tevékenységi körök

Tevékenységi körök – Milyen tevékenységet válasszak?

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

Új vállalkozás indításának egyik kötelező eleme a tevékenységi kör megválasztása. Ha már tudod, hogy mivel is fogsz foglalkozni, akkor csak a megfelelő tevékenységi kört, vagy tevékenységi köröket kell megtalálnod. A feladat viszont bonyolultabb, mint azt sokan gondolnák.

A keresés során ugyanis elég sok kérdés felmerülhet. Válasszak-e több tevékenységi kört? Kell-e engedély egy adott tevékenységhez? Mi történik, ha nem jó tevékenységet választok? Csak, hogy néhányat említsek a leggyakoribbak közül.

Ezt a cikket épp ezért írtam. Végigolvasásával választ kaphatsz ezekre a kérdésekre és elkerülheted a leggyakoribb hibákat.

Főtevékenység választása

Első lépésként főtevékenységet kell választanod. A főtevékenység az a szolgáltatás ami a munkád legnagyobb részét fogja kitenni. Tehát ez lesz az amivel a legnagyobb arányban foglalkozol és ez után fogod kiállítani a legtöbb számlát.

A legritkább esetben lehet egyetlen tevékenységi kör megadásával lefedni egy vállalkozás szolgáltatásait, így további tevékenységi körök felvételére is szükség lehet. Értelemszerűen ezek olyan tevékenységek, amelyeket ugyan végzel, de kevesebb számlát állítasz ki utánuk, mint a főtevékenység esetében.

A tevékenységek felvétele és leadása rendkívül egyszerű, a Webes Ügysegéd segítségével online módosíthatóak ezek az adatok.

Sokan esnek abba a hibába, hogy már rögtön az elején olyan tevékenységi köröket is felvesznek, amelyeket a közeljövőben (vagy egyáltalán) nem fognak végezni. Mivel ennyire egyszerű ezen adatok módosítása és nem javaslom, hogy feleslegesen halmozd a tevékenységi köröket, fókuszálj azokra melyeket már a vállalkozás indulásának pillanatától kezdve végezni fogsz.

Másik gyakori hiba, hogy ráhagyják a könyvelőre a tevékenységi körök megválasztását. Egy tapasztalt könyvelő biztosan tud segíteni a folyamatban, de ő nem tudhatja, hogy milyen elképzeléseid vannak a vállalkozásoddal kapcsolatban. Javaslom, hogy inkább állíts össze egy listát és csak ezután keresd meg a könyvelőd. Konkrétabb elképzelésekkel hatékonyabban fog tudni segíteni.

Webes Ügysegéd
A tevékenységek megadását egyszerűen intézheted a Webes Ügysegéd felületén
200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

Tevékenységi körök listája

A tevékenységi köröket tekintve nem lesz nehéz megtalálnod a szolgáltatásodhoz passzoló kategóriákat, mivel több ezer tevékenységet találhatsz a nyilvános adatbázisokban. Sokkal nagyobb kihívást fog átlapozni az összes lehetőséget, szóval ahogy fentebb is írtam, javaslom, hogy konzultálj a könyvelőddel, ő valószínűleg már ismeri a leggyakrabban használt tevékenységi köröket.

Az tevékenységek listáját és azok kódjait megtalálhatod aKSH weboldalán.

TEÁOR számok
A TEÁOR számokat és a tevékenységi köröket megtalálhatod a KSH adatbázisában is

Mi az a TEÁOR szám?

A TEÁOR a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere rövidítése. Ez pedig nem más, mint a Központi Statisztikai Hivatal által használt rendszer, mellyel osztályozzák és besorolják a különböző tevékenységeket. Ez az a kód amit az előbb említett adatbázisok is tartalmaznak, minden egyes tevékenység mellett.

A KSH mellett a közigazgatásban is gyakran lehet velük találkozni, például a cégnyilvántartásban, vagy az adóalany-nyilvántartásban is használatosak.

Végzettséghez kötött és végzettség nélküli tevékenységi körök

A TEÁOR számokat sokféle szempont szerint csoportosíthatjuk, az egyik legfontosabb a végzettséghez kötött és a végzettség nélkül végezhető tevékenységi körök. Értelemszerűen az előbbieket csak azok végezhetik, akik rendelkeznek az adott tevékenységhez előírt végzettséggel.

Azt, hogy mely tevékenységek engedélykötelesek, azt a fentebb linkelt listákban megtalálhatod.

De mi van akkor ha olyan tevékenységet szeretnél végezni, amihez nincs meg a szükséges végzettséged? Az első opció az az, hogy megszerzed a képesítést, viszont van egy másik lehetőséged is.

Lehetőséged van ezt a problémát úgy is megoldanod, hogy felveszel egy alkalmazottat, aki rendelkezik a szükséges végzettséggel, így vállalkozásod felveheti a kiszemelt tevékenységi kört.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy ha véletlenül olyan tevékenységi kört veszel fel, amihez végzettség szükséges, az hamar ki fog derülni. Az ügyben eljáró hatóság / intézmény be fogja tőled kérni a szükséges dokumentumokat, szóval még ekkor sem késő eltávolítani a felvett tevékenységet.

Bejelentés köteles tevékenységek

Egyedülálló csoportot képeznek a bejelentés köteles tevékenységek. Ezek olyan tevékenységi körök melyek megkezdése előtt a helyi önkormányzatnál (jellemzően a jegyzőnél), vagy egy adott felügyeleti szerv irányába be kell ezt jelentened. Tipikus példa a csomagküldő internetes kiskereskedelem, azaz a webshop üzemeltetés. Bejelentés után kapsz egy határozatot és ezzel le is tudtad a bejelentés folyamatát.

tevékenységi kör

Összefoglaló

Elsőre lehet, hogy komplikáltnak tűnik a TEÁOR számok körüli rendszer, de egyrészt a legtöbb esetben egyetlen egyszer kell ezzel foglalkoznod, másrészt nagyon könnyen módosíthatod a felvett tevékenységeket.

Én javaslom, hogy szánj egy kis időt arra, hogy átnézd a tevékenységek listáját, valamint ha megvan a lista, akkor beszélj a könyvelőddel is csak, hogy biztosra menj.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Gyakran ismételt kérdések

Mennyi tevékenységi kört vehetek fel?

Gyakorlatilag korlátlan tevékenységi kört vehetsz fel, ám nem érdemes feleslegesen halmozni a tevékenységeket, továbbá számos tevékenység engedélyköteles, így érdemes átnézni az aktuális TEÁOR listát és kiválasztani a legmegfelelőbbeket.

Honnan tudhatom, hogy egy tevékenység engedélyköteles-e?

Cikkünkben linkeltük a KSH és az E-tus adatbázisokat. Ezekben megtalálhatod, hogy a kiválasztott tevékenységi körhöz szükséges-e engedély.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.