landing page készítés

Landing page készítés, avagy milyen egy jól működő landing oldal?

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

Ebből a bejegyzésből megtudhatod, hogy mi is az a landing page, miben különbözik egy landing page a hagyományos weboldalaktól, milyen elemekből áll egy jól teljesítő landing oldal, valamint néhány követendő példát is bemutatok. Kezdjünk is bele!

Mi az a landing page?

A landing page egy elkülönített weboldal, mely kizárólag egyetlen konverziós cél elérésére van kihegyezve, azaz a célja, hogy a látogató egy meghatározott tevékenységet végezzen az oldalon (adja meg az email címét, regisztráljon, töltsön ki egy űrlapot, stb.) Ez az a weboldal ahová legtöbbször egy kampány során a látogatóid érkeznek.

Ez a nagyfokú, egy célra történő összpontosítás az, ami a konverzió elérésének kiemelkedő eszközévé teszi a landing pageinket. Ezzel csökkentve a leadek megszerzésének költségeit.

Nézzük egy-egy rövid példán keresztül, hogyan is működik ez a gyakorlatban.

Tegyük fel, hogy webshop tulajdonos vagy. Egy új termékedet promotálod Facebook hirdetések segítségével. 

Ha valaki rákattint a hirdetésedre, akkor a kampányhoz tartozó landing pagere fog érkezni. Itt megerősítést kap az adott ajánlatról, bővebb információt nyújtunk az adott termékről és igyekszünk a vásárlót az adott landing page-en, vagy ritkább esetben a termékoldalra terelve konvertálni. 

Példa kettő. Tegyük fel, hogy valamilyen szolgáltatást nyújtasz és Google Ads hirdetéseken keresztül igyekszel bevonzani a téma iránt érdeklődőket. 

A hirdetéshez csatolt landing page használatával információt nyújtasz a szolgáltatásoddal kapcsolatban. Megtudhatják, hogy mit is nyújtasz, feltünteted a referenciáidat, publikációidat. Egy szóval mindent bevetsz, hogy a látogatót minél inkább meggyőzd a szakértelmedről. A landing pagere pedig egy űrlapot helyezel, melyet kitöltve a látogató felveheti veled a kapcsolatot. 

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

Mi a különbség egy landing page és egy hagyományos weboldal között?

Sokban hasonlítanak a hagyományos weboldalak és a landing oldalak (weboldal alatt itt nem egy egész siteot értek, hanem egy-egy siteon belüli oldalt). Mindkettő célja a forgalom generálása és terelése, de ahogyan írtam, a landing page egy sokkal specifikusabb kategória. 

Egy átlagos weboldal igen széles felhasználói bázisnak kell, hogy megfeleljen. A legtöbb látogatói szegmensnek megfelelő felhasználói élményt kell nyújtania, míg egy landing page esetében jól meghatározhatjuk az ide érkező látogatók különböző jellemzőit. Ebből következik, hogy így jobban testreszabhatjuk azt különösebb forgalom- és konverzióveszteség nélkül.

Egy-egy landing page egy-egy meghatározott cél köré épül, míg a weboldalak többsége több céllal rendelkezik, mint például információnyújtás a termékekről, adott vállalkozás bemutatása, segítségnyújtás, stb.)

Úgy is mondhatjuk, hogy a legtöbb egyszerű céges weboldal központként funkcionál, ahonnan elindulva a felhasználó különböző tevékenységeket végezhet. Ezzel szemben a landing page tölcsérként viselkedik, egyre inkább a konverziós cél felé terelve a felhasználót.

Hasonlítsuk össze a Freshbooks főoldalát az egyik általuk használt landing page-el.

A főoldalon rengeteg link, navigáció, stb. található, mint ahogy az az ilyen oldalaknál lenni szokott. Hasonló, de mégis sokban különbözik a landing page, a limitált navigációs lehetőséggel és a teljesen más célcsoportra szabott szövegezésével.

Milyen céljai lehetnek a landing page-eknek?

Igen sok variáció létezik, de általánosságban két fő típust különböztetünk meg (a második típust van aki még további két altípusra bontja).

Szóval az egyik típus jellemzően a top-of-the-funnel (tofu) célokat támogatja. Ez azt jelenti, hogy elsősorban olyan látogatók számára készült az oldal, akik nem ismerik a márkát, vagy nagyon keveset tudnak róla. Nem, vagy csak nagyon limitált módon léptek kapcsolatba a márkáddal.

Ebben az esetben az elsődleges cél, hogy leadekké konvertáljuk ezeket a látogatókat. Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy több adatot szerzünk a látogatóról, így a későbbiekben könnyebben felvehetjük velük a kapcsolatot. 

Szóval ezzel a típussal a fő célunk az információszerzés, melynek elsődleges eszköze a landing page-en elhelyezett űrlap. A legtöbb esetben az űrlap kitöltéséért a landing page tulajdonosa valamilyen ellenszolgáltatást nyújt (lehet ez egy ebook, vagy akár valamilyen kedvezmény is), ezzel is ösztönözve a konverzió megtörténtét.

A másik típus a bottom-of-the-funnel (bofu) célokat támogató landing page. Ezekkel leggyakrabban webshopok, vagy SaaS cégek esetében találkozhatunk. 

Teljesen eltérő logika szerint működnek. Ezek célja, az eladás ösztönzése és az adott termék, vagy szolgáltatás értékesítése vezérli őket. 

Ahogyan említettem, ezt a típust tovább lehet bontani. Az első típus magán a landing oldalon próbálja értékesíteni a terméket. Ezek jellemzően hosszabb, összetettebb landing page-ek. Míg a másik típus továbbirányít jellemzően egy checkout flowra, ami néhány lépésben végigvisz a a vásárlási folyamaton.

Hogyan kezdj bele a landing page készítésbe?

Mielőtt nekiállsz felvázolni a landing page-ed alapjait, fontos hogy időt szánj egy kis kutatómunkára. Nagyban növelni fogja a hatékonyságot, ha összegyűjtöd és rendszerezed a következőket:

Határozd meg a célodat

Ez magától értetődő. Mielőtt időt fordítasz a landing oldal összerakására nagyon pontosan meg kell határoznod, hogy mit is akarsz elérni azzal. Minél minimálisabb választási lehetőséget kell adnod az oldaladra érkezőknek, így terelve őket az egyetlen oldalon fellelhető lehetőség felé.

Itt érdemes a CTA pontos meghatározásával is foglalkoznod. Jóval könnyebb lesz szöveget és körítést tenned a weboldaladra, ha tudod, hogy pontosan mire akarod rávenni a látogatót.

Buyer persona

A buyer persona egy kitalált, az ideális vásárlóidat / ügyfeleidet jellemző tulajdonságok összessége. Egy fiktív karaktert azokkal a különböző demográfiai, pszichográfiai, vásárlási, stb. szokásokkal ruházunk fel amelyek a legjellemzőbbek a célcsoportunkra. Ez legtöbbször piackutatáson, vagy már meglévő üzleti adatok elemzésén alapszik.

A landing oldal elkészítése során fontos, hogy nagyon pontosan ismerd a buyer personát, hiszen így tudod leginkább személyre szabni az oldal tulajdonságait, így elérve a lehető legjobb konverziós rátát.

Vásárlói útvonalak (Buyer’s journey)

Buyer’s journey alatt azt a kereséssel járó folyamatot értjük, melyen a potenciális vásárló keresztülmegy míg eljut a vásárlásig. Ezt a folyamatot három egységre bonthatjuk.

Az első „figyelem” szakaszban a potenciális vásárlóban felmerül az igény bizonyos hiányérzetek kielégítésére. Nem tudja még konkrétan megfogalmazni a problémát, információt gyűjt.

Ezt követi a „megfontolás” szakasz, melyben már körvonalazódott a probléma és a lehetséges megoldások után érdeklődik az alanyunk.

A harmadik fázis pedig a „döntés” fázisa. Ekkorra a potenciális kliens már a lehetséges alternatívák összehasonlítsával és a minél jobb végső döntés meghozatalával foglalkozik.

Minél jobban meg tudod határozni, hogy milyen problémák és kérdések merülnek fel a potenciális kliensben akkor mikor a folyamat egy-egy szakaszában vannak, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy képes leszel a landing oldalra érkező látogatót konvertálni.

Megfelelő ajánlat

Az ajánlat magában foglal valamit ami értéket képvisel a látogató számára. Sokkal könnyebb rávenni valakit egy regisztrációra, vagy az adatainak megadására, ha ezért nyújtunk is valamit (lehetőleg azonnal)

Ez az ajánlat bármi lehet amire úgy gondolod, hogy az adott célközönségnek szüksége lehet. Akár ebook, akár egy kedvezményes ajánlat, vagy videós tartalom. A legjobb ajánlatot akkor tudod nyújtani, ha pontosan tudod, hogy a vásárlód a buyer’s journey melyik szakaszában van és, hogy ebben a szakaszban milyen problémák merülnek fel a leggyakrabban.

Milyen elemekből áll egy jól működő landing page?

Nincs két egyforma landing page, de vannak olyan elemek amelyek jól működnek és best practice-ként lehet rájuk támaszkodni. Ezek közül fogom most bemutatni a leggyakrabban alkalmazottakat.

Főcím

Ez az első elem amit a látogató először meglát és elolvas. Kiemelt fontosságú, hogy egyszerűen és érthetően megfogalmazd, hogy mit is nyújtasz a látogató számára, miért érdemes tovább olvasnia. Mindenképp foglald bele valamilyen formába a USP-det és fogalmazz röviden. A lényeg a figyelem felkeltésén van.

Hero kép

Első benyomást csak egyszer tudsz kelteni. A legjobb benyomást pedig akkor érheted el, ha a főcímed mellett a lehető legjobb fejléc képet (hero kép), vagy videót választod, mivel ez lesz az első vizuális elem amit a látogató látni fog.

Ideális esetben a képen megmutatod az általad kínált terméket, vagy szolgáltatást, a lehető legmegfelelőbb kontextusban.

Hogy mire gondolok? Ha e-kereskedelemmel foglalkozol, akkor érdemes lehet a termékedet használat közben bemutatni, vagy egy jól megkomponált környezetben elkészített termékfotót / gifet / videót feltölteni.

Ha szoftvert értékesítesz, akkor bemutathatod a szoftver felületét, a leggyakoribb felhasználási módokban, vagy egy rövid videót is elhelyezhetsz, amiben röviden összefoglalod a legfontosabb előnyöket.

Itt felejtsd el a stock fotókat, nyújts egyedit és próbálj meg érzelmeket kiváltani.

CTA, avagy Call to action

A CTA, szép magyar kifejezéssel a cselekvésre való felhívás, általában egy rövid szövegrészletet takar, amellyel valamilyen tevékenység elvégzésére szólítod fel a felhasználót. Legtöbbször címsorokra, vagy gomb feliratokra hivatkozunk CTA-ként. Ezek elolvasásával a látogatót valamilyen specifikus feladat elvégzésére sarkalljuk. Biztosan láthattad már a klasszikus „Iratkozz fel”, vagy „Töltsd le most” feliratú gombokat, ezt értjük CTA alatt.

Laikusként sokan nem értik, hogy miért van szükség ennyire erőteljes felszólításra. Muszáj, hogy cselekvésre sarkalld a látogatódat és minél jobban megfogalmazod, hogy mit is kell tennie, annál valószínűbb, hogy egy sikeres konverziót könyvelhetsz el.

Próbáld meg hanyagolni az olyan generikus feliratokat, mint a „Kattints ide”. Használj rövid, de velős mondatokat amiből azonnal kiderül, hogy mit is kap a felhasználó, ha a cselekszik, például az „Elkezdem az ingyenes próbaidőszakomat”, vagy a „Megveszem 50%-os kedvezménnyel” egy jó kiindulópont lehet.

A másik fontos pont, hogy jól elkülöníthető és egyedi legyen a CTA. Például egy gomb esetében érdemes a weboldalból kiemelkedő színt alkalmazni háttérként, egy jól olvasható betűtípussal és betűszínnel, így terelve a látogató figyelmét.

Tartalom a hajtás felett

Foglaljuk össze az előző néhány bekezdést… A hajtás felett, vagy angolul above the fold egy kifejezés, ami azt a tartalmat jelöli amit görgetés nélkül látsz a weboldalon. Tehát a weboldal legfelső néhány százaléka, ami betöltéskor megjelenik a kijelzőn.

Ez a szekció legtöbbször a fentebb felsorolt három elemből és némi extra szöveges tartalomból áll.

Hiába szánsz rengeteg időt egy-egy landing page tökéletesítésére az igazság az, hogy a látogatók igen nagy hányada nem jut lejjebb a fold-nál, ez szinte törvényszerű.

Ebből következik, hogy a legfontosabb információkat, a leglényegesebb előnyöket már az elején feltüntesd. Ezen elemek optimalizálásával a felhasználónak kevesebb energiát kell az információ megszerzésébe fektetnie. Már az „elején” képes lehetsz meggyőzni arról, hogy olvasson tovább, vagy cselekedjen.

Figyelemfelkeltő képek

A hero kép után foglalkozzunk kicsit a landing oldalon elhelyezett többi képpel is. Fontos, hogy időt szánj a megfelelő képek kiválasztására és elkészítésére, hiszen az átlagos figyelemmel töltött időhossz (attention span) egyre rövidül, egyes kutatások 7-8 másodpercre teszik. Ezt az időt pedig a leghatékonyabban kell kihasználnod.

A megfelelő vizuális tartalmakkal oda terelheted a látogatód figyelmét ahová szeretnéd. Gyorsabb és könnyebb módja egy üzenet átadásának, illetve fontos kiegészítője az írott tartalmaknak, hiszen ha a termék, vagy szolgáltatás előnyeiről, vagy tulajdonságairól írsz, azt jól kiegészítheted annak vizuális megjelenítésével is.

Mindig figyelj, hogy magas minőségű képeket használj. Lehetőleg kerüld az alacsony felbontású képeket és a stock fotókat.

Mindig használj a termékhez, szolgáltatáshoz illeszkedő, releváns képeket, melyek a legelőnyösebb formában mutatják be az ajánlatodat.

Amit a képekkel kapcsolatban tanácsolni tudok, hogy mindig tömörítsd le a képeidet, mielőtt feltöltöd az a landing page-re, hiszen így lefaraghatsz az oldal betöltési idejéből is.

Tulajdonságok és előnyök

Egyértelmű, hogy a vizuális tartalmak mellett olyan írott tartalomra lesz szükséged, amellyel minél nagyobb arányban meggyőzheted a potenciális ügyfelet. Bevált technikai az adott ajánlat tulajdonságainak előnyökön keresztül történő bemutatása.

Hogy mit is jelent ez? Ahogyan fentebb már bővebben kifejtettem a látogató azért érkezik a landingre, mert megoldást keres egy, vagy több problémára. Neked megoldást kell nyújtanod, a legegyszerűbben ezt úgy teheted meg, ha megmutatod, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik az ajánlatod és, hogy ez hogyan oldja meg a feltételezett problémát.

Felsorolások és tagolás

Ha már szövegnél tartunk… Érdemes időt szánni az olvashatóság növelésére, végülis nincs túl sok időd arra, hogy meggyőzd a látogatót. Minél nagyobb hatékonyságra kell törekedni, minél több információt kell átadnod, minél könnyebben emészthető formában. Ebben lesznek nagy segítségedre az olyan egyszerű megoldások, mint a különböző felsorolások.

Nem sok nagyobb konverziógyilkos van, mint a nagyon hosszú, strukturálatlan szövegblokkok (wall of text). Ha mindenképp szeretnéd megosztani a teljes kigondolt mondanivalódat az egyik legjobb módja, ha kisebb logikai egységekre bontod azt és rövid bejegyzéseket készítesz belőle.

Ezzel jóval olvashatóbbá és könnyebben befogadhatóvá teszed a tartalmat és nem mellesleg sokkal kevésbé lesz zsúfolt a landing page.

Tartalom összehangolás

Még egy szöveges praktika. Elég nagy az esélye annak, hogy ha időt szánsz egy landing page elkészítésére, akkor hirdetni fogod az adott oldalt. Sokan itt rontják el, hiszen lehet akármennyire profin elkészített a landing, ha a hirdetés nincs összhangban az oldal tartalmával.

Ha valaki továbbkattintott akkor nyilván érdekli a hirdetésben szereplő ajánlat. Nincs annál lelombozóbb, mint mikor a hirdetés után egy olyan landing pagere érkezel, aminek szinte semmi köze a hirdetéshez. Ez legtöbbször akkor fordul elő, ha egy landinget használnak több hirdetéshez is és nem veszik a fáradtságot a testreszabásra.

Ha időt és pénzt szántál egy kampány megvalósítására és szánj egy kis idő arra is, hogy leellenőrzöd az ilyen apróságokat, melyek nagy hatással lehetnek a kampány eredményességére.

Social proof

Oké, mi is az a social proof? Röviden megfogalmazva, más emberek ránk gyakorolt hatása a vásárlási folyamat során. Mások véleménye, tanácsai, javaslatai. Sokféleképp megjelenhet a landing oldaladon, többek között vásárlói véleményekként, esettanulmányként, vagy akár videós interjúként.

Szóval a megjelenítésnek számos módja van, érdemes tesztelni különböző verziókat. Két tanácsom van a social proof alkalmazásával kapcsolatban. Ne jeleníts meg hamis proof-ot és legyél annyira specifikus amennyire csak lehet.

Nincs annál rosszabb, mint mikor olyan két mondatos véleményt olvasok ami K. Marikától, vagy P. Józseftől származik. Ez az a kategória ami többet árt, mint használ.

Tölts fel egy fotót a véleményezőről, jelenítsd meg névvel. A legjobb, ha egy leellenőrizhető személyről származik a vélemény. Ugyanígy esettanulmány esetén, használj valós adatokat és egyértelműen levonható következtetéseket. Videós tartalomnál ugyanígy.

Ez a legkönnyebben implementálható tanács a felsorolásban. Limitáld a navigációs lehetőségeket, a legtöbb esetben a legjobb, ha teljesen eltünteted a menüsort és a láblécben található navigációs elemeket.

Hogy miért?

Ha már elérted, hogy valaki a landing page-re érkezzen, akkor a legkevésbé szeretnéd, ha továbbnavigálna egy másik oldalra. Minél kevesebb lehetőséget (lehetőleg nullát) kell adnunk arra, hogy valaki elhagyja az oldalt.

Social sharing

Miközben a navigációs elemeket jobb ha limitálod, addig érdemes közösségi elemekkel feldobnod a landing oldalad. Minden egyes megosztás során szerzett „ingyen” látogató egyértelműen pozitív hatással lehet a konverziós rátádra.

Kiváltképp igaz ez, ha egy értékes tartalom köré építed a landing oldalad, például egy letölthető könyv esetében, igen nagy esélye van annak, hogy a látogatók másokkal is megosztják ezt a lehetőséget.

Két fontos praktikát kell itt megemlítenem. Az egyik, hogy ne tedd kifejezetten feltűnővé a megosztási lehetőségeket, elég ha az oldal alján, vagy a fő CTA alá helyezed, hiszen nem a megosztás az elsődleges célod, ez csak egy „nice to have” elem.

A másik, hogy a megosztási felületet mindig úgy állítsd be, hogy új lapon nyíljon meg, vagy felugró ablakban. Nem célunk, hogy eltereljük a látogatókat a landingről.

Feliratkoztató űrlap

A leginkább központi elem. A landing page-ek többsége az űrlap és annak kitöltése köré van felépítve, legtöbb esetben ez jelenti számunkra a konverziós célt. Éppen ezért fontos, hogy időt szánj a minél jobban optimalizált űrlap megalkotására.

Érdemes minél kevesebb információt elkérni a kitöltőktől. Minden egyes extra kérdés egy nagyságrenddel megdobja a visszafordulási arányodat. A ránézésre is nagyon hosszú formok pedig extrém bounce rate-et fognak generálni, hacsak nem egy nagyon niche B2B piacon mozogsz. Egy szó, mint száz határozd meg a számodra legszükségesebb adatokat és csak ezeket kérd el.

Itt is érdemes megemlíteni a CTA fontosságát. Egyértelmű utasítást adj és emeld ki magát a CTA gombot és lehetőleg az űrlapot is.

Próbálj ki több elhelyezést, helyezd el akár többször is a formot. Best practice-ként érdemes fold felett elhelyezni a rövidebb űrlapokat.

Mobilra optimalizált felépítés

Sajnos ezt még mindig meg kell említenem, hiszen még ma is látni olyan Google Ads hirdetéseket, amik mobilon is desktopos landingekre vezetnek.

Ma már nem egyszerűen mobilra kell optimalizálni, hanem mobile first kell gondolkodni. Azaz, az asztali verzió mellett legalább akkora gondot kell fordítani a mobil eszközökön történő megjelenítésre is.

Vizsgáld meg elemenként az oldalad és legozd úgy össze az elemeket, hogy mobiltelefonon és tableten könnyedén navigálható és hasonlóan jó felépítésű legyen, mint az asztali verzió esetében.

Bizalomnövelő elemek

Fentebb már említetem, hogy hatékony elemei lehetnek a landing page-ednek a social proof különböző formái, itt is valami hasonlóról lesz szó. Bizalomnövelő elemeken azokat az elemeket értem, melyek a hitelességedet hivatottak alátámasztani, főképp üzleti szempontból.

Ha szakmádban bezsebeltél valamilyen díjat, elismerést akkor itt az ideje, hogy megjelenítsd. Ide sorolnám még azokat az eseteket is, ha nagyobb, közismertebb márkákkal működtél együtt. Érdemes feltüntetni a logóikat. Manapság ez már kissé vesztett a hatékonyságából, azonban az először nálad járó látogatók meggyőzésének kiváló eszköze lehet.

Statisztikák

Néha a világ összes social proof-ja sem elég arra, hogy meggyőzd a látogatódat, van ilyen… ekkor érdemes bedobni a statisztikákat 😀

Mutasd meg a látogatóknak pontosan, számszerűen, hogy mit is nyernek azzal ha téged választanak. Nyilván korlátozottan használható, de szolgáltatást nyújtó vállalkozások esetében, igen könnyen bevethető.

Egy olyan mondat, mint az „X partnerünk e-kereskedelmi bevételét a tavalyi évben 15%-al növeltük” nem szorul különösebb magyarázatra, főleg ha vizuálisan is alátámasztod a mondandódat.

Videók

A képi és szöveges tartalmak mellett igen kevés figyelmet kapnak a videók. Bár manapság a hirdetési költségek növekedésével, egyre többen fordítanak extra időt a landing-ek tökéletesítésére, melynek fontos eleme lehet egy-egy videó.

Leggyakoribb alkalmazási mód a fold felett a hero kép helyére háttérként beillesztve, amivel azonnal magadhoz ragadhatod a látogató figyelmét. Illetve főként termék, vagy szolgáltatást bemutató elemként, kiegészítve vagy leváltva a szöveges tartalmakat.

Egy videóval könnyen feldolgozható formában mutathatod be az ajánlatod, de vedd figyelembe, hogy nem mindenki preferálja a videókat, illetve akadályokba ütközhet a megtekintése, például a szűkös mobilnet keretek, vagy a lenémított telefonok csökkentik a hatékonyságot, mindenesetre érdemes ezt a lehetőséget is figyelembe venned.

Exit popup

Mindent elkövettél a látogató konvertálása érdekében, de ő mégis az ablakot bezáró kis x felé viszi az egerét. Még itt sincs minden veszve, ugyanis van egy végső lehetőséged a célod elérésére.

Biztosan találkoztál már te is olyan felugró ablakkal ami akkor jelent meg, mikor el akartad hagyni az adott oldalt. Ez az exit popup.

Ahhoz, hogy működjön a popup nagyon erőteljes szövegre van szükséged. Mindenképpen ragadd meg a figyelmét és szólítsd fel valamilyen módon a maradásra. Említsd meg az ajánlatodat, sőt még valamilyen extra bónuszt is érdemes felajánlanod, hátha ezzel sikerül meggyőznöd és konverzióra bírnod.

Köszönő oldal

Talán ezt szokták a leggyakrabban elfelejteni. A konverzió megtörténtével nem ér véget a folyamat. Muszáj visszajelzést adnod a konverzió megtörténtével kapcsolatban.

Ha egy üzenetet jelenítesz meg arról, hogy a felhasználó sikeresen kitöltötte az űrlapot az már pozitív, de a legjobb ha elmondod a látogatónak, hogy milyen lépések következnek.

Például, ha egy ingyenes próbaidőszakra iratkozott fel a user, akkor érdemes leírnod, hogy kövesse az emailben küldött utasításokat. Ha egy ingyenes ebook-ot adsz a regisztrálóknak, akkor írd le, hogy hogyan is férhetnek ahhoz hozzá.

El ne felejtsd megköszönni a regisztrációt. Sok esetben jól jöhet, ha megjeleníted az elérhetőségeidet, ha kérdésük lenne.

Továbbá a weboldaladon tarthatod őket és csökkentheted a visszafordulási arányt, ha felajánlasz néhány lehetőséget a további böngészésre.

Mielőtt élesítenéd az oldalt…

Ha elkészült a landing oldalad, érdemes néhány végső simítás végezni az élesítés előtt. Ha időt és energiát szántál a megvalósításra, ne csússz el triviális hibákon.

Korrektúra

Nem fogsz tudni hiteles képet nyújtani, ha tele van helyesírási hibákkal a landing page. Nézd át részletesen te is, de akkor tudsz igazán biztosra menni, ha mással is átnézeted a szövegezést.

Vizuális hierarchia

Ezt már kiveséztem az elemek felsorolásánál, de megfelelő analitika mellett látni fogod, hogy nagyon sokan csak a hajtás feletti részig jutnak. Fontos, hogy úgy építsd fel a landing page-ed, hogy a legfontosabb elemek mind helyet kapjanak a legfelső szekciókban.

Általában a fő CTA és az űrlap a legfelső bal szekcióban kap helyet, ezt látja meg általában először a látogató. Fontos, hogy kiemelt hangsúlyt fektess ezen rész tökéletesítésére, illetve hogy több lehetőséget is biztosíts a konverzióra. Helyezz el akár több CTA-t is, hogy a látogatónak ne kelljen visszagörgetnie az oldal tetejére.

Ezen kívül emeld ki a tartalomból a konverziót eredményező elemeket, tedd jól láthatóvá a gombokat és az űrlapokat. Használj feltűnő színeket, árnyékolás, vagy akár finom mozgásokat amivel a látogató figyelmét fókuszálhatod.

Teszteld az elemeket

Menj végig a teljes folyamaton és tesztelj végig mindent. Jó helyre mutatnak a CTA gombok? Megfelelően működik az űrlap? Egér föléhúzáskor arra a színre váltanak az elemek amilyenre szeretnéd? Megjelenik az exit popup? Kitöltést követően kapnak a kitöltők visszajelzést? Ellenőrizz minden apróságot.

Analitika

Fontos, hogy megfelelően be legyenek kötve az általad használt analitikai eszközök, hiszen csak ezek használatával fogod tudni megfigyelni az oldalon zajló eseményeket. Az adatokat felhasználva pedig lépésről lépésre fogod tudni tökéletesíteni a landing page-ed.

Ezzel nem szokott különösebb probléma lenni akkor, ha a weboldaladon belül egy aloldalként hozod létre a landing-et és korrekten fel van építve az oldal mögötti analitika, vagy ha kifejezetten landing page készítésére specializált szoftverrel építed az oldalt.

A lényeg, hogy nézd végig minden általad használt analitikai szoftveren, hogy megfelelően vannak-e integrálva és, hogy mérik-e a kívánt interakciókat.

Mérj és tökéletesíts

Ha elindult a kampány és elkezdtek jönni a látogatók akkor sem érdemes hátradőlnöd. A látogatószám növekedésével értelemszerűen egyre több adathoz jutsz. Ezt felhasználhatod az oldal tökéletesítésére és a konverziós arány növelésére. Három általános módszert tudok javasolni, amelyekkel lépésről lépésre javíthatsz a számaidon.

Vizsgáld a navigációt

Ehhez szükséged lesz egy hőtérképes analitikai szoftverre. Ezek a szoftverek megmutatják számodra, hogy hogyan navigálnak az oldalra érkező felhasználók. Láthatod, hogy milyen mélyre görgetnek, hová kattintanak a leggyakrabban, akár felvételeket is készíthetsz az egérmozgásokról.

Az így megszerzett adatokból könnyedén leszűrheted, hogy mely elemeket érdemes kiemelned, átrendezned, vagy módosítanod. Például, ha sokan egy lentebb található CTA-ra kattintva konvertálnak, akkor érdemes lehet a CTA-t és a környezetét fentebb is megjeleníteni, vagy ha sokan elkezdik kitölteni az űrlapodat, de viszonylag kevesen kattintanak a beküldés gombra, akkor egyértelmű, hogy valahol elakadnak kitöltés közben.

Másik népszerű és ingyenes szoftvercsomag amivel extra információt nyerhetsz ki a navigációt illetően a Google Analytics és Tag Manager szoftverek.

Használatukkal megtudhatsz olyan információkat, mint hogy milyen mélyre görgetnek a felhasználók, vagy hogy hová kattintanak. Jó támogatást nyújtanak a hőtérképes megoldások mellé.

A/B tesztelés

Az A/B tesztelés lényege, hogy két, vagy több verziót készítesz ugyanabból a landing page-ből és ezt felváltva jeleníted meg a felhasználóknak. Például az egyik oldalon kék színű gombokat használsz, a másik verzión zöldeket, vagy két szekciót felcserélve jelenítesz meg.

Idővel, mikor már megfelelő mennyiségű látogató járt mindkét oldalon, akkor képes leszel következtetéseket levonni a két változatot illetően és a jobban konvertáló verziót meghagyva, tovább optimalizálhatod azt egy újabb teszttel. Így végül eljutva néhány kiemelten jól konvertáló verzióig.

Ennek a legegyszerűbb eszköze az ingyenesen elérhető Google Optimize szoftver.

Trendfigyelés

Ha gyakorlott Google Analytics felhasználó vagy, akkor nem fogok sok újdonságot mondani. Ez a legkevésbé kézzel fogható tanácsom.

Érdemes az általad preferált analitikai szoftverben megfigyelni hétről hétre, hónapról hónapra, vagy tetszőleges intervallumokban figyelni az egyes mutatószámok változásait.

Nézd meg mi változott és cselekedj józan paraszti ész szerint. Például egy hirtelen beszakadó konverziós ráta, vagy egy nagyon megemelkedett bounce rate jelezheti, hogy az oldalon nem működik minden úgy, ahogyan kellene.

Ugyanígy egy új A/B teszt variáns esetében egy kiemelkedő átkattintási ráta jelezheti, hogy nagyon jó hirdetést készítettél a landing oldalhoz és érdemes ezt a sémát jobban megvizsgálnod, esetleg más kampányok esetében is alkalmaznod.

Milyen eszközökkel készíthetsz landing page-et?

Most, hogy a hogyant már ismered, nézzük a mivelt.

A legegyszerűbb dolgod akkor van, ha a WordPress alapú weboldalad van. Ilyenkor egyszerűen csak készítesz egy új oldalt az admin felületen, majd az általad preferált page builder tool-al, vagy akár a beépített Gutenberg szerkesztővel elkezded lépésről lépésre felépíteni a landing oldalt.

Vannak azonban kifejezetten landing page készítésre kihegyezett eszközök, melyekben minden az egyben módon, a vizuális szerkesztőfelülettől kezdve az analitikán át az optimalizálást segítő eszközig mindent megkapsz.

A három legismertebb ezek közül az Unbounce, a Leadpages, illetve az Instapage nevű szoftverek. Szinte ugyanazt tudják, csak a felületük és a kezelés módja eltérő egy kissé. Bármelyiket is választod, nem lőhetsz mellé hiszen végletekig optimalizált, iparági standard megoldásokról van szó.

Konklúzió

Ezt a bejegyzést végigolvasva remélhetőleg megtudtad, hogy mi is az a landing page és, hogyan is érdemes nekiállni az elkészítésének. Mint láthatod ez egy igazán központi eleme az online marketingesek eszköztárának és a legszélesebb körben használják a különböző kampányok támogatására.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Gyakran ismételt kérdések

Miben különbözik egy landing page egy hagyományos weboldaltól?

A landing page, vagy landing oldal általában egyetlen cél elérésére van kihegyezve. Jellemzően egy adott kampány támogatásához hozzák létre, melynek során forgalmat terelnek a landing oldalra és igyekeznek konverzióra bírni a látogatót.

Készítsem el saját magam, vagy bízzam szakértőre a landing oldalam?

Csak tőled függ, hogy melyiket preferálod. Manapság már nagyon profi tanfolyamok érhetőek el, melyeken keresztül elsajátíthatod az landing page készítés lépéseit. Emellett számos szakértőt találhatsz a magyar interneten, akik készséggel segítenek a terveid megvalósításában.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.