Google hirdetés

Google hirdetés – Hogyan kezdj bele a Google Ads használatába?

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

Számtalan vállalkozás számára jelentik az elsődleges marketingcsatornát a PPC hirdetések, ezen belül is a Google hirdetések. Igazán költséghatékony eleme lehet a marketing stratégiádnak, emellett viszonylag gyorsan, akár néhány órán belül elindíthatod a vevőszerző kampányaid. A legjobb, hogy egy teljesítmény alapú rendszerről beszélünk, szóval ha nincs konverzió, akkor nem kell fizetned.

Azonban fontos megemlíteni, hogy a Google hirdetésekben rejlő lehetőségek kiaknázásához komoly szaktudásra és ezzel együtt tapasztalatra van szükség. Kezdőként is sikerülhet megtérülő hirdetéseket készítened, de tanulás és gyakorlás nélkül biztosan nem fogsz akkora konverziót látni, mint amellyel a Google kecsegtet.

A Google Ads rendszerével ismerkedők számára készítettem ezt a bejegyzést. Afféle első lépcsőfokként. Ha ezt az útmutatót elolvasod és követed a leírtakat, akkor a cikk végére már el is indíthatod az első kampányodat.

Mint a legtöbb hasonló bejegyzésemet, ezt is az alapok lefektetésével kezdem. Nézzük sorban, hogy mi is egyáltalán mi is az a Google Ads (leánykori nevén Google Adwords) és hogyan működik a Google hirdetési rendszere.

Mi az a Google Ads?

A Google Ads (korábbi nevén Google Adwords) egy online hirdetési eszköz, mely kattintás alapú (PPC) és megtekintés (CPM) alapú hirdetési lehetőséget biztosít felhasználói számára. A PPC hirdetésekre a következő bekezdésben kitérek.

A Google hirdetések célja, hogy elérd azokat a felhasználókat, akik a Google keresőjét, vagy egyéb a Google hálózatában megtalálható eszközt használnak (Youtube, GMail, stb.). Használatával növelheted az oldaladra látogatók számát, vásárlásra ösztönözheted őket, vagy akár telefonhívásra buzdíthatod a hirdetésed olvasóit.

A Google Ads rendszerét használva szöveges és vizuális készítéseket készíthetsz. Ezeket a hirdetéseket a legapróbb részletekig testreszabhatod, majd meghatározhatod, hogy milyen körülmények között és milyen tulajdonságokkal rendelkező felhasználók számára jelenjen az meg.

Ez azt jelenti, hogy megfelelő célzás mellett, egy nagyon pontosan leszűkített felhasználói réteghez juttathatod el a hirdetésed a megfelelő időben. Tehát, ha egy felhasználó érdeklődik az általad kínált termék, vagy szolgáltatás iránt akkor könnyen elérheted őt egy Google keresés során.

Ahogy fentebb is írtam, nem csak a Google keresőjében hirdethetsz. Hirdetésedet megjelenítheted a Google Maps, a Youtube, a GMail és sok más website felületén. Erről a későbbiekben bővebben is írok.

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

Mik azok a PPC hirdetések?

A PPC jelentése „pay per click”, azaz kattintásonkénti fizetés. Nagyon jól summázza az ide sorolható hirdetési lehetőségek működését.

Ebben a modellben a hirdetők minden egyes alkalommal egy a rendszer által kalkulált összeget fizetnek, akkor amikor a felhasználó a hirdetésükre kattint. Gyakorlatilag az oldaladra terelt forgalomért fizetsz. Ha megjelenik a hirdetésed, de nem kattintanak rá, akkor nem kell fizetned. Ilyen egyszerű.

Ennek alapváltozata a CPC, azaz a „cost per click„. Nagyon hasonló a PPC-hez, azonban ez a PPC megoldások alá sorolt megoldás.

Ettől eltérő, de gyakran említett PPC alá sorolt kategória a CPM, az az a „cost per mille„. CPM alapú hirdetések esetén a megtekintésekért fizetsz, egészen pontosan minden ezer megtekintés után fizetsz. Ebben az esetben mindegy, hogy rákattintottak-e a hirdetésedre, ha az megjelent egy kulcsszóra, akkor az egy az ezer megtekintésből.

CPM alapú hirdetéseket is készíthetsz a Google Ads hirdetéskezelőjével, de mi ebben a cikkben a PPC alapú megoldásokat fogjuk előnyben részesíteni.

Az aukciós rendszer

Mielőtt részletesebben ráfordulunk a Google hirdetések használatára, ismerjük meg, hogy mi alapján is kalkulálja ki a rendszer azt, hogy mennyit is fog neked kiszámlázni.

Az ügyfeleinknek jellemzően az az első / második / harmadik kérdése, hogy mennyit is fognak fizetni. Gondolom téged is érdekel, hogy mi alapján fog számlázni a Google, szóval ismerkedjünk meg a Google aukciós rendszerével.

Egy elég komplex rendszer állapítja meg azt, hogy ki fog megjelenni és mennyit fog fizetni egy-egy keresés során. Sok a tényező, de az egész alapvetően úgy működik, mint ahogyan egy valós aukció, annyi különbséggel, hogy ez a másodperc tört része alatt megy végbe.

Mikor egy felhasználó beír egy kulcsszót a Google keresőjébe, akkor a Google megvizsgálja azon hirdetők hirdetéseit, akik az adott kulcsszót célozták. Meghatározza az úgynevezett Ad Rank-ot és a magasabb Ad Rankkal rendelkező kerül az első helyre, a második a másodikra és így tovább.

Az Ad Rank olyan, mint egy aukciós ajánlat. Természetesen fontos tényező az, hogy mennyit vagy hajlandó fizetni az adott kattintásért. Extrém alacsony összegekkel nem fogsz tudni labdába rúgni.

De az Ad Rank más tényezőket is magában foglal.

Ilyen a hirdetés szövege. Fontos, hogy minél jobban összefüggjön a kereséssel.

A másik fontos tényező a landing page minősége és tartalma. A Google elemzi azt az oldalt, ahová kattintás után érkeznek a látogatók. Olyan szempontokat vesz figyelembe, mint a betöltési sebesség, vagy a tartalom relevanciája.

A harmadik fontos összetevő a relatív átkattintási arány. Ez mások azonos pozícióban lévő hirdetésivel hasonlítja össze a te hirdetésed. Fontos a folyamatos optimalizálás, hogy egy lépéssel a versenytársak előtt járj és jobb minőségi hirdetéseket helyezz a felhasználók elé.

Összefoglalva, minél magasabb az Ad Rankod, annál valószínűbb, hogy a te Google Ads hirdetésed fog megjelenni egy adott keresés során.

Még egy fontos dolog. Ha te vagy az első pozícióban, akkor az nem azt jelenti, hogy az általad megadott maximális összeget kell kifizetned. Mindig csak annyit fogsz fizetni, amennyit a sorban mögötted álló hajlandó volt ráfordítani (persze, ha ez az összeg kisebb, mint a te maximális összeged).

Miért érdemes a Google hirdetési rendszerét használnod?

Manapság már számtalan hirdetési lehetőség közül választhatunk. Miért épp a Google Ads mellett érdemes letenned a voksod? Sok olyan előnnyel rendelkezik, amit más platformok esetén nem érhetsz el. Nézzük ezeket!

1. A Google a legnépszerűbb keresőmotor

Ergo, hatalmas potenciál rejlik benne. A Google brutális előnnyel rendelkezik más keresőmotorokkal és hirdetési platformokkal szemben. Nem csak a keresési piac több, mint 70%-át birtokolja, hanem a második legnagyobb keresőmotor (a Youtube keresőmotorja) is a Google tulajdona.

Az emberek legszélesebb csoportja ismeri és használja napi szinten. Szinte nem létezik olyan felhasználói csoport amit ne tudnál elérni a Google Ads-en keresztül, lézerpontos célzást biztosítva a hirdetéseid számára.

2. Széleskörű felhasználhatóság

Akármilyen típusú vállalkozást is vezetsz itt biztosan megtalálhatod a cégedre szabott megoldást. Mind a hirdetési típusok, mind a hirdetések helyeit tekintve sok lehetőség áll rendelkezésedre.

Készíthetsz például kizárólag szöveget tartalmazó hirdetést, videós tartalmat, vagy képes hirdetést is. Melyeket olyan helyeken jeleníthetsz meg, mint a Google keresője, a Google Maps, vagy a Youtube.

3. Gyorsan érhetsz el eredményeket

Más marketingeszközökhöz hasonlítva nagyon gyorsan érhetsz el szemmel látható eredményeket.

Gondolj csak bele, a keresőoptimalizálás komplexitásához és akár több hónapos megtérüléséhez, vagy a közösségi média nehézségeivel szemben mennyire egyszerű dolgod van.

Beregisztrálsz, feltöltesz némi pénzt, készítesz egy landing oldalt, néhány hirdetést és indíthatod is az első kampányodat. Néhány órán belül a keresési találatok tetején találhatod magad.

4. Kis büdzsével is belefoghatsz

Ugyan nem szoktam javasolni, hogy kisebb büdzsével rendelkező felhasználók belevágjanak a Google hirdetések készítésébe, de nem lehetetlen a dolog.

Akár már pár tízezer forinttal is indíthatsz néhány kampányt és ha sikerül jó minőségi mutatót elérned, akkor egész jó megtérüléssel is számolhatsz.

A legnagyobb probléma a kis büdzsével, hogy jellemzően nem elég a teszteléshez, valamint, hogy csak komoly megkötések árán tudsz majd hirdetni (szűk célcsoport, kevés kulcsszó, stb.)

5. Jól mérhető

Már a beépített analitika is egész részletes adatokat szolgáltat számodra a kampányaid teljesítményéről. De ha más analitikai eszközökkel is kombinálod, például Google Analytics-el, akkor egy igen transzparens és jól nyomon követhető rendszert alakíthatsz ki.

6. Jókor, jó helyen

A korábban említett pontos célzásnak köszönhetően a potenciális vásárlót a vásárlási fázis bármely szakaszában elérheted.

Akár csak információt gyűjt, akár már egy adott termék megvásárlásán gondolkodik, a Google Ads segítségével a megfelelő időben és helyen érheted el.

7. Egyenlő feltételek

Hiába versenyzel olyan vállalkozásokkal akik esetleg nagyobb büdzsével rendelkeznek, itt kiegyenlítheted az előnyüket.

A Google algoritmusa számára nem a felajánlott összeg nagysága az egyetlen tényező. Ha hajlandó vagy tanulni, gyakorolni és időt fektetni a hirdetéseid optimalizálásába, akkor akár egy multit is lenyomhatsz mikrovállalkozásként

8. Csak az eredmény után fizetsz

Nincs kattintás = nincs költés, ilyen egyszerű.

Hol jelenítheted meg a Google Ads hirdetéseidet?

A Google hirdetéseket alapvetően öt típusra tudjuk bontani. Ezek a következőek:

  • Keresési kampány
  • Shopping kampány
  • Display kampány
  • Video kampány
  • Alkalmazás kampány

Nézzük egyenként, hogy mit is jelentenek ezek a kategóriák.

Keresési hirdetések

A legalapvetőbb hirdetési típus, valószínűleg ezzel találkozol a leggyakrabban. Ez az organikus keresési találatok közt (leggyakrabban azok felett, vagy alatt) megjelenő hirdetéstípus.

Legnagyobb előnye, hogy akkor és ott jelennek meg ahol és amikor a felhasználó információ után kutat. Emellett az organikus találatokhoz hasonló formátumban jelennek meg a hirdetések, így sok felhasználónak fel sem tűnik, hogy hirdetéssel van dolga.

Azonban nem ez az egyetlen kategória, mely megjelenhet a keresési találatok közt…

Shopping hirdetések

A Google shopping kampányok segítségével megjelenítheted termékeid a Google találatai közt. Egészen pontosan azok alatt, vagy mellett.

A keresőn kívül a Google egy külön fülön egy komplex, az Árukeresőhöz hasonló felületet is biztosít. Itt listázza a partnerek releváns termékeit, melyeket igen sok szempont szerint szűrhetsz.

Google Shopping hirdetések létrehozásához a Google Ads szoftverén kívül egy Google Merchant Center profilra is szükséged lesz.

Display hirdetések

A Google egy partneri rendszert is üzemeltet, melyet GDN-nek, vagy Google Display Network-nek nevezünk. A programban résztvevő partnerek hirdetéseket jeleníthetnek meg weboldalukon, melyek után pénzt kapnak a Google-től.

A Display hirdetések ezt a rendszert használják ki. Segítségükkel a Google partnereinek weboldalain helyezhetsz el vizuális hirdetéseket.

Fontos megemlítenem, hogy a változatos célzásnak köszönhetően készíthetsz olyan Display kampányokat is melyek például a GMail fiókokban, vagy a Google partnerek alkalmazásain belül jelenik meg

Video hirdetések

Ez a kategória is ismerős lehet. Ezek azok a hirdetések melyek a Youtube videók előtt és közben szoktak megjelenni.

Amit kevesebben ismernek az az, hogy a Youtube felületén más helyeken is elhelyezhetőek videós hirdetések, például a Youtube keresési találatok között.

Alkalmazás (App) hirdetések

Ez a kategória olyan hirdetéseket foglal magában, melyekkel az alkalmazásodat népszerűsítheted. Korlátozott lehetőségekkel rendelkezik a hirdetés megjelenését illetően, mivel a megfelelő információk megadását követően a Google saját maga készíti el a hirdetéseidet. Viszont kiegészül a megjelenítés lehetősége olyan felületekkel, mint például a Google Play áruház.

Az első lépések: Regisztráció a Google Ads rendszerében

Most, hogy lefektettük az alapokat, kezdjünk bele a megvalósításba. Ebben a bekezdésben bemutatom, hogy hogyan tudod elkészíteni a Google hirdetési fiókodat.

A regisztrációs folyamat során a fiók felállítása mellett a Google felajánlja az első hirdetésed elkészítésének lehetőségét is. Lépésről lépésre végigvezet az alapvető teendőkön.

Azonban ha komolyan fogsz foglalkozni Google hirdetésekkel, akkor a hagyományos felületet fogod használni és ezt a felületet valószínűleg nem fogod még egyszer ebben a formában látni.

Emellett a már a Google már a kezdetekkor rengeteg trükköt bevet azért, hogy a laikus felhasználó minél kevésbé szűkítse a hirdetéseket és maximalizálja a költést már az első pillanattól kezdve. Ezért nem tudom őket hibáztatni, ők is egy forprofit cég, de ha nem szeretnél feleslegesen pénzt kidobni az ablakon, akkor javaslom, hogy használj kézi vezérlést és ne engedd át a döntéseket a Google Ads rendszerének.

Kezdjük el a regisztráció folyamatát!

Nyisd meg a Google hirdetések weboldalát, majd kattints a „Kezdés” feliratú gombra és jelentkezz be abba a Google fiókodba, melyet a Google Ads-hez szeretnél használni.

Ha bejelentkeztél kattints az „Új Google Ads-fiók” gombra.

Google Ads fiók létrehozás

A következő oldalon láthatsz egy kérdést, „Mi a fő hirdetési célja?” felirattal. Itt kihagyjuk a három felkínált lehetőséget, és az alul eldugott „Átváltás szakértői módra” lehetőséget választjuk. Ez csak elrémisztés, elsőre bonyolultnak tűnhet majd a felület, de néhány perc alatt átláthatod.

Google hirdetés kezdés

A következő oldalon újabb lehetőségek közül választhatsz. Itt a kampány célját választhatod ki. Továbbra sem szeretnénk, hogy a Google átvegye tőlünk a irányítást, így a „Kampány létrehozása célútmutató nélkül” lehetőséget választjuk.

Az oldal alján megint felkínálja az „optimalizálási lehetőségeket” a Google Ads rendszere. Ezeket hagyd figyelmen kívül.

Ekkor megjelenik egy újabb felület. Mivel most épp a keresési hirdetéseket szeretném neked bemutatni, ezért válasszuk a „Keresés” lehetőséget, majd kattints a „Tovább” gombra.

Hirdetés célja

Oké, elérkeztünk a hirdetésed beállításához. Sok beállítási lehetőséget láthatsz magad előtt, haladjunk fentről lefelé és nézzük végig őket.

Típus: Ezt az előző lépésnél már kiválasztottuk, jelen esetben „Keresés„.

A Google hirdetések struktúrája

Mielőtt továbbhaladunk fontos megismerkednünk a Google Ads logikájával.

A Google hirdetéseidet három különböző szinten szabályozza. Ezek a kampány, hirdetési csoport és hirdetés szintek.

Kampány szinten tudod meghatározni, hogy milyen típusú hirdetést szeretnél, pl.: keresési hirdetést, vagy Display hirdetést. Be tudsz állítani egy kampány szintű büdzsét, a kampány nyelvét, a geográfiai célzást, illetve a az ajánlattétel módját.

Ezt követi a hirdetéscsoportok szintje. Ez már egy eggyel szűkebb kategória, itt a célzott kulcsszavakat fogod tudni megadni.

A legalsó szint pedig maguk a hirdetések melyek, majd a kampány és hirdetéscsoport szinten megadott feltételek szerint fognak majd megjelenni.

Kampánybeállítások

Kampány neve: Itt megadhatod a kampány nevét. A kampány egy gyakorlatilag egy gyűjtőcsoport, amely alá besorolhatod a hirdetéseidet. Érdemes végiggondolni, hogy milyen logika szerint szeretnéd felépíteni a Google hirdetéseidet, például termékcsoportonként létrehozni egy kampányt.

Hirdetés célzás

Hálózatok: Itt a Google felajánlja, hogy a szöveges hirdetéseid partner oldalakon és a Display hálózaton. Ha van felesleges elégetnivaló pénzed, akkor hagyd őket bepipálva. Egyéb esetben távolítsd el a pipákat, mert ezeken a felületeken jellemzően borzasztó konverziós arányt fogsz tapasztalni.

Ha megjeleníted a további beállításokat, akkor beállíthatod, hogy mettől meddig és mikor fusson a kampányod, vagy saját URL struktúrát állíthatsz be.

Hirdetés közönségek

Helyek: Értelemszerűen válaszd ki azt a földrajzi területet amit célozni szeretnél. A „Cél” menüponton belül javaslom a „Jelenlét” lehetőség használatát.

Nyelvek: Itt adhatod meg a kampány nyelvét.

Közönség: Itt a későbbiekben készített egyedi csoportjaid tudod majd kiválasztani. Ha a későbbiekben használni fogod, akkor javaslom a jól eldugott „Célzás” lehetőség kiválasztását.

Költségkeret: Itt adhatod meg a kampányra naponta fordítandó összeget.

Ajánlattétel: Ezzel egy külön bekezdésben fogok foglalkozni, mert kiemelkedően fontos tényező. Az első körben felajánlott lehetőségeket felejtsd is el. Kattints az ajánlattételi stratégia választása lehetőségre a doboz alján. Így már több lehetőség közül választhatsz és sokkal részletesebben manipulálhatod a költségkereted.

Egyelőre válaszd ki bármelyik, a későbbiekben részletesen felvázolom a különbséget.

Itt is találhatsz további beállításokat. A hirdetések rotációját, valamint a konverziókövetést állíthatod be.

Hirdetésbővítmények: A hirdetésbővítményekről is írok később. Ezek olyan kiegészítő elemek melyek a szöveges hirdetéseddel együtt jelenhetnek meg, annak kiegészítéseként. Ilyen lehet például egy extra elhelyezett link, telefonhívási lehetőséget biztosító gomb, vagy egy promóciódat megjelenítő bővítmény.

Ha ezzel is megvagy akkor kattints a „Mentés és folytatás” gombra.

Hirdetéscsoportok beállítása

A kampányokon belül helyezkednek el az úgynevezett hirdetéscsoportok. A hirdetéscsoportokon belül pedig a hirdetések helyezkednek el.

Itt fogod tudni megadni a kulcsszavakat melyekre szeretnéd, hogy a hirdetésed megjelenjen.

Hirdetéscsoport neve: Ez egyértelmű. Diktáljon a logika és válassz a kampánynál egy egységgel kisebb csoportot, például ha a kampány neve egy termékkategória, akkor a hirdetéscsoport legyen valamelyik a kategóriában található terméked.

Kulcsszavak: Itt tudod megadni azokat a kulcsszavakat amelyekre hirdetni szeretnél. Ez is egy igen sarkalatos pont, szóval külön bekezdésben foglalkozok majd vele.

Ha szeretnél több hirdetéscsoportot is létrehozni, akkor ezt az oldal alján található felületen megteheted. Egyéb esetben folytassuk a hirdetések létrehozásával. Kattints a „Mentés és folytatás” gombra.

Hirdetécsoportok

Hirdetések létrehozása

Elérkeztünk a legkisebb egységhez, a hirdetésekhez. Haladjunk itt is fentről lefelé.

Végső URL: Ide fognak érkezni a látogatók kattintás után.

Címsorok: Ezek lesznek azok a rövid szövegrészletek melyek nagyobb betűmérettel fognak megjelenni a hirdetésedben.

Útvonal megjelenítése: Ez az url fog megjelenni a hirdetésben. Figyelem, ez nem egy valós URL, szóval eltérhet attól, amit végső URL-ként adtál meg.

Leírás: Ezek a hirdetésed kisebb betűmérettel megjelenő, de hosszabb tartalmú elemei.

Hirdetési URL: Itt egyedi URL struktúrát állíthatsz be, ha szeretnél nagyobb rendszerezettséget az analitikádban

Ha megvagy akkor a „Mentés és folytatás„-ra kattintva elérkezünk a végső lépéshez

Hirdetések

Számlázás beállítása

Itt a személyes, vagy céges adataidat szükséges megadnod, ahhoz hogy pénzt tudj felölteni a Google hirdetési fiókodba és bele kezdhess a hirdetések futtatásába.

Egy dolgot emelnék ki. Amíg nem szerzel tapasztalatot a Google Ads használatában, addig érdemes a „Kézi befizetés” lehetőségét választanod, nehogy egy esetleges túlköltés esetén egy nagyobb összeget vonjon le a rendszer a kártyádról.

Ugye, hogy nem is volt annyira komplikált? Következő lépésként ismerkedjünk meg a kezelőfelülettel és nézzük részletesen, hogy hogyan is érdemes elkészítened a hirdetéseidet.

A Google Ads kezelőfelülete

Megérkeztünk a hagyományos Google hirdetési kezelőfelülethez. Ha bejelentkezel a Google Ads fiókodba, akkor ezt fogod elsőként látni. Ismerkedjünk meg a felülettel.

A legfelső menüsávban találhatod a fiók szintű eszközöket. Ide tartozik a keresés, mellyel a fiókon belül kereshetsz, a jelentések menüpont, mellyel a fiókod teljesítményével kapcsolatos jelentéseket készíthetsz, a beállítások funkciónként lebontva, a számlázási beállítások, valamint a Google hirdetési fiókod beállításai.

Google Ads felülete

A bal szélső sávban a a kampányaidat láthatod kategóriánként lebontva. Ezek alatt helyezkednek el a kampányok egyesével, név szerint felsorolva. Ha kiválasztasz egy kampány típust, akkor azok a hirdetéscsoportok fognak az alsó sávban megjelenni, amelyek az adott kampánytípusban találhatóak.

Eggyel jobbra, a világos szürke hátterű menüsáv sem rendelkezik fix tartalommal. Attól függően változik a felépítése, hogy épp milyen típusú kampány van kiválasztva. Itt a részletes adott Google hirdetési kampányra, vagy Google hirdetéscsoportra vonatkozó beállításokat módosíthatod.

A korábban említett legfelső szürke menüsáv alatt tudod megváltoztatni a vizsgált dátumot, valamint szűrőket állíthatsz be.

Ez alatt alapesetben a fiókod aktuális teljesítményét láthatod, különböző javaslatok és statisztikákat. Ezen szekció tartalma attól függen változik, hogy a világos szürke beállítás sávban melyik pont van éppen kiválasztva.

Azt javaslom, hogy kattintsd végig a különböző menüpontokat és ismerkedj meg a Google Ads felületével.

Most folytassuk néhány hasznos információval a Google hirdetések beállításait illetően.

Egy jó Google hirdetési stratégia a rendelkezésre álló büdzsé minél hatékonyabb felhasználásáról szól. A költésedet nagy mértékben a választott ajánlattételi stratégia fogja meghatározni.

Az ajánlattételi stratégiák egy olyan témakör amelyet a legtöbb félreértés övezi. Nagyon hasonló kifejezéseket találhatunk itt teljesen eltérő jelentéssel.

Egy egy új kampány indítási során a Google felajánlja a lehetőséget az ajánlattétel meghatározására, azonban nem egyszerű meghatározni, hogy a cikk írásának időpontjában elérhető 10 lehetőség közül melyikre is van szükséged.

Mivel most a keresési találatok közt megjelenő szöveges Google hirdetésekre fókuszálunk, ezért a 10 közül az ide vonatkozó 7 lehetőséget vizsgáljuk meg.

Cél-CPA

Automatizált ajánlattételi lehetőség. A használatához ismerned kell a CPA fogalmát. A CPA, azaz cost per action (vagy egyes esetekben cost per aquisition) egy olyan mérőszám, ami megmutatja, hogy mekkora összeget költhetsz egy-egy vásárló megszerzésére.

Valószínűleg egy forprofit vállalkozás tagja vagy, így a cél nem egyszerűen a nullszaldó, hanem a profit elérése. Szóval ha van egy 5000 forintos terméked, akkor a CPA értéket jóval ezalatt kell meghatároznod, úgy hogy a hirdetési költség és minden a terméket érintő költség fedezve legyen és profitot is realizálj.

A cél-CPA beállítással a Google Ads rendszere törekedni fog arra, hogy a megadott értékhez közeli értéken szállítson konvertáló vásárlókat. Minél több korábbi konverziód van, annál hatékonyabban fog tudni dolgozni a Google hirdetési rendszere.

Cél-ROAS

Újabb rövidítés, újabb mérőszám. A ROAS nem más, mint a return on ad spend, az az a hirdetések megtérülését mutató mérőszám.

Számítás nagyon egyszerű. Az értékesítés árbevételét elosztjuk a hirdetés költségével, majd a kapott számot megszorozzuk 100 százalékkal.

A mérőszám megmutatja számunkra, hogy egy adott hirdetés mekkora hatékonysággal rendelkezik.

Cél-ROAS esetében a rendszer erre a mérőszámra támaszkodik, szóval itt is érdemes kiszámolnod, hogy mekkora ROAS érték mellett tudsz profitábilisan hirdetni.

Még egy fontos dolog, itt is szükséged lesz előzetes konverziókra ahhoz, hogy a rendszer képes legyen minél jobban optimalizálni.

Maximális konverziószám elérése

Talán a legegyszerűbb ajánlattétel, ugyanis teljesen automatizált. Az egyetlen változó amit meg kell adnod az a napi büdzséd. Ezt fogja a Google hirdetési rendszer úgy felhasználni, hogy maximalizálja a konverziók számát.

Konverziós érték maximalizálása

Nagyon hasonló a cél-ROAS megoldáshoz, azzal a különbséggel, hogy itt nem a hirdetés megtérülésére fog fókuszálni az algoritmus, hanem a konverziónkénti bevétel nagyságára.

Intelligens kattintásonkénti költség

Felhasználói szempontból ez már egy fokkal komplexebb megoldás, mint a fentiek.

Itt már neked kell megadnod a kattintásonként maximális költséget, azonban az algoritmus módosíthatja ezt az összeget. Ha úgy látja, hogy elegendő egy alacsonyabb érték is az aukció megnyeréséhez, akkor csökkenti azt, míg ha azt érzékeli, hogy egy magasabb összeggel megszerezheted a kattintást, akkor növeli azt.

Maximális kattintásszám elérése

Újabb automata megoldás, ahol csak a büdzsét kell meghatároznod és a Google hirdetési rendszere a többit elvégzi helyetted.

Az algoritmus ebben az esetben nem foglalkozik a forgalom minőségével, kizárólag minél több kattintás elérése alá rendeli a folyamatokat.

Kézi CPC-ajánlattétel

Elérkeztünk az utolsó, de szerintem legfontosabb ajánlattételi stratégiához a kézi ajánlattételhez.

Ez a lehetőség biztosítja a legnagyobb kontrollt a költésed felett. Azoknak ajánlom, akik már tapasztalt Google Ads felhasználók. Több időt kell majd az analizálásra és kutatásra fordítanod, de nagyobb megtérülést is érhetsz el.

Hogy hogyan működik?

Hirdetéscsoport, vagy kulcsszó szinten változtathatod a kattintásonként maximálisan fizetendő értéket. Így gyakorlatilag a teljes költésed kézi vezérlés alá kerül.

Hogyan válassz kulcsszavakat?

Ebben a bekezdésben két dologról is szeretnék beszélni. Az első, hogy hogyan érdemes kiválasztani azokat a kulcsszavakat, melyeket a Google hirdetéseiddel később megcélzol. A második a kulcsszóegyezések használata.

Hogyan szerezz kulcsszó ötleteket?

Egy sikeres Google hirdetési kampány alapvető elemei a helyesen megválasztott kulcsszavak. Ezek azok a szavak és szóváltozatok, melyeket ha beír egy felhasználó a keresőbe és az algoritmus a te hirdetésedet választja, akkor az megjelenik az adott felhasználó találatai közt.

Kezdd a weboldaladon és a cégeden belül. Nézd át a honlapodat, a landing oldalaidat és írd fel azokat a releváns kulcsszavakat, melyek hasznosak lehetnek az adott kampány során. Ezt követően érdemes szemügyre venni a márkanevedhez kapcsolódó kifejezéseket, majd átvizsgálnod a termékeidet és a termékcsoportokat is.

Folytasd az üzleti környezeteddel. A versenytársak és a vállalkozás különböző érintettjei is értékes kulcsszó forrásként szolgálhatnak.

Képzeld magad a potenciális vásárló fejébe. Mit írhat be a felhasználó a keresőbe, akkor ha a te terméked, szolgáltatásod, vagy az általad kínált megoldást szeretné elérni?

Kombináld a szavakat. Jó taktika lehet a különböző kulcsszavak kombinálása, valamint jelzőkkel történő felruházásuk is.

Használj kulcsszókereső eszközöket. Egész kis iparág épült a kulcsszavak keresésére, rengeteg eszköz áll ma már rendelkezésedre a megfelelő kulcsszavak megtalálásához Ilyen a Google Kulcsszótervezője, az aHrefs, vagy a Soovle.

Kulcsszóegyezések

Mikor megadod a kulcsszavaid a Google Ads rendszere számára azt is meg kell adnod, hogy mennyire agresszíven szeretnél arra a kulcsszóra licitálni, azaz meg kell adnod a kulcsszóegyezés típusát. 4+1 típus közül választhatsz, nézzük ezeket.

Általános egyezés

Ez az alapvető beállítás és ezzel éred el a felhasználók legszélesebb körét, ami a legtöbb esetben inkább hátrány, mintsem előny.

Ha az általános egyezést használod, akkor a kulcsszavad megjelenik minden olyan keresés esetén amely bármilyen módon tartalmazza a kulcsszavadat, vagy annak közeli szinonímáját. Szóval ha te a „futócipők” kulcsszót választod általános egyezéssel, akkor megjelenhet a „futócipő vásárlás”, „legjobb futócipő boltok”, vagy a „bakancsok” kulcsszóra is.

Láthatod, hogy ebben az esetben teljesen irreleváns keresések esetén is megjelenhet a hirdetésed, aminek következtében gyorsan elfogyhat a Google hirdetésekre allokált büdzséd.

Az egyetlen felhasználási mód amiben ezt a típust javasolni tudom, az az ha minél nagyobb forgalmat szeretnél a landing oldaladra terelni, függetlenül a forgalom minőségétől.

Általánosegyezés-módosító

Ez egy fokkal jobban szabályozott kategória. Még mindig széles tömegeket érhetsz el vele, de nagyobb kontrollt biztosít afelett, hogy ki is láthatja a hirdetésed.

Használatához egy „+” jelet kell a kiválasztott szó elé írnod. Ezzel jelzed a Google Ads rendszere felé, hogy ezt a szót mindenképp tartalmaznia kell a keresésnek. Például, ha beírod, hogy fekete +futócipő, akkor csak azok a keresések jelennek meg melyek mindig tartalmazzák a „futócipő” szót.

Kifejezésegyezés

Még egy fokkal szigorúbb típushoz érkeztünk. Kifejezésegyezés esetén a hirdetésed csak akkor fog megjelenni, ha a szavak egyeznek és a megadott sorrendben követik egymást.

Ehhez a szavakat idézőjelek közé kell tenned. Például „Nike férfi futócipők” kifejezésegyezéssel megadott kulcsszavak esetén hirdetésed megjelenhet „Nike férfi futócipők Budapest”, vagy Adidas és Nike férfi futócipők” keresésekre, de nem jelenik meg „Nike és Adidas férfi futócipők” keresés esetén.

Pontos egyezés

A legszűkebb de legpontosabb célzást biztosító típus. Pontos egyezés esetén csak azon keresések esetén jelenhet meg a hirdetésed, melyek a pontosan megadott kifejezést, vagy szinte megegyező változatait tartalmazzák. Néhány éve csak a megadott kulcsszóra jelentek meg a hirdetések, de ezt nem rég bővítették.

Használatához keretes zárójelbe kell tenned a szavakat pl. [férfi futócipő].

Negatív kulcsszavak

Nem kulcsszóegyezési típus, de én mindig ide szoktam sorolni a negatív kulcsszavakat. Igaz, hogy külön listán kezeljük ezeket, de legalább olyan fontosak, mint a hagyományos társaik.

Negatív kulcsszavak használatával kizárhatsz bizonyos kereséseket. Ha például beírod, hogy „-ingyenes” akkor a hirdetéscsoporton belül egyetlen hirdetés sem fog megjelenni olyan keresések során melyek tartalmazzák az „ingyenes” kifejezést.

Tippek a hatékony Google hirdetések írásához

Következő lépés a hirdetések megszövegezése. Igazi kihívás ilyen kis területre meggyőző szöveget írni, de természetesen nem lehetetlen, csak elég kreatívnak kell lenned és könnyen kitűnhetsz a hirdetők tömegéből.

Hogyan is épül fel egy szöveges Google hirdetés?

Három részből áll, ezek a címsor, a megjelenített URL és a leírás. Címsorból maximum 3 jelenhet meg, ezek maximum 30 karakter hosszúságúak lehetnek. URL-ből maximum kettő jeleníthető meg, ezek maximum 15 karakter hosszúságúak lehetnek. Leírásból legfeljebb kettő jelenhet meg, legfeljebb 90-90 karakteres hosszúsággal.

Nézzünk néhány tippet, hogy jobban ki tudd használni ezeket a szűkös lehetőségeket.

Egyezzen az értékajánlat a landing oldallal. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a landing oldal tartalmától eltérő ajánlatot jelenítenek meg a Google hirdetésükben. Ennek jellemzően az a vége, hogy kattintás után azonnal lelép a látogató, mivel nem azt kapja amit várt. Ennek elkerülése érdekében mindig vizsgáld meg, hogy összhangban van-e a két elem. Használd a landing oldaladon alkalmazott hangot és kifejezéseket a hirdetésed elemeiben is.

Ajánlott cikk: Landing oldalak

Használj CTA-kat. Eléggé no-brainer tipp, de még manapság is nagyon sok olyan hirdetést látok amin egy három szavas CTA nagyot segítene. A CTA egy olyan rövid felszólítás melyben az olvasod egy bizonyos cselekvés megtételére szólítasz fel. Ilyen például az „Ismerd meg az ajánlatunkat”, vagy a „Tekintsd meg a legújabb XY-t!”.

A jó címsor fél siker. A hirdetésed legfontosabb eleme a címsor. Ez a legkiemelkedőbb tag és ezt fogja először elolvasni a felhasználó. Fontos, hogy ezzel az egy sor szöveggel megragadd a figyelmet. Hogy hogyan érd ezt el? Használd a kulcsszó + egyedi értékajánlat formulát, mellyel biztosan nem tévedhetsz. Használj számokat a címsorodban a figyelemfelkeltés érdekében. Készíts külön címsorokat különböző lokációkra, például városonként említsd mega város nevét a címsorban. Legyen jól olvasható és jól tagolt a címsorod. Ezek mellett érdemes használnod és kiemelned a márkanevedet, az áraidat, időpontokat és figyelj a helyesírásra is.

Fókuszálj a problémára. Gondolkozz a potenciális vásárló fejével. Mi az amire megoldást keres? Ne a terméket próbáld meg eladni a szövegedben, hanem az az által kínált előnyöket.

Legyél személyes. Írd meg szövegeidet úgy, mintha csak az olvasónak írnál. Használd a személyes névmásokat és szólítsd meg a felhasználót.

Minőségi mutató, a relevancia mérőszáma

Ha komolyabban szeretnél Google hirdetésekkel foglalkozni, akkor mindenképp meg kell ismerkedned a minőségi mutató mérőszámmal. Ahogy a neve is mutatja, ez az egyik legfontosabb mutatója annak, hogy milyen minőségű hirdetést sikerült előállítanod. Egy több összetevős rendszerről van szó. melynek az elemei a következőek:

  • Átkattintási ráta (CTR)
  • A kulcsszavak hirdetéscsoporthoz viszonyított relevanciája
  • A landing oldal relevanciája és minősége
  • A hirdetési szöveged relevanciája
  • A Google hirdetési fiókod visszamenőleges teljesítménye

Azt nem tudjuk, hogy melyik elem mekkora súlyozással kerül beszámításra, de úgy kell a minőségi mutatóra gondolni, mint egyfajta bónuszra, minél magasabb a pontszámod, annál olcsóbban hirdethetsz.

Hely és eszköz kiválasztása

A Google hirdetési rendszere azt is lehetővé teszi számodra, hogy szabályozd, hogy milyen eszközökön és milyen földrajzi helyen jelenjenek meg a hirdetéseid.

Eszközök esetén három kategóriáról beszélhetünk, mobiltelefonokról, tabletekről és asztali gépekről. Meghatározhatod, hogy mely eszközökön jelenjen meg a hirdetésed. Továbbá ajánlatkorrekciót alkalmazhatsz, azaz előnyben részesíthetsz egyes eszközöket, vagy teljesen ki is zárhatod azokat.

Földrajzi viszonylatban is hasonló ajánlatkorrekciókat alkalmazhatsz, viszont itt végtelenhez közelítő lehetőség áll rendelkezésedre. Kizárhatsz, vagy előnyben részesíthetsz, városokat, földrajzi régiókat, vagy akár komplett országokat is.

Hirdetésbővítmények és típusaik

A Google hirdetési rendszere extra lehetőségeket is biztosít arra, hogy kiemeld hirdetéseid a versenytársak közül és nagyobb szeletet hasíts ki magadnak a megjelenő hirdetések közt. A hirdetésbővítmények pont azt jelentik, amire a nevük is utal, szöveges hirdetésedet láthatod el különféle kiegészítő elemekkel. Nézzük a leggyakrabban előfordulókat.

Helybővítmények. Helybővítmények segítségével megjelenítheted üzleted lokációját a hirdetésed szövege alatt. Nyilván akkor lehet érdemes ezt a típust használnod, ha forgalmat szeretnél terelni az üzletedbe.

Hívásbővítmények. Két formában teszi lehetővé, hogy a felhasználó telefonon keresztül felvehesse veled a kapcsolatot, közvetlenül a hirdetésedből. Asztali verzióban a telefonszámod jelenik meg a hirdetésben, míg mobilon egy kattintható hívás gomb.

Belsőlink-bővítmények. Használatukkal extra linkeket adhatsz a hirdetésedhez, így egy landing helyett több lehetőséget biztosíthatsz a hirdetésed olvasóinak. Akkor lehet hasznodra, ha példának okáért egy termékkategóriát hirdetsz, ilyen esetben rögtön meg is jelenítheted a kategória néhány tagját hirdetésbővítményként.

Kiemelő bővítmények. Ezek egyszerű, rövid, szöveges hirdetés kiegészítők. Segítségükkel könnyedén megjelenítheted a fő versenyelőnyeid a hirdetés törzsszövegén kívül is.

Strukturált kódrészletbővítmények. Hasonlóak a kiemelő bővítményekhez, azonban jóval hosszabb szövegrészletként jelennek meg a kódrészletbővítmények. Segítségével olyan tulajdonságokat listázhatsz, mint a legfőbb termékeid, vagy szolgáltatásaid.

Árbővítmények. Szintén egy magától értetődő megoldás. Árbővítmények segítségével egy-egy termék, vagy szolgáltatás árát jelenítheted meg a hirdetésedben.

Alkalmazásbővítmények. Kizárólag mobilon megjelenő hirdetésbővítmény, mellyel alkalmazásod letöltését, telepítését ösztönözheted.

Hogyan mérjük a Google hirdetések megtérülését?

Most, hogy már viszonylag sokat tudsz a Google hirdetésekről nézzük meg, hogy hogyan mérheted azok teljesítményét.

Mi is az a konverzió? Röviden megfogalmazva, az a tevékenység, amelynek végrehajtására szeretnéd rávenni a látogatót. Lehet ez vásárlás, feliratkozás, vagy éppen előfizetés. Ahhoz, hogy tudjuk, hogy megfelelően teljesítenek-e a hirdetéseid tudnunk kell, azt hogy végső soron a látogató konvertál-e, illetve minél többet meg kell tudnunk az útvonalról és a körülményekről melyeken át eljutott a konverzióig.

Most két módszert fogok bemutatni a konverziók nyomon követéséhez. Az első során egy kis kódrészletet fogunk elhelyezni a weboldaladon, amely továbbítja majd a Google Ads felé a konverzió megtörténtét. Ehhez a Google Ads felületén belül kattint az eszközök és beállítások menüpontra, azon belül pedig válaszd a konverziók lehetőséget.

A megjelenő felületen kattints a kék-fehér + jelre, majd válaszd a webhely lehetőséget.

A kategória szekción belül válaszd ki a követendő konverzió kategóriáját, majd adj neki nevet.

Ha ez megvan, akkor add meg a konverziós értéket. Itt kézzel megadhatod, hogy számodra mennyit ér az adott konverzió, azaz mekkora összeget jelent a konverzió megtörténte. Ezt követően megadhatod, hogy többször számolja-e a Google Ads rendszere azt, ha többször konvertál valaki.

Végső lépésként pedig beállíthatod, hogy a hirdetésre kattintás után mekkora időtartamon keresztül figyelje a felhasználót a rendszer, vagy hogy a konverziós érték mekkora részét tulajdonítsa a Google hirdetésednek a rendszer.

Ha ezzel megvagy akkor a rendszer generál egy címkét melyet a weboldaladon kell elhelyezned, vagy használhatsz a beillesztéséhez olyan címkekezelő szoftvert, mint a Google Tag Manager.

A másik lehetőség az importálás. Erre akkor van lehetőséged, ha más szoftver segítségével korábban már felállítottál konverziós eseményeket. Ebben az esetben csak ki kell választanod a kívánt eseményeket és a rendszer automatikus beimportálja őket.

Konklúzió

Gratulálok! Már valószínűleg elkészítetted az első Google hirdetésedet, vagy ha nem is, a tudásod már megvan hozzá, hogy belevágj.

Javaslom, hogy ha időd engedi kezdd el még jobban megismerni a felületet. Nézd végig a menüpontokat, olvasd el az oda vonatkozó Google Ads súgókat, barátkozz meg a szoftverrel.

A legfontosabb viszont, hogy gyakorolj. Készíts néhány kampányt akár feltöltött összeg nélkül is, mielőtt elindítod az első Google hirdetési kampányod. Majd ha már elég magabiztosnak érzed magad, akkor kezdj bele az éles hirdetések létrehozásába is.

Elemezd a beérkező információt. Vizsgáld meg min lehet változtatni és hogy hogyan tudod befolyásolni a teljesítményed.

Minél több időt fordítasz rá, annál gyakorlottabban fogod felismerni a gyakori optimalizálási lehetőségeket, a mintázatokat és annál hatékonyabb új kampányokat fogsz készíteni.

Ebben a bejegyzésben tényleg csak az alapokat szerettem volna bemutatni, azoknak akik szeretnének belevágni a hirdetésbe, de nem ismerik a hogyant. Remélem sikerült némi tudást átadnom. Ha van olyan része a Google hirdetéseknek amiről szívesen olvasnál a későbbiekben, akkor várom a javaslatod hozzászólásban.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Gyakran ismételt kérdések

Miért érdemes a Google felületein hirdetned?

A Google Ads használatával elérheted többek közt a Google kereső, a Google, a Youtube és a GMail felhasználóit, eljuttatva hozzájuk hirdetéseidet a megfelelő időben.

Mennyibe kerül Google-ön hirdetni?

Ez rengeteg tényezőtől függ. A kattintások ára néhány forinttól, akár több száz forintig is terjedhet. Előzetes tesztelést követően könnyedén meghatározhatjuk a napi büdzsédet.

Mennyiért vállalják az ügynökségek Google hirdetések kezelését?

Általában egy egyszeri nagyobb “setup” díjjal kell számolni. Ez magában foglalja az előkészületeket. Majd ezt követően havidíjas konstrukcióban, jellemzően 40-50 ezer forinttól indulóan szoktak a hazai ügynökségek szolgáltatást nyújtani.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.