WordPress weboldal készítés
Szűcs Máté
Szűcs Máté

WordPress weboldal készítés, avagy mi is az a WordPress?

Tartalomjegyzék

WordPress weboldal készítés közérthetően, avagy mi is az a WordPress és miért érdemes megfontolnod a használatát? Milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik egy WordPress weboldal?

Ebben a cikkben a WordPress weboldalakkal ismerkedhetsz meg, ha szeretnéd megismerni WordPress weboldal készítési szolgáltatásunkat, akkor kattints ide.

Mi az a WordPress?

Ha saját weboldalt szeretnél készíttetni, vagy te magad készítenél egyet, akkor jó eséllyel találkoztál már a WordPress nevével. Egy manapság igen népszerű technológiáról van szó.

Ez egy úgynevezett tartalomkezelő rendszer, vagy más néven CMS. Ezen szoftverek segítségével különösebb programozói tudás nélkül is belevághatunk egy WordPress weboldal készítésébe, majd testreszabhatjuk azt.

Sok más hasonló tartalomkezelő rendszer létezik, de nem véletlen, hogy ekkora népszerűségnek örvend a WordPress technológia. Természetesen jóval többet rejt magában, mint az ingyenes weboldal készítés lehetősége.

A WordPress és más CMS-ek előtt ahhoz, hogy saját blogot, weboldalt, vagy webshopot indíts egy programozót kellett keresned. Esetleg választhattál az olyan ingyenes, de erősen korlátozott megoldások közül, mint blogok esetében a blog.hu, vagy a Tumblr.

A CMS-ek és ezzel együtt a WordPress megjelenésével és fejlődésével megszűnt a fejlesztőktől és az ingyenes felületektől való függőség.

A WordPresst választva, telepítés után egyszerűen megnyitod a kezelőfelületet és a legfontosabb funkciókat azonnal elérheted egy-egy kattintással. Új bejegyzéseket írhatsz a Microsoft Wordhöz hasonló felületen, termékeket tölthetsz fel a webshopodba, képeket és videókat tölthetsz fel olyan egyszerűséggel, mintha Facebookra töltenél fel egy képet.

WordPress weboldal készítés: Kezdjük az előnyökkel

Könnyű használat és kezelhetőség

A könnyű használat már azelőtt megmutatkozik, hogy elmélyültél volna a weboldalad használatában, ugyanis a WordPresst néhány kattintással telepítheted, úgy ahogyan egy hagyományos szoftvert szokás.

Telepítés után csak be kell jelentkezned és azonnal használatba is veheted a weboldalad. Természetesen a teljes felület magyar nyelven is elérhető, így angol tudás nélkül is azonnal belekezdhetsz a website testreszabásába.

Bejelentkezés után egy nagyon logikusan kialakított felület fog várni. Itt azonnal el tudod érni a legfőbb funkciókat. Új oldalakat, bejegyzéseket hozhatsz létre, módosíthatod az alapvető beállításokat, felhasználói jogosultságokat oszthatsz ki, képeket és videókat tölthetsz fel, vagy akár módosíthatod vállalkozásod weboldalának megjelenését. Mindezt anélkül, hogy programozóra, vagy fejlesztőre lenne szükséged.

Ebben rejlik a WordPress weboldal készítés legnagyobb előnye. Ha megelégszel az alapokkal, akkor nagyon rövid idő alatt egy használható weboldallal fogsz rendelkezni. Ha szeretnéd még több funkcióval felruházni a websiteot, még inkább testreszabni, arra is minden lehetőséged megvan.

Az egyszerűség és intuitivitás mellett azok is megtalálhatják a számításaikat akik robosztusabb felhasználásban gondolkodnak, hiszen a WordPress rendkívül jó alapokat biztosít a hozzáértőbb felhasználók számára is.

WordPress-t használva mindenki megtalálhatja a számára tökéletes megoldást.

wordpress logó

WordPress sablonok és témák

A könnyű használhatóság megjelenik a weboldalad megjelenésében is. A WordPress működését úgy kell elképzelni, mint a Lego kockákat. Egymástól elkülönülő egységek, amelyek egy egészt alkotnak. Ilyen különálló egységek alkotják a weboldal megjelenését és a tartalmat is.

A megjelenést úgynevezett sablonok, vagy témák vezérlik. Ha lecseréled a weboldaladhoz tartozó sablont, akkor megváltozik a weblap kinézete, de a feltöltött tartalom változatlan marad.

A bejegyzések, képek, termékek és a további elemek változatlanok maradnak, míg a megjelenés, a betűtípus, a gombok, a színek megváltoznak.

Ilyen sablonokat rengeteg különböző helyről vásárolhatsz, így igen sok lehetőséged van arra, hogy néhány kattintással egy igényes megjelenésű weboldal tulajdonosa legyél.

Egy egész kis iparág épült erre, így ma már sok ingyenes téma közül választhatsz, kis anyagi ráfordítással pedig prémium sablonokat is vásárolhatsz.

envato themeforest
A Themeforest oldalán számtalan WordPress kiegészítőt találhatsz

A WordPress ingyenes

Gyakran felmerülő kérdés, hogy ingyenes-e a szoftver? A válasz az, hogy igen is és nem is.

A WordPress ingyenes letölthető és telepíthető. Kizárólag járulékos költségei vannak, de ezek a költségek minden más típusú weboldal esetében felmerülnek.

Két dologért kell biztosan fizetned, ha a WordPress-re esik a választásod. Egyrészt vásárolnod kell egy domain címet és egy tárhelyet. Ez a kettő együtt egy néhány ezer forintos tételt alkot. Minden más opcionális.

Ha ingyenes megoldásokat használsz, akkor az előbb említett költségekkel kalkulálva akár 3-4 ezer forint ráfordítással elindíthatod a saját weboldalad.

Ajánlott cikk: A weboldal készítés költségei

Új funkciókkal bővíthető

Ha újabb funkciókkal szeretnéd weboldalad felruházni, azt szintén megteheted programozói tudás nélkül.

A korábban említett moduláris felépítés sajátossága ez is. Újabb építőelemeket, úgy nevezett bővítményeket, vagy pluginokat adhatsz a WordPress alapú weboldaladhoz. Ezek a bővítmények új tulajdonságokkal, lehetőségekkel vértezik fel a website-od.

Ilyen bővítmény lehet például egy számlákat automatikusan kiállító plugin, egy keresőoptimalizást segítő plugin, vagy egy szövegszerkesztő felületet kiegészítő bővítmény.

A bővítmények többsége ingyenesen letölthető a WordPress plugin könyvtárából. Innen egy kattintással telepítheted őket.

Ebben a kategóriában is vannak fizetős megoldások, általában a komplexebb bővítmények egyszeri, vagy havidíjas megoldásban vásárolhatóak meg.

Fontos megemlíteni, hogy érdemes minél kevesebb bővítményt használni.

Nem szoktam javasolni, hogy ész nélkül pluginokat telepítsünk, hiszen ezzel megnő a lehetséges hibaforrások száma és sokszor a weboldalad is lassabb lesz tőlük, hiszen több erőforrást emészt fel a működése. Azonban tény, hogy néhány kattintással olyan extrákat adhatsz siteodhoz, amit csak sok munkaóra árán lelhetne lefejleszteni.

Egyszerű keresőoptimalizálás

Hogy őszinte legyek a találati listán elért helyezésed leginkább tőled, a seo tudásodtól és a tartalmadtól fog függeni. Azonban a WordPress úgy lett megalkotva, hogy könnyedén eleget tudj tenni a keresőoptimalizálás technikai irányelveinek.

A WordPressen belül könnyen keresőoptimalizálhatod a tartalmaidat, és a legtöbb seoval kapcsolatos beállítás is csupán néhány kattintásra van tőled.

Visszatérnék egy pillanatra a bővítmények bekezdésre. A WordPress több rendkívül hasznos SEO bővítménnyel is felvértezhető, mint amilyen a Rank Math, vagy a SEOPress pluginok. Ezek segítségével, rengeteget lefaraghatsz az optimalizálásra fordított idődből.

Nyílt forráskód

Amikor szoftverekről beszélünk, szó lehet nyílt (open source), vagy zárt forráskódú megoldásokról. Nyílt forráskód esetén, az adott szoftverre vonatkozó licensz tulajdonosa engedélyezi a szoftver kódjának megismerését, megváltoztatását és disztribúcióját.

Tudom, hogy ez egy fokkal technikaibb, mint amiről eddig írtam, de azért említettem meg a nyílt forráskódot, mert ez lehetővé tette, hogy egy nagy fejlesztői és felhasználói közösség épüljön a WordPress köré.

Ennek köszönhetően folyamatosan újabb és újabb funkciókat építenek be, az esetleges hibák javítása is gyorsan megtörténik, gyakori frissítéseket kap a szoftver, így az mindig naprakész. Ezen felül rengeteg fórum és csoport segíthet neked abban, hogy minél jobban ki tudd aknázni a WordPressben rejlő lehetőségeket.

wordpress.org website
WordPress.org

A WordPress hátrányai

Természetesen nem csak pozitívumai vannak a WordPress használatának, azonban ezek szerintem bőven ellensúlyozzák a nehézségeket. Főleg, hogy a legtöbb negatívum könnyen orvosolható.

Nem úszható meg a tanulás

Gyorsabban elsajátíthatod a használatát, mintha megtanulnál valamilyen programnyelvet és elkészítenéd a saját weblapod, azonban a tanulásra fordított időt itt sem lehet megúszni.

Igen intuitív felülettel rendelkezik a WordPress, de mint minden más szoftver esetében, itt is van egy tanulási görbe, lépésről-lépésre sajátítja el a használatot a felhasználó.

Időt kell szánnod arra, hogy megismerd a kezelőfelületet, a folyamatokat.

Öröm az ürömben, hogy ha bárhol elakadsz biztosan találsz a neten egy blogbejegyzést ami segít megoldani a problémádat. Ha nem okoz problémát az angol nyelv akkor ez hatványozottan igaz.

Sérülékenységek, biztonsági problémák

A nyílt forráskód és a népszerűség hátránya, hogy a hackerek megkeseríthetik a felhasználók életét. Kellő odafigyeléssel azonban a problémák már azelőtt kiküszöbölhetőek, hogy felütnék a fejüket. Nézzük első körben mire is érdemes figyelni.

Fontos, hogy megfelelő tárhelyszolgáltatót válassz, mielőtt belefogsz egy WordPress weboldal készítésébe. Nem érdemes sufniszolgáltatót választani, évi pár ezer forint megspórolása érdekében.

Mielőtt megnyomod a szolgáltató oldalán a megvásárlom gombot, vizsgáld meg, hogy milyen biztonságot növelő szolgáltatásokat nyújtanak az adott csomagban.

Másik sarkallatos pont a megbízható forrásból származó bővítmények és témák használata. Csak olyan bővítményeket tölts le a WordPress adatbázisából amelyeknél kellő mennyiségű vélemény és hozzászólás található. Ebből már kellőképp leszűrhető, hogy biztonsági kockázatot jelent-e a plugin.

Ha harmadik féltől vásárolsz bővítményt, vagy sablont győződj meg róla, hogy biztonságos az adott oldal. Érdemes az adott plugin fejlesztőjétől vásárolni, vagy közismertebb webshopokban.

Fontos még, hogy ne engedd, hogy túl sokszor próbálkozzanak bejelentkezni a weboldaladra, ezzel a problémák döntő többségét azonnal kiküszöbölheted.

Ezzel az igen gyakori, úgynevezett brute force támadások ellen (ez az amikor automatikusan működő “robotok” próbálnak végig számtalan jelszót) is egyszerűen védekezhetsz.

Ha letiltod a többszöri próbálkozások lehetőségét és egyszerűen esélyt sem adsz arra, hogy több jelszót is végigpróbáljanak.

A technikai aspektus mellett az emberi tényező sem elhanyagolható. Mindig használj biztonságos jelszavakat és bizonyos időközönként cseréld őket. Itt generálhatsz magadnak komplex jelszavakat.

Lassú oldalbetöltés

Megfelelő megoldások használatával a WordPress lazán hozza ugyanazt az oldalbetöltési sebességet, mint egy ugyanolyan funkciókkal és megjelenéssel rendelkező egyedi fejlesztések.

Akkor szokott gond lenni a sebességgel, mikor nem figyelünk oda sok apróbb, a sebességet is befolyásoló dologra.

Ilyen az amikor egy felesleges funkciókkal teletűzdelt témát választunk magunknak. Amikor úgy döntesz, hogy WordPress weboldal készítésbe kezdesz, valószínűleg az első néhány feladatod egyike egy téma kiválasztása lesz.

Szánj időt a folyamatra, olvasd el a kommenteket, vizsgáld meg tüzetesebben a jelölteket, hiszen egy jól optimalizált témával sok fejfájástól megkímélheted magad és az oldalbetöltési sebességeden is sokat faraghatsz.

Másik gyakori probléma a túl sok plugin használata. Nincs egy optimális szám arra vonatkozóan, hogy mennyi plugint érdemes használni, de törekedj a minél puritánabb megoldásokra.

Minek telepítenél egy plugint és lassítanád be az oldalad bármennyivel is, ha egy Google kereséssel találhatsz két sor kódot, amit bemásolva ugyanazt éred el és még az oldalad sem lassul.

Sok apróságot fel lehetne még sorolni, de egy kiemelkedik közülük. A tömörítetlen, nagyméretű képek hanyagolását. Mielőtt feltöltesz egy képet a weboldaladra érdemes átméretezni azt és végigfuttatni egy tömörítő algoritmuson, így akár tizedmásodperceket spórolva az weboldal betöltési sebessségéből.

A fenti kis felsorolásból szerintem egyértelműen látható, hogy a legtöbb esetben kellő körültekintéssel szavatolható a gyorsaság.

Konfliktusok a bővítményekkel

Ismételten a túl sok bővítmény használatára tudok visszamutatni. Előfordulhat, hogy a pluginek nem kompatibilisek egymással.

Ennek egyik leggyakoribb példája, ha két ugyanolyan, vagy nagyon hasonló funkcionalitást biztosító bővítményt telepít a felhasználó és nyilván nem tudnak együtt működni a szoftverek.

Ezek a legkülönfélébb hibákat okozhatják, így javaslom, hogy jól válogasd meg a bővítményeidet és azok számát.

Milyen weboldalak készíthetőek WordPressel?

Nagyfokú flexibilitásának köszönhetően a WordPress jó alapot nyújt szinte bármilyen típusú weboldal elkészítéséhez. Konkretizáljunk egy kicsit és nézzük a leggyakoribb felhasználási területeket.

Blogok

A WordPress anno egy blogplatformként indult és ma is az egyik legjobb választás, ha egy olyan blogot szeretnél, ahol nem vagy kiszolgáltatva egyik szolgáltatónak sem.

Könnyű kezelhetőségének köszönhetően a weboldalad elkészítése után csak posztokat kell írnod, minden mást elvégez helyetted a szoftver.

Portfólió weboldalak

Fotósok, videósok, írók, freelancerek könnyedén feltölthetik és megjeleníthetik a portfóliójukat, így webes felületen keresztül is bemutathatják munkájukat.

Üzleti és céges weboldalak

Viszonylag gyors és költséghatékony megoldás a kkv-k számára a WordPress alapú weboldal. Egy-egy általános üzleti weboldal könnyen a cég arculatához illeszthető. Könnyű bővíthetőségének köszönhetően a céggel együtt képes skálázódni.

Non-profit és alapítványi websiteok

Viszonylag alacsony fenntartási költségeinek és egyszerű használatának köszönhetően, egyre több alapítvány rendelkezik WordPress alapokra helyezett weboldalakkal.

Webshopok

A Woocommerce pluginnak köszönhetően rendkívüli népszerűségnek örvend a WordPress, mint e-kereskedelmi platform. Egyetlen kattintással teljes webáruház funkcionalitással ruházhatod fel már meglévő weboldalad.

Ki használja a WordPresst?

Egyetlen mérőszámmal érzékeltethető a WordPress népszerűsége. A világ weboldalainak több, mint 40%-a WordPress alapokon fut. Ez egy hatalmas szám ami folyamatosan emelkedik, a tavalyi évben 2%-al nőtt a WordPress felhasználók tábora.

E-kereskedelem tekintetében is elég meggyőzőek a számok. A világ webshopjainak 30%-a WordPress alapú.

De, hogy a gyakorlatban is érzékeltessem a WordPress népszerűségét és sokoldalúságát nézzünk néhány ismertebb WordPress alapokra épülő weblapot. Többek között Svédország hivatalos weboldala, a Fehér Ház, vagy a BBC is a listán van.

svédország weblapja
Svédország is WordPress-t használ

https://techcrunch.com

https://www.sonymusic.com/

https://www.whitehouse.gov/

https://www.beyonce.com/

http://www.bbcamerica.com/

https://www.bloomberg.com/professional/

https://sweden.se/

http://www.mtv.com/news/

Ki készítette a WordPresst és ki áll mögötte?

Nem mennék nagyon bele a történetmesélésbe. Annyit érdemes tudni, hogy a WordPress projekt kezdetei 2003-ra nyúlnak vissza. Michael Valdrigi és Matt Mullenweg programozók egy új blog felületet valósítottak meg.

Az azóta eltelt több, mint 15 év alatt hatalmas utat járt be a szoftver. Ma már százezrek vesznek részt mind a WordPress, mind az azt körülvevő ökoszisztéma fejlesztésében. Egy egészen nagy közösség dolgozik a WordPress folyamatos jobbá és jobbá tételén.

Jelenleg ahogyan fentebb is írtam a világ weboldalainak 27%-a WordPress alapokon fut. A CMS-ek között pedig több, mint 50%-os részesedéssel bír, tehát elmondhatjuk hogy a legnépszerűbb, az interneten fellelhető weboldalak több, mint negyedét kiszolgáló, piacvezető megoldásról beszélünk.

A WordPress célja, hogy bárki képes legyen tartalmat megosztani az interneten, különösebb technikai tudás nélkül. Ez a kezdetekben egyszerű blogolást jelentett, azonban ma már a WordPressre épülő lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Konklúzió, avagy érdemes-e belekezdeni a WordPress weboldal készítésbe?

Remélem sikerült elég széleskörűen felvázolnom a pro és contrát a kérdést illetően. Én úgy gondolom, hogy a pozitívumok bőven ellensúlyozzák a negatívumokat, főleg ha egy kis figyelmet és utánajárást szentelsz a dolognak.

Ha tartalomkezelő szoftver mellett döntesz, ma szerintem nincs jobb alternatíva a WordPressnél. Nincs még egy olyan megoldás ami ilyen költséghatékony lenne és ilyen rugalmasan skálázódna a vállalkozásod növekedésével párhuzamosan.

Bátran ajánlom akár teljesen kezdőknek is, hiszen rengeteg információt fellehetsz fel már egy Google kereséssel is. Ha szeretnél saját magad belefogni akkor innen tudod letölteni a kódot.

Írtam egy bejegyzést melyet lépésről lépésre követve feltelepítheted és elindíthatod a saját WordPress alapú weboldalat. Ezt ide kattintva érheted el.

Ha nem szeretnél a manuális telepítéssel bajlódni akkor nézd meg a tárhelyszolgáltatód súgójában, hogy biztosítják-e a néhány kattintásos WordPress telepítést. Ez nagyban megkönnyíti a dolgodat.

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a WordPress?

A WordPress a világ legnépszerűbb ingyenes, nyílt forráskódú tartalomkezelője, melynek segítségével könnyedén készíthetőek saját weboldalak.

Mik a WordPress előnyei?

A WordPress legfőbb előnye, hogy teljesen ingyenes. Emellett könnyen kezelhető felülettel és rengeteg előre elkészített sablonnal rendelkezik.

Mik a WordPress hátrányai?

Folyamatos karbantartást, illetve figyelmet igényel a biztonsági és technikai problémák megelőzése érdekében.

Milyen típusú weboldalak készíthetőek WordPresst választva?

Szinte bármilyen típusú weboldal elkészítéséhez megfelelő alapot nyújt. Készíthetsz egyszerű üzleti weboldalakat, landing oldalakat, blogot, vagy akár webáruházat.

Kik használják a WordPress-t?

A világ weboldalainak már több, mint 40% WordPress alapokra épül. Többek közt a BBC, a Disney, vagy a fehér Ház weboldala is WordPress alapú.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pocket
small_c_popup.png

200+ Ingyenes marketing eszköz​

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy minél jobb élményt tudjunk nyújtani