gravatar

Mi az a Gravatar és miért érdemes használnod?

Egy apró, de annál feltűnőbb dologról lesz szó a mai cikkben. Biztosan észrevetted már a WordPress admin felület jobb felső sarkában a szürke kis emberalakot. 

Ez az avatár a te személyes profilodhoz tartozik és nem csak az admin felületen található meg. Akkor is láthatóvá válik, mikor felhasználói fiókoddal más WordPress oldalakon kommentelsz, illetve az általad írt posztok tetején is megjelenik.

Most arról írok néhány sort, hogy hogyan szabhatod testre ehhez az avatárhoz tartozó profilod, illetve hogy miért is érdemes ezzel foglalkoznod. 

Alapok: Avatárok

Avatárnak hívjuk azt az ikont, vagy képet ami téged, illetve ebben az esetben a felhasználói profilodat megtestesíti. Egyszerű módja annak, hogy egy fórumon, vagy webes felületen megkülönböztethetővé válj más felhasználóktól. 

Veled is előfordulhatott már, hogy egy profilképet gyakran láttál és megjegyezted a hozzá tartozó személyt, vagy egy fórumon többször újra láttad ugyanazt az arcot, vagy ikont. Éppen ez lenne az avatárok használatának lényege, hogy felismerhetővé válj a felhasználók tengerében.

Gravatar: A globális avatar

Ahogy fejlődött az internet úgy készültek az újabb és újabb fórum és blogmotorok. Ma már rengeteg eltérő rendszert használnak a weboldalak és legtöbb esetben már regisztrálni sem kell a kommenteléshez. A sokszínűség ára, hogy egyetlen profillal már csak egyetlen felületet tudsz használni és minden egyes új kommentmotor használatához létre kell hozni egy profilt.

Ennek a problémának a kiküszöbölése volt a Gravatar elsődleges feladata. A Gravatar lényege, hogy használatával egyetlen profil létrehozásával kiválthatsz sok más profilt. Egyetlen email címhez egyetlen felhasználói fiók tartozik. 

Miért érdemes Gravatar fiókot létrehoznod?

A legnagyobb előny ahogy említettem, az az hogy egyszeri regisztrációval automatikusan profilhoz jutsz, így megspórolva egy extra kört. Emellett egy helyen tárolhatod a személyes adataidat.

Márkaépítés szempontjából is hasznos eszköz, hiszen mindenütt a saját neveddel és egységes profilképpel jelenhetsz meg. Profilodat követve pedig könnyedén eljuthatnak weboldaladra a kommentjeidet olvasó más felhasználók.

A Gravatar természetesen ingyenes és a regisztráció is villámgyors. Nézzük is, hogyan tudsz profilt létrehozni.

Hogyan hozd létre a saját Gravatar profilodat?

Nyisd meg a Gravatar.com weboldalát, majd kattints a Create your own gravatar gombra. Add meg az email címed, válassz egy felhasználónevet és adj meg egy jelszót. Ha van már WordPress.com fiókod akkor még egyszerűbb a dolgod, mert csak az email címed kell megadnod a regisztrációhoz. Fontos, hogy ugyanazt emailt használd amit a WordPress weboldalad esetén is használsz.

Ezzel létre is hoztad a saját Gravatar fiókodat. Már csak a testreszabás maradt hátra. A felületen a kattintva töltheted fel azt a képet ami a felhasználói neved mellett fog megjelenni.

Ezt követően töltsd ki a személyes adatokat tartalmazó szekciót, név, lokáció, rövid bio stb. Magától értetődő.

Ha ezzel kész vagy akkor már láthatod is, hogy megváltozott a WordPress fiókod avatárja. Ha ezzel a profillal írsz egy cikket akkor itt is láthatóvá válik.

Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on pocket

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy minél jobb élményt tudjunk neked nyújtani.