wordpress webshop woocommerce

WordPress webshop Woocommerce használatával: Mit tud és kinek ajánlott?

A cikkben a WordPress webshopokról tudhatsz meg többet, azon belül is a széles körben ismert és használt Woocommerce pluginről. Segítségével néhány kattintással webáruházzá változtathatod weboldalad, és azonnal megkezdheted a termékek, szolgáltatások árusítását.

Webshopokról általánosságban

Ha webshopot szeretnél indítani, akkor általában három lehetőség áll előtted. Egyedi fejlesztést készíttetsz, webáruházat bérelsz, vagy egy webáruházmotor mellett teszed le a voksod. Némi Google keresés után a legtöbben ugyanarra a konklúzióra jutnak.

Az egyedi fejlesztés igen drága (általában milliókról beszélünk). Mivel szinte semmit sem fogsz tudni magad módosítani, így minden egyes új ötlettel a fejlesztőkhöz kell fordulnod. Itt újabb drága munkaórák és hosszú átfutási idő mellett valósíthatod meg az elképzeléseidet.

A bérelhető webáruház gyors megoldás és sokaknak elég is, azonban ahogy növekszik a vállalkozásod rá fogsz jönni, hogy korlátok közé vagy szorítva és ki fogod nőni a bérelhető webshopok kereteit.

Itt jönnek képbe az olyan webshop motorok, mint a Woocommerce. Persze nem állítom, hogy ennek nincsenek hátrányai, azonban ez egy olyan megoldás ami a vállalkozásod növekedésével együtt képes már az első pillanattól skálázódni. 

Mindegy, hogy 10, vagy 1000 megrendelésed van egy hónapban, a Woocommerce képes kezelni. Mindegy hogy milyen új funkciókat szeretnél a webáruházadhoz adni, szinte mindenre van dobozos, kész megoldás. Ha mégsem lenne, könnyen találhatsz olyan fejlesztőt aki megoldja a problémád, hiszen ez egy igen népszerű szoftver.

Woocommerce, a legnépszerűbb WordPress webshop rendszer

A WordPressről már részletesebben írtam egy másik cikkben. A Woocommerce nem egy önálló rendszer, hanem a WordPress alapú weboldalakhoz készített bővítmény, amely telepítés után gyakorlatilag webáruházzá változtatja a honlapod.

A Woocommerce vitathatatlanul a legnépszerűbb WordPress webshop plugin az elérhető kínálatban. Több, mint egymillió letöltéssel rendelkezik. Az interneten fellelhető webáruházak több, mint 30%-a mögött ez a plugin áll.

Számtalan dolognak köszönhető ez a mértékű népszerűség. A legfontosabb, hogy telepítésével minden lényeges funkciót megkapsz ahhoz, hogy a legrövidebb időn belül elindíthasd webshopodat. 

Az alapfunkcionalitás mellett azonban számtalan további bővítménnyel bővítheted a WordPress webshopod tudását. Szeretnél új fizetési módot? Nem csak az országhatárokon belül, hanem külföldre is szeretnél értékesíteni? Szeretnél affiliate értékesítési lehetőséget? Mindez csak egy-egy bővítményre van tőled.

Alapfunkcionalitás, avagy ezt tudja a Woocommerce 

Termék testreszabás: Alapvető, hogy terméked olyan formában jelenjen meg a webshopodon ahogyan azt te elképzelted. Ebben a Woocommerce tökéletes partnered lesz. A legapróbb részletekig alakíthatod a termékoldalakat. 

Végtelen termékmennyiség: A termékek mennyiségének egyedül te szabhatsz határt. Tölts fel annyit amennyit csak szeretnél.

Végtelen variáció: Termékeidből korlátlan variációt tölthetsz fel. Akár szín, méret, csomagolás vagy bármilyen más tulajdonság szerint osztályoznád termékeid, könnyedén megteheted.

Korlátlan fizetési rendszer: A Woocommerce-t bármilyen fizetési rendszerrel kombinálhatod. Legyen szó Paypal-ról, Simple-ről, Barion-ról, utánvétes fizetésről, vagy akár Bitcoin-ról, biztos lehetsz benne, hogy könnyedén integrálható a webáruházadba.

Szállítási mód választó: Utánvét, személyes átvétel, ingyenes szállítás? Ezek mind elérhetőek a telepítés után.

Terméklisták kezelése : Könnyedén letöltheted a teljes termékadatbázisodat, vagy egyetlen excel (CSV) fájl használatával töltheted fel WordPress webshopodba a teljes termékkészleted.

Szállítási díj kalkuláció: Külön szállítási díjakat állíthatsz be termékenként,  termékkombinációnként, vagy egyéb korlátozások, például súly alapján.

Készletkezelés: Mindig tisztában leszel azzal, hogy épp mekkora készlet áll rendelkezésre, hiszen a beépített készletkezelőnek köszönhetően láthatod, hogy hogyan is áll az egyes termékek mennyisége.

Automatikus tájékoztatás: Minden egyes vásárlásról azonnali értesítést kapsz, hogy mindig naprakész legyél. Ügyfeleid szintén folyamatosan tájékozódnak a vásárlási folyamat lépéseiről, hiszen mind a vásárlás után, mind a rendelés feldolgozását követően, a rendszer automatikusan emailt küld nekik az aktuális tudnivalókról.

Riportolás: Talán az egyik legnagyszerűbb pontja a Woocommerce-nek a riport szekció. Persze valószínűleg bekerül a weboldalad mögé egy analitikai szoftver, de igen hasznos az, hogy el sem kell hagynod a webshopot ahhoz, hogy lásd a különféle gazdasági mutatószámokat, a számtalan szűrési lehetőség mellett.

A Woocommerce varázslója, ami segít telepítés után mindent testreszabni

Szóval ezek a főbb alapfunkciók amit egy frissen telepített Woocommerce webshop tud, azonban mivel egy WordPress alapú megoldásról beszélünk, a kettő kombinációja még több lehetőséget rejt.

Teljes testreszabhatóság: Bármilyen megjelenést képzeltél el webáruházadnak, az biztosan megvalósítható, mivel itt nem vagy korlátok közé zárva. A weboldal minden egyes elemét testreszabhatod, vagy akár választhatsz a több ezernyi egyetlen kattintással telepíthető sablon közül.

Beépített blog: Márkádat tartalommal is támogathatod, ebben a WordPress lesz segítségedre. Írj termékajánlókat, bejegyzéseket a világ legtöbbet használt blogmotorja segítségével.

Vásárlói fiók létrehozása: Természetesen vásárlóid regisztráció nélkül is vásárolhatnak, de lehetőség van felhasználói fiókok létrehozására, amivel később könnyedén bejelentkezhetnek és vásárolhatnak.

Számtalan funkcióval rendelkezik még a felület, azonban a legfontosabbra érdemes egy bekezdést szánnom, ami nem más, mint a nagyfokú keresőoptimalizálási lehetőség.

webshop seo

Weboldal SEO, ahol a Woocommerce igazán kiemelkedik

Tekintve, hogy a Woocommerce WordPressen fut, már egy jó garancia a keresőoptimalizálhatóságra, hiszen a legnépszerűbb WordPress SEO pluginok mind kompatibilisek a Woocommerce webshopokkal is, így mind a Yoast, mind az All in one SEO, mind a RankMath segítségedre lehet áruházad keresőoptimalizálásában.

A testreszabhatóság újra előkerül, hiszen ahogyan a megjelenésre és a funkcionalitásra, úgy a keresőoptimalizálásra is igaz, hogy minden aspektus egyedileg állítható.

Termék szinten állíthatod a terméked meta adatait, amelyek majd a Google keresési találataiban fognak megjelenni, ezek többek között a megjelenítendő cím, vagy a rövid 160 karakteres leírás.

A termékek képeinek optimalizálásával tovább javíthatod helyzeted hiszen itt is lehetőség van címek, alt-tagek megadására.

Fontos megemlítenem még a kategóriaoldalakat is, hiszen ezeken fog látogatóid nagy része landolni. Ezek azok az oldalak melyek valamilyen attribútum köré gyűjtik termékeidet és egy oldalon jelenítik meg őket. Itt a legtöbb dobozos webáruház elvérzik, azonban WordPress webshopodon ezt is teljesen testreszabhatod. 

woocommerce webshop fejléc

Mit árulhatsz egy WordPress webshopon keresztül?

Gyakorlatilag bármit. Természetesen a leggyakoribb felhasználási forma a hagyományos, fizikai termékek a árusítása (pl.: ruhák, élelmiszer, stb.)

Árusíthatsz digitális termékeket is. Támogatott a fizikai formában nem létező áruk (pl.: ebook, videós tartalmak) értékesítése is.

Szolgáltatásaidat is értékesítheted a rendszer használatával, rengeteg hagyományos szolgáltató vállalkozás (pl.: fogorovosok, ügyvédek) rendelkezik WordPress és Woocommerce alapú webshoppal.

Gyakori az is, hogy valaki nem a saját, hanem más termékeit árusítja affiliate rendszerben webshopján keresztül.

Ingyenes-e a Woocommerce?

Fura lehet, hogy ennyi funkciót a legtöbb webáruház bérlést kínáló cégnél csak komoly havidíjak mellett kaphatsz meg, míg itt mindezt ingyenesen elérheted. Itt is vannak persze költségek, de jóval kisebb egyszeri költségekről beszélünk. Ahhoz hogy elindítsd a webshopod mindössze egy domainre és tárhelyre van szükséged, ehhez még lehet hogy választasz egy témát, de ezekkel együtt már van egy működő webáruházad. 

Úgy tűnhet mintha magam ellen beszélnék, hiszen egy olyan vállalkozást vezetek ahol weboldalakat és webshopokat is készítünk. Miért fizetnél nekem, ha mindez potom pénzből megvan?

A tapasztalatért és a szakmai tudásért. Rengeteg webáruház van már mögöttünk, így gond nélkül megépítjük elképzeléseid alapján pontosan azt, amit szeretnél. Egy tökéletes megjelenésű WordPress webshopot a szükséges funkciókkal, kulcsrakészen átadva neked.

A Woocommerce webshopok hátrányai

Természetesen ahogyan minden webshopmotornak, úgy a Woocommerce-nek is vannak hátrányai.

Az első hátránya anyagi természetű, mert a Woocommerce webshopok használatához, olykor fizetős bővítményekre lehet szükségünk. Ez olyankor merülhet fel, ha valamilyen extra funkcionalitást szeretnénk webáruházunkhoz hozzáadni, amit alapesetben nem tud a rendszer.

A második, hogy figyelned kell a frissítésekre. A Woocommercehez, a bővítményeihez is rendszeresen frissítések érkeznek. Ezek legtöbbször hibajavításokat és új funkciókat tartalmaznak. Ezeket mindig érdemes telepíteni, amint kompatibilissé válnak az adott WordPress verzióval.

Ezek mellett hátrányok közé sorolnám, hogy nyilván érteni kell a WordPress használatához, ahhoz hogy megfelelően tudjuk használni a Woocoommerce-t. Így nem egy platform használatát kell megtanulni, hanem kettőét.

Gyakran használt WordPress Webshop bővítmények

Nos, fentebb írtam a funkcionalitás bővítéséről. Nézzük néhány ingyenes és néhány prémium plugint, amelyek segítségével plusz képességekkel ruházhatod fel webshopodat.

számlázó wordpress plugin

Automatikus számlázás

A két legnépszerűbb online számlázóprogram, a Billingo, illetve a Számlázz.hu is könnyedén összeköthető a webáruházaddal. Mindkét bővítmény ingyenes és gyorsan beállítható. Segítségükkel, automatikusan kiállithatod elektronikus formátumú számláidat, vásárlóid számára,

Pont Woocommerce szállítási plugin

Magyar fejlesztésű bővítmény mellyel könnyedén integrálhatod a nagyobb szállítmányozó cégek és csomagpontok szállítási lehetőségeit. Szóval ha szeretnél Foxpost, Pickpackpont, Postapont, vagy bármilyen más csomagpontos átvételt biztosítani, vagy szeretnéd egyszerűen integrálni a szerződött szállító partnered szolgáltatását, ez a plugin nagyon jó választás lehet.

Yith wishlist

A Yith kifejezetten Woocommerce bővítmények fejlesztésével foglalkozó cég. Az ő gondozásukban készül ez a nagyszerű plugin. Használatával látogatóid kívánságlistájukra tehetik termékeidet, így később visszatérve egyszerűbben megvásárolhatják a korábban kiválasztott terméket, illetve a listákat másokkal is megoszthatják.

Optinmonster

Talán az egyik legismertebb konverzió optimalizáló szoftver. Különböző eszközökkel segít a látogatók konvertálásában. Popupjaival és beépülő moduljaival növelheted feliratkozóid számát. Testreszabott üzeneteket jeleníthetsz meg vásárlóid számára, például ha valaki épp el akarja hagyni a weboldalt.

Tawk.to

Szerettem volna betenni a felsorolásba egy live chat plugint. Ezek segítségével élő chatet adhatsz a WordPress webshopodhoz, így azonnal megválaszolhatod vásárlóid esetlegesen felmerülő kérdéseid. Azért a Tawkto-t választottam, mert ez egy ingyenes plugin, így költséghatékony választás lehet és még mobil alkalmazásuk is van.

Woocommerce social login

Ha szeretnéd, hogy vásárlóid egyetlen kattintással képesek legyenek felhasználói fiókot létrehozni és abba bejelentkezni, akkor ez a Te bővítményed. Segítségével email, vagy közösségi média profil használatával is belépést biztosíthatsz, email cím és jelszó bepötyögése nélkül, egyszerűen növelheted a felhasználói bázisodat.

Konklúzió

Röviden összefoglalva, láthatod, hogy mennyire sokoldalú megoldást nyújt számodra a Woocommerce és a WordPress párosa. Egy olyan megoldásról van szó, amely minimális anyagi és időbeli befektetéssel, egy vállalkozásoddal együtt növekvő, flexibilis webáruház alapjait teremtheti meg számodra.

Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on pocket
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy minél jobb élményt tudjunk neked nyújtani.​