404
Szűcs Máté
Szűcs Máté

404-es hiba – Mi ez és hogyan javítsd ki?

Tartalomjegyzék

Biztosan Te is találkoztál már azzal a jelenséggel mikor rákattintottál egy linkre, hogy várt tartalom helyett egy hibaüzenetet láttál magad előtt a következő felirattal: “404-es hiba, az oldal nem található”.

Gondolom Te sem repesel az örömtől, mikor így jársz. A keresett probléma megoldása helyett egy újabb problémával szembesülsz. A legtöbb esetben a 404-es hiba megjelenését egy gyors oldalbezárás követi, ami a felhasználói élményre és a keresőoptimalizálási törekvésekre is negatív hatással van.

Ebből a cikkből részletesen megismerheted, hogy mi okozza ezt a hibát, hogyan ismerheted fel, ha a weboldalad 404-es hibaüzenetet jelenít meg, illetve, hogy hogyan orvosolhatod a fennálló hibát. Kezdjünk is bele!

Mi az a 404-es hiba?

Kezdjük a legelején, definiáljuk a 404-es hibakódot. Amikor valaki beír egy url címet a böngészőjébe, akkor a böngésző lekéri az url-hez tartozó weboldal tartalmát egy szerverről. Azonban előfordulhat, hogy a kapcsolat ugyan létrejött a szerver és a böngészőnk között, de a kért tartalom nem található a szerveren. Ilyenkor láthatjuk a 404-es http hibakódot.

Ennek a hibának a elég sok oka lehet, nézzük át most ezeket egyesével.

404-es hiba
Az üzenet, amit senki sem szeret látni

Mi okozhat 404-es hibát?

Haladjunk gyakorisági sorrendben, nézzük az okokat.

 • Az adott oldal/url már nem létezik
 • Az oldalon található tartalmat áthelyezték/törölték és nem végeztek átirányítást
 • Az url rosszul lett megírva a weboldal fejlesztői által, így az egy nem létező címre mutat
 • A felhasználó rosszul írta be az url címet
 • Maga a weboldalt tároló szerver hibás
 • A felhasználó által keresett domain cím már nem létezik

Láthatod, hogy elég sokrétű lehet a hibaüzenet megjelenésének oka. Lehet, hogy a mi hibánk, hogy nem jelenik meg az adott oldal, mert például megváltoztattuk az oldal url címét, de az átirányítással nem foglalkoztunk. Az is előfordulhat, hogy a felhasználó írta be hibásan a címet. De olyan rajtunk kívülálló tényező is befolyással lehet, mint hogy épp nem elérhető a szerver, bár ez egy kirívóan ritka eset.

Az esetek döntő többsége az első négy kategória következménye és szerencsére ezek nagyon könnyen orvosolhatóak. A cikk későbbi bekezdésében végigvezetlek rajta, hogy mit is tehetsz ilyen esetekben, de először nézzük, hogy miért is problémás az, ha 404-es hibaüzenetet jelenít meg egy weboldal.

Ajánlott cikk: A weboldal készítés alapjai

404 airbnb
Az AirBnb 404-es oldala

Milyen problémákat okozhat a 404-es hiba megjelenése?

Alapvetően két negatív tényezővel jár a 404-es hibák felbukkanása. Egyrészt rontja a felhasználói élményt, másrészt a keresőoptimalizálási törekvéseidnek sem fog jót tenni. Nézzük kicsit bővebben, hogy miről is van szó.

Felhasználói oldalról szemlélve a dolgot, biztosan Te sem szeretnéd azt látni, hogy az általad keresett információ helyett egy hibaüzenet fogad, miután rákattintottál egy linkre a Google találatai közt. Ezzel a legtöbben így vagyunk.

Mi történik ez után a leggyakrabban? Ha nincs igazán ráutalva a látogató az általad nyújtott (vagy nyújtani próbált) információra, akkor bizony nem fog keresgélni a weboldaladon, hanem elhagyja azt és megy tovább a következő találatra.

Számára az oldalad a továbbiakban jó eséllyel kevésbé fog hitelesnek tűnni, lehet hogy egy későbbi keresés után már nem is fog meglátogatni. Ez a feltevés hatványozottan igaz, akkor ha valamilyen rendszerszintű probléma okozza a 404-es hibát és más aloldalon is hibaüzenet fogadja.

Ez a bounce rate (magyarul visszafordulási arány) növekedését fogja okozni, ami egy olyan mérőszám mely azt mutatja meg számunkra, hogy az összes oldalra látogató felhasználó közül mennyien hagyják el az oldalt interakció nélkül.

A bounce rate növekedése nem csak a felhasználói élmény miatt aggályos, hanem mert a Google fontos rangsorolási tényezőként tekint a felhasználói viselkedésre.

Ha a Google azt tapasztalja, hogy a felhasználók kattintás után nagyon rövid idő után elhagyják az adott oldalt, az hátrányosan fogja érinteni a SEO tevékenységedet és a rangsorolási törekvéseidet.

visszafordulási arány
Visszafordulási arány a Google Analyticsben

Emellett ahogy telik az idő a Google is megpróbálja majd újra feldolgozni az oldalt és ha azt tapasztalja, hogy az oldal kvázi megszűnt, akkor számíthatsz rá, hogy a keresőoldali rangsorban elfoglalt helyed elkezd zuhanni.

Hogyan fedezheted fel a 404 hibákat?

Sok ügyfelünknél tapasztaljuk azt, hogy nem is tudják, hogy 404-es hibát dob több aloldaluk is. Ahhoz, hogy ezt a keserű felismerést Te elkerülhesd javaslom, hogy vedd fel a teendőid közé a havi egyszeri 404-es hiba ellenőrzést, vagy használj olyan eszközöket, melyek erre automatikusan felhívják a figyelmed.

Alapvetően hat eszközt tudok neked javasolni. Ezek használatával néhány kattintást követően megtudhatod, hogy van-e valamilyen probléma a weboldaladdal.

Google Search Console

Az egyik legalapvetőbb, de legsokoldalúbb webes analitikai eszköz és a legjobb, hogy ingyenesen elérhető mindenki számára. Rengeteg hasznos információt kinyerhetsz az eszköz használatával, de ami most számunkra a legfontosabb, az az, hogy képes monitorozni a 404-es hibákat, ugyanis ha a Google hibaüzenettel szembesül, azt itt megjeleníti számodra.

search console hiba
A Search Console hibakereső felülete

Ha szeretnéd megtekinteni a riportot, akkor nem kell mást tenned, mint bejelentkezni a Google Search Console fiókodba. Keresd meg a “Lefedettség” menüpontot az oldalsávban, majd “Hiba” mezőt kiválasztva láthatod, hogy talált-e 404-es oldalt a Google rendszere.

Bing Webmaster Tools

Ha a weboldalad mögött, nem csak a Google analitikai megoldásait használod, hanem a Microsoft által kínált Bing Webmaster Tools-t is, akkor ezt is használhatod a 404-es hibák felderítésére. Ez is hasonlóképp működik, mint a Search Console, kilistázza számodra a hibás url-eket.

Dead Link Checker

Nagyon hasznos ingyenes eszközről van szó. Elég beírnod a weboldalad url-jét a Dead Link Checkerbe és már el is kezdődik a website feldolgozása. A folyamat végére egy táblázatban összefoglalva láthatod, hogy talált-e a szoftver valahol 404-es hibát.

W3C Link Checker

Hasonló, mint az előző opció. A W3C Link Checker használata során kis várakozást követően egy listát fogsz látni és azt, hogy van-e 404-es hiba a weboldaladon. Annyi a különbség a két eszköz között, hogy itt fokkal részletes elemzést fogsz kapni a folyamat végén.

Rank Math

Ha WordPress felhasználó vagy akkor el sem kell hagynod a weboldalt, hogy megtudd, van-e valahol probléma. Elég, ha a RankMath SEO bővítményt feltelepíted és bekapcsolod a 404-es hiba monitorozó modult.

Ennek segítségével láthatod, hogy ha egy felhasználó problémás oldalt próbált meg megtekinteni és néhány kattintással orvosolhatod is a problémát (átirányíthatod, törölheted, stb.)

Screaming Frog

A végére hagytam a legprofibb eszközt. Aki Screaming Frogot használ, az valószínűleg anélkül is megtalálja az esetleges 404-es hibákat, hogy én leírnám hogy kell azokat megkeresni. A Screaming Frog egy komplett SEO eszköztár, amellyel a teljes weboldalad nagyon részletesen átvilágíthatod, így azonnal látva, ha probléma jelentkezne.

Ajánlott cikk: A legjobb WordPress bővítmények

404 slack
A Slack 404-es hibaüzenete

Hogyan javítsd ki a 404-es hibát?

A hiba kiváltó okától függően több megoldási lehetőségünk is van. Nézzük ezeket az egyszerűbbtől a komplexebb eszközökig!

Javítsd ki az url-t

Tévedni emberi dolog, ha a hiba oka egyszerűen egy-egy betű, szó, vagy írásjel elgépelése akkor nagyon könnyű dolgod van. Egyszerűen írd át az url címet és meg is oldottad a problémát. A legtöbb esetben ugyan sajnos nem ez a probléma megoldása, szóval haladjunk is tovább.

Törölt oldalak visszaállítása

A 404-es hiba másik gyakori kiváltója az oldalak törlése. Attól, hogy kitörölsz egy oldalt, az arra mutató linkek nem tűnnek el és a Google sem fogja deindexelni azt. A felhasználók továbbra is megpróbálhatják elérni az oldalt, de a fáradozásaik eredménye egy 404-es hibaüzenet lesz.

Persze, lehet annak valamilyen fontos oka annak, hogy törölted az oldalt, ilyenkor javasolt átirányítást használni (erről mindjárt írok bővebben). Viszont, ha valamilyen rajtad kívülálló hiba áldozata lett az oldal, akkor érdemes minél gyorsabban visszaállítani azt.

Átirányítás

Az átirányítás kifejezéssel jobb ha megismerkedsz, mert ha komolyabban fogsz online marketinggel foglalkozni, akkor a későbbiekben 404-es hiba felbukkanása nélkül is érdemes majd használnod ezt a lehetőséget.

Az átirányítás nem jelent mást, mint hogy amikor a látogató egy “nem létező” oldalt látogat meg, akkor nem egy hibaüzenet fogja fogadni, hanem a böngésző automatikusan továbbnavigálja egy általad kijelölt aloldalra.

Ez lehet a régi oldal egy másabb verziója, egy releváns oldal, vagy igazából bármi, amit Te kijelölsz.

A WordPress alapú weboldalak 404-es hiba esetén megpróbálják továbbirányítani a látogatót egy releváns oldalra, de ennek a funkciónak a hatékonysága finoman szólva is alacsony. Lehet, hogy néhány munkamenetet megment, de jobb ha Te végzed el az átirányításokat, amennyiben erre szükség van.

Az átirányítások beállítása WordPress esetén igazán könnyű, most két módszert is bemutatok neked.

Ajánlott cikk: A WordPress weboldalak alapjai

Redirection bővítmény

Egy igen gyakori megoldás a Redirection bővítmény használata. Faék egyszerűségű a plugin. Telepítés és aktiválása után egyszerűen csak be kell írnod a “Forrás URL” mezőbe azt a címet, ahonnan tovább szeretnéd irányítani a látogatókat, míg a “Cél URL” mezőbe beírni azt a címet, ahová a látogatókat terelni szeretnéd. Ezután csak rá kell kattintanod az “Új átirányítás” feliratú gombra és elbúcsúzhatsz a 404-es hibától.

redirection bővítmény
A Redirection bővítmény a WordPress könyvárban

Rank Math SEO bővítmény

Fentebb már írtam erről a bővítményről. Egy igazi SEO svájci bicska a plugin, rengeteg másik bővítményt kiválthatsz vele, így az előbb említett Redirectiont is, mivel beépített 404 monitorozással rendelkezik, továbbá az átirányításokat is kezelheted vele.

Első lépésként kapcsold be a “404 Monitor” modult. Ezzel monitorozhatod, hogy ha felbukkan egy 404-es hiba. Ezt követően kapcsold be a “Redirections” modult is.

rank math modulok
Ne felejtsd el bekapcsolni a használni kívánt modulokat

Hasonlóan működik, mint az előbb bemutatott bővítmény. Egyszerűen adj hozzá egy új átirányítást, adj meg egy forrást és egy cél url-t, mentsd el és készen is vagy.

A Rank Math azonban kicsit többet tud, mint a konkurencia. A “Redirections” modul például megmutatja számodra, hogy hányan próbálták meg elérni az eredeti url-t, vagy hogy mikor volt a legutóbbi próbálkozás.

rank math átirányítás
Átirányítás Rank Math segítségével

Egyedi 404 hibaoldal készítése

Van még egy opciónk a 404-es hibák kezelésére, ez nem más, mint az egyedi hibaoldal elkészítése. Sajnos attól, hogy Te mindent megtettél és a felbukkanó hibákat orvosoltad, még mindig előfordulhat, hogy 404-et kap a látogató. Elég ha csak elírja az oldal url-jét és máris egy nem létező oldalon fog kikötni.

Ebben az esetben egy standard hibaüzenet fogja várni. Szerencsére ma már van rá lehetőségünk, hogy egyedi hibaüzeneteket és 404-es oldalakat készítsünk, így a kellemetlen helyzetből valamiféle előnyt kovácsoljunk. A következő bekezdésben ezt fejtem ki részletesebben.

404 telex
A Telex 404-es hibaoldala

Miért és hogyan készíts egyedi 404-es hibaoldalt?

Ha már elkerülhetetlen a 404 megjelenése, akkor adjunk a látogatónak valami pluszt, amivel maradásra késztethetjük. Egy sima hibaüzenettel nem igazán lehet mit kezdeni, a legtöbben elhagyják az oldalt, mert nincs más opciójuk. Ezzel szemben ha testreszabod a hibaoldalt és felkínálsz valamilyen extra lehetőséget, akkor akár jól is kijöhetsz a helyzetből.

Egy egyedi 404-es oldalt ugyanúgy elkészíthetsz és testreszabhatsz, mint bármelyik aloldal a weboldaladon. Néhány tipp arra, hogy mit érdemes elhelyezned egy ilyen egyedi 404-es hibaoldalon:

 • Érdemes informálni a látogatót, hogy a tartalom nem található, vagy más helyen van. Fontos, hogy egy “rémisztő” hibaüzenet helyett információt kapjon arról, hogy ugyan a tartalmat nem itt találja, de ez nem az ő hibája és további számára értékes tartalmat lelhet fel, ha a weboldalon marad.
 • Egy keresőmező mindig jó szolgálatot tehet, hiszen lehetőséget nyújthatsz vele arra, hogy a nem található tartalmat megkeresse, vagy ahhoz hasonlóakat ajánlj neki.
 • Érdemes néhány linket elhelyezni a legnépszerűbb, legrelevánsabb tartalmat nyújtó aloldalkra.
 • Felhívhatod a figyelmét, hogy lehet hogy elgépelte az url-t és próbálja meg ezt ellenőrizni.
 • Elhelyezheted a legnépszerűbb bejegyzéseidet, hátha van olyan ami megragadja a figyelmét és maradásra ösztönzi.
 • A bejegyzések helyett elhelyezheted a kategóriáidat, ez is egy hatékony megoldás lehet.
 • Kevésbé szokott működni, de elhelyezhetsz egy feliratkoztató űrlapot. Ez hideg látogatóknál nem igazán hatékony, de egy próbát megér.
 • Az előző megoldás extrább változata, hogy egy lead magnetet helyezel el, azaz nem szimplán a feliratkozását kéred, hanem nyújtasz is érte valamit.
 • Kapcsolati információkat is megjeleníthetsz, így ha kiemelt fontosságú a látogató számára az az információ amit keres, akkor felveheti veled a kapcsolatot és segíthetsz neki.
 • Webshopoknál van még két gyakori megoldás. Van, hogy kupont helyeznek el a 404-es oldalakon, ezzel ellensúlyozva a hiba okozta kellemetlenséget. A másik pedig, hogy ajánlott termékeket jelenítenek meg a látogatók számára, hátha valami megragadja a figyelmüket.

Hogyan készíts saját 404-es hibaoldalt?

WordPress esetén viszonylag könnyű dolgod van, hiszen gyorsan összekattinthatod a saját, egyedi 404-es hibaoldaladat.

Alapvetően két megoldás közül választhatsz a rendszered tulajdonságaitól függően. Ha olyan pro page buildert használsz, mint az Elementor, akkor gyerekjáték lesz az oldal elkészítése.

Az admin felületen a “Sablonok” menüponton belül válaszd ki az “Új hozzáadása” pontot. Válaszd ki a legördülő menüből az “Error 404” opciót. Ezt követően ugyanúgy összelegózhatod az oldalt, mint bármelyik más Elementorral készült aloldalad. Ha készen vagy nincs más dolgod mint elmenteni és ezzel együtt aktiválni a kész hibaoldalt.

elementor 404
404-es sablon készítés Elementor segítségével

Ha valamilyen témát/sablont használsz, akkor nem tudok biztosat mondani, hiszen több százezer sablon érhető el már manapság. Azt tudom javasolni, hogy olvasd el a sablon dokumentációját, ott megtudhatod, hogy készíthetsz-e vele egyedi 404-es oldalt.

Ha nem képes rá a sablonod, akkor javaslom a 404page bővítmény beszerzését.

Némi inspiráció, avagy hogyan csinálják mások

A bejegyzés eddigi részeiben is próbáltam szemléltetni, hogy milyen sokszínűek lehetnek a 404-es hibaoldalak, de beszúrok még néhányat, hátha sikerül ötletet merítened belőlük.

404 ikea
Az IKEA animációt jelenít meg és igyekszik az oldalon tartani a látogatót
404 amazon
Az Amazon az alkalmazottak kutyáit jeleníti meg
404 marvel 1
A Marvel a már közismert filmes és képregényes utalásokkal teszi elviselhetőbbé a hibát
404 marvel 2
Több változat is van
404 lego
A LEGO nem rejti el a navigációt, így extra lehetőségeket biztosít a látogatóknak
404 libri
A Libri felhívja a figyelmed az aktualitásokra
404 tesco
A Tesco a lehető legtöbb best practicet alkalmazza, keresősáv, extra információ és azonnali navigációs lehetőségek

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a 404-es hiba?

A 404-es hiba oka az, hogy a böngésző által kért tartalmat nem találja a szerver.

Mi okozhat 404-es hibát?

Leggyakrabban a törölt, vagy áthelyezett tartalom, vagy elgépelt url cím okozza.

Hogyan javíthatom ki a 404-es hibát?

Érdemes ellenőrizni az url címek helyességét, átirányításokat és egyedi 404-es oldalt alkalmazni.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pocket
small_c_popup.png

200+ Ingyenes marketing eszköz​

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy minél jobb élményt tudjunk nyújtani