digitális nomád

Digitális nomád útmutató – Dolgozz bárhonnan, kötöttségek nélkül

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

Bejárni a világot, miközben azzal foglalkozol amit szeretsz. Ki ne álmodott volna már arról, hogy a kilenctől ötig tartó irodai meló helyett egy laptoppal az ölében a tengerparton dolgozzon? Elmúlt már az az idő mikor minden nap oda-vissza kell utazni a munkahelyre, vagy a munkaidő végéig az irodában kell ülni. Ma már a távoli munkavégzésnek, a rengeteg online munkalehetőségnek és a technika fejlődésének köszönhetően a legtöbbünk számára a digitális nomád lét elérhető életstílussá vált.

Persze nem úgy lesz az ember digitális nomád, hogy egyet gondol és elutazik a laptopjával a világ másik végére. A legtöbbünk számára egy hosszú folyamata végső lépése ez, amely rengeteg buktatót rejt magában. Ez inspirálta ennek a bejegyzésnek a megírását is.

Ha szeretnél kiszakadni a mókuskerékből, szeretnél akkor és onnan dolgozni, amikor és ahonnan csak akarsz, akkor ezt a bejegyzést neked ajánlom.

Ki a digitális nomád?

Kezdjük az alapokkal. Mit is értünk a digitális nomád kifejezés alatt?

Digitális nomádnak azt a személyt nevezhetjük aki helyfüggetlenül, a mai technológiai lehetőségek kihasználásával végzi a munkáját. Tehát a digitális nomád legtöbbször egy laptoppal felszerelt vállalkozó, freelancer, vagy helyfüggetlen munkát végző alkalmazott, aki munkáját gyakori utazás mellett, a világ legkülönbözőbb helyeiről végzi.

Rengeteg formája van a digitális nomád életmódnak. Vannak akik egyszerűen csak otthonról dolgoznak és csak ritkábban utaznak. Ismerek olyan vállalkozókat, akik folyamatosan úton vannak, de nem ritka, hogy valaki lakókocsiban éli az életét, vagy épp egy másik országban telepszik le a nomád életmód következményeként.

Manapság ha megfelelő tudással rendelkezel és szimpatikus számodra ez az életforma, akkor minden lehetőséged megvan arra, hogy te is csatlakozz a nomádok közé.

A munka szabályai mára megváltoztak. Már nem kötelező az irodában ülnünk, órákat utaznunk a munkahelyre, vagy részt venni a vízadagoló melletti beszélgetésekben. Rengeteg cég kínál helyfüggetlen munkákat, de freelancerként, vagy vállalkozóként is könnyen megtalálhatod a számításodat. A pandémia pedig csak ráerősített erre. A tömeges home office bevezetésével mindenki számára láthatóvá vált, hogy a legtöbb munkahelyen egyáltalán nincs szükség a személyes jelenlétre.

Ha szimpatikus számodra ez az életmód akkor olvass tovább, ugyanis a bejegyzés további részeiben lépésről lépésre bemutatom, hogyan válhatsz először helyfüggetlennél, majd ha szeretnél, akkor digitális nomáddá.

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

Hogyan válhatsz digitális nomáddá?

A digitális nomáddá válás egy négy lépéses folyamat, amit elég részletesen körbe fogunk járni.

Kezdésként olyan piacképes tudásra van szükséged, amivel biztosítható az, hogy helyfüggetlenül dolgozz. Erre hozok majd egész sok példát, de a lehetőségek szinte végtelenek.

Második lépésként alkalmazottként, szabadúszóként, vagy vállalkozóként stabil bevételhez kell jutnod aktív, vagy passzív formában. Ez az a három tevékenységi forma, amivel biztosíthatod a folyamatos megélhetést, amellett, hogy hely- és időfüggetlenül dolgozhatsz.

Ha ezek adottak, akkor következő lépésként megnézzük, hogyan állhatsz át lépésről lépésre a digitális nomád életformára. Ez egy elég hosszú bekezdés lesz. A bankolástól és adózástól kezdve, a megfelelő szállások kiválasztásán át egészen a leghasznosabb alkalmazásokig mindent megismerünk

Negyedik lépésként pedig utazással kapcsolatos tanácsokat adok, hiszen ez is szerves része a digitális nomád életmódnak.

1. Lépés – Piacképes tudás megszerzése

Ha eldöntötted, hogy kipróbálod ezt az életformát, akkor első lépésként olyan tudást kell szerezned, aminek segítségével megoldható az, hogy akárhonnan dolgozhass. Ha már most ilyen munkát végzel, akkor igazán könnyű dolgod lehet, azonban a legtöbbeknek képezniük kell magukat, hogy eljussanak erre a pontra.

Arról, hogy alkalmazottként, szabadúszóként, vagy vállalkozóként tevékenykedsz csak rajtad múlik. Ezekről a következő lépésben bővebben szót ejtek.

Szóval, akkor sincs probléma ha jelenleg nem rendelkezel olyan tudással, ami lokációfüggetlen munkát biztosít. A ma elérhető rengeteg online és offline képzés között biztosan találsz olyat ami szimpatikus és jó eséllyel minimális befektetést követően azonnal használható.

Nézzünk néhány példát:

 • Szövegíró
 • Blogger
 • Webdesigner
 • Programozó
 • Virtuális asszisztens
 • Youtuber
 • Instagrammer
 • Online marketing szakértő
 • Szoftverfejlesztő
 • Nyelvtanár
 • Videós
 • Hangalámondó
 • Online kurzus értékesítő
 • Coach
 • Könyvelő
 • Webáruház tulajdonos
 • Hirdetéskezelő
 • SEO szakértő
 • Alkalmazás fejlesztő
 • Online ügyfélszolgálatos
 • Animáció készítő
 • Adatrögzítő
 • Adatelemző
 • Korrektor
 • Közösségi média szakértő

…és még sorolhatnám. Ebből a felsorolásból is jól látszik, hogy mennyi olyan munkalehetőség van, ami biztosíthatja számodra a helyfüggetlenséget.

Következő lépésként azt kell eldöntenünk, hogy ezt a tudást milyen formában használjuk fel.

2. Lépés – Munkavállaló, szabadúszó, vagy vállalkozó?

Ha digitális nomáddá akarsz válni, akkor alapvetően három út áll előtted.

Vagy egy olyan cégnél állsz munkába, ahol lehetőséged van helyfüggetlenül dolgozni.

Esetleg szabadúszóként dolgozol másoknak, illetve vállalsz megbízásokat.

Illetve harmadik opcióként saját vállalkozást indítasz.

Mind a három lehetőségnek megvannak az előnyei és hátrányai, szóval nézzük részletesebben ezeket.

Munkavállaló digitális nomád

Ez talán a legkönnyebb módja a digitális nomáddá válásnak. Egy stabil munkahely egy olyan cégnél, amely előnyben részesíti a távoli munkavégzést.

Legjobb esetben már most is ilyen módon végzed a munkád, de ha nem, a főnököd jó eséllyel meggyőzhető. A pandémia során sokak számára kiderült, hogy nem feltétlenül kell erőltetni az irodai munkavégzést.

Ha nem sikerül megoldalni a munkarend váltást, akkor következő lépésként nem munkarendet, hanem munkahelyet kell váltanod. A nagyobb állásportálokon már most van lehetőség arra, hogy munkarend szerint szűrd az ajánlatokat. Ha van egy tényleg piacképes tudásod, akkor nem fog gondot okozni egy helyfüggetlen munkáltató megtalálása.

Számos nemzetközi álláskereső portál már kifejezetten csak helyfüggetlen munkákra specializálódott. Érdemes lehet ezeken is szétnézni. Ilyen többek közt a https://weworkremotely.com/, a https://www.workingnomads.com/jobs, vagy a https://jobspresso.co/.

Nagyon sok cég tudja, hogy sok munkavállaló számára ez legalább olyan fontos tényező, mint a fizetés, vagy a béren kívüli juttatások. Százával találhatsz munkákat a fentebb felsorolt oldalakon.

Szabadúszó digitális nomád

A szabadúszó életforma már egy fokkal komplexebb. Ez arról szól, hogy igyekszel saját klienseket keresni, majd a beérkező megbízások teljesítésével jutsz bevételhez.

Valahol félúton van a saját vállalkozás és a munkavállalói tevékenység között. Sokszor lehet azzal találkozni, hogy valaki munka mellett szabadúszóként is dolgozik (én is így kezdtem), de az sem ritka, hogy annyira bejön a freelancer életmód, hogy később átalakul egy nagyobb vállalkozássá.

A szabadúszó életforma jellemzője a freelancer felületekről történő munkaszerzés. Ilyen oldalak többek közt az https://www.upwork.com/, a https://www.freelancer.com/, a https://www.fiverr.com/, vagy a https://www.toptal.com/.

Ezek mind olyan weboldalak, ahova a megbízók feltölthetik az elvégzendő megbízásokat. A szabadúszók pedig felölthetik profiljukat, portfóliójukat és jelentkezhetnek a munka elvégzésére. Így a felületen keresztül megköttetik az üzlet.

Jó módja ez egy kis extra bevétel megszerzésének, de sok embert ismertem meg az évek során, akik havonta hét számjegyű összegeket keresnek ezeken a platformokon keresztül.

A vállalkozó digitális nomád

Itt tudok a legkevesebb konkrétummal szolgálni, mert minden vállalkozás egyedi. Talán ez az a formája a digitális nomád létnek, ami a legnagyobb szabadságot nyújtja, de itt szinte teljesen magadra (és az alkalmazottaidra) vagy utalva. Itt már nincs egy minden hónapban a számládra érkező fizetés, de jó eséllyel a megbízásokat sem kell vadásznod.

Egyik formában sem szoktam javasolni, hogy valaki azonnal beleugorjon a digitális nomád életformába, itt sem teszem ezt.

Viszont ha van egy olyan vállalkozásod ami stabil cash-flow-val rendelkezik és a közeljövőben nem várható olyan befolyásoló tényező, ami veszélyeztetné a bevételeidet, akkor úgy gondolom, hogy bátra belevághatsz.

+1 – Hogyan szerezz ügyfeleket, vásárlókat szabadúszóként, vagy vállalkozóként?

Ahogy írtam, ahhoz hogy freelancerként, vagy vállalkozóként hosszútávon is folytathasd a digitális nomád életmódot, stabil bevételre van szükséged. Ezt pedig úgy teremtheted meg, hogy ha biztosítod a tevékenységedtől függően, hogy elegendő és megfelelő minőségű megkeresését, vagy épp vásárlást tudsz felmutatni.

Rengeteg módja van annak, hogy az online, vagy az offline térben új ügyfeleket szerezz, de ugyanilyen fontos, hogy megtartsd a régieket. Bemutatok röviden néhány marketing eszközt és módszert, hogy stabilabb bevételhez juss.

Saját weboldal: Manapság webes felület nélkül elég nehéz vállalkozóként érvényesülni. Persze ott vannak a közösségi média felületek, de az online megjelenés sarokköve mégis a weboldal. Ide tereled a látogatókat, itt mutatkozol be, itt mutatod be a portfóliódat, ezen keresztül érhetnek el. Én azt gondolom, hogy egy saját weboldal elkészítésével, vagy készíttetésével érdemes kezdeni.

Közösségi média: De ha már megemlítettem, akkor ejtsünk szót a közösségi oldalakról is. Érdemes azokat a felületeket megcélozni, ahol jó eséllyel rátalálhatsz a célcsoportod tagjaira, legyen az Instagram, Tiktok, vagy épp Linkedin.

Közösségi média hirdetések: Az organikus használaton kívül a legtöbb közösségi média platform lehetőséget biztosít hirdetések megjelenítésére, így még gyorsabban érhetsz el még több felhasználót.

Keresőoptimalizálás: A keresőoptimalizálás, avagy SEO lényege, hogy a weboldalad és tartalmaid fejlesztésével, optimalizálásával, adott kifejezésekre minél magasabb pozíciót érj el a Google és egyéb keresők találatai közt.

Keresőmarketing hirdetések: A keresőket tekintve is van egy alternatív lehetőségünk, mégpedig az olyan eszközök használata, mint a Google Ads. Ezzel a szoftverrel hirdetéseket jeleníthetsz meg a különböző Google által birtokolt felületeken, így az organikus találatok felett jelenítheted meg weboldalad.

Email marketing: Az email marketing az egyik legköltséghatékonyabb marketing eszköz. A lényege, hogy a látogatók elérhetőségét begyűjtve adatbázist építesz az adatokból, majd ezekre az email címekre bizonyos rendszerességgel üzeneteket küldesz.

Word of mouth: A WOM nem jelent mást, mint amikor egy személy egy másiknak ajánlja a vállalkozásod. Muszáj megemlítenem, mert ha megfelelő szolgáltatást nyújtasz, akkor egy idő után beindul a WOM és a korábbi partnerek újabb partnereket hozhatnak neked.

3. Lépés – Átállás a digitális nomád életmódra

Ez egy elég hosszú bekezdés lesz, mivel a nomád lét sok olyan elemét fogom bemutatni, amire a legtöbben nem is gondolnak. Az évek során nagyon sok dolgot kellett megtanulnom, de ma már akárhová is utazok, teljesen felkészülten teszem azt.

Csökkentsd a kiadásaidat

Az digitális nomád lét első időszakában rengeteg új körülményhez kell majd hozzászoknod. Érdemes úgy belevágnod, hogy nem kell a pénzügyeid miatt aggódni. Feltételezem, hogy eddigre már stabil bevétellel rendelkezel, szóval jöjjön néhány extra tanács ahhoz, hogy minél stabilabb pénzügyi háttered lehessen.

Amennyire csak lehet csökkentsd le a hitelállományod. Ha nincs semmilyen hiteled az nagyon pozitív, de sokan nem így vannak ezzel. Szóval javaslom, hogy ha nem is nullázod le a hiteleidet, de próbáld meg menedzselhető mértékűre csökkenteni ezeket.

Tegyél félre az elkövetkező időszakra. Azt szoktam javasolni, hogy legalább annyi pénzt tegyél félre, amivel fél éven keresztül viszonylag kényelmesen meg tudnál élni. Így ha beüt a krach, akkor sem kell kétségbeesned, mert mindig lesz egy B terved.

Csökkentsd a kiadásaid. Próbáld meg lenullázni a lehető legtöbb visszatérő kiadásod. Utazás közben nem biztos, hogy szükséged lesz a Netflix, vagy Amazon Prime előfizetésre. Írj egy listát azokról a kiadásokról, melyek adott időnként újra előfordulnak és szelektáld ki azokat, amelyekre nem lesz szükséged a közeljövőben.

Monitorozd a pénzügyeid. Nem túl szórakoztató a világ másik végén kifutni a pénzből. Fontos, hogy mindig tudd mennyi pénzed is van. Ehhez nagyon jó segítséget nyújtanak az olyan alkalmazások, mint a Spendee. Ezek egy közös felületre gyűjtik az összes számlád egyenlegét és forintra pontosad láthatod, hogy mire mennyit költesz.

Downsizing

Teljesen opcionális, de a kiadások csökkentésének nagyon jó módja, ha megszabadulsz olyan dolgoktól amelyekre digitális nomádként semmi szükséged nem lesz és csak viszik a pénzt. Az előbb említettem az előfizetéseket, de ugyanígy megszabadulhatsz fizikai dolgoktól is.

Mire gondolok? Ha sokat utazol, akkor a legkevésbé lesz szükséged egy nagy albérletre. Nem azt mondom, hogy most rögtön mondd fel a bérleti szerződést, de érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy egy 70 négyzetméteres albérlet helyett egy 40 négyzetméteres is elég lesz, ha csak havi néhány napot töltesz majd ott.

Folyamatosan fejleszd a tudásod

Persze ez anélkül és lényeges, hogy digitális nomád lennél. Viszont onnantól, hogy a bevételed nagyban fog függeni a versenyképességedtől, kiemelten fontos lesz, hogy egy lépéssel mindig a konkurencia előtt járj.

Az, hogy jó vagy egy szakmában nem jelenti azt, hogy nem lehetsz jó egy másikban is. Én is marketinggel és vállalkozásfejlesztéssel kezdtem, aztán már több nyelven beszélek és négy nyelven programozok.

Járj nyitott szemmel és ha találsz egy olyan területet ami érdekel és úgy látod, hogy hasznodra válhat, akkor vágj bele és kezdd el elsajátítani.

Keress egy jó könyvelőt

Ha belevágsz a digitális nomád életmódba, akkor elég valószínű, hogy nem csak magyarországi cégeknek és személyeknek fogsz számlázni és számos olyan helyzet merülhet fel, ahol szakemberre lesz szükséged.

Sok helyről lehet hallani, hogy egy katás vállalkozás könyvelését akárki menedzselheti, de a legtöbben akkor jönnek rá arra, hogy ez mennyire nem igaz, mikor jön egy levél az adóhatóságtól.

Emellett ez tipikusan egy olyan feladat, amivel a legkevesebben szeretnek foglalkozni és havi néhány ezer forintért már nagyon profi könyvelőket lehet találni. Szerintem érdemes kiszervezni ezt a feladatot.

Ahhoz, hogy problémamentesen menjen a számlák kiállítása, a bevételek kezelése és ezek adózása javaslom, hogy bízd rá a feladatokat egy könyvelőre.

Válassz megfelelő pénzügyi szolgáltatót

Direkt nem bankot írtam. Egy folyószámlát szinte bármelyik nagy magyarországi banknál nyithatsz, ez valószínűleg nem fog kihívást jelenteni.

Amit már fontosabb mérlegelni, hogy rengetegszer fogsz forinttól eltérő pénznemekben fizetni és nem rossz ha a forint alapú számlád mellett legalább egy eurós és dolláros számlát is nyithatsz, vagy ha nem csillagászati költségeken válthatsz más devizára.

Ezeket a problémát megkerülheted, ha egy olyan szolgáltatónál is nyitsz egy fiókot, mint például a Revolut.

A Revoluttal az összes gyakoribb devizára átválthatod a forintod, nyithatsz más devizát használó alszámlákat, ingyen kapsz egy Mastercard, vagy Visa kártyát, amivel nem lesz probléma a világ legtöbb pontján fizetni.

Emellett a pénzváltást is könnyen megoldhatod, havonta néhány ingyenes pénzfelvételt intézhetsz és számos extrát kaphatsz az alkalmazás lévén. Igazi pénzügyi svájci bicska, ami semmibe nem kerül addig amíg elő nem fizetsz egy több szolgáltatást tartalmazó csomagra.

Pénzváltás

Ahol lehet használj elektronikus fizetést, de garantálta bele fogsz futni olyan helyzetbe, ahol csak készpénzzel fogsz tudni fizetni.

Pénzváltással kapcsolatban azt a tanácsot tudom adni, hogy már indulás előtt válts egy szemmel látható összeget a helyi valutából, valamint kerüld el a reptéri és egyéb csomópontokon található pénzváltókat, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek mindig magasabb árral kalkulálnak, mint a kevésbé frekventált helyen találhatóak.

Másik tanácsom az, hogy ha nyitottál egy Revolut fiókot, akkor használd ki az ingyenes pénzfelvétel lehetőségét, így a lehető legkisebb költséggel juthatsz hozzá a helyi fizetőeszközhöz.

Biztosítás

Ez egy olyan eleme a listának, ami gyakran kimarad a digitális nomád kezdőcsomagból. Hogy őszinte legyek kezdőként én sem láttam indokoltnak, hogy biztosítást kössek, ma már viszont elengedhetetlennek tartom.

A legtöbb országban semmit sem fog érni a magyar biztosításod, így ha baj történik elég komoly összegekkel nézhetsz szembe. Ezt megelőzendő javaslom, hogy vess egy pillantást a World Nomads, a Safety Wings, vagy a Revolut ajánlataira.

Közlekedés

Itt nem az országok közti repkedésre gondolok, hanem arra, hogy az adott országban, városban hogy fogsz eljutni A-ból B-be.

Érdemes előre megnézni, hogy az adott helyen milyen tömegközlekedési opciók vannak, illetve mely alkalmazások működnek.

Tömegközlekedést tekintve, ha hosszabb távra rendezkedsz be, akkor szintem mindig megéri egy olyan hosszabb távú bérletet vásárolni, ami minden tömegközlekedési formára érvényes. Ha rövidebb időre tervezel, akkor a legtöbb nagyvárosban vásárolhatóak időjegyek, amik aktiválást követően adott időintervallumra korlátlan utazást biztosítanak.

Szánj időt arra is, hogy az adott városban van-e például Uber, vagy Lyft, mivel ezek olcsóbb alternatívái lehetnek a taxizásnak. De ugyanilyen fontos, hogy tájékozódj az autó, bicikli, vagy roller kölcsönzési lehetőségekkel kapcsolatban is.

Csomagok és levelek kézbesítése

Ha van egy olyan címed, ahol egy hozzátartozód át tudja venni a leveleidet és csomagjaidat, miközben te a világ másik felén vagy, akkor nyert ügyed van. Csak el ne felejts írni egy meghatalmazást.

Ha nincs ilyen lehetőséged, akkor számos cégszolgálat közül választhatsz akiket megadhatsz címzettnek. Ezek a szolgáltatók kérésre szkennelik és elektronikusan továbbítják neked a leveleidet.

Lakhatás

Az egyik legkritikusabb pont, főleg ha hosszútávra tervezel. Nagy kihívásnak tűnhet megtalálni a megfelelő helyet, de egyszerűbb, mint gondolnád.

Ha tudod, hogy mekkora időtávra tervezel és mennyit tudsz ráfordítani, akkor a matek része meg is van a dolognak. Már csak meg kell találnod a számodra legjobb alternatívát a lehetőségeidhez képest.

Ami fontos, hogy jóval azelőtt foglalj, hogy utazni tervezel. Nincs rosszabb, mint ad-hoc elhelyezkedést keresni egy idegen helyen.

Hogy hol érdemes szétnézned? A klasszikusok: AirBnb, Booking.com, Coliving.com és a Google Maps találata hostel és hotel kifejezésekre:)

Kötelező felszerelés

Még ha kevés csomaggal is utazol, néhány dologra biztosan szükséged lesz ahhoz, hogy a világ bármely pontjáról dolgozhass. Ezek a következőek:

Egy megbízható laptop: Alapvető a távoli munkavégzéshez, hogy egy profi laptoppal rendelkezz. Én évek óta Macbookokat használok, de ha a Windowst, vagy a Linuxot preferálod, akkor egy Lenovo Thinkpad-del, vagy Dell XPS-sel sem lőhetsz mellé.

Egy jó hátizsák: Nem is gondoltam, hogy mennyi szempontot kell figyelembe venni egy hátizsák megválasztásánál. Férjen bele a laptop, töltő, váltás ruha, stb. Legyen kényelmes és jó súlyelosztású. Lehetőleg vízhatlan és több ponton állítható.

Töltőfej és kábelek: Érdemes beruházni egy cserélhető fejű töltőre amivel bármelyik konnektor típust használva töltheted az elektronikus eszközeidet.

Kártyafüggetlen telefon: Ha sokat telefonálsz és sok időt töltesz egy adott országban, akkor akár egész sokat is spórolhatsz egy helyi SIM kártyával, ezért javaslom egy kártyafüggetlen telefon beszerzését, vagy a meglévő függetlenítését.

Wifi: Harmadik világbeli országok kávézóiban is fogsz wifit találni, szóval ez nem egy kötelező elem. De megint arra tudok utalni, hogy ha elég sokáig űzöd a digitális nomád életmódot, akkor sokkal kényelmesebb lesz egy saját hotspot használata, mint mindig random wifikre csatlakozni.

VPN: A wifi mellett egy VPN előfizetés is jól jöhet. Sok olyan weboldal van amelyek bizonyos országokban elérhetetlenek. Ezeket a korlátozásokat viszont könnyen megkerülheted egy VPN szoftver használatával.

Alkalmazások digitális nomádoknak

Fentebb említettem már a Spendeet és a Revolutot, de sok olyan egyébb appot találhatsz az alkalmazásboltokban amelyek a hasznodra lehetnek.

Ilyen alapvető alkalmazások, a szállásadók, például az AirBnb, vagy a hotelláncok appjai. A repülőtársaságok alkalmazásai. Mobil VPN. Egy feladatkezelő, mint a Todoist, vagy a Trello, amivel rendszert vihetsz a napjaidba. Az időeltérések menedzseléséhez pedig a beépített világórát is használhatod, de az Every Time Zone is hasznos lehet.

Amit kiemelnék még az a Tripit nevű alkalmazás, amivel a fentebb felsoroltak többsége összefogható egy alkalmazásba. Rengeteg funkciót tartalmaz, így akár az egész utazás is megtervezhető vele.

Csatlakozz digitális nomád közösségekhez

Meglepődnél, hogy az utóbbi években milyen népszerűvé vált ez az életforma. Sokat segíthet ha olyan, sok esetben tapasztaltabb nomádokkal veszed fel a kapcsolatot, akik hozzád hasonlóan gondolkodnak.

Tapasztalatot szerezhetsz, ismerkedhetsz és nem rossz az, ha egy számodra új helyen nem egyedül kell eligazodnod.

A legegyszerűbb ha online keresel az úticélodnak megfelelő közösségeket. Számos Facebook csoport, Discord szerver és online fórum várja a csatlakozásod.

A coliving és coworking helyek is minden nagyvárosban megtalálhatóak, itt nagyon egyszerű hasonló emberekkel találkozni, hiszen az itteniek döntő többsége nomádként, vagy expatként éli mindennapjait.

Vannak egyénként szervezett digitális nomád utak is. A cikk írásának pillanatában ilyenen még nem voltam, de mások elmondása alapján egy-egy ilyen út sok új élményt tartogat. Gyakorlatilag egy olyan formája a nomádságnak, ahol mindent megszerveznek helyetted, utazás, szállás, programok, stb.

Tanuld meg kezelni a kritikát

Ha belekóstolsz ebbe az életformába, akkor szinte borítékolható, hogy a kevésbé haladó felfogású hozzátartozóid, ismerőseid kritikával fognak élni és ennek hangot is fognak adni.

Ha túl sokat adsz mások véleményére, akkor már az elején elbukhatnak a terveid, mivel jó eséllyel meggyőznek a negatív hangok és bele sem fogsz vágni.

Mi a legrosszabb ami történhet? Ha mégsem jön a be terved, vagy rájössz, hogy ez nem neked való, akkor keresel egy munkahelyet, vagy vállalkozol tovább utazgatás nélkül.

Legjobb esetben pedig megváltozik az egész világnézeted és az életed is. Életreszóló élményekkel gazdagodhatsz.

Legyen egy B terved

Ezt is fontos megemlíteni, de ez leginkább az anyagiakhoz sorolható. Mindig legyél felkészülve egy extra kiadásra, vagy váratlan történésre. Lehet, hogy egy zsebtolvaj, vagy egy baleset felrúgja a terveidet, így javaslom a fentiek mérlegelését. Mind a biztosítás, mint a félretett pénz, vagy a külföldön is ingyenes ATM használat nagyon jó segítséget nyújthat egy-egy váratlan helyzetben.

4. Lépés – Hová és hogyan?

Ha túlvagy a felkészülési fázison és végre belevágnál a digitális nomád létbe, akkor utolsó lépésként foglalkozzunk egy kicsit a utazás kérdéskörével.

Európai Uniós polgárként nagyon sok lehetőséged van Európán belül nomádkodni, hiszen szabadon utazhatsz az EU-n belül és az EGT tagországaiba. Ha mégsem ezek közül választanál, akkor viszont vízumra lesz szükséged. Ez már egy fokkal komplexebb kérdéskör, szóval nézzük, hogy mire számíthatsz.

Vízumok

Alapvetően kétféle vízumtípussal fogsz tudni belépni más országokba, az egyik a közismert turista vízum a másik pedig kifejezetten a digitális nomádokat csalogató, speciális munkavízumok.

A turista vízum egy jogi szürkezóna, mivel ezzel a vízummal nem dolgozhatnál más országban. Nyilván szeretnének adót beszedni a munka után és azt sem szeretik a legtöbb helyen ha az ottani állampolgároktól veszi el valaki a munkát.

Sajnos sokan nem értik a távoli munkavégzés fogalmát. A valóságban az a helyzet, hogy senkinek sem fog feltűnni az, hogy te épp dolgozol a laptopodon.

Vannak azonban haladóbb szellemiségű országok, akik szeretnék magukhoz csalogatni a digitális nomádokat és kifejezetten rájuk szabott vízumokkal igyekeznek ezt megtenni. Ezen országok vezetői tudják, hogy ha megkönnyítik a nomádok dolgát, akkor tartózkodásuk alatt az adott ország területén fogják költeni a pénzüket, win-win mindenkinek.

Válassz úticélt

Sokkal másabb szempontok szerint kell megtanulnod mérlegelni, mint ha csak egy szimpla utazást terveznél. Néhány ezek közül:

 • Stabil internetkapcsolat
 • Megélhetés költségei
 • Biztonság
 • Életminőség
 • Időjárás
 • Egészségügy helyzete
 • Szórakozási lehetőségek
 • Angol, vagy egyéb nyelvtudás
 • Nomád közösség nagysága
 • Külföldiekkel szembeni hozzáállás

Van egy digitális nomádok számára kötelező weboldal a https://nomadlist.com/

Itt számtalan szempont szerint szűrhetsz a világ városaira, így nagyon gyorsan megtalálhatod az ideális következő célpontot.

Ha megvan a kiszemelt, akkor jöhet a tervezés és a megvalósítás. Vedd meg a repjegyet, foglald le a szállást, keress coworking helyeket, írd fel, hogy milyen látnivalókat szeretnél megnézni. Később már belevághatsz lazább menetrenddel is, de amíg nem lesz a mindennapjaid része a digitális nomád életmód, addig javaslom, hogy ragaszkodj a kötöttebb napirendhez.

Végszó – Digitális nomád életmód

A digitális nomád életmód az új munkamódszereknek köszönhetően egyre elérhetőbb alternatívája a hagyományos munkavégzésnek. Teljesen megváltoztathatja az egész életed, de ehhez az kell, hogy felkészülten vágj bele.

Igaz, hogy nincs ingázás, semmitmondó munkahelyi beszélgetések, vagy reggeli készülődés, de van helyette helyfüggetlenség, folyamatos pénzügyi monitorozás és állandó tervezés.

Nem mindenkinek való a digitális nomád életforma, de ezt addig senki sem veheti biztosra amíg ki nem próbálja, ha csak egy rövid ideig is.

Én azt javaslom, hogy ha értékes tudással rendelkezel, képes vagy függetleníteni magad a lokációdtól és már egy ideje ott motoszkál a fejedben a gondolat, hogy mi lenne ha, akkor mindenképp vágj bele.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Hogyan válhatok digitális nomáddá?

A digitális nomáddá válás egy négy lépéses folyamat, amit a bejegyzésben részletesen körbejárunk. Első lépésként piacképes tudást kell szerezned. Ezt követően helyfüggetlen munkát kell szerezned. Ha ez megvan, akkor fel kell készülnöd az új életmódra, majd negyedik lépésként nincs más hátra, mint hogy belevágj és utazz.

Csak vállalkozóként lehetek digitális nomád?

Nem. Rengeteg szabadúszó és munkavállaló digitális nomáddal lehet találkozni. Nem feltétel a vállalkozás megléte. A lényeg, hogy helyfüggetlen munkád legyen és képes legyél menedzselni az életviteled a bevételed függvényében.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.