wordpress-bovitmenyek

A legjobb WordPress bővítmények

Az előző, WordPress alapokat felvázoló posztomban szenteltem ugyan egy bekezdést a WordPress bővítményeknek (pluginek), de úgy gondoltam egy teljes bejegyzést is megér a téma. A WordPress egyik legnagyobb előnye ugyanis a bővíthetősége. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy hogyan érdemes plugint választani, hogyan kell azt telepíteni, illetve összeszedtem az általam leggyakrabban használt WordPress bővítményeket.

Kezdjük az alapoknál. Mik azok a WordPress pluginek?

Olyan szoftverekről van szó, melyek telepítésével extra funkcionalitást tudsz adni a WordPress alapú weboldaladnak. Kissé hasonlítanak a telefonodon található appokhoz, mindegyik telepítésével valami újat fog tudni a weblapod.

Hogy mit is értek extra funkcionalitás alatt?

A WordPress közösségben azt szokták mondani, hogy mindenre van egy bővítmény. Ezzel is kiemelve, hogy akármilyen funkciót szeretnél a weboldaladba építeni, valószínűleg anélkül meg fogod tudni ezt tenni, hogy akár egy sor kódot is írnál hozzá.

Egyetlen plugin, a Woocommerce telepítésével például webáruházzá alakíthatod meglévő weblapodat. Galéria bővítmények segítségével könnyedén megmutathatod portfóliódat a látogatóknak. Megint másik bővítményt választva megnövelheted oldalad biztonságát. Esetleg popupokat, vagy űrlapokat készíthetsz. A lehetőségek szinte végtelenek.

A hivatalos WordPress plugin könyvtárban több tízezer bővítmény érhető el, mindegyik ingyenesen, azonban sok olyan van köztük melyek teljes funkcionalitását csak a prémium verziójukban, azaz valamekkora egyszeri, vagy havidíj ellenében veheted igénybe. 

A könyvtáron kívül harmadik féltől származó pluginokat is vásárolhatsz, hiszen vannak olyan fejlesztők, akik nem listázzák pluginjaikat a mindenki által elérhető adatbázisban. Ezeket a kiegészítő szoftvereket külső forrásból tudod elérni, majd telepíteni weboldaladra. Ilyenek többek között az Elegant Themes, vagy a Codecanyon weboldalon található megoldások..

WordPress bővítmények telepítése

A pluginek telepítése igen egyszerű feladat, több megoldás is létezik. Nézzük, hogy hogyan adhatod őket a weboldaladhoz. 

Plugin telepítése a WordPress könyvtáron keresztül

A legegyszerűbb módja a telepítésnek. Persze ha a kiszemelt plugin megtalálható a WordPress bővítmény adatbázisban. 

Kattints a bővítmények menüpontra az adminfelületen, ezen belül az új hozzáadása almenüre.

wordpress bővítmény hozzáadása

Itt a képen látható kártyaszerű felületet láthatod.

A jobb felső sarokban találod a keresősávot. Ide tudod beírni a keresett plugin nevét. Ha csak azt tudod, hogy milyen funkcionalitású plugint szeretnél akkor írd a funkció nevét a sávba pl.: gallery, email, stb. 

Ezek után a rendszer kilistázza számodra az adott keresés esetében legrelevánsabb találatokat.

A következő bekezdésben megmutatom mi alapján érdemes plugint választani, most csak random választok egyet.

Ha megvan a plugin amit telepíteni szeretnél akkor kattints a telepítés most gombra. Ezek után a wordpress automatikusan letölti a plugint.

Telepítés közben ezt az üzenetet fogod látni.

Ha kész a telepítés aktiválhatod a plugint, vagy visszatérhetsz a könyvtárba.

Ha szeretnéd használni a plugint kattints az bekapcsolás gombra. Ha csak később szeretnéd bekapcsolni, akkor ezt megteheted a bővítmények menüpontban.

Kész is vagyunk. Feltelepítetted az első WordPress pluginodat. Ezek után érdemes a plugin beállításaival folytatni, de erre nem térek ki, mert minden bővtmény beállításai mások.

Második lehetőség, kézi feltöltés

A második megoldás sem túl bonyolult. Általában akkor lesz rá szükség, ha olyan WordPress bővítményt vásároltál ami nem érhető el a hivatalos könyvtárban, ezek jellemzőem prémium pluginek. Ha harmadik fél weboldaláról vásároltál plugint, akkor egy tömörített rar, vagy zip kiterjesztésű fájlhoz fogsz hozzájutni. Ezt fogjuk most installálni.

Ezek kezelésére is elég könnyen kezelhető megoldást biztosít a WordPress. Első lépésként töltsd le az általad vásárolt plugint. 

Ezt követően nyisd meg a WordPress adminfelületét, kattints a Bővítmények menüponton belül az új hozzáadása almenüre. 

Most ugyanazt a plugin könyvtárat látjuk, mint az egyes pontban. A különbség az, hogy itt az oldal tetején található bővítmény feltöltése gombra kell kattintanunk. Ezt követően megjelenik a feltöltőfelület, ide már csak be kell húznod, vagy betallóznod a korábban letöltött fájlt.

Ha ez megvan akkor kattints a telepítés most gombra. Ha ezzel is végeztél akkor már csak aktiválnod kell a bővítményt. Ezt a telepített bővítmények menüponton keresztül tudod megtenni.

Harmadik megoldás. Feltöltés FTP kliensen keresztül

Az első két módszer az esetek 99,9%-ában elegendő lesz a kiszemelt plugint telepítésére. Ritka, hogy egy átlagfelhasználónak FTP klienshez kellene nyúlnia, de nézzük meg ezt is, hogy teljes értékű legyen a cikk.

Erre a módszerre általában két esetben lehet szükség. Ha a tárhelyszolgáltatód korlátozásai miatt nem tudsz a WordPress felületén keresztül nagyobb méretű fájlokat feltölteni (ezt egyébként könnyű módosítani). A másik eshetőség, ha tömegesen akarsz WordPress bővítményeket feltölteni, és ahelyett, hogy egyesével telepítenél, az összes kívánt plugint egy mozdulattal installálhatod.

Ebben az esetben először le kell töltened a tömörített plugin fájlt, majd ezt ki kell csomagolnod. 

Ezután nyisd mg az FTP kliensedet (Pl. Filezilla, WinSCP) és a tárhelyszolgáltató által biztosított belépési adatokkal kapcsolódj a szerverhez (ha nem találod ezeket az azonosítókat, lépj kapcsolatba a tárhelyszolgáltatóddal). 

Miután ez megvan, keresd meg wp-content/plugins/ mappát, itt található az összes WordPress weboldaladra feltöltött plugin (fyi amiket az első két módszerrel telepítettél, azok is idekerülnek)

A korábban kicsomagolt mappát töltsd fel ide. Ha ez megvan jelentkezz be a weboldalad adminfelületére és nyisd meg a már jól ismert bővítmények menüpontot. Itt láthatod az ftp klienseden keresztül feltöltött plugint. Már csak egy dolgod maradt, mégpedig aktiválni azt.

Hogyan válaszd ki a megfelelő plugint?

Nem egyszerű több tízezer plugin közül kiválasztani a megfelelőt. Nézzük meg, hogy mi alapján érdemes szelektálnod.

Mielőtt elkezded, érdemes végiggondolni, hogy pontosan milyen funkciót is szeretnél hozzáadni a weboldaladhoz. Ez azért fontos, mert lehet hogy találsz egy olyan megoldást ami bővebb funkcionalitást ad, így kiváltva akár 2-3 másik bővitményt is.

Ha tudod, hogy mit szeretnél akkor navigálj az adminfelület bővítmények almenüjére, azon belül is az új hozzáadása almenüre. Itt első körben a legnépszerűbb bővítményeket fogod látni, érdemes ezekkel kezdeni a keresést. Szoktam javasolni, hogy párhuzamosan futtass egy Google keresést is, sokat segít ha egy hozzáértő weboldalon találsz egy-egy leírást az adott kategória pluginjairól.

Ha nem találtál megfelelő megoldást az első két oldalon, akkor kezdődhet a keresés. A jobb felső sarokban találod a keresősávot, ide beírva a keresett funkciót, szinte azonnal megtalálhatod a legrelevánsabb találatokat.

Minden találatnál láthatod az adott plugin nevét, ikonját, aggregált értékelését, egy rövid leírást, a készítő nevét, az aktív telepítések számát, illetve, hogy mely WordPress verzióval működik együtt gond nélkül.

Wordpress bővítmény könyvtár

Valószínűleg találsz néhány szimpatikus plugint ami képes megvalósítani az elképzeléseidet. Nézzük, hogy hogyan válasszuk ki ezek közül azt az egyet, amit végül telepítesz az oldaladra.

Szerencsére a bővítmények adatlapjain igen sok információt találunk ahhoz, hogy könnyen mérlegelhessünk. Az adatlapot a plugin nevére kattintva éred el.

A plugin főoldalának jobb sávjában láthatod a legfontosabb információkat. Kezdjük a legelején. A legutóbbi frissítés dátuma elárulja számunkra, hogy mennyire is népszerű valójában a plugin, hiszen az alig használt pluginokat jellemzően magukra hagyják fejlesztők.

Továbbá arra vonatkozóan is levonhatunk következtetéseket, hogy a fejlesztők mekkora figyelmet fordítanak a karbantartásra. Ha fél év eltelt a legutóbbi frissítés óta, az már gyanúra adhat okot. Ha ennél jóval több idő telt, akkor azt javaslom ne szánj több időt erre a pluginra. Ilyenkor már nagyobb az esélye, hogy biztonsági és kompatibilitási problémákba ütközhetsz.

Értékelések

Ez is egy jó indikátor. Nyilván mindig lesznek elégedetlenkedők, vagy hozzá nem értők, akik a saját gyakorlatiatlanságuk miatt írnak negatív kommenteket, így érdemes az arányokat figyelembe venni.

Ha nagyságrendekkel több 4 és 5 csillagos értékelést látsz akkor egyértelműen egy közönségkedvenc WordPress bővítményről van szó. Ha kiemelkedően sok egy és két csillagos értékelést látsz akkor érdemes megnézni a leggyakoribb indokokat.

Ha inkompatibilitásra, kritikus hibákról vagy olyan funkciókról számolnak be a felhasználók amelyek csak a fizetős verzióban érhetőek el, akkor érdemes hanyagolni az adott bővítményt és másik után nézni

Támogatás

A támogatás oldalon láthatod, hogy a legutóbbi időszakban mennyi hibajegyet küldtek a fejlesztők felé és ezek közül a fejlesztők mennyit oldottak meg. Ugyanúgy, mint az értékelések esetén itt is megnézheted az egyes hibajegyeket. 

A sok hibajegy önmagában még nem jelent semmit. Viszont ha ehhez sok megoldatlan hiba társul, akkor érdemes tüzetesebben átnézni, hogy ez a bővítmény hiányosságainak köszönhető-e.

Képernyőképek

A legtöbb plugin készítői veszik a fáradtságot, hogy közöljenek néhány képet a  plugin megjelenéséről. Sokszor ez sokkal használhatóbbnak bizonyul, mint maga a leírás. Láthatod a kezelőfelületet, illetve azt, hogy ezt a bővítményt használva mit fognak majd látni a weboldal felületén. Ebből kiindulva már jóval könnyebb döntést hozni

GYIK

Nem minden bővítmény esetében van kitöltve ez a szekció. Ez a rész tartalmazza általában a legkritikusabb információkat, hiszen itt azokat a kérdéseket listázzák és válaszolják meg amelyket a felhasználók a leggyakrabban feltesznek (vagy amelyekről azt gondolják a fejlesztők, hogy kiemelkedő jelentőségűek). 

Érdemes átfutni a kérdéseket, hiszen ez is segítséget nyújthat, mind a döntésben, mind az installálás utáni beállításokban.

Most, hogy egy fokkal alaposabban tudunk bővítményt választani, nézzük azokat amelyekkel biztosan nem lősz mellé.

A legjobb WordPress bővítmények

Woocommerce

Mi mással is kezdhetném, mint a legrobosztusabb webáruház bővítménnyel. Ha szeretnéd néhány kattintással weboldalad webáruházzá alakítani és nem szeretnél egy külső, például bérelhető megoldással dolgozni, akkor ez a legjobb választás.

Szinte minden szükséges extra funkciót megkapsz ahhoz, hogy akár telepítés után elindíthasd a webshopod. Termékfeltöltés, készletmenedzsment, adózási-, és pénzügyi beállítások, szállítási és fizetési módok, mindez egyetlen csomagban.

Ezen felül elmondható, hogy a Woocommerce nagymértékben testreszabható. Az összes ismertebb page builderrel és témával kompatibilis, így teljesen egyedi webshopot hozhatsz létre a segítségével. Több száz beépülő modult tudsz hozzá letölteni, így még tovább növelve a webshopod funkcionalitását.

Ha szeretnél többet megtudni, olvasd el a bővítményről írt cikkemet.

Wprocket

Eléggé felkapott mostanság WordPresses körökben ez a plugin. Azt kell, hogy mondjam nem véletlenül. A WP Rocket egy performance bővítmény ami azt jelenti, hogy használatával képes vagy a weboldalad teljesítményét megnövelni. 

Hogy hogyan éri ez el a bővítmény? Anélkül, hogy a részletekbe mennénk, letömöríti a weboldal kódját és a weboldalon található tartalmakat, így a látogató böngészőjének kevesebb adatot kell letöltenie. Képes cache-t generálni, így a visszatérő látogatóknak nem kell a teljes oldal tartalmát újra letölteni.

Nem túl bonyolult a kezelőfelülete, így minimális időráfordítással akár egész másdoperceket is lefaraghatsz a WordPress alapú weboldalad betöltési sebességéből, így javítva a felhasználói élményt. 

Yoast seo

Ez egyik legnépszerűbb WordPress plugin. Ha szeretnéd magasabb szinten keresőoptimalizálni a weboldalad, akkor szükséged lesz egy SEO bővítményre, a Yoastban pedig szinte mindent megtalálsz amire szükséged lehet.

A bővítmény prémium verzióban is elérhető, erre azonban csak akkor lesz szükséged, ha magasabb szinten értesz a keresőoptimalizáláshoz és a maximumot akarod kihozni az oldaladból.

Legnagyobb előnye, hogy komoly fejlesztői gárda áll a plugin mögött és minden egyes Google algoritmusfrissítésre és az új funkciók bevezetésére gyorsan reagálnak. Néhány hetente új verziót adnak ki a bővítményből.

A legfontosabb funkciók amihez a telepítésével hozzájutsz

Extra beállítások a bejegyzésekhez és aloldalakhoz, mint például meta leírás hozzáadása, kulcsszóoptimalizálási javaslatok. Figyelmeztetés a duplikált tartalmakra. Átirányítások kezelése, arra az esetre ha nem létező aloldalra mutató linket találna. XML oldaltérkép generálás. És még sok minden más.

A Yoast-nak sajnos megvannak a maga hiányosságai is. Ha most kezdesz a keresőoptimalizálással ismerkedni akkor tökéletes megoldás. Ha viszont magasabb szinten szeretnél ezzel foglalkozni akkor bizony fizetned kell az extra funkciókért, illetve nem tudod ki és bekapcsolni a bővítmény egyes funkcióit, így azok is erőforrást fognak használni amelyekre egyébként nincs szükséged.

És itt jön képbe az új versenyző, a Rank Math.

Rank math

Manapság Yoast helyett, már a Rank Math bővítményt szoktam installálni az ügyfelek számára, mutatom miért. 

Mindent tud amit a Yoast, sőt még többet. Olyan funkciókat kapsz meg ingyen amiért a Yoast esetén fizetned kellene. Csak, hogy néhányat soroljak fel. Natív Search Console integráció, 5 kulcsszó optimalizálást támogatja oldalanként, mindre kiterjedő Schema Markup lehetőség, átirányításkezelés 5 különböző átirányítás típussal, Regex támogatás, beállításimportálás más SEO bővítményekből, moduláris ki és bekapcsolható blokkok.

Ha ez nem lenne elég, még a kód is nagyságrendekkel tisztább, mely kevesebb erőforrást igényel és kevesebb fájllal rendelkezik. Emellett moduláris felépítésének köszönhetően a szükségtelen eszközöket könnyedén kikapcsolhatod. 

Really simple SSL

A Google ha nem is direkt módon, de megköveteli az SSL tanusítvány meglétét, azoban ennek telepítése nem mindig egyszerű művelet, ezt a folyamatot gyorsítja meg a Really Simple SSL bővítmény. 

Ha szerver oldalon már elhelyezésre került a tanusítvány akkor egyetlen kattintással aktiválatod azt, így weboldalad azonnal https protokoll alatt fog futni, így biztonságosabbá téve azt, továbbá megelőzöd vele a kellemetlen nem biztonságos weboldalra felhívó értesítéseket is.

Google Tag Manager for WordPress

Ennél a bővítménynél aztán el lehetne merülni a technikai részletekben, szeretem ezt a témát, de igyekszem egyszerűen megfogalmazni a lényeget.

Méltatlanul alulértékelt ez a magyar fejlesztésű bővítmény. Segítségével könnyedén elhelyezheted és testre szabhatod weboldalon a Google Tag manager kódját és az abba küldött adatokat, így megspórolva az analitikai beállításokkal töltött soksok munkaórát.

Ha használod a Google Analytics, Tag Manager, Optimize, vagy bármelyik más megoldását, márpedig miért nem használnád, akkor sok fejfájástól fog megmenteni ez a bővítmény.

Updraft plus

Az egyik legnépszerűbb backup és biztonsági mentéseket biztosító bővítmény. Már az ingyenes verzió is képes egyetlen kattintással biztonsági mentést készíteni a weboldaladból, majd ezt feltölteni a felhőbe. Innen pedig egyszerűen visszaállíthatod fájljaidat ha beütne a krach. 

Lehetőség van automatikus mentés készítésére is, így egyszeri beállítás után további tennedőd nem is lesz vele, automatikusan elkészíti a mentésedet, melyet a kiválasztott tárhelyre tölt.

Memberpress

A Memberpress szerintem a jelenleg kapható legjobb membership, azaz tagsági plugin. Használata azok számára fog jól jönni akik virtuális termékeket, például videós tananyagokat értékesítenek. 

Használatával kiépítheted és menedzselheted a tagsági rendszered. Különböző vásárlói csoportokat alakíthatsz ki, menedzselheted termékeidet. Könnyedén összekötheted külső marketingszoftvereiddel, és fizetési rendszereddel.

Optinmonster

A piaccvezető konverzióoptimalizáló bővítmény. Akármilyen típusú weboldalad van, mindegy, hogy feliratkozókat gyűjtesz, értékesítesz, vagy csak a látogatók számát akarod növelni az Optinmonster biztosan segít növelni a konverzióid számát. 

Az Optinmonster rengeteg lehetőséget nyújt arra, hogy látogatóidból vásárlót faragj. Igazi kis eszköztár amiben többek között helyet kapnak a popupok, űrlapok, értesítések mindezek kombinálva a látogató olyan adataival, mint a viselkedése, érdeklődée, korábbi tevékenysége. Ezeket kombinálva a megfelelő időőben és helyen lesz rendszered képes a megfelelő ösztönzőt eljuttatni a felhasználóhoz.

Wordfence

Több, mint 18 milliós letöltésével egy igen közismert biztonsági pluginról van szó. Ha valaki ingyenes, de viszonylag sokat tudó megoldás szeretne, akkor valószínűleg a Wordfence-re fog esni a választása. 

Hogy mit is tud az ingyenes verzió? Brute force védelem, Kétlépcsős autentikációt, bejelentkezési kísérletek korlátozása, felhasználói monitorozás, tűzfal, csak hogy néhányat említsek. 

Ithemes security

Aki egy fokkal nagyobb biztonságra vágyik annak érdemes megfontolnia az iThemes Security bővítményét. Évi 80 dollárért cserébe a lehető legszélesebb körű biztonsági lefedettséget kapod. 

Tűzfal, 2FA, változásfigyelés, kezelőpult zárolás, teljeskörű aktivitásfigyelés. Szóval legalább 3 plugin funkcionalitásást kapod meg egyben, profi fejlesztőktől.

Simple Google recaptcha

Nagyon egyszerű a működése. Telepítésével képes leszel Google Captchákat elhelyezni weboldalaid különböző helyein. Így az olyan kritikus pontokon, mint a bejelentkezési felületeken, vagy az űrlapokon, ezzel gátolva az automatizált botok támadásait.

Loco translate

A Loco Translate segítségével lefordíthatod a weboldalad tartalmát más nyelvekre. Egyszerűekezelőlőfelülete kilistázza a szöveges szekciókat melyek mellé a táblázat másik oszlopába beírva a lefordított elemet, lépésről lépésre készítheted el weboldalad különböző nyelvű fordításait. 

Emellett másik hasznos felhasználási területe az idegen nyelvű bővítmények, olyan elemeinek lefordítása melyek láthatóak a látogatóid számára. Gondolok itt például egy bővítmény által generált hibaüzenetre amely alapesetbe angolul jelenik meg. A Loco translsate segtségével ezt az üzenetet magyarul is megjelenítheted.

Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on pocket
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy minél jobb élményt tudjunk neked nyújtani.​