gravatar

Mi az a Gravatar és hogyan hozd létre?

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

Egy apró, de annál feltűnőbb dologról lesz szó a mai cikkben ami nem más, mint a címben is említett Gravatar. Biztosan észrevetted már a WordPress admin felület jobb felső sarkában a szürke kis emberalakot. 

Ez a profilkép, vagy avatár a te személyes profilodhoz tartozik és nem csak az vezérlőpultban található meg. Akkor is láthatóvá válik, mikor felhasználói fiókoddal más WordPress oldalakon kommentelsz, továbbá más Gravatar kompatibilis oldalakon is megjelenik miután bejelentkezel az adott oldalra.

Egyszerű módja annak, hogy egy fórumon, vagy webes felületen megkülönböztethetővé válj más felhasználóktól. 

Veled is előfordulhatott már, hogy egy profilképet gyakran láttál és megjegyezted a hozzá tartozó személyt, vagy egy fórumon többször újra láttad ugyanazt az arcot. Éppen ez lenne a Gravatar használatának lényege, hogy felismerhetővé válj a felhasználók tengerében.

Emellett egyetlen fiók elkészítésével és testreszabásával számos más szoftvert használva már regisztráció után, automatikusan feltöltésre kerülnek az alapvető adataid.

Most arról írok néhány sort, hogy hogyan szabhatod testre ehhez az avatárhoz tartozó profilod, illetve hogy miért is érdemes ezzel foglalkoznod. 

Gravatar: A globális avatar

A Gravatar lényege, hogy használatával egyetlen profil létrehozásával kiválthatsz sok más profilt. Egyetlen felhasználói profil minden WordPress alapú és más Gravatart használó weboldalhoz.

Egyébként egy mozaikszóról beszélünk, a Globally Recognized Avatar szavak első néhány betűje alkotja. Nyersfordításban ez globálisan elismert avatárt jelent.

Miért érdemes Gravatar fiókot létrehoznod?

A legnagyobb előny ahogy említettem, az az hogy egyszeri regisztrációval automatikusan profilhoz jutsz, így nem kell minden egyes weboldalon regisztrálnod és feltöltened az adataid, mivel egy Gravatarral kompatibilis oldal esetén, ezt néhány kattintással megoldhatod

Márkaépítés szempontjából is hasznos eszköz, hiszen mindenütt a saját neveddel és egységes profilképpel jelenhetsz meg. Profilodra kattintva pedig könnyedén eljuthatnak weboldaladra a hozzászólásaidat olvasó más felhasználók.

Nem fog tömegeket terelni a weboldaladra, de ez egy ingyenes módja annak, hogy látogatókat szerezz és növeld a felismerhetőségedet.

A Gravatar természetesen ingyenes és a regisztráció is villámgyors. Nézzük is, hogyan tudsz profilt létrehozni.

gravatar weboldal

Hogyan hozd létre a saját Gravatar profilodat?

Nyisd meg a Gravatar.com weboldalát, majd kattints a Gravatar létrehozása, vagy angolul Create your Gravatar gombra. Add meg az email címed, válassz egy felhasználónevet és adj meg egy jelszót.

gravatar regisztráció

Ha van már WordPress.com fiókod akkor még egyszerűbb a dolgod, mert csak az email címed kell megadnod a regisztrációhoz. Fontos, hogy ugyanazt emailt használd amit a WordPress weboldalad esetén is használsz.

gravatar profil

Ezzel létre is hoztad a saját Gravatar fiókodat. Már csak a testreszabás maradt hátra. A felületen My Gravatars, vagy Saját Gravatarjaim gombra kattintva töltheted fel azt a képet ami a felhasználói neved mellett fog megjelenni.

Ezt követően töltsd ki a személyes adatokat tartalmazó szekciót, név, lokáció, rövid bio, stb. Ezek kitöltése persze nem kötelező, de néhány perc alatt végezhetsz velük és jó eséllyel soha többé nem kell vele foglalkoznod, hiszen így mindig rendelkezésedre áll majd az összes adatod.

gravatar beállítások

Ha ezzel kész vagy akkor már láthatod is, hogy megváltozott a WordPress fiókodhoz tartozó kép, továbbá más kompatibilis weboldalakon is észreveheted, hogy lecserélődött a profilképed. 

Ha nem változik meg azonnal várj néhány percet. Előfordul, hogy a rendszernek egy kis átfutási időre van szüksége.

További megadható adatok

Sok WordPress weboldalon lehetőség van arra, hogy ha Gravatarral kommentelsz, vagy posztolsz, akkor a további megadott adataidat is megjelenítik. Épp ezért érdemes lehet kitölteni a további mezőket is.

A My profile menüpontban találhatod ezeket a kiegészítő lehetőségeket. Többek közt megadhatod a neved, címed, weboldalad elérhetőségét és egy rövid bemutatkozást is.

A Gravatar.com My profile menüje.

Gravatar kategóriák besorolása

A Gravatarokat négy kategória egyikébe lehet besorolni. A kategorizálás alapja, hogy tartalmaz-e bármilyen offenzív, mások számára érzékeny / sértő elemet, illetve, hogy fiatalkorúak megtekinthetik-e a képen szereplő tartalmat. A négy Gravatar kategóira a következő:

G kategória: Bármely weboldalon megjeleníthető avatárok, tehát korosztályra való tekintet nélkül megtekinthető.

PG kategória: Politikai és provokatív tartalmú avatárok kategóriája. 13 év alattiak nem tekinthetik meg ezeket.

R kategória: Ez a kategória igazából a vízválasztó. Itt már meztelenség, káromkodás, erőszak is látható. 18 éven aluliak nem tekinthetik meg a kategória Gravatarjait.

X kategória: Erősen szexuális és/vagy erőszakos tartalmak. Itt már jóval szigorúbbak a rendszer szabályai. Bár kétlem, hogy bárki is ilyen jellegű Gravatarokat használna.

Azt javaslom, hogy maradj a G kategória keretein belül. Egy hagyományos arcképpel, egész alakos képpel, vagy céges logóval nem lőhetsz mellé.

Gravatar használata WordPress weboldalakon

Ha WordPress alapú weboldalad van és szeretnéd, hogy a felhasználók használhassák a Gravatar.com-on létrehozott profiljaikat, akkor a következőket kell tenned:

  • Jelentkezz be a WordPress vezérlőpultba.
  • A bal menüsávban keresd meg a Beállítások menüt, ezen belül a Beszélgetés menüpontot.
  • Görgess le az Avatarok részhez.
  • Engedélyezd az avatarok megjelenítését.
  • Válaszd ki, hogy milyen kategóriájú avatarok jeleníthetően meg a weboldaladon.
  • Választ az Alapértelmezett avatarok szekcióban a Gravatar logó lehetőséget.
Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a Gravatar?

A Gravatar lényege, hogy használatával egyetlen profil létrehozásával kiválthatsz sok más profilt. Egyetlen felhasználói profil minden WordPress alapú és más Gravatart használó weboldalhoz.


Hogyan hozhatsz létre Gravatar profilt?

A Gravatar.com weboldalra navigálva könnyedén létrehozhatod fiókodat. Cikkünkben részletes útmutatót találhatsz a profil elkészítéséhez.

Miért előnyös a Gravatar használata?

Egy fiókkal számtalan weboldalon generálhatsz magadnak egy-egy profilt, mindössze néhány kattintással. Így nem kell újra és újra megadni az adataidat

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.