SEO tanácsadás

SEO tanácsadás – Keresőoptimalizálás szakértőktől

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

Ahogy a magyar piacon egyre nő online formában is a verseny, egyre több vállalkozás ismeri fel a keresőoptimalizálásban, avagy SEO-ban rejlő lehetőségeket. Mégis ki az aki ne szeretne szinte ingyenes, releváns forgalmat a Google és más keresőkből?

Egy-egy magasabb pozíció megszerzésével havonta akár több száz, vagy ezer látogatót is terelhetsz a weboldaladra. Hatalmas a potenciál szinte minden iparágban. Főleg hogy számos olyan terület van a magyar piacon, ami kiaknázásra vár.

Azonban a verseny SEO téren is fokozódik, illetve a másik nagy kihívás, hogy egy olyan témáról beszélünk, amiben nagyon nehéz naprakésznek lenni. Nehéz átlátni az éppen aktuális legjobb gyakorlatokat, a legújabb algoritmus frissítéseket, ismerni a leghatékonyabb eszközöket és ehhez még hozzácsapódik a mesterséges intelligencia térhódítása is.

A SEO mélyreható ismerete egész embert kíván és itt jön képbe a SEO tanácsadás. Nem feltétlenül szükséges olyan marketingest foglalkoztatnod, aki mélyen ért a keresőoptimalizáláshoz és neked sem kell feltétlenül a SEO blogokat és kurzusokat bújnod. Megteszi ezt helyetted egy SEO tanácsadó, akinek az a dolga hogy ezt mind tudja és egy, vagy több konzultáció alkalmával segítse az üzleti céljaid megvalósulását.

Ebben a bejegyzésben megismerheted, hogy hogyan is zajlik egy SEO tanácsadás, miben tud segíteni egy SEO tanácsadó, valamint hogy, hogyan érdemes kiválasztanod a megfelelő szakembert?

Mi az a SEO tanácsadás?

A SEO tanácsadás egy konzultációs folyamat, ahol egy szakértő segítségével megbeszélheted a keresőoptimalizálással kapcsolatos kérdéseid, tanácsot kérhetsz és olyan információkkal, útmutatással lát el, amely segíthet weboldalad teljesítményének növelésében.

A SEO tanácsadás legritkább esetben áll egyetlen alkalomból. Egyszeri konzultáció jellemzően azokban az esetekben fordul elő, mikor egy nagyon jól körülhatárolható témával kapcsolatban vannak kérdéseid.

Gyakoribb hogy a tanácsadást valamilyen szolgáltatásnyújtás követi, például SEO elemzés, valamilyen keresőoptimalizáláshoz kötődő szolgáltatás, vagy épp egy újabb, későbbi SEO tanácsadás.

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

Mi az a keresőoptimalizálás és miért fontos?

Mielőtt rátérünk a SEO tanácsadók munkakörére, ismerjük meg röviden, hogy miért is fontos egyáltalán a SEO témakörével foglalkozni. Mi is egyáltalán az a keresőoptimalizálás?

A keresőoptimalizálás (angolul: search engine optimization, vagy SEO) egy olyan folyamat, melynek során weboldalunkat, fejlesztjük és optimalizáljuk azzal a céllal, hogy többször és magasabb pozícióban jelenjünk meg a keresési találtok közt, ezzel forgalmat szerezve a különböző internetes keresőkből.

Mindez azért fontos, mert a keresőoptimalizálás szinte ingyenes forgalmat generál. Persze költeni kell a folyamatra, de az egyik legnagyobb megtérüléssel rendelkező marketing eszközről van szó.

Itt nem kell fizetnünk a kattintásokért, mint például a Google Ads hirdetési felületén. Egy-egy magasabb pozíció nagyon hosszú ideig terelheti a weboldalunkra a releváns forgalmat.

marketing tanácsadás

Mikor javasolt SEO tanácsadóhoz fordulni?

Elég sok olyan szituáció van egy vállalkozás életében, mikor egy néhány órás konzultáció nagyot tud lendíteni az üzleti teljesítményen. Nem feltétlenül kell konkrét problémának felmerülnie ahhoz, hogy egy SEO tanácsadó segíteni tudja a céged. Nézzünk néhány tipikus helyzetet, mikor érdemes lehet keresned egy szakembert.

Induló vállalkozás SEO tervezése:

Jellemzően tapasztaltabb vállalkozókban merül fel az igény arra, hogy még azelőtt foglalkoznak a SEO-val, hogy elindították volna a vállalkozást. Az ilyen konzultációk célja, hogy még az indulás előtt számot vessünk arról, hogy milyen feladataink lesznek keresőoptimalizáláshoz kapcsolódóan.

Vállalkozás skálázása

Ha azon a ponton állsz a vállalkozásoddal, hogy lenne lehetőséged újabb eszközökbe, csatornákba fektetni, akkor egy ilyen eszköz lehet a keresőoptimalizálás. Egy SEO tanácsadás alkalmával a szakértő képes lehet segíteni abban, hogy hatékonyan vezessétek be a SEO-val kapcsolatos teendőket a vállalkozásod marketing feladatai közé.

SEO tanácsadó

Ha egyszerűen szeretnél többet tudni a keresőoptimalizálásról

Ahogy fentebb írtam nem kell különösebb indok ahhoz, ha el akarsz mélyedni egy témában. Nekikezdhetsz a SEO tudás megszerzésének saját magad is, rengeteg blog, YouTube videó és online kurzus található a neten ami segítségedre lehet. Viszont a legkoncentráltabb és legcélirányosabb tudást egy SEO tanácsadó fogja tudni neked átadni.

Elkezdett csökkeni az organikus forgalmad

Rengeteg oka lehet annak, hogy nem úgy teljesít a weboldalad, mint akár néhány hónappal, vagy héttel ezelőtt. Naprakész tudás nélkül nehéz lesz feltárnod a probléma okát. Rengeteg tényező játszhat közre abban, hogy csökken az organikus forgalmad. Lehet hogy érkezett egy új erős versenytárs, lehet hogy romlott a technikai SEO-d, de többek közt az is lehet, hogy egy algoritmus frissítés negatívan érintett. Egy SEO szakértő segít megtalálni a probléma forrását és segít orvosolni azt.

Weboldal sebességgel és élménnyel kapcsolatos problémák

Ha lassú a weboldalad betöltési sebessége, akkor az látogatói szempontból sem túl előnyös, de a keresőmotorok sem igazán díjazzák. Egy profi SEO tanácsadó képes lesz feltárni a hiba okát (okait) és kész megoldási tervet is adhat, vagy akár meg is valósíthatja az abban leírtakat.

Weboldal tartalmi elemzése

Ha már van a weboldaladon értékelhető mennyiségű tartalom, tehát legalább az aloldalak rendelkeznek 5-600 szónyi tartalommal és van néhány bejegyzésed is, azonban nem igazán látsz organikus forgalmi növekedést, akkor érdemes lehet szakértőt keresni. Érdemes átvizsgálni, hogy versenyképes-e egyáltalán az adott tartalom, ez pedig szakértői tudást igényelhet.

Teljes weboldal auditálás

Az is lehet hogy nem egy-egy részterület teljesítménye érdekel, hanem kompletten az egész oldalad szeretnéd átvizsgáltatni. Erre is van lehetőség, egy teljeskörű SEO elemzés során számos tényező figyelembe vételével kaphatsz részletes riportot a website aktuális teljesítményéről.

SEO tanácsadás

Kulcsszókutatás

A kulcsszókutatás a tartalomkészítés alapja. Tudnunk kell, hogy egyáltalán milyen tartalmakra érdemes fókuszálnunk a tartalomkészítés során. Ezt a folyamatot is kiszervezheted, így neked már csak követned kell az abban leírtakat. Egy komplett listát kaphatsz amelyben rengeteg releváns kifejezést találhatsz olyan kiegészítő információkkal, mint hogy mekkora kihívás az adott kulcsszóra helyezést elérni, vagy mennyi linket kell szerezned egy jobb pozíció megszerzése érdekében.

Tartalomkészítés

Akár házon belül oldanád meg a tartalomgenerálást, akár rábíznád azt egy külsős szakértőre, segítségedre lehet ha előbb beszélsz egy SEO tanácsadóval. Egyrészt segíthet rávilágítani a házon belüli hiányosságokra, másrészt segíthet megfelelő szakembert találni. Legjobb esetben rá is bízhatod a teljes tartalomkészítési folyamatot.

Linképítés

A weboldaladra mutató hivatkozások a leghatékonyabb eszközök a weboldalad autoritásának növelésére. Ezek bizonyítják leginkább a keresőmotorok számára azt, hogy a weboldalad adott témákban releváns információkat nyújt. A linképítés egy igen időigényes és költséges feladat, viszont anyagilag és időben is csökkenthetőek a ráfordítások egy tapasztalt szakember alkalmazásával.

Versenytárselemzés

Fontos hogy tisztában legyünk azzal, hogy kikkel is versenyzünk a Google első helyeiért. Természetesen ebben is segítségedre lehet a SEO tanácsadás. Egy komplex versenytárselemzés során feltárulhat előtted versenytársaid teljesítményének kulcsai. Tételesen láthatod, hogy milyen tartalmakkal, milyen linkekkel, milyen gyakorlatok alkalmazásával, milyen pozíciókat érnek el a találati listában.

Milyen szempontok alapján válassz SEO tanácsadó szakembert?

Nehéz belekezdeni a megfelelő SEO tanácsadást biztosító szakember felkutatásába, ugyanis nincs olyan hivatalos akkreditáció, ami biztosítaná azt, hogy az adott személy megfelelő szakértelemmel rendelkezik.

Szóval maradnak a hagyományos, alternatív szempontok arra, hogy milyen tényezők alapján szelektáljunk. Nézzük ezeket!

A kommunikáció minősége

A SEO tanácsadás során online, vagy szemtől szemben fogtok beszélgetni, jó eséllyel nem is csak egyetlen alkalommal. Épp ezért érdemes leszűrni már az első kapcsolatfelvételt követően, hogy milyen a kommunikáció minősége.

Már a kapcsolatfelvétel gyorsasága is indikátor lehet. Ha napok telnek el az első válaszig, akkor nem biztos hogy a megfelelő emberről beszélünk.

Érdemes figyelni, hogy mennyire képes vezetni a beszélgetés szakmai részét a szakember. Van-e egy általános irányvonal a kérdéseiben? Az első beszélgetés során mindig igyekszünk minél több információt begyűjteni, a legrövidebb idő alatt. Épp ezért hatékonynak kell lennie és ha megismerte az elsődleges célját a kapcsolatfelvételnek.

A saját teljesítmény

Mielőtt eldöntenéd, hogy az adott személytől vásárolsz SEO tanácsadást, érdemes megnézni, hogy a saját weboldala nyújt-e olyan élményt, mint ami egy szakembertől elvárható lenne.

Milyen az oldalbetöltési sebesség? Milyen az általános megjelenés? Vannak-e rajta cikkek? Ha igen milyen témában és milyen minőségűek? Rangsorol-e valamilyen releváns kifejezésre?

Ezek mind olyan kérdések amelyeknek a megválaszolásához nem kell SEO tanácsadónak lenni. Böngészd át a kiszemelt keresőoptimalizálási szolgáltatók weblapját, ez nagyban segíteni fogja a döntéshozatalt.

A SEO tanácsadás ára

Itt első körben azt kell megvizsgálni miután bekértél néhány árajánlatot, hogy vannak-e kiugró ajánlatok árak tekintetében.

A SEO tanácsadás nem mondható épp olcsónak, viszont ha valaki jóval magasabb árat ad az átlagnál, akkor érdemes lehet megvizsgálni, hogy mi ennek az alapja. Van-e annyi referenciája és szakértelme az illetőnek ami az adott árat indikálja.

Ugyanez a helyzet az alacsony ajánlatokkal is. Csak alulárazta magát a tanácsadó, vagy a weboldaláról és a referenciákról az jön le, hogy nem is igazán érdemes vele dolgozni?

Szakértelem

A szakértelemről már az előző pontokban is szó esett, szóval adok némi támpontot, hogy mire is érdemes figyelni laikusként.

Ahogy fentebb írtam érdemes a weblappal kezdeni. A referenciák, esettanulmányok jó indikátorai lehetnek annak, hogy mit is várhatunk el egy keresőoptimalizálással foglalkozó szakembertől.

Nyilvános referenciák esetén érdemes ezen cégek weboldalait böngészni, a részletesebb esettanulmányokat pedig átolvasni. Fontos hogy átnézzük a szóbeli, vagy videós értékeléseket. Ezt me kell tennünk nem csak a weblapon, hanem az olyan függetlenebb felületeken is, mint a Google Cégem, vagy a Facebook.

SEO szakértő

SEO tanácsadó ügynökséget, vagy szabadúszót válasszak?

Miközben SEO tanácsadás után kutatsz jó eséllyel találkozni fogsz szabadúszókkal is és kisebb nagyobb ügynökségekkel is. Ugyanazon a piacon rendkívül eltérő méretű és összetételű vállalkozások versengnek. Előbb utóbb felmerülhet a kérdés, hogy mikor jársz jobban, ha egy nagy céget választasz, vagy egy szabadúszót?

Szerintem nincs egyértelműen jó, vagy rossz választás. Egyéni vállalkozók közt is vannak profik és az ügynökségek közt is sok a kókler és természetesen fordítva is.

Szabadúszó esetén valószínűleg nagyobb figyelmet fogsz kapni, viszont itt egy fontos tényezőre nagyon érdemes figyelni. Kérdés ugyanis, hogy mennyi ügyféllel dolgozik az illető. Ez azért fontos, mert ha a tanácsadást valamilyen kivitelezés követné, akkor nem árt ha ugyanaz a személy tud is ebben segíteni. A legritkább esetben fogja egy másik SEO-s cég megvalósítani azt amit egy harmadik fél előírt számukra.

Ügynökség esetén arra kell majd figyelned, hogy tényleg egy szakértő adjon tanácsot. Itt ugyanis előfordul, hogy juniorokkal végeztetik a feladatokat és nem kapsz olyan mélységű és specializáltságú SEO tanácsadást, mint amit elvárnál.

seo optimalizálás

Milyen eredményeket hozhat a SEO tanácsadás?

Területtől függ, hogy milyen eredményekre számíthatsz. Viszont az általánosságban elmondható, hogy amennyiben megfelelő szakértővel beszéltél és megfelelően kerültek implementálásra a tanácsok, akkor a következő eredményekre számíthatsz:

  • Növekvő organikus forgalom
  • Több megjelenés a Google és Bing találati listáján
  • Növekvő átlagos pozíciók a találati listán
  • Növekvő konverziós arány
  • Több beérkező lead
  • Növekvő árbevétel
Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Konklúzió – SEO tanácsadás

Mint láthatod a megfelelő SEO tanácsadási szolgáltatás megtalálása nem egyszerű feladat. Számos szempont van ami alapján laikusként meg kell határoznunk, hogy végül kivel is fogunk együtt dolgozni.

Nagyban segíthet az, ha kicsit konkretizálod, hogy miért is van szükséged SEO tanácsadásra. Tehát vedd sorra az egyes problémákat, célokat és próbálj olyan szakembert keresni, aki az adott területre specializálódott. Szánj időt arra, hogy megfelelően felméred a felsorolt szempontok szerint az egyes jelölteket és olyan szabadúszót, vagy ügynökséget választasz amely képes lesz arra, hogy minden kérdésed megválaszolja és végső soron hozzásegítsen az üzleti céljaid eléréséhez.

Miért fontos a keresőoptimalizálás?

Megfelelően keresőoptimalizált weboldallal nagymértékű, releváns forgalmat szerezhetünk a Google és már keresők találati listáiból. Egy olyan forgalmi forrásról van szó, amely folyamatosan, különösebb beavatkozás nélkül képes számunkra értékes látogatókat biztosítani.

Miben segíthet a SEO tanácsadás?

SEO tanácsadás során számos keresőoptimalizálással kapcsolatban felmerülő kérdést képesek megválaszolni a szakemberek. Emellett már jelenlévő problémák orvosolásában, stratégia felvázolásban és megvalósításban is képesek segíteni.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.