Rank Math

Rank Math – A legjobb WordPress SEO bővítmény

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

A Rank Math-ról röviden

Ha SEO bővítményt keresel a WordPress alapú weboldaladhoz, akkor igazán sok lehetőség áll a rendelkezésedre. Ha tanácsot kérsz a témával kapcsolatban, akkor két-három tipikus választ fogsz kapni (Yoast, SEOPress, Rank Math). A legtöbben a Yoast plugin-t fogják ajánlani, azonban én úgy gondolom, hogy a Yoast fejlesztői elkényelmesedtek és mind a RankMath, mind a SEOPress köröket ver az egykor nagy presztizsű SEO pluginra.

Egyre több komolyan vehető céges weboldal mögött látom a Rank Math bővítményt, egyre több fejlesztő ajánlja az ügyfeleinek és egyre többen cserélik erre a Yoast-ot. Szerencsére ezt igen könnyen megtehetik, mivel a plugin képes néhány kattintással átmigrálni más szoftverek beállításait.

A Rank Math használatával legalább 3-4 bővítményt ki tudsz váltani, mindezt ingyenesen. Olyan funkciókat kapsz egy forint befizetése nélkül, amelyeket a Yoast csak a prémium verzióban bocsájt a felhasználók rendelkezésére. A szoftver mögött álló fejlesztői csapat „SEO svájci bicskának” hívja a bővítményt és azt kell, hogy mondjam nem alaptalanul.

Nézzük, hogy mit kell tudnia manapság egy WordPress SEO bővítménynek és, hogy mit is nyújt számodra a Rank Math bővítmény.

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

Mit kell tudnia egy WordPress SEO pluginnak?

Egy SEO bővítmény fő feladata, hogy támogassa a keresőoptimalizálásra irányuló erőfeszítéseidet és egyszerűsítse az egyébként komplex, vagy időigényes feladatokat. A SEO bővítmények nem mesebeli eszközök amelyek telepítésével azonnal a Google első oldalán találod magad. Nem tudod velük megspórolni a weboldaladba és annak tartalmába vetett munkát, azonban használatukkal nagyságrendekkel leegyszerűsítheted az on-page keresőoptimalizálási teendőidet.

A fő funkciók amelyekben egy jónak mondható WordPress SEO plugin a segítségedre lesz:

 • Alapvető, globális keresőoptimalizálási beállítások (Robots.txt szerkesztése, weboldal hitelesítés, stb.)
 • Szövegek és képi tartalmak elemzése és javaslattétel azok optimalizálására
 • Közösségi oldalakon történő megjelenés testreszabása
 • Keresési találatokban megjelenő „snippet” testreszabása
 • Google Search Console integráció
 • Meta leírások szerkesztése
 • XML oldaltérkép generálás
 • Keresőmotorok értesítése az oldalon történő módosításokról

Szóval a listázott funkciók alapvetőnek számítanak és szinte minden ingyenes SEO plugin repertoárjában megtalálhatóak. A fő különbséget a különböző bővítmények közt legfőképp a felhasználói felület, a szoftver erőforrásigénye, illetve az (ingyenesen) elérhető funkciók mennyisége adja.

Az egyébként ingyenes Rank Math-ba annyi extra funkciót zsúfoltak a fejlesztők, amelyet máshol csak a prémium verziókban kaphatsz meg és még így is villámgyors maradt.

rank math seo

Mitől más a Rank Math?

Nézzük azokat a kategóriákat amelyekben a Rank Math bővítmény kiemelkedőt nyújt.

1. Ingyenes funkciók

Sokaknak nincs lehetőségük, vagy nem akarnak pénzt adni egy (számukra ismeretlen) bővítményért. Ez teljesen érthető, anno én is próbáltam a WordPress fejlesztéseket minél kevesebb kiadással megúszni.

Épp ezért a Rank Math nem csak azoknak jó választás akik alternatívát keresnek, hanem szinte minden WordPress felhasználónak. A Rank Math ugyan rendelkezik prémium verzióval, de ez csak olyan extrákat tartalmaz, amit talán csak a vérprofi SEO szakemberek használnak ki.

Nem áll szándékomban az összes funkciót felsorolni, de van néhány kedvencem amit mindenképpen megemlítenék. Ha még többet szeretnél megtudni, akkor javaslom a bővítmény fejlesztőinek tudásbázisát.

Szóval a kedvencek:

 • Telepítő varázsló: Nagy segítség azoknak akik nem különösebben értenek az on-site és technikai SEO beállításokhoz. A bővítmény a telepítést követően végigvezet a beállításokon és optimális alapbeállításokat állít be.
 • 12 lépéses automata SEO audit: Egy weboldal SEO auditálása igen időigényes folyamat. A plugin ezt is meggyorsítja számunkra, hiszen a legfontosabb, mindig vizsgált tényezőket szinte azonnal elénk tárja.
 • Integrált analitikai vizualizáció: Az már nem nagy újdonság, hogy egy WordPress SEO bővítményt összeköthetsz különböző analitikai eszközökkel. A Rank Math annyival tud többet, hogy képes a harmadik féltől származó adatokat vizualizálni, így akárhányszor belépsz az adminfelületre, azonnal láthatod többek között a helyezéseidet, vagy az átkattintási mutatódat.
 • Teljes Schema integráció: A plugin használatával könnyedén felparaméterezheted a tartalmaidat, hogy még több információt tudj átadni a keresőrobotoknak.
 • Beépített 404 monitor: A Rank Math automatikusan figyeli az esetlegesen felmerülő 404-es hibákat, így azokat azonnal kezelheted.
 • Beépített átirányítás funkció: A különböző átirányítások kezeléséhez sem lesz szükséged újabb pluginre. 301, 302, 307, 410 és 451-es átirányításokat is aktiválhatsz.
 • 5 válaszható fókusz kulcsszó: Regisztráció után akár 5 különböző kulcsszót is vizsgálhatsz a bejegyzéseidben és oldalaidon, így megkönnyítve tartalmaid keresőoptimalizálását.
 • RegEx támogatás: Ha nagy mennyiségű módosítást kell végrehajtanod, pl.: tömegesen módosítanál url címeket, akkor nagy segítségedre lesz a RegEx támogatás, hiszen számtalan időigényes és egyébként komplikált folyamatot egyszerűsíthetsz le.
Rank Math funkciói
A Rank Math moduláris elemei

2. Kiemelkedő gyorsaság

Mindenki szeretne minél gyorsabb WordPress weboldalt. Nem hiszem, hogy túl kellene ragoznom az oldalbetöltés gyorsaságának fontosságát, mind felhasználói élmény, mind SEO szempontokból kiemelkedő fontosságú.

Ezért szoktam javasolni a minél kevesebb bővítmény használatát, hiszen ez az egyik kritikus pont a WordPress weboldalak sebességének optimalizálása esetén. Mindig örülök, ha egy bővítménnyel ki lehet váltani két másikat, vagy, mint jelen esetben akár 3-4 plugint is.

Emellett másik fontos tényező az adott bővítmény erőforrásigénye. Hiába vált ki egy bővítmény több másikat, ha közel azonos, vagy nagyobb erőforrásigénnyel rendelkezik. Azt kell, hogy mondjam a Rank Math-nál kevésbé erőforrásigényesebb SEO plugint ma nem találsz a piacon.

Rank Math vs Yoast SEO

Bármelyik népszerű WordPress SEO bővítménnyel hasonlítjuk össze azt láthatjuk, hogy jóval kevesebb fájlból áll ma a plugin, sokkal tisztább a kódja és maga a bővítmény jóval kisebb tárhelyet igényel. Mindezt úgy, hogy jóval többet tud, mint bármelyik más ingyenes társa.

Ha ez nem lenne elég, a Rank Math SEO moduláris felépítéssel rendelkezik, így ha valamelyik funkciójára nincs szükséged, akkor azt kikapcsolhatod, így egyébként feleslegesen használt erőforrásokat megtakarítva.

Profi tárhely, elérhető áron WordPress weboldalad számára​
Az MHosting-nál már évi néhány ezer forintért tárolhatod a weboldalad.​
SSD alapú villámgyors tárhely, ingyenes SSL tanúsítvány, e-mail fiók, automata biztonsági mentés, egy kattintásos WordPress telepítés, könnyen kezelhető vezérlőpult és még sok más extra.

3. Logikus, felhasználóbarát kezelőfelület

Az előző pontban említett gyorsasághoz szorosan fűződik ez a pont. Ha nem kizárólag a mérőszámok alapján vett gyorsaságot vizsgáljuk, hanem azt, hogy mennyire gyorsan tudunk navigálni a szoftver beállításai között és, hogy mennyire könnyíti meg a logikus elrendezés a munkánkat, akkor a Rank Math valószínűleg verhetetlen.

Logikusan, kategóriákra bontott beállítási menük segítik a lépésről lépésre történő előrehaladást. Modern, letisztult felületét pedig könnyű megszeretni.

átirányítás
Letisztult felületén gyerekjáték átirányításokat aktiválni

Az sem mellékes, hogy nem szemeteli tele a WordPress adminfelületet különböző értesítésekkel és upsell elemekkel. Csak a leglényegesebb történésekről kapsz értesítést.

Ha Elementort használsz, akkor kifejezetten hasznos lehet, hogy a Rank Math az Elementor fejlesztőgárdájával együtt dolgozva integrálta a két bővítmény felületét. Továbbá már Gutenberg integrációval is rendelkezik a plugin. Ebből következik, hogy mind a bejegyzések, mind az Elementorral épített oldalak optimalizálást meggyorsíthatod.

Tartalom SEO optimalizálás
A szerkesztőfelület oldalsávjába költözött a bővítmény, így mindig szem előtt maradhat

4. Néhány kattintásos setup és importálás

A bővítmény aktiválása után, egy néhány lépéses varázsló fog segítségedre lenni, abban hogy minél optimálisabb beállításokkal kezdhess bele a használatba.

Másik bővítményről Rank Math-ra történő váltás esetén is egy varázsló fogja egyszerűsíteni a dolgodat. Ha másik SEO bővítményt használsz, akkor a Rank Math telepítése után egyszerűen importálhatod a Yoast, All in One SEO, vagy más plugin beállításait. Így a már jól működő, általad preferált alapokkal indulhatsz és csak az új, extra funkciókat kell konfigurálnod.

5. 24/7 Segítségnyújtás (Nem csak fizető felhasználóknak)

Már a szinte mindenre kiterjedő dokumentáció is igen egyedi a versenytársakhoz képest, azonban az ügyfélszolgálat kiválóságán látszik az, hogy egy igazán komoly csapat áll a Rank Math mögött.

Nem sok bővítmény fejlesztői biztosítanak ügyfélszolgálati elérhetőséget a felhasználók számára, a limitált WordPress.org-os fórumon kívül. Nem hogy olyat, amely tényleg érti a dolgát és extrém gyorsan rendelkezésedre áll. Ha kérdésed van a plugin-nal kapcsolatban és alapszinten tudsz angolul, akkor igen gyorsan megoldást találnak a problémádra.

A Rank Math telepítése

Most, hogy kicsit jobban megismertük a Rank Math előnyeit, adok egy kis kezdőlökést és végigvezetlek a telepítési folyamaton.

A legegyszerűbb módja a telepítésnek, ha lépésről lépésre követed a varázslót, így minden alapvető beállítás a helyén lesz a telepítés végére.

Az aktiválást követően a varázsló automatikusan elindul, természetesen minden beállítást módosíthatsz a plugin telepítése után.

Rank Math telepítés

1. Importálás

Ahogy már korábban említettem van lehetőség arra, hogy más bővítmények beállításait átmigráld. Ha All in One SEO, Yoast SEO, vagy SEOPress bővítményeket használsz, akkor ezzel a lehetőséggel, az ott megadott beállításokat könnyedén importálhatod a Rank Math-ba.

Fontos, hogy importálás előtt ne töröld a másik bővítményt, elég ha egyszerűen deaktiválod.

Rank Math importálás

A Rank Math automatikusan felismeri, ha a fentebb említett bővítmények valamelyikét használod és felajánlja az importálás lehetőségét. Ha ez megvan és ki van pipálva az adott bővítmény mellett található doboz, akkor kattints a „Start Import” gombra.

Az importálást követően minden korábbi beállítást megkapott a bővítmény, így már törölheted a korábban használt SEO pluginodat.

2. A weboldalad

Ha nem importálással kezdtél bele a varázsló használatába, akkor ezzel a menüponttal látunk hozzá a testreszabáshoz.

Válaszd ki, hogy a weboldalad személyt, vagy vállalkozást testesít-e meg.

SEO bővítmény alapbeállítás

Add meg a weboldalad logóját. Majd ezt követően töltsd fel az alapvető Open Graph képet. Ez a kép akkor fog megjelenni, mikor valaki megosztja a weboldalad tartalmát és az adott tartalomhoz, nincs külön beállított kép csatolva. Például, ha valaki megosztja egy bejegyzésedet Facebook-on, de ahhoz nem állítottál be kiemelt, megjelenítendő képet.

3. Search Console

A Google Search Console integrációt is említettem korábban. Ezen a menüponton belül tudod ezt elérni. Kattints a „Get authorization code” feliratra. Kövesd az ott leírtakat, majd miután megvan a kód válaszd ki a legördülő menüből a websiteod url címét.

Search Console integráció

4. Oldaltérkép

Az oldaltérkép gyakorlatilag egy tartalomjegyzék a keresőrobotok számára. Ezt használva könnyebben tudnak navigálni az oldalon belül, így egyszerűbben megtalálhatják a tartalmaidat. Magában foglal szinte mindent a bejegyzésektől kezdve, az aloldalakon át a képekig.

Oldaltérkép beállítás

Sitemaps menüpont: Itt tudod engedélyezni az oldaltérképeket.

Include images: Itt engedélyezheted a képek keresők általi indexelését.

Public post types: Az oldalak, illetve posztok indexelését engedélyezheted velük.

Public taxonomies: Az előző beállításokkal ellentétben ezek kissé gondolkodtatóak. Ha egy kevés kategóriával rendelkező weboldalad, webshopod van, vagy olyan weboldalad ahol sok kategória található, de a kategóriaoldalak testreszabottak, akkor érdemes ezt a menüpontot kipipálni. Én minden más esetben kihagynám. Egyrészt könnyű ilyen módon duplikált tartalmat létrehozni, másrészt a crawl budget-et a rengeteg kategória gyorsan felzabálhatja.

A mellette található doboz akkor fog megjelenni, ha valamilyen sitebuildert használsz, például Elementort. Ezen menüpont kipipálását nem javaslom, teljesen felesleges a különböző sablon oldalakat az oldaltérképbe foglalni.

5. Optimalizálás

Itt automata folyamatokat állíthatsz be, melyek a későbbiekben nagyban megkönnyíthetik a keresőoptimalizálásra irányuló munkádat.

komplex seo beállítások

Noindex Empty Category and Tag Archives: Ennek segítségével az üres kategóriaoldalakat és címkeoldalakat noindexelheted, azaz a keresőrobotok nem fogják ezeket az üres oldalakat figyelembe venni.

Nofollow Image File Links: Ha nem szeretnéd, hogy képekre helyezett linkek follow címkével rendelkezzenek, akkor engedélyezd ezt a beállítást.

Nofollow External Links: Ez a beállítás is nofollow címkével operál, azonban ez a weboldaladról kifelé mutató minden linkre automatikusan ráteszi a címkét. Ezt nem javaslom, sokkal jobb gyakorlat az, ha ezt manuális menedzseled.

Open External Links In New Window: A más oldalra mutató linkeket automatikusan új lapon nyitja meg, így az eredeti tabon mindig nyitva marad a te weboldalad.

Strip Category Base: Ha ki szeretnéd venni az url-ekben megtalálható kategória elemet akkor kapcsold be ezt a beállítást.

6. Végső simítások

Az utolsó oldalon a bővítmény még felajánlja az automatikus frissítés lehetőségét, amit nem ajánlok. Emelett – egy szerintem teljesen felesleges- SEO pontszámot is megjeleníthetsz a látogatóid előtt.

Kész is vagy az alapbeállításokkal.

SEO bővítmény telepítés

Rank Math, összefoglalva

Remélem sikerült átfogóbb képet kapnod a Rank Math-ról és alternatívát tudtam nyújtani számodra a SEO pluginok tömkelegében. Én úgy gondolom a fentiek is bizonyítják, hogy jelenleg a Rank Math a legjobb ingyenes WordPress SEO bővítmény.

Azt tudom tanácsolni, hogy ha már valamilyen prémium bővítményt használsz, akkor nézd végig, hogy mit is tud a bővítményed és mit tud a Rank Math. Ha nagyrészt fedik egymást akkor felesleges váltanod, például SEOPress prémiumról nem gondolom, hogy érdemes lenne váltani.

Ha bármilyen ingyenes SEO bővítményt használsz, akkor mindenképp érdemes váltanod. Valamint, ha most kezdesz bele a WordPress használatába akkor javaslom, hogy ezt a bővítményt válaszd a weboldalad keresőoptimalizálásának támogatásához.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a Rank Math?

A Rank Math egy rendkívül sokoldalú WordPress SEO bővítmény. Teljesen ingyenes és használatával számos egyéb SEO bővítményt kiválathatsz.

Miért érdemes a Rank Math bővítmény használnom?

A Rank Math ingyenesen kínál olyan funkciókat, melyeket a versenytársak csak havidíj ellenében nyújtanak. Emellett alacsony az erőforrásigénye, logikus a kezelőfelülete és néhány kattintással telepíthető és beállítható.

Érdemes lecserélnem a jelenlegi SEO bővítményem a Rank Math-ra?

Ha ingyenes bővítményt használsz, például Yoast SEO-t, vagy All in One SEO-t, akkor mindenképp. Ha prémium bővítményt használsz, akkor vizsgáld meg, hogy a Rank Math lefedi-e az igényeid, a legtöbb esetben ilyenkor is megéri a váltás.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.