WordPress weboldal készítés

WordPress weboldal készítés, avagy mi is az a WordPress?

Szűcs Máté

Szűcs Máté

Ez a bejegyzés a WordPress weboldal készítés menetéről szól. WordPress weboldal készítési szolgáltatásunkról ide kattintva találhatsz bővebb információt.

WordPress weboldal készítés közérthetően, avagy mi is az a WordPress és miért érdemes megfontolnod a használatát? Milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik egy WordPress weboldal? Kinek ajánlott a használata? Mindez kiderül ebből a bejegyzésből.

Mi az a WordPress?

Ha saját weboldalt szeretnél készíttetni, vagy te magad készítenél egyet, akkor jó eséllyel találkoztál már a WordPress nevével. Egy manapság igen népszerű technológiáról van szó.

Ez egy úgynevezett tartalomkezelő rendszer, vagy más néven CMS. A tartalomkezelők legfőbb célja, hogy leegyszerűsítsék a weboldalunkon található tartalom módosítását és az új tartalmak létrehozását. Ebből következik, hogy ezen szoftverek segítségével különösebb programozói tudás nélkül is belevághatunk egy weboldal készítésébe, majd testreszabhatjuk azt.

A WordPress és más CMS-ek előtt ahhoz, hogy saját blogot, weboldalt, webshopot indíts vagy programozót kellett keresned, vagy magadnak kellett lefejlesztened az elképzelt weblapot. Emellett választhattál az olyan ingyenes, de erősen korlátozott megoldások közül, mint blogok esetében a blog.hu, vagy előfizethettél havidíjas weboldal készítő eszközökre.

A CMS-ek és ezzel együtt a WordPress megjelenésével és fejlődésével megszűnt a fejlesztőktől és az ingyenes felületektől való függőség.

wordpress cms
Egy frissen telepített WordPress weboldal kezelőfelülete. Néhány kattintással intézhető az új oldalak és bejegyzések létrehozása, képek felöltése, vagy az új felhasználói fiókok elkészítése.

Sok más hasonló tartalomkezelő rendszer létezik, de nem véletlen, hogy ekkora népszerűségnek örvend a WordPress technológia.

A WordPress-t választva, telepítés után egyszerűen megnyitod a kezelőfelületet és a legfontosabb funkciókat azonnal elérheted egy-egy kattintással. Új bejegyzéseket írhatsz egy a szövegszerkesztő felületen, termékeket tölthetsz fel a webshopodba, képeket és videókat tölthetsz fel olyan egyszerűséggel, mintha Facebookra töltenél fel egy képet.

Nézzük tételesen is, hogy mi szól a WP mellett!

wordpress logó

WordPress weboldal készítés: Kezdjük az előnyökkel

Könnyű használat és kezelhetőség

A könnyű használat már azelőtt megmutatkozik, hogy elmélyültél volna a weboldalad használatában, ugyanis a WordPresst néhány kattintással telepítheted, úgy ahogyan egy hagyományos szoftvert szokás.

Telepítés után csak be kell jelentkezned és azonnal használatba is veheted a weboldalad. Természetesen a teljes felület magyar nyelven is elérhető, így angol tudás nélkül is azonnal belekezdhetsz a website testreszabásába.

Bejelentkezés után egy logikusan kialakított felület fog várni. Itt azonnal el tudod érni a legfőbb funkciókat. Új oldalakat, bejegyzéseket hozhatsz létre, módosíthatod az alapvető beállításokat, felhasználói jogosultságokat oszthatsz ki, képeket és videókat tölthetsz fel, vagy akár módosíthatod vállalkozásod weboldalának megjelenését. Mindezt anélkül, hogy programozóra, vagy fejlesztőre lenne szükséged.

Bejegyzéseket egy könnyen kezelhető, letisztult szerkesztőfelületen hozhatsz létre.

Ebben rejlik a WordPress weboldal készítés legnagyobb előnye. Ha megelégszel az alapokkal, akkor nagyon rövid idő alatt egy használható weboldallal fogsz rendelkezni. Ha szeretnéd még több funkcióval felruházni a websiteot, még inkább testreszabni, arra is minden lehetőséged megvan.

Az egyszerűség és intuitivitás mellett azok is megtalálhatják a számításaikat akik robosztusabb felhasználásban gondolkodnak, hiszen a WordPress rendkívül jó alapokat biztosít a hozzáértőbb felhasználók számára is. Nyílt kódbázisát a programozáshoz értők módosíthatják és a tengernyi bővítmény, sablon és beépülő elem segíteni fog a magasabb szintű testreszabásban.

WordPress sablonok és témák

A könnyű használhatóság megjelenik a weboldalad megjelenésében is. A WordPress egy moduláris rendszer, azaz a működését úgy kell elképzelni, mint az építőkockákat. Egymástól elkülönülő egységek, amelyek egy egészt alkotnak. Ilyen különálló egységek alkotják a weboldal megjelenését és a tartalmat is.

A megjelenést úgynevezett sablonok, vagy témák vezérlik. Ha lecseréled a weboldaladhoz tartozó sablont, akkor megváltozik a weblap kinézete, de a feltöltött tartalom változatlan marad.

A bejegyzések, képek, termékek és a további elemek változatlanok maradnak, míg a megjelenés, a betűtípus, a gombok, a színek megváltoznak.

Sablonokat rengeteg különböző helyről vásárolhatsz, de számtalan ingyenesen elérhető sablont találhatsz a WP erre kitalált könyvtárában is, így igen sok lehetőséged van arra, hogy néhány kattintással egy igényes megjelenésű weboldal tulajdonosa legyél.

Egy egész kis iparág épült erre, így ma már több ezer ingyenes téma közül választhatsz, kis anyagi ráfordítással pedig prémium sablonokat is vásárolhatsz.

WordPress sablon
A WordPress sablon könyvtára

A WordPress ingyenes

Gyakran felmerülő kérdés, hogy ingyenes-e a szoftver? A válasz az, hogy igen is és nem is.

A WordPress ingyenes letölthető és telepíthető. Kizárólag járulékos költségei vannak, de ezek a költségek minden más típusú weboldal esetében felmerülnek.

Két dologért kell biztosan fizetned, ha a WordPress-re esik a választásod. Egyrészt vásárolnod kell egy domain nevet és egy tárhelyet. Ez a kettő együtt egy néhány ezer forintos tételt alkot. Minden más opcionális.

Ha ingyenes megoldásokat használsz, akkor az előbb említett költségekkel kalkulálva akár 3-4 ezer forint ráfordítással elindíthatod a saját weboldalad.

Wordpress letöltése
Ingyenesen letölthető a WordPress.org-ról

Új funkciókkal bővíthető

Ha újabb funkciókkal szeretnéd weboldalad felruházni, azt szintén megteheted programozói tudás nélkül.

A korábban említett moduláris felépítés sajátossága ez is. Újabb építőelemeket, úgy nevezett bővítményeket, vagy pluginokat adhatsz a WordPress alapú weboldaladhoz. Ezek a bővítmények új tulajdonságokkal, lehetőségekkel vértezik fel a websiteod.

Ilyen bővítmény lehet például egy számlákat automatikusan kiállító plugin, egy keresőoptimalizást segítő plugin, vagy egy szövegszerkesztő felületet kiegészítő bővítmény.

A bővítmények többsége ingyenesen letölthető a WordPress plugin könyvtárából. Innen egy kattintással telepítheted őket.

Ebben a kategóriában is vannak fizetős megoldások, általában a komplexebb bővítmények egyszeri, vagy havidíjas konstrukcióban vásárolhatóak meg.

Wordpress bővítmény könyvtár
A WordPress bővítmény könyvtára

Egyszerű keresőoptimalizálás

Hogy őszinte legyek a találati listán elért helyezésed leginkább tőled, a SEO tudásodtól és a tartalmadtól fog függeni. Azonban a WordPress úgy lett megalkotva, hogy könnyedén eleget tudj tenni a keresőoptimalizálás technikai irányelveinek.

A WordPressen belül könnyen keresőoptimalizálhatod a tartalmaidat, és a legtöbb SEO-val kapcsolatos beállítás is csupán néhány kattintásra van tőled.

Visszatérnék egy pillanatra a bővítmények bekezdésre. A WordPress több rendkívül hasznos SEO bővítménnyel is felvértezhető, mint amilyen a Rank Math, vagy a SEOPress pluginok. Ezek segítségével, rengeteget lefaraghatsz az optimalizálásra fordított idődből.

Többek közt automatikusan elkészítik az oldaltérképeid, kezelik az átirányításokat és a meta leírásokat, valamint tanácsokat adnak a szöveges tartalmaid kialakításához.

Nyílt forráskód

Amikor szoftverekről beszélünk, szó lehet nyílt (open source), vagy zárt forráskódú megoldásokról. Nyílt forráskód esetén, az adott szoftverre vonatkozó licenc tulajdonosa engedélyezi a szoftver kódjának megismerését, megváltoztatását és disztribúcióját.

Tudom, hogy ez egy fokkal technikaibb, mint amiről eddig írtam, de azért említettem meg a nyílt forráskódot, mert ez lehetővé tette, hogy egy nagy fejlesztői és felhasználói közösség épüljön a WordPress köré.

Ennek köszönhetően folyamatosan újabb és újabb funkciókat építenek be, az esetleges hibák javítása is gyorsan megtörténik, gyakori frissítéseket kap a szoftver, így az mindig naprakész lehet. Ezen felül rengeteg fórum és csoport segíthet neked abban, hogy minél jobban ki tudd aknázni a WordPressben rejlő lehetőségeket.

Wordpress telepítés folyamatban
Programozói tudás nélkül is telepíthető
200+ Ingyenes Marketing Eszköz​​
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.

A WordPress hátrányai

Természetesen nem csak pozitívumai vannak a WordPress használatának, azonban ezek szerintem bőven ellensúlyozzák a nehézségeket. Főleg, hogy a legtöbb negatívum könnyen orvosolható.

Időt kell szánni a felület megismerésére

Gyorsabban elsajátíthatod a használatát, mintha megtanulnál valamilyen programnyelvet és elkészítenéd a saját weblapod, azonban a tanulásra fordított időt itt sem lehet megúszni.

Igen intuitív felülettel rendelkezik a WordPress, de mint minden más szoftver esetében, itt is van egy tanulási görbe, lépésről-lépésre sajátítja el a használatot a felhasználó. Egyszerűen időt kell szánnod arra, hogy megismerd a kezelőfelületet, a folyamatokat.

Öröm az ürömben, hogy ha bárhol elakadsz biztosan találsz a neten egy blogbejegyzést, vagy videót ami segít megoldani a problémádat. Ha nem okoz problémát az angol nyelv akkor ez hatványozottan igaz.

Sérülékenységek, biztonsági problémák

A nyílt forráskód és a népszerűség hátránya, hogy a hackerek megkeseríthetik a felhasználók életét. Kellő odafigyeléssel azonban a problémák már azelőtt kiküszöbölhetőek, hogy felütnék a fejüket. Nézzük első körben mire is érdemes figyelni.

Fontos, hogy megfelelő tárhelyszolgáltatót válassz, mielőtt belefogsz egy WordPress weboldal készítésébe. Nem érdemes sufniszolgáltatót választani, évi pár ezer forint megspórolása érdekében. Mielőtt megnyomod a szolgáltató oldalán a megvásárlom gombot, vizsgáld meg, hogy milyen biztonságot növelő szolgáltatásokat nyújtanak az adott csomagban.

Másik sarkalatos pont a megbízható forrásból származó bővítmények és témák használata. Csak olyan bővítményeket tölts le a WordPress adatbázisából, amelyeknél kellő mennyiségű vélemény és hozzászólás található. Ebből már kellőképp leszűrhető, hogy biztonsági kockázatot jelent-e a plugin.

Ha harmadik féltől vásárolsz bővítményt, vagy sablont győződj meg róla, hogy biztonságos az adott oldal. Érdemes az adott plugin fejlesztőjétől vásárolni, vagy közismertebb webshopokban.

Fontos még, hogy ne engedd, hogy túl sokszor próbálkozzanak bejelentkezni a weboldaladra és rejtsd el a bejelentkezési felületet, ezzel a problémák döntő többségét azonnal kiküszöbölheted.

Ezzel az igen gyakori, úgynevezett brute force támadások ellen (ez az amikor automatikusan működő “robotok” próbálnak végig számtalan jelszót) is egyszerűen védekezhetsz.

Ha letiltod a többszöri próbálkozások lehetőségét és egyszerűen esélyt sem adsz arra, hogy több jelszót is végigpróbáljanak.

A technikai aspektus mellett az emberi tényező sem elhanyagolható. Mindig használj biztonságos jelszavakat és bizonyos időközönként cseréld őket. Itt generálhatsz magadnak komplex jelszavakat.

Konfliktusok a bővítményekkel

A rengeteg elérhető bővítmény árnyoldala, hogy a felhasználók túlzásba viszik azok használatát és a legapróbb problémát is egy újabb bővítmény telepítésével oldanák meg. Azonban előfordulhat, hogy a pluginek nem kompatibilisek egymással.

Ennek egyik leggyakoribb példája, ha két ugyanolyan, vagy nagyon hasonló funkcionalitást biztosító bővítményt telepít a felhasználó és nyilván nem tudnak együtt működni a szoftverek.

Ezek a legkülönfélébb hibákat okozhatják, így javaslom, hogy jól válogasd meg a bővítményeidet és korlátozd azok számát.

Profi tárhely, elérhető áron WordPress weboldalad számára
Az MHosting-nál már évi néhány ezer forintért tárolhatod a weboldalad.

SSD alapú villámgyors tárhely, ingyenes SSL tanúsítvány, e-mail fiók, automata biztonsági mentés, egy kattintásos WordPress telepítés, könnyen kezelhető vezérlőpult és még sok más extra.

Milyen weboldalak készíthetőek WordPressel?

Nagyfokú flexibilitásának köszönhetően a WordPress jó alapot nyújt szinte bármilyen típusú weboldal elkészítéséhez. Konkretizáljunk egy kicsit és nézzük a leggyakoribb felhasználási területeket.

Blogok

A WordPress anno egy blogplatformként indult és ma is az egyik legjobb választás, ha egy olyan blogot szeretnél, ahol nem vagy kiszolgáltatva egy szolgáltatónak sem.

Könnyű kezelhetőségének köszönhetően a weboldalad elkészítése után csak posztokat kell írnod, minden mást elvégez helyetted a szoftver.

Portfólió weboldalak

Fotósok, videósok, írók, freelancerek könnyedén feltölthetik és megjeleníthetik a portfóliójukat, így webes felületen keresztül is bemutathatják munkájukat.

Üzleti és céges weboldalak

Viszonylag gyors és költséghatékony megoldás a kkv-k számára a WordPress alapú weboldal. Egy-egy általános üzleti weboldal könnyen a cég arculatához illeszthető. Könnyű bővíthetőségének köszönhetően a céggel együtt képes skálázódni.

Non-profit és alapítványi websiteok

Viszonylag alacsony fenntartási költségeinek és egyszerű használatának köszönhetően, egyre több alapítvány rendelkezik WordPress alapokra helyezett weboldalakkal.

Webshopok

A Woocommerce pluginnak köszönhetően rendkívüli népszerűségnek örvend a WordPress, mint e-kereskedelmi platform. Egyetlen kattintással teljes webáruház funkcionalitással ruházhatod fel már meglévő weboldalad.

Landing oldalak

Ha kampányaidat egy, vagy több testreszabott landing oldallal támogatnád, akkor is számíthatsz a WordPressre. Már az alapértelmezett kezelőfelület is alkalmas egy-egy landing page összerakására, de természetesen erre a célra is vannak már bővítmények.

Ki használja a WordPresst?

Egyetlen mérőszámmal érzékeltethető a WordPress népszerűsége. A világ weboldalainak több, mint 40%-a WordPress alapokon fut. Ez egy hatalmas szám ami folyamatosan emelkedik, a tavalyi évben 2%-al nőtt a WordPress felhasználók tábora.

E-kereskedelem tekintetében is elég meggyőzőek a számok. A világ webshopjainak 30%-a WordPress alapú.

De, hogy a gyakorlatban is érzékeltessem a WordPress népszerűségét és sokoldalúságát nézzünk néhány ismertebb WordPress alapokra épülő weblapot. Többek között Svédország hivatalos weboldala, a Fehér Ház, vagy a BBC is a listán van.

svédország weblapja
Svédország is WordPress-t használ

https://techcrunch.com

https://www.sonymusic.com/

https://www.whitehouse.gov/

https://www.beyonce.com/

http://www.bbcamerica.com/

https://www.bloomberg.com/professional/

https://sweden.se/

http://www.mtv.com/news/

Ki készítette a WordPresst és ki áll mögötte?

Nem mennék nagyon bele a történetmesélésbe. Annyit érdemes tudni, hogy a WordPress projekt kezdetei 2003-ra nyúlnak vissza. Michael Valdrigi és Matt Mullenweg programozók egy új blog felületet valósítottak meg.

Az azóta eltelt több, mint 15 év alatt hatalmas utat járt be a szoftver. Ma már százezrek vesznek részt mind a WordPress, mind az azt körülvevő ökoszisztéma fejlesztésében. Egy egészen nagy közösség dolgozik a WordPress folyamatos jobbá és jobbá tételén.

Jelenleg ahogyan fentebb is írtam a világ weboldalainak 30%-a WordPress alapokon fut. A CMS-ek között pedig több, mint 50%-os részesedéssel bír, tehát elmondhatjuk hogy a legnépszerűbb, az interneten fellelhető weboldalak több, mint negyedét kiszolgáló, piacvezető megoldásról beszélünk.

Konklúzió, avagy érdemes-e belekezdeni a WordPress weboldal készítésbe?

Remélem sikerült elég széleskörűen felvázolnom a pro és contrát a kérdést illetően. Én úgy gondolom, hogy a pozitívumok bőven ellensúlyozzák a negatívumokat, főleg ha egy kis figyelmet és utánajárást szentelsz a dolognak.

Ha tartalomkezelő szoftver mellett döntesz, ma szerintem nincs jobb alternatíva a WordPressnél. Nincs még egy olyan megoldás ami ilyen költséghatékony lenne és ilyen rugalmasan skálázódna a vállalkozásod növekedésével párhuzamosan.

Bátran ajánlom akár teljesen kezdőknek is, hiszen rengeteg információt lelhetsz fel már egy Google kereséssel is. Ha szeretnél saját magad belefogni akkor innen tudod letölteni a kódot.

Írtam egy bejegyzést melyet lépésről lépésre követve feltelepítheted és elindíthatod a saját WordPress alapú weboldalat. Ezt ide kattintva érheted el.

Ha nem szeretnél a manuális telepítéssel bajlódni akkor nézd meg a tárhelyszolgáltatód súgójában, hogy biztosítják-e a néhány kattintásos WordPress telepítést. Ez nagyban megkönnyíti majd a dolgodat.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a WordPress?

A WordPress a világ legnépszerűbb ingyenes, nyílt forráskódú tartalomkezelője, melynek segítségével könnyedén készíthetőek saját weboldalak.

Mik a WordPress előnyei?

A WordPress legfőbb előnye, hogy teljesen ingyenes. Emellett könnyen kezelhető felülettel és rengeteg előre elkészített sablonnal rendelkezik.

Mik a WordPress hátrányai?

Folyamatos karbantartást, illetve figyelmet igényel a biztonsági és technikai problémák megelőzése érdekében.

Milyen típusú weboldalak készíthetőek WordPresst választva?

Szinte bármilyen típusú weboldal elkészítéséhez megfelelő alapot nyújt. Készíthetsz egyszerű üzleti weboldalakat, landing oldalakat, blogot, vagy akár webáruházat.

Kik használják a WordPress-t?

A világ weboldalainak már több, mint 40% WordPress alapokra épül. Többek közt a BBC, a Disney, vagy a Fehér Ház weboldala is WordPress alapú.

Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
small_c_popup.png

200+ Ingyenes marketing eszköz​

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.