WordPress weboldal készítés

WordPress weboldal készítés, avagy mi is az a WordPress?

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

WordPress weboldal készítés közérthetően, avagy mi is az a WordPress és miért érdemes megfontolnod a használatát? Milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik egy WordPress weboldal? Kinek ajánlott a használata? Mindez kiderül ebből a bejegyzésből.

Mi az a WordPress?

Ha saját weboldalt szeretnél készíttetni, vagy te magad készítenél egyet, akkor jó eséllyel találkoztál már a WordPress nevével. Egy manapság igen népszerű technológiáról van szó.

Ez egy úgynevezett tartalomkezelő rendszer, vagy más néven CMS. A tartalomkezelők legfőbb célja, hogy leegyszerűsítsék a weboldalunkon található tartalom módosítását és az új tartalmak létrehozását. Ebből következik, hogy ezen szoftverek segítségével különösebb programozói tudás nélkül is belevághatunk a weboldal készítésébe, majd testreszabhatjuk azt.

A WordPress és más CMS-ek előtt ahhoz, hogy saját blogot, weboldalt, webshopot indíts vagy programozót kellett keresned, vagy magadnak kellett lefejlesztened az elképzelt weblapot. Emellett választhattál az olyan ingyenes, de erősen korlátozott megoldások közül, mint blogok esetében a blog.hu, vagy előfizethettél havidíjas weboldal készítő eszközökre.

A CMS-ek és ezzel együtt a WordPress megjelenésével és fejlődésével megszűnt a fejlesztőktől és az ingyenes felületektől való függőség.

wordpress cms
Egy frissen telepített WordPress weboldal kezelőfelülete. Néhány kattintással intézhető az új oldalak és bejegyzések létrehozása, képek felöltése, vagy az új felhasználói fiókok elkészítése.

Sok más hasonló tartalomkezelő rendszer létezik, de nem véletlen, hogy ekkora népszerűségnek örvend a WordPress technológia.

A WordPress-t választva, telepítés után egyszerűen megnyitod a kezelőfelületet és a legfontosabb funkciókat azonnal elérheted egy-egy kattintással. Új bejegyzéseket írhatsz egy a szövegszerkesztő felületen, termékeket tölthetsz fel a webshopodba, képeket és videókat tölthetsz fel olyan egyszerűséggel, mintha Facebookra töltenél fel egy képet.

Nézzük tételesen is, hogy mi szól a WP mellett!

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

WordPress weboldal készítés: Kezdjük az előnyökkel

Könnyű használat és kezelhetőség

A könnyű használat már azelőtt megmutatkozik, hogy elmélyültél volna a weboldalad használatában, ugyanis a WordPresst néhány kattintással telepítheted, úgy ahogyan egy hagyományos szoftvert szokás.

Telepítés után csak be kell jelentkezned és azonnal használatba is veheted a weboldalad. Természetesen a teljes felület magyar nyelven is elérhető, így angol tudás nélkül is azonnal belekezdhetsz a website testreszabásába.

Bejelentkezés után egy logikusan kialakított felület fog várni. Itt azonnal el tudod érni a legfőbb funkciókat. Új oldalakat, bejegyzéseket hozhatsz létre, módosíthatod az alapvető beállításokat, felhasználói jogosultságokat oszthatsz ki, képeket és videókat tölthetsz fel, vagy akár módosíthatod vállalkozásod weboldalának megjelenését. Mindezt anélkül, hogy programozóra, vagy fejlesztőre lenne szükséged.

Bejegyzéseket egy könnyen kezelhető, letisztult szerkesztőfelületen hozhatsz létre.

Ebben rejlik a WordPress weboldal készítés legnagyobb előnye. Ha megelégszel az alapokkal, akkor nagyon rövid idő alatt egy használható weboldallal fogsz rendelkezni. Ha szeretnéd még több funkcióval felruházni a websiteot, még inkább testreszabni, arra is minden lehetőséged megvan.

Az egyszerűség és intuitivitás mellett azok is megtalálhatják a számításaikat akik robosztusabb felhasználásban gondolkodnak, hiszen a WordPress rendkívül jó alapokat biztosít a hozzáértőbb felhasználók számára is. Nyílt kódbázisát a programozáshoz értők módosíthatják és a tengernyi bővítmény, sablon és beépülő elem segíteni fog a magasabb szintű testreszabásban.

wordpress logó

WordPress sablonok és témák

A könnyű használhatóság megjelenik a weboldalad megjelenésében is. A WordPress egy moduláris rendszer, azaz a működését úgy kell elképzelni, mint az építőkockákat. Egymástól elkülönülő egységek, amelyek egy egészt alkotnak. Ilyen különálló egységek alkotják a weboldal megjelenését és a tartalmat is.

A megjelenést úgynevezett sablonok, vagy témák vezérlik. Ha lecseréled a weboldaladhoz tartozó sablont, akkor megváltozik a weblap kinézete, de a feltöltött tartalom változatlan marad.

A bejegyzések, képek, termékek és a további elemek változatlanok maradnak, míg a megjelenés, a betűtípus, a gombok, a színek megváltoznak.

Sablonokat rengeteg különböző helyről vásárolhatsz, de számtalan ingyenesen elérhető sablont találhatsz a WP erre kitalált könyvtárában is, így igen sok lehetőséged van arra, hogy néhány kattintással egy igényes megjelenésű weboldal tulajdonosa legyél.

Egy egész kis iparág épült erre, így ma már több ezer ingyenes téma közül választhatsz, kis anyagi ráfordítással pedig prémium sablonokat is vásárolhatsz.

WordPress sablon
A WordPress sablon könyvtára

A WordPress ingyenes

Gyakran felmerülő kérdés, hogy ingyenes-e a szoftver? A válasz az, hogy igen is és nem is.

A WordPress ingyenes letölthető és telepíthető. Kizárólag járulékos költségei vannak, de ezek a költségek minden más típusú weboldal esetében felmerülnek.

Két dologért kell biztosan fizetned, ha a WordPress-re esik a választásod. Egyrészt vásárolnod kell egy domain nevet és egy tárhelyet. Ez a kettő együtt egy néhány ezer forintos tételt alkot. Minden más opcionális.

Ha ingyenes megoldásokat használsz, akkor az előbb említett költségekkel kalkulálva akár 3-4 ezer forint ráfordítással elindíthatod a saját weboldalad.

Wordpress letöltése
Ingyenesen letölthető a WordPress.org-ról

Új funkciókkal bővíthető

Ha újabb funkciókkal szeretnéd weboldalad felruházni, azt szintén megteheted programozói tudás nélkül.

A korábban említett moduláris felépítés sajátossága ez is. Újabb építőelemeket, úgy nevezett bővítményeket, vagy pluginokat adhatsz a WordPress alapú weboldaladhoz. Ezek a bővítmények új tulajdonságokkal, lehetőségekkel vértezik fel a websiteod.

Ilyen bővítmény lehet például egy számlákat automatikusan kiállító plugin, egy keresőoptimalizást segítő plugin, vagy egy szövegszerkesztő felületet kiegészítő bővítmény.

A bővítmények többsége ingyenesen letölthető a WordPress plugin könyvtárából. Innen egy kattintással telepítheted őket.

Ebben a kategóriában is vannak fizetős megoldások, általában a komplexebb bővítmények egyszeri, vagy havidíjas konstrukcióban vásárolhatóak meg.

Wordpress bővítmény könyvtár
A WordPress bővítmény könyvtára

Egyszerű keresőoptimalizálás

Hogy őszinte legyek a találati listán elért helyezésed leginkább tőled, a SEO tudásodtól és a tartalmadtól fog függeni. Azonban a WordPress úgy lett megalkotva, hogy könnyedén eleget tudj tenni a keresőoptimalizálás technikai irányelveinek.

A WordPressen belül könnyen keresőoptimalizálhatod a tartalmaidat, és a legtöbb SEO-val kapcsolatos beállítás is csupán néhány kattintásra van tőled.

Visszatérnék egy pillanatra a bővítmények bekezdésre. A WordPress több rendkívül hasznos SEO bővítménnyel is felvértezhető, mint amilyen a Rank Math, vagy a SEOPress pluginok. Ezek segítségével, rengeteget lefaraghatsz az optimalizálásra fordított idődből.

Többek közt automatikusan elkészítik az oldaltérképeid, kezelik az átirányításokat és a meta leírásokat, valamint tanácsokat adnak a szöveges tartalmaid kialakításához.

Szinte bármilyen típusú weboldal készíthető a használatával

A bejegyzés egy későbbi részében ezzel részletesebben is foglalkozom, viszont az érdemes tudni, hogy a WordPress használatával, szinte bármilyen típusú weboldal elkészíthető. Legtöbbször ugyan hagyományos céges üzleti weboldalakat és webáruházakat láthatunk WP alapokon, de ugyanilyen hasznos lehet, ha magazint, online oktató felületet, blogot, vagy épp landing oldalt készítenél.

Reszponzivitás

Rögtön telepítés után, bármiféle bővítmény használata nélkül reszponzív weboldalak készíthetőek a WordPress-el. Tehát nem csak a hagyományos laptopon, vagy asztali gépen megjelenített verziókat készítheted el a weboldaladból, hanem a tabletekre és a mobilokra optimalizált nézetek is azonnal elkészíthetőek és módosíthatóak.

Nyílt forráskód

Amikor szoftverekről beszélünk, szó lehet nyílt (open source), vagy zárt forráskódú megoldásokról. Nyílt forráskód esetén, az adott szoftverre vonatkozó licenc tulajdonosa engedélyezi a szoftver kódjának megismerését, megváltoztatását és disztribúcióját.

Tudom, hogy ez egy fokkal technikaibb, mint amiről eddig írtam, de azért említettem meg a nyílt forráskódot, mert ez lehetővé tette, hogy egy nagy fejlesztői és felhasználói közösség épüljön a WordPress köré.

Ennek köszönhetően folyamatosan újabb és újabb funkciókat építenek be, az esetleges hibák javítása is gyorsan megtörténik, gyakori frissítéseket kap a szoftver, így az mindig naprakész lehet. Ezen felül rengeteg fórum és csoport segíthet neked abban, hogy minél jobban ki tudd aknázni a WordPressben rejlő lehetőségeket.

Wordpress telepítés folyamatban
Programozói tudás nélkül is telepíthető

A WordPress hátrányai

Természetesen nem csak pozitívumai vannak a WordPress használatának, azonban ezek szerintem bőven ellensúlyozzák a nehézségeket. Főleg, hogy a legtöbb negatívum könnyen orvosolható.

Időt kell szánni a felület megismerésére

Gyorsabban elsajátíthatod a használatát, mintha megtanulnál valamilyen programnyelvet és elkészítenéd a saját weblapod, azonban a tanulásra fordított időt itt sem lehet megúszni.

Igen intuitív felülettel rendelkezik a WordPress, de mint minden más szoftver esetében, itt is van egy tanulási görbe, lépésről-lépésre sajátítja el a használatot a felhasználó. Egyszerűen időt kell szánnod arra, hogy megismerd a kezelőfelületet, a folyamatokat.

Öröm az ürömben, hogy ha bárhol elakadsz biztosan találsz a neten egy blogbejegyzést, vagy videót ami segít megoldani a problémádat. Ha nem okoz problémát az angol nyelv akkor ez hatványozottan igaz.

Sérülékenységek, biztonsági problémák

A nyílt forráskód és a népszerűség hátránya, hogy a hackerek megkeseríthetik a felhasználók életét. Kellő odafigyeléssel azonban a problémák már azelőtt kiküszöbölhetőek, hogy felütnék a fejüket. Nézzük első körben mire is érdemes figyelni.

Fontos, hogy megfelelő tárhelyszolgáltatót válassz, mielőtt belefogsz egy WordPress weboldal készítésébe. Nem érdemes sufniszolgáltatót választani, évi pár ezer forint megspórolása érdekében. Mielőtt megnyomod a szolgáltató oldalán a megvásárlom gombot, vizsgáld meg, hogy milyen biztonságot növelő szolgáltatásokat nyújtanak az adott csomagban.

Másik sarkalatos pont a megbízható forrásból származó bővítmények és témák használata. Csak olyan bővítményeket tölts le a WordPress adatbázisából, amelyeknél kellő mennyiségű vélemény és hozzászólás található. Ebből már kellőképp leszűrhető, hogy biztonsági kockázatot jelent-e a plugin.

Ha harmadik féltől vásárolsz bővítményt, vagy sablont győződj meg róla, hogy biztonságos az adott oldal. Érdemes az adott plugin fejlesztőjétől vásárolni, vagy közismertebb webshopokban.

Fontos még, hogy ne engedd, hogy túl sokszor próbálkozzanak bejelentkezni a weboldaladra és rejtsd el a bejelentkezési felületet, ezzel a problémák döntő többségét azonnal kiküszöbölheted.

Ezzel az igen gyakori, úgynevezett brute force támadások ellen (ez az amikor automatikusan működő “robotok” próbálnak végig számtalan jelszót) is egyszerűen védekezhetsz.

Ha letiltod a többszöri próbálkozások lehetőségét és egyszerűen esélyt sem adsz arra, hogy több jelszót is végigpróbáljanak.

A technikai aspektus mellett az emberi tényező sem elhanyagolható. Mindig használj biztonságos jelszavakat és bizonyos időközönként cseréld őket. Itt generálhatsz magadnak komplex jelszavakat.

Konfliktusok a bővítményekkel

A rengeteg elérhető bővítmény árnyoldala, hogy a felhasználók túlzásba viszik azok használatát és a legapróbb problémát is egy újabb bővítmény telepítésével oldanák meg. Azonban előfordulhat, hogy a pluginek nem kompatibilisek egymással.

Ennek egyik leggyakoribb példája, ha két ugyanolyan, vagy nagyon hasonló funkcionalitást biztosító bővítményt telepít a felhasználó és nyilván nem tudnak együtt működni a szoftverek.

Ezek a legkülönfélébb hibákat okozhatják, így javaslom, hogy jól válogasd meg a bővítményeidet és korlátozd azok számát.

Profi tárhely, elérhető áron WordPress weboldalad számára​
Az MHosting-nál már évi néhány ezer forintért tárolhatod a weboldalad.​
SSD alapú villámgyors tárhely, ingyenes SSL tanúsítvány, e-mail fiók, automata biztonsági mentés, egy kattintásos WordPress telepítés, könnyen kezelhető vezérlőpult és még sok más extra.

Milyen weboldalak készíthetőek WordPressel?

Nagyfokú flexibilitásának köszönhetően a WordPress jó alapot nyújt szinte bármilyen típusú weboldal elkészítéséhez. Konkretizáljunk egy kicsit és nézzük a leggyakoribb felhasználási területeket.

Blogok

A WordPress anno egy blogplatformként indult és ma is az egyik legjobb választás, ha egy olyan blogot szeretnél, ahol nem vagy kiszolgáltatva egy szolgáltatónak sem.

Könnyű kezelhetőségének köszönhetően a weboldalad elkészítése után csak posztokat kell írnod, minden mást elvégez helyetted a szoftver.

Portfólió weboldalak

Fotósok, videósok, írók, freelancerek könnyedén feltölthetik és megjeleníthetik a portfóliójukat, így webes felületen keresztül is bemutathatják munkájukat.

Üzleti és céges weboldalak

Viszonylag gyors és költséghatékony megoldás a kkv-k számára a WordPress alapú weboldal. Egy-egy általános üzleti weboldal könnyen a cég arculatához illeszthető. Könnyű bővíthetőségének köszönhetően a céggel együtt képes skálázódni.

Non-profit és alapítványi websiteok

Viszonylag alacsony fenntartási költségeinek és egyszerű használatának köszönhetően, egyre több alapítvány rendelkezik WordPress alapokra helyezett weboldalakkal.

Webshopok

A Woocommerce pluginnak köszönhetően rendkívüli népszerűségnek örvend a WordPress, mint e-kereskedelmi platform. Egyetlen kattintással teljes webáruház funkcionalitással ruházhatod fel már meglévő weboldalad.

Landing oldalak

Ha kampányaidat egy, vagy több testreszabott landing oldallal támogatnád, akkor is számíthatsz a WordPressre. Már az alapértelmezett kezelőfelület is alkalmas egy-egy landing page összerakására, de természetesen erre a célra is vannak már bővítmények.

Online tanfolyamok, oktató weboldalak

Az olyan bővítmények, mint a LearnDash lehetővé teszik, hogy néhány kattintással online videós platformot készíthess a WordPress oldaladból. Mindent megad amire szükséged lehet, kurzusok feltöltése és értékesítése, zárt tanulói felület, tesztek, tanúsítványok és még sok további lehetőség.

A legnépszerűbb CMS platformok

Ki használja a WordPresst és ki készítette?

Egyetlen mérőszámmal érzékeltethető a WordPress népszerűsége. A világ weboldalainak több, mint 40%-a WordPress alapokon fut. Ez egy hatalmas szám ami folyamatosan emelkedik, a tavalyi évben 2%-al nőtt a WordPress felhasználók tábora.

E-kereskedelem tekintetében is elég meggyőzőek a számok. A világ webshopjainak 30%-a WordPress alapú.

De, hogy a gyakorlatban is érzékeltessem a WordPress népszerűségét és sokoldalúságát nézzünk néhány ismertebb WordPress alapokra épülő weblapot. Többek között Svédország hivatalos weboldala, a Fehér Ház, vagy a BBC is a listán van.

svédország weblapja
Svédország is WordPress-t használ

https://techcrunch.com

https://www.sonymusic.com/

https://blog.playstation.com/

https://about.fb.com/news/

https://time.com/

https://cnnpressroom.blogs.cnn.com/

https://rollingstones.com/

Ki áll a WordPress mögött?

Nem mennék nagyon bele a történetmesélésbe. Annyit érdemes tudni, hogy a WordPress projekt kezdetei 2003-ra nyúlnak vissza. Michael Valdrigi és Matt Mullenweg programozók egy új blog felületet valósítottak meg.

Az azóta eltelt több, mint 15 év alatt hatalmas utat járt be a szoftver. Ma már százezrek vesznek részt mind a WordPress, mind az azt körülvevő ökoszisztéma fejlesztésében. Egy egészen nagy közösség dolgozik a WordPress folyamatos jobbá és jobbá tételén.

Jelenleg ahogyan fentebb is írtam a világ weboldalainak 30%-a WordPress alapokon fut. A CMS-ek között pedig több, mint 50%-os részesedéssel bír, tehát elmondhatjuk hogy a legnépszerűbb, az interneten fellelhető weboldalak több, mint negyedét kiszolgáló, piacvezető megoldásról beszélünk.

WordPress weboldal készítés saját kezűleg

Nézzük mire lesz szükséged, ha te magad készítenéd egy WordPress weboldalad, illetve ismerjük meg a folyamat menetét. De mielőtt belekezdünk szeretnék két nagyon fontos kérdésre kitérni, mivel ezek nagyon gyakran felmerülnek. 

Az első, hogy kell-e programozói tudás egy WordPress weboldal elkészítéséhez, a másik, hogy megoldható-e ingyen a website elkészítése.

Kell-e tudnom programozni?

A válasz egyértelmű nem. Manapság CMS-re, például WordPress-re építve 0 programozói tudás nélkül készíthetőek el komplex weboldalak. Persze előny ha van valamilyen programozási ismereted, mert így még jobban ki tudod aknázni a szoftverben rejlő lehetőségeket. 

Megoldható-e a WordPress weboldal készítés ingyen?

A teljesen ingyenes WordPress weboldal készítés egy mítosz. Egy olyan kifejezés aminek nincs valóságalapja. Még ha nem is szervezed ki a WordPress weboldal készítést és te magad rakod össze a weblapod, akkor sem tudod 100%-ban ingyenesen létrehozni azt. De bontsuk ki egy kicsit jobban a témát.

Ha saját kezűleg készíted el a weboldalad például WP-re építve, akkor is felmerül ugye a domain és a tárhely költsége. Ha vásárolsz egy két bővítményt, vagy sablont, akkor ezek újabb néhány ezer forintos költséget fognak jelenteni. 

Nem hatalmas összegekről beszélünk, de már csak a domain regisztrációt követően átléptük a nulla forintos határt.

Ha “ingyenes” weblapkészítő alkalmazásokat használsz, akkor egy olyan felületbe fekteted az időd és az energiád ahol persze ideig-óráig nem kell majd fizetned. De amint saját domaint akarsz használni, vagy a rendkívül korlátozott alapfunkcióknál többet szeretnél kihozni az adott szoftverből, rögtön extra díjakkal fogsz találkozni. Ezek jellemzően jóval magasabbak, mint ha nyílt forráskódú megoldásra támaszkodnál.

Arról nem is beszélve, hogy ezeket a szoftvereket használva sosem lesz saját weboldalad, mert a weboldal amit készítesz nem a saját tulajdonodban lesz. Szóval ki leszel szolgáltatva a szoftver üzemeltetőjének. Míg ha a WordPress-t (vagy más nyílt forráskódú szoftvert) használsz, akkor az általad készített site a tiéd lesz a kezdetektől.

Most hogy ezt kiveséztük nézzük a kezdeti lépéseket, azaz hogy mire is lesz szükséged ha saját kezűleg készítenél WordPress honlapot.

Domain név választás

Domain név választása

A domain név lesz a vállalkozásod internetes elérhetősége. Ezen a címen találják majd meg a weboldalad. Ezt fogják a látogatók megjegyezni, ide fognak visszajárni.

Érdemes időt szánni arra, hogy megtaláld a legmegfelelőbb domain nevet. Számos szempont létezik ami megkönnyíti a választást. Ezek közül néhány:

 • Legyen könnyen kiejthető
 • Legyen könnyen megjegyezhető
 • Érdemes egyszerűen betűzhető domaint választani
 • Lehetőleg ne legyen túl hosszú
 • Hanyagold az ékezetes betűket
 • Ne hasonlítson más márkanevekre

A domain neved jellemzően megegyezik a márkád nevével, de ha mégsem így lenne, akkor a fenti szempontok talán támpontot adhatnak.

Domain végződést tekintve javaslom, hogy maradj a .hu végződésnél, persze ha a magyar piacot célzod. Egyéb esetben jó választás lehet a .com is.

tárhely választás

Tárhely választása

Ha megvan a domain név, akkor következő lépésként tárhelyet kell választanod. A tárhely egy olyan speciális számítógép (szerver), ahol a weboldalad tárolásra kerül. Tárhelyet tárhelyszolgáltatótól tudsz bérelni. Rengeteg szolgáltató van mind Magyarországon, mind külföldön, így rengeteg ajánlattal találkozhatsz. Nézzük, hogy mi alapján érdemes kiválasztani a megfelelőt.

Az első fontos tényező a tárhely típusa. Jellemzően két típussal az osztott tárhellyel és a VPS-el fogsz találkozni. A kettő között az a különbség, hogy a VPS esetén dedikált erőforrásokat kapsz, így nem kell másokkal osztozkodnod a szerver rendelkezésre álló erőforrásain. 

Azonban a VPS egy nagyságrenddel drágább és amíg nem lesz egy napi több ezres (tízezres) látogatottságú weblapod, addig nem fogod érezni a különbséget. Szóval javaslom, hogy maradj a pénztárcabarátabb osztott tárhelynél.

Ami kiemelten fontos még az az ügyfélszolgálat milyensége. Minél több kapcsolatfelvételi lehetőséget biztosítanak annál jobb. Illetve érdemes megnézni, hogy mikor érhetőek el. Elég kellemetlen, ha mondjuk este, vagy hétvégén merül fel egy probléma és órákat, vagy napokat kell várnod a megoldásra.

99,99%-os rendelkezésre állás. Ez azt jelenti, hogy az előre bejelentett karbantartáson kívül mindig elérhető lesz a weboldalad. Kellemetlen lenne, ha a látogatók a szolgáltató hibájából nem tudnák elérni a weblapot, szóval ezt is érdemes figyelembe venni.

Érdemes megnézni, hogy milyen extra biztonsági lehetőségeket nyújtanak. Például van-e automata biztonsági mentés, vagy biztosítanak-e ingyenes SSL tanúsítványt.

Ami még érdekes lehet, hogy van-e WordPress telepítő szoftver a tárhelyen. Nem túl nagy kihívás a WordPress-t feltelepíteni, néhány perces munkáról van szó. Viszont egy kezdő számára nagyban megkönnyíti a folyamatot az, ha két-három kattintással automatikusan telepítésre kerül a WP.

Még egy javaslat utolsóként. Gondolj a jövőre. Olyan szolgáltatót válassz ahol egyrészt elérhetőek nagyobb kapacitású csomagok, másrészt könnyen tudsz az egyes csomagok közt váltani.

WordPress telepítés

Ha megvan a domain és a tárhely, akkor nincs más hátra, mint a WordPress telepítése. Én ebben a cikkben az egy kattintásos módszert fogom bemutatni. Viszont van egy különálló cikkem, ami csak a különböző telepítési módszerekről szól. Ha esetleg olyan szolgáltatót választanál, ahol nem érhető az automata telepítés, akkor javaslom hogy olvasd el.

Cpanel belépés

Első lépésként jelentkezz be a tárhelyed fiókjába. Ha megvan akkor keresd meg a megfelelő szolgáltatást, majd keresd meg a cPanel feliratú gombot és jelentkezz be.

A cPanel felületén egészen lentre kell görgetned és meg kell keresned a WordPress ikont és feliratot.

Wordpress telepítő

Ezután a Telepítse az alkalmazást gombra kattintva megjelenik egy új felület. Itt ki kell választanod a korábban megvásárolt domaint, majd felhasználónevet és jelszót kell választanod. Számos további beállítást találhatsz, ezeket a WordPress telepítéssel kapcsolatos cikkemben bővebben kifejtem.

Wordpress automatikus telepítés

Ha mindennel megvagy akkor kattints a Telepítés gombra. Végigfut a telepítő és be tudsz jelentkezni a weboldalad kezelőfelületére. Ezt egyébként a domained.hu/wp-admin helyen érheted el és a telepítés során megadott felhasználó és jelszó párossal tudsz bejelentkezni.

WordPress Sablon

A bejegyzés egy korábbi bekezdésében már említettem a sablonokat. Alapvetően ezek szabályozzák a WordPress weboldalad megjelenését. A WordPress sablon könyvtárát itt találhatod, válogass kedvedre.

Amit itt megjegyeznék, hogy manapság egyre kevésbé gyakori a sablonok használata. Jellemzőbb, hogy inkább oldalépítő, avagy page builder bővítményekre támaszkodunk.

Ezek a bővítmények jóval szabadabb kezet nyújtanak a megjelenés kialakításában. Nem annyira kötöttek a lehetőségek, mint a sablonok esetén. Egy olyan oldalépítővel, mint amilyen az Elementor, egy húzd és vidd felületen építheted fel a weboldalad lépésről lépésre. Ezzel pontosan olyan megjelenést adhatsz a WordPress weblapnak, amilyet megálmodtál.

Elementor bővítmény

Oldalak létrehozása

A weboldalad úgynevezett aloldalakból fog felépülni. Ilyen a főoldal, a kapcsolati adatokat tartalmazó oldal, vagy a téged esetleg szolgáltatásodat, termékedet bemutató oldalak. 

Ezeket a WordPress kezelőfelületén az Oldalak Új hozzáadása gombbal tudod létrehozni. A létrehozott oldalakat egy húzd és vidd szerkesztővel tudod elemről elemre felépíteni, ez a felület egyébként Gutenberg névre hallgat.

Ha oldalépítőt használsz, például Elementort, akkor egy nagy méretű gomb fogad a frissen létrehozott oldalon Szerkesztés Elementorral felirattal. Erre kattintva tudod megnyitni az oldalhoz tartozó különálló szerkesztőfelületet.

Ha szeretnéd az elkészült oldalakat megjeleníteni és elérhetővé tenni, akkor el kell helyezned egy-egy linket a navigációs menüben, hogy a látogatók is megtalálhassák ezeket.

Ezt a Megjelenés menü, Menük almenüjében találod. Itt a bal oldali listából kiválaszthatod, hogy melyik oldalt szeretnéd a menüben elhelyezni, majd csak hozzá kell adnod a felsoroláshoz. Mentést követően az oldal neve megjelenik a navigációs sávban.

WordPress bejegyzés létrehozása

Bővítmények

Ha már megemlítettem a bővítményeket, kicsit bontsuk ki ezt a témát is. Azt szokták mondani, hogy mindenre van egy bővítmény. Ami valahol igaz is, mivel ha kitalálsz egy funkciót, azt már valaki jó eséllyel elérhetővé tette a bővítmény könyvtárban.

Például, ha szeretnél űrlap funkciót, bekötnél valamilyen analitikai megoldást, vagy webáruházzá alakítanád a weboldalad arra megvan a lehetőséged és mind csak egy bővítmény telepítésére van tőled.

A WordPress bővítménytárban ingyenes bővítményeket fogsz találni. Ezek lehetnek 100%-ban ingyenesek, vagy olyan bővítmények, melyek teljes funkcionalitását csak valamilyen egyszeri, vagy havi díj ellenében veheted igénybe.

Azonban a bővítménytáron kívül számos weboldalról szerezhetsz be bővítményeket. Ezek szinte kivétel nélkül prémium pluginek.

Most hogy egy kicsit jobban megismertük a saját kezű WordPress weboldal készítést nézzük meg a másik oldalt is. Mire érdemes figyelned, ha kiszerveznéd egy ügynökségnek a WordPress weboldalad elkészítését.

WordPress weboldal készítés szakértőktől

Szóval ha WordPress weboldalt szeretnél, akkor a másik lehetőség az, hogy szakértőre bízod a kivitelezést. A szakértő alatt tényleg szakértőt értek, ugyanis számos kivitelező található a magyar interneten aki nem tud többet annál, mint aki csak néhány órája kezdett bele a WP elsajátításába. 

Éppen ezért a bejegyzés ezen szakaszában a kiszervezett WordPress weboldal készítés két nagyon fontos elemével fogok foglalkozni. Egyrészt szeretném bemutatni, hogy hogyan is néz ki a weboldal készítés menete, ha egy szakemberrel dolgozol. Valamint hogy mire érdemes figyelni mikor szakértőt választasz. Kezdjük az előbbivel.

A WordPress weboldal készítés menete

Jellemzően egy 6+1 lépéses folyamatról beszélünk, mivel az utolsó lépés opcionális. Ügynökségről ügynökségre változik, hogy hogyan tagolják a hat lépést, de alapvetően ezzel a menetrenddel fogsz találkozni. Nézzük az egyes lépéseket.

Első lépés – Kapcsolatfelvétel

Ha találtál egy, vagy több szimpatikus kivitelezőt, akkor fel kell venned a kapcsolatot valamilyen formában. A legtöbb helyen űrlapon keresztül, telefonon, vagy emailben tudsz érdeklődni. Ilyenkor vagy egyeztettek egy időpontot, vagy akár azonnal megbeszélhetitek a részleteket, ha mind a kettőtöknek megfelel.

Ha jól felkészült ügynökséggel van dolgot, akkor 10-15 kérdést fognak feltenni a vállalkozásoddal és az elképzeléseiddel kapcsolatban. Továbbá természetesen megválaszolják a kérdéseidet is. 

Óva intelek az olyan ügynökségektől, ahol telefonhívás helyett egy űrlap linket kapsz. Gyakori, hogy ebben a formában, kvázi futószalagon mérik fel az igényeket. Biztosítalak, hogy a közös munka is ugyanilyen futószalagon fog zajlani.

Második lépés – Egyeztetés

Az első pont után jellemzően kapsz néhány árajánlatot és szerződéstervezetet. Ilyenkor még egy rövid beszélgetés jön, ha valamit módosítanál a leírtakon, de általában ebben a formában már sor kerülhet a szerződéskötésre.

Harmadik lépés – Tervezés, design elkészítése

Ha megkötöttétek a szerződést, akkor az első lépés a webdesign elkészítése. A webdesign a weboldal megjelenését foglalja magában, tehát oldalanként és elemenként láthatod, hogy hogyan fog kinézni a weboldalad végleges formában. 

Jellemzően több oda-vissza kör alatt alakul ki a végleges forma. Ha megvan a végleges változat, akkor a fejlesztők a design alapján elkészítik annak a webes változatát.

Negyedik lépés – Fejlesztés

Ahogy megvan a design, a funkciók fejlesztése következik. Ilyenkor kerülnek be az olyan funkcionális elemek, mint például az űrlapok, a kattintható, lapozható elemek. Ezek listáját tartalmaznia kell az ajánlatnak, hogy pontosan tudják a fejlesztők mire is van szükség.

Ötödik lépés – Tesztelés és átadás

Ha kész a funkcionális weblap, akkor három dolog van hátra. Egyrészt át kell helyezni a végleges tárhelyre. Ezt követően tesztelni kell, hogy minden megfelelően működik-e, majd az átadás következik.

Hatodik lépés – Átadás, oktatás

Sok cég biztosítja hogy vagy egy online beszélgetés keretében, vagy egy előre felvett videó formájában bemutatja a WordPress alapvető funkcióinak használatát.

Hetedik lépés – Karbantartás

Opcionális pont, ugyanis előfordul, hogy az ügyfél nem fizet elő karbantartásra. Sajnos sokan azt hiszik, hogy egy WordPress weboldalhoz átadás után már sohasem kell hozzányúlni, elketyeg beavatkozás nélkül is.

Olyankor szokott tudatosulni az emberekben a karbantartás fontossága, mikor beüt a krach és drágább a hiba elhárítása, mint a karbantartás éves díja.

Most hogy ismerjük a WordPress weboldal készítés lépéseit, nézzük, hogy milyen szempontok alapján érdemes ügynökséget választani.

weboldal készítés árak

Mire figyelj, ha kiszerveznéd a WordPress weboldal készítés

A legfontosabb szempontok

Szakmai tapasztalat

Nehéz laikusként leszűrni egy ügynökség szakértelmét, de vannak tényezők amiből levonhatunk következtetéseket.

Legegyszerűbb ha a suszter cipőjénél kezded. Nézd át az ügynökség weboldalát. Milyen a design? Mennyire gyors az oldalt? Mennyire egyszerű navigálni? Vannak-e szakmai cikkeik? Kik állnak az oldal mögött? Milyen szakképzettségük van?

Ha ez megvan, akkor a következő lépés a portfólió megtekintése. Nézd át hasonló szempontok szerint az általuk készített weboldalakat is.

Garanciavállalás

Garancia nélkül nem érdemes szerződni. Milyen ügynökség az, amelyik annyira nem bízik a saját munkájában, hogy nem vállal rá működési garanciát? 

Vélemények

Nézd meg az olyan publikusan elérhető profilokat, mint a vállalkozás Google Cégem fiókja, vagy a közösségi profilok. Olvasd el az értékeléseket. Jóval őszintébb képet fogsz kapni, mint ha csak az ügynökség weboldalára hagyatkoznál.

Kommunikáció

Már a kapcsolatfelvétel során sokat le lehet szűrni abból, hogy milyen lesz később a közös munka. Fontos felismerni, ha már az elején nincs meg az összhang. Figyelj arra, hogy milyen gyorsan, milyen minőségben és milyen csatornákon keresztül kommunikálnak.

Az ár

Nem elhanyagolható tényező a teljes szolgáltatás költsége. Nem érdemes a vállalkozásod egyik legfontosabb elemén spórolni, de érdemes nagyon odafigyelni, hiszen nagyon szélsőséges ajánlatokkal találkozhatsz. 

Érdemes súlyozni a tényezőket és megnézni, hogy egyik ajánlat miért magasabb, vagy alacsonyabb, mint a többi. Több tapasztalat, több funkció, jobb kommunikáció? Érdemes eltölteni egy kis időt a beérkezett ajánlatok fölött mielőtt döntenél

WordPress webáruházak

Fontos még a cikk befejezése előtt megemlítenem még egy fontos előnyt ami a WP mellett szól. A WordPress manapság már milliónyi webshop alapjait nyújtja. A WooCommerce nevű bővítménnyel könnyedén webshoppá alakítható egy egyszerő WP alapú weblap. Mindent biztosít ahhoz, hogy teljes értékű webáruházad lehessen, többek közt a következőket:

 • Termékek feltöltésének lehetősége
 • Tömeges termékfeltöltés (tehát ha akár több ezer terméked van, akkor feltöltheted mindet egy excel file segítségével)
 • Számtalan fizetési lehetőség (Az összes nagy pénzügyi szolgáltató szoftvere integrálható)
 • Számtalan szállítási lehetőség (Szintén integrálhatóak az ismert logisztikai szolgáltatók szoftverei)
 • Széleskörű adózási beállítások
 • Testreszabható termék és kategória oldalak
 • Testreszabható kosár és pénztár oldalak
 • Termékvariációk (Tehát szín, méret, súly, vagy egyéb tulajdonságok alapján termékváltozatok készítése)
 • Szállítási díj kalkuláció
 • Készletkezelés
 • Tranzakciós emailek kiküldése
 • Automata számlakiállítás
 • Ajándék kuponok
 • Riportok és analitika

Egy bérelhető webshop esetében ezekért a funkciókét elég komoly havidíjakat kellene fizetni. És akkor még nem beszéltem a számtalan WooCommerce bővítményről, amivel még tovább fejlesztheted a shopodat. Talán ez az egyik oka, hogy az interneten fellelhető webshopok több, mint 30%-a mögött a WordPress és a WooCommerce kettőse áll.

A WordPress jövője – Trendek és jóslatok

A WordPress egy hatékony és népszerű tartalomkezelő rendszer, amely már több mint egy évtizede létezik. Az évek során az egyik legrugalmasabb és legjobban testreszabható platformmá fejlődött a weboldalak létrehozásához. Ahogy a jövőbe tekintünk, több olyan trend és előrejelzés is van, amely valószínűleg alakítani fogja a WordPress fejlődését.

A WordPress egyik legjelentősebb trendje a felhasználóbarátabb és intuitívabb felület felé való elmozdulás. Ez magában foglalja az oldalépítők fejlesztését, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egyedi oldalakat és elrendezéseket hozzanak létre anélkül, hogy kódolási ismeretekre lenne szükségük. Ahogy a WordPress tovább fejlődik, várhatóan egyre több olyan funkcióra és eszközre számíthatunk, amelyek megkönnyítik a nem műszaki beállítottságú felhasználók számára saját webhelyeik létrehozását és kezelését.

Egy másik trend, amely valószínűleg a WordPress jövőjét alakítja majd, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás növekvő használata. Ezeket a technológiákat már most is használják a webfejlesztés különböző területein, például a chatbotok és a tartalomkészítés kapcsán, és várhatóan az elkövetkező években a WordPressbe is integrálódni fognak.

Végezetül pedig arra számíthatunk, hogy a WordPressben nagyobb hangsúlyt kap a teljesítmény és a sebesség. Mivel a mobileszközök egyre népszerűbbé válnak, elengedhetetlen, hogy a webhelyek gyorsan betöltődjenek és jól teljesítsenek a kisebb képernyőkön. Ez azt jelenti, hogy a WordPress fejlesztőknek optimalizálniuk kell a kódjukat, és új technológiákat, például progresszív webes alkalmazásokat kell használniuk, hogy gyors és hatékony, minden eszközön jól működő webhelyeket hozhassanak létre. Összességében a WordPress jövője fényesnek tűnik, izgalmas új fejlesztések és trendek vannak a láthatáron.

Konklúzió, avagy érdemes-e belekezdeni a WordPress weboldal készítésbe?

Remélem sikerült elég széleskörűen felvázolnom a pro és contrát a kérdést illetően. Én úgy gondolom, hogy a pozitívumok bőven ellensúlyozzák a negatívumokat, főleg ha egy kis figyelmet és utánajárást szentelsz a dolognak.

Ha tartalomkezelő szoftver mellett döntesz, ma szerintem nincs jobb alternatíva a WordPressnél. Nincs még egy olyan megoldás ami ilyen költséghatékony lenne és ilyen rugalmasan skálázódna a vállalkozásod növekedésével párhuzamosan.

Bátran ajánlom akár teljesen kezdőknek is, hiszen rengeteg információt lelhetsz fel már egy Google kereséssel is. Ha szeretnél saját magad belefogni akkor innen tudod letölteni a kódot.

Írtam egy bejegyzést melyet lépésről lépésre követve feltelepítheted és elindíthatod a saját WordPress alapú weboldalat. Ezt ide kattintva érheted el.

Ha nem szeretnél a manuális telepítéssel bajlódni akkor nézd meg a tárhelyszolgáltatód súgójában, hogy biztosítják-e a néhány kattintásos WordPress telepítést. Ez nagyban megkönnyíti majd a dolgodat.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a WordPress?

A WordPress a világ legnépszerűbb ingyenes, nyílt forráskódú tartalomkezelője, melynek segítségével könnyedén készíthetőek saját weboldalak.

Mik a WordPress előnyei?

A WordPress legfőbb előnye, hogy teljesen ingyenes. Emellett könnyen kezelhető felülettel és rengeteg előre elkészített sablonnal rendelkezik.

Mik a WordPress hátrányai?

Folyamatos karbantartást, illetve figyelmet igényel a biztonsági és technikai problémák megelőzése érdekében.

Milyen típusú weboldalak készíthetőek WordPresst választva?

Szinte bármilyen típusú weboldal elkészítéséhez megfelelő alapot nyújt. Készíthetsz egyszerű üzleti weboldalakat, landing oldalakat, blogot, vagy akár webáruházat.

Kik használják a WordPress-t?

A világ weboldalainak már több, mint 40% WordPress alapokra épül. Többek közt a BBC, a Disney, vagy a Fehér Ház weboldala is WordPress alapú.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.