatérhetsz a könyvtárba.

Ha szeretnéd használni a WordPress bővítményt, kattints a bekapcsolás gombra. Ha csak később szeretnéd bekapcsolni, akkor ezt megteheted a bővítmények menüpontban.

Kész is vagyunk. Feltelepítetted az első WordPress bővítményedet Ezek után érdemes a plugin beállításaival folytatni, de erre nem térek ki, mert minden bővítmény beállításai egyediek.

Második lehetőség, kézi feltöltés

A második megoldás sem túl bonyolult. Általában akkor lesz rá szükség, ha olyan WordPress bővítményt vásároltál ami nem érhető el a hivatalos könyvtárban.

Ezek jellemzőem prémium pluginek. Ha harmadik fél weboldaláról vásároltál plugint, akkor egy tömörített rar, vagy zip kiterjesztésű fájlhoz fogsz hozzájutni. Ezt fogjuk most installálni.

Ezek kezelésére is elég könnyen kezelhető megoldást biztosít a WordPress. Első lépésként töltsd le az általad vásárolt bővítményt.

Ezt követően nyisd meg a WordPress adminfelületét, kattints a Bővítmények menüponton belül az új hozzáadása almenüre. 

Most ugyanazt a plugin könyvtárat látjuk, mint az egyes pontban. A különbség az, hogy itt az oldal tetején található bővítmény feltöltése gombra kell kattintanunk. Ezt követően megjelenik a feltöltőfelület, ide már csak be kell húznod, vagy betallóznod a korábban letöltött fájlt.

Ha ez megvan akkor kattints a telepítés most gombra. Ha ezzel is végeztél akkor már csak aktiválnod kell a bővítményt. Ezt a telepített bővítmények menüponton keresztül tudod megtenni.

Harmadik megoldás. Feltöltés FTP kliensen keresztül

Az első két módszer az esetek 99,9%-ában elegendő lesz a kiszemelt plugin telepítésére. Ritka, hogy egy átlagfelhasználónak FTP klienshez kellene nyúlnia, de nézzük meg ezt is, hogy teljes értékű legyen a cikk.

Erre a módszerre általában két esetben lehet szükség. Ha a tárhelyszolgáltatód korlátozásai miatt nem tudsz a WordPress felületén keresztül nagyobb méretű fájlokat feltölteni (ezt egyébként könnyű módosítani, csak vedd fel a kapcsolatot a tárhelyszolgáltatóddal). A másik eshetőség, ha tömegesen akarsz WordPress bővítményeket feltölteni, és ahelyett, hogy egyesével telepítenél, az összes kívánt plugint egy mozdulattal installálhatod.

Ebben az esetben először le kell töltened a tömörített plugin fájlt, majd ezt ki kell csomagolnod. 

Ezután nyisd mg az FTP kliensedet (Pl. Filezilla, WinSCP) és a tárhelyszolgáltató által biztosított belépési adatokkal kapcsolódj a szerverhez (ha nem találod ezeket az azonosítókat, lépj kapcsolatba a tárhelyszolgáltatóddal). 

Miután ez megvan, keresd meg wp-content/plugins mappát, itt található az összes WordPress weboldaladra feltöltött plugin (fyi amiket az első két módszerrel telepítettél, azok is idekerülnek).

A korábban kicsomagolt mappát töltsd fel ide. Ha ez megvan jelentkezz be a weboldalad adminfelületére és nyisd meg, a már jól ismert bővítmények menüpontot. Itt láthatod az ftp klienseden keresztül feltöltött plugint. Már csak egy dolgod maradt, mégpedig aktiválni azt.

Hogyan válaszd ki a megfelelő plugint?

Nem egyszerű több tízezer plugin közül kiválasztani a megfelelőt. Nézzük meg, hogy mi alapján érdemes szelektálnod.

Mielőtt elkezded, érdemes végiggondolni, hogy pontosan milyen funkciót is szeretnél hozzáadni a weboldaladhoz. Ez azért fontos, mert lehet hogy találsz egy olyan megoldást ami bővebb funkcionalitást ad, így kiváltva akár 2-3 másik bővitményt is.

Ha tudod, hogy mit szeretnél akkor navigálj az adminfelület bővítmények almenüjére, azon belül is az új hozzáadása almenüre. Itt első körben a legnépszerűbb bővítményeket fogod látni, érdemes ezekkel kezdeni a keresést. Szoktam javasolni, hogy párhuzamosan futtass egy Google keresést is, sokat segít ha egy hozzáértő weboldalon találsz egy-egy leírást az adott kategória pluginjairól.

Ha nem találtál megfelelő megoldást az első néhány oldalon, akkor kezdődhet a keresés. A jobb felső sarokban találod a keresősávot, ide beírva a keresett funkciót, szinte azonnal megtalálhatod a legrelevánsabb találatokat.

Minden találatnál láthatod az adott plugin nevét, ikonját, aggregált értékelését, egy rövid leírást, a készítő nevét, az aktív telepítések számát, illetve, hogy mely WordPress verzióval működik együtt gond nélkül.

Wordpress bővítmény könyvtár

Valószínűleg találsz néhány szimpatikus plugint ami képes megvalósítani az elképzeléseidet. Nézzük, hogy hogyan válasszuk ki ezek közül azt az egyet, amit végül telepítesz az oldaladra.

Szerencsére a WordPress bővítmények adatlapjain igen sok információt találunk ahhoz, hogy könnyen mérlegelhessünk. Az adatlapot a plugin nevére kattintva éred el.

A plugin főoldalának jobb sávjában láthatod a legfontosabb információkat. Kezdjük a legelején. A legutóbbi frissítés dátuma elárulja számunkra, hogy mennyire is népszerű valójában a plugin, hiszen az alig használt pluginokat jellemzően magukra hagyják fejlesztők.

Továbbá arra vonatkozóan is levonhatunk következtetéseket, hogy a fejlesztők mekkora figyelmet fordítanak a karbantartásra. Ha fél év eltelt a legutóbbi frissítés óta, az már gyanúra adhat okot. Ha ennél jóval több idő telt, akkor azt javaslom ne szánj több időt erre a pluginra. Ilyenkor már nagyobb az esélye, hogy biztonsági és kompatibilitási problémákba ütközhetsz.

Értékelések

Ez is egy jó indikátor. Nyilván mindig lesznek elégedetlenkedők, vagy hozzá nem értők, akik a saját gyakorlatiatlanságuk miatt írnak negatív kommenteket, így érdemes az arányokat figyelembe venni.

Ha nagyságrendekkel több 4 és 5 csillagos értékelést látsz akkor egyértelműen egy közönségkedvenc WordPress bővítményről van szó. Ha kiemelkedően sok egy és két csillagos értékelést látsz akkor érdemes megnézni a leggyakoribb indokokat.

Ha inkompatibilitásra, kritikus hibákról vagy olyan funkciókról számolnak be a felhasználók amelyek csak a fizetős verzióban érhetőek el, akkor érdemes hanyagolni az adott bővítményt és másik után nézni.

Támogatás

A támogatás oldalon láthatod, hogy a legutóbbi időszakban mennyi hibajegyet küldtek a fejlesztők felé és ezek közül a fejlesztők mennyit oldottak meg. Ugyanúgy, mint az értékelések esetén itt is megnézheted az egyes hibajegyeket. 

A sok hibajegy önmagában még nem jelent semmit. Viszont ha ehhez sok megoldatlan hiba társul, akkor érdemes tüzetesebben átnézni, hogy ez a bővítmény hiányosságainak köszönhető-e.

Képernyőképek

A legtöbb plugin készítői veszik a fáradtságot, hogy közöljenek néhány képet a  bővítmény megjelenéséről. Sokszor ez sokkal használhatóbbnak bizonyul, mint maga a leírás. Láthatod a kezelőfelületet, illetve azt, hogy ezt a WordPress bővítményt használva milyen funkcionalitáshoz fogsz jutni. Ebből kiindulva már jóval könnyebb döntést hozni

GYIK

Nem minden bővítmény esetében van kitöltve ez a szekció. Ez a rész tartalmazza általában a legkritikusabb információkat, hiszen itt azokat a kérdéseket listázzák és válaszolják meg amelyeket a felhasználók a leggyakrabban feltesznek (vagy amelyekről azt gondolják a fejlesztők, hogy kiemelkedő jelentőségűek). 

Érdemes átfutni a kérdéseket, hiszen ez is segítséget nyújthat, mind a döntésben, mind az installálás utáni beállításokban.

Most, hogy egy fokkal alaposabban tudunk bővítményt választani, nézzük azokat amelyekkel biztosan nem lősz mellé.

woocommerce webshop fejléc

Woocommerce, a legjobb webáruház bővítmény

Mi mással is kezdhetném, mint a legrobosztusabb webáruház bővítménnyel. Ha szeretnéd néhány kattintással weboldalad webáruházzá alakítani és nem szeretnél egy külső, például bérelhető megoldással dolgozni, akkor ez a legjobb választás.

Szinte minden szükséges extra funkciót megkapsz ahhoz, hogy akár telepítés után elindíthasd a webshopod. Termékfeltöltés, készletmenedzsment, adózási-, és pénzügyi beállítások, szállítási és fizetési módok, mindez egyetlen csomagban.

Ezen felül elmondható, hogy a Woocommerce nagymértékben testreszabható. Az összes ismertebb page builderrel és témával kompatibilis, így teljesen egyedi webshopot hozhatsz létre a segítségével. Több száz beépülő modult tudsz hozzá letölteni, így még tovább növelve a webshopod funkcionalitását.

Ha szeretnél többet megtudni, olvasd el a bővítményről írt cikkemet.

wp rocket

WP Rocket, a legjobb WordPress cache plugin

Eléggé felkapott mostanság WordPresses körökben ez a plugin. Azt kell, hogy mondjam nem véletlenül. A WP Rocket egy olyan bővítmény melynek használatával képes vagy a weboldalad teljesítményét megnövelni. 

Hogy hogyan éri ez el a bővítmény? Anélkül, hogy a részletekbe mennénk, letömöríti a weboldal kódját és a weboldalon található tartalmakat, így a látogató böngészőjének kevesebb adatot kell letöltenie. Képes cachet generálni, így a visszatérő látogatóknak nem kell a teljes oldal tartalmát újra letölteni.

Nem túl bonyolult a kezelőfelülete, így minimális időráfordítással akár egész másodperceket is lefaraghatsz a WordPress alapú weboldalad betöltési sebességéből, így javítva a felhasználói élményen és a Google helyezéseiden.

rank math seo

Rank Math, a legjobb WordPress SEO plugin

Ha néhány évvel ezelőtt, amatőrként írtam volna ezt a bejegyzést, akkor itt biztosan a Yoast plugin szerepelne. Még mindig sokan használják, valószínűleg Te is hallottál már róla, de a Yoast felett eljárt az idő.

Több bővítmény is létezik már, amely olyan funkciókat biztosít ingyen, amelyekért a Yoast esetén fizetned kellene. Nem is beszélve a Yoast sorozatos baklövéseiről és a lassúságáról.

Épp ezért azoknak, akik manapság azt kérdezik, hogy melyik SEO bővítményt ajánlom, azoknak szinte kivétel nélkül a Rank Math bővítményt szoktam javasolni.

Ez egy egyre népszerűbb WordPress keresőoptimalizáló plugin, mely rengeteg funkcióval rendelkezik. Kiválthatod vele egyszerre a Yoast, a sitemap és az átirányításokat kezelő bővítményed.

Letisztult, egyszerű kezelőfelülettel rendelkezik, így azok is gyorsan megtanulhatják a használatát, akik csak most ismerkednek a keresőoptimalizálással.

Ha ez nem lenne elég, még a kód is nagyságrendekkel tisztább, mely kevesebb erőforrást igényel és kevesebb fájllal rendelkezik. Emellett moduláris felépítésének köszönhetően a számodra szükségtelen funkciókat könnyedén kikapcsolhatod. 

Ide kattintva olvashatod a Rank Mathról írt cikkem.

shortpixel

Képoptimalizálás egyszerűen: Shortpixel

A gyorsan betöltő weboldal, mind keresőoptimalizálási, mind felhasználói élmény szempontjából kiemelkedő fontosságú tényező. Segít jobb helyezést elérni a találati listán és a felhasználók sem zárják be a weblapot néhány másodpercnyi várakozás után.

Feljebb már említettem az egyik megoldást a problémára, mégpedig a megfelelő cache bővítmény használatát.

A másik kiemelten fontos tényező a képek optimalizálása. Hogy mit is értek ez alatt?

A weboldaladon található elemek közül általában a képek azok melyek a legnagyobb mérettel rendelkeznek. Ebből következik, hogy ezek letöltése tart a legtovább. Ha képes vagy a képeidet minőségromlás nélkül kisebb méretűvé tömöríteni, akkor akár másodperceket is nyerhetsz.

Ehhez nagy segítséget fog nyújtani a Shortpixel nevű WordPress bővítmény, amely automatikusan külön beavatkozás nélkül kisebb méretűre tömöríti a képeid. Ez egy Freemium plugin, azaz havonta 100 képet ingyenesen tömöríthetsz le vele, míg a kvóta felett havidíjat kell fizetned.

really simple ssl

SSL tanusítvány telepítéséhez: Really Simple SSL

A Google ma már szinte megköveteli az SSL tanusítvány meglétét. Tanusítvány nélkül a weboldaladra érkező látogató egy figyelmeztetést fog látni, miszerint az oldalad nem biztonságos.

Ennek kiküszöbölésére és a biztonságos weboldal alapjaként SSL tanusítványra van szükséged, melynek telepítése nem mindig a legegyszerűbb feladat. Ennek folyamatát gyorsítja meg a Really Simple SSL bővítmény. 

Ha szerver oldalon már elhelyezésre került a tanusítvány akkor egyetlen kattintással aktiválhatod azt, így weboldalad azonnal https protokoll alatt fog futni, így biztonságosabbá téve azt, továbbá megelőzöd vele a kellemetlen nem biztonságos weboldalra felhívó értesítéseket is.

updraftplus

UpdraftPlus: Biztonsági mentés könnyedén

Az egyik legnépszerűbb backup és biztonsági mentéseket biztosító WordPress bővítmény. Már az ingyenes verzió is képes egyetlen kattintással biztonsági mentést készíteni a weboldaladból, majd ezt feltölteni a felhőbe. Innen pedig egyszerűen visszaállíthatod fájljaidat ha beütne a krach. 

Lehetőség van automatikus mentés készítésére is, így egyszeri beállítás után további teendőd nem is lesz vele, automatikusan elkészíti a mentésedet, melyet a kiválasztott tárhelyre tölt.

Természetesen nem helyettesíti a mindenre kiterjedő biztonsági mentést, de egyszerűsége, felhasználóbarát felülete és ingyenessége miatt szoktam javasolni az UpdraftPlus telepítését.

memberpress

Ha tagsági rendszer, akkor Memberpress

A Memberpress szerintem a jelenleg kapható legjobb membership, azaz tagsági rendszer plugin. Használata azok számára fog jól jönni akik virtuális termékeket, például videós tananyagokat értékesítenek. 

Használatával kiépítheted és menedzselheted a tagsági rendszered. Különböző vásárlói csoportokat alakíthatsz ki, menedzselheted termékeidet és azt is, hogy mely felhasználók mely tartalmakat érhetik el. Könnyedén összekötheted külső marketingszoftvereiddel, és fizetési rendszereddel.

ithemes security

Maximális biztonság: iThemes Security

Biztonsági bővítményeket illetően két versenyzőt is hoztam. Az iThemes Security-t és a Sucuri-t.

Ithemes security

Aki biztonságban szeretné tudni a WordPress alapú weboldalát annak érdemes megfontolnia, egy olyan prémium biztonsági plugin megvételét, mint az iThemes Security bővítmény. Évi 80 dollárért cserébe a lehető legszélesebb körű biztonsági lefedettséget kapod. 

Tűzfal, 2FA, Google Recaptcha, malware szkennelés, teljeskörű aktivitásfigyelés. Szóval legalább 3 plugin funkcionalitását kapod meg egyben, profi fejlesztőktől.

Sucuri

A Sucuri egy jóval drágább, de robosztusabb plugin. Mindent tud amit egy biztonsági bővítménytől elvárható. Az extra árat az indokolja, hogy több WordPress plugin funkcionalitását kiválthatod vele.

Ha a Sucuri-t választod, akkor nem lesz szükséged sem biztonsági mentést generáló pluginra, sem cache pluginra. Ezek mind benne vannak a Sucuri által biztosított csomagban.

loco translate

Többnyelvű weboldalakhoz: Loco Translate

A Loco Translate segítségével lefordíthatod a weboldalad tartalmát más nyelvekre. Egyszerű kezelőfelülete kilistázza a szöveges szekciókat. Ezek mellé a megjelenítet táblázat másik oszlopába beírva a lefordított elemet, lépésről lépésre készítheted el weboldalad különböző nyelvű fordításait. 

Emellett másik hasznos felhasználási területe az idegen nyelvű bővítmények, olyan elemeinek lefordítása melyek láthatóak a látogatóid számára. Gondolok itt például egy bővítmény által generált hibaüzenetre amely alapesetbe angolul jelenik meg. A Loco translsate segtségével ezt az üzenetet magyarul is megjelenítheted.

elementor

Page buildert keresel? Felejtsd el a Divit, itt az Elementor!

A végére hagytam a legkomplexebb megoldást. Ha jártasabb vagy a WordPress témakörében, akkor biztosan tudod, hogy léteznek úgynevezett page builder pluginok. Ezek alapvető funkciója, hogy egy olyan keretrendszert biztosítsanak amelyen keresztül képes vagy a weboldalad teljes megjelenését módosítani.

Használatukkal gyorsan és egyszerűen helyezhetsz el, vagy módosíthatsz bármilyen tartalmat a weboldaladon, új oldalak készíthetsz, vagy olyan eszközöket szúrhatsz be a weboldaladba, mint egy kapcsolati űrlap, vagy képgaléria. Képes vagy velük kiváltani a témák, sablonok használatát, hiszen segítségükkel úgy építed fel az oldalad, ahogyan csak szeretnéd.

Az utóbbi években igen népszerűvé vált a magyar WordPresses körökben a Divi használata, azonban szorosan mindig ott volt mögötte az Elementor, ami azt kell hogy mondjam, ma már köröket ver a Divire funkcionalitás tekintetében.

Ha érdekel, hogy hogyan tudsz sablonok használata nélkül WordPress weboldalakat készíteni, akkor ajánlom, hogy vess egy pillantást az Elementorra.

GYIK

Mire jók a WordPress bővítmények?

Bővítmények használatával új funkciókat adhatsz WordPress alapú weboldalahoz. Ilyen funkció lehet egy egyszerű űrlap hozzáadása, vagy olyan komplex megoldás, mint egy WordPress alapú webáruház beüzemelése.

Hogyan telepíthetek bővítményeket?

Legegyszerűbben a WordPress vezérlőpultján belül a “Bővítmények” gombra kattintva. Majd az oldal tetején az “Új hozzáadása” gombra kattintva.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:

WooCommerce bővítmények

A leghasznosabb WooCommerce bővítmények

A WooCommerce manapság at egyik legnépszerűbb webshop platform. Nem véletlenül, hiszen telepítése után minden alapfunkciót megkapsz ahhoz, hogy WordPress alapú weboldaladból webáruházat

Kérdésed van? Hozzászólnál? Itt megteheted 👇

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pocket
small_c_popup.png

200+ Ingyenes marketing eszköz​

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy minél jobb élményt tudjunk neked nyújtani.​