önfejlesztés

Önfejlesztés – Részletes útmutató a személyes fejlődésedhez

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

Ezt a bejegyzést azoknak írtam akik szeretnének az életük egy adott területén javítani, de még nem teljesen biztosak abban, hogy hogyan kellene hozzákezdeni.

Akár új tudás megszerzéséről, az időd hatékonyabb kihasználásáról, új szokások kialakításáról, vagy a rossz szokások elengedéséről van szó, ez a cikk segíthet abban, hogy belekezdj az önfejlesztés folyamatába.

Összegyűjtöttem azokat az önfejlesztési módszereket módszereket melyeket én is próbáltam és rendszeresen végzek annak érdekében, hogy akár szakmai, akár magánéleti területen előrébb juthassak. A legjobb ezekben a módszerekben, hogy azonnal elkezdhetőek. Tehát ha komolyan gondolod, hogy fejleszted magad, akkor már a cikk elolvasását követően nekikezdhetsz a folyamatnak.

Azonban mielőtt nekikezdünk a módszereket megismerésének, járjuk körbe egy kicsit az önfejlesztés területét.

Mi az önfejlesztés?

Az önfejlesztés egy folyamat melynek során jobban megismered magad és fejleszted az életed egy adott területét.

Tehát ugyanúgy az önfejlesztés területéhez tartozik egy-egy új szakma ismereteinek elsajátítása, mint a naplóírás, a rendszeres sport, vagy az önismereti könyvek olvasása.

Ez egy alapvetően hosszútávú folyamat és ez valószínűleg sokakat el fog riasztani, de az a helyzet, hogy rövidtávú önfejlesztés nem létezik. Szokást kell teremtened az egyes lentebb részletezett cselekvések egyikéből, vagy akár mindegyikből. Csak így garantálható az, hogy képes leszel magánéleti, vagy szakmai téren magasabb szintre lépni.

Egy későbbi fejezetben részletesen leírom, hogy hogyan tudsz önfejlesztési szokásokat kialakítani, azonban először nézzük meg a leghatékonyabb önfejlesztési módszereket. Ez valószínűleg többeket érdekel.

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

Az önfejlesztés módszerei

Számos módja van annak, hogy szemmel látható változást érjünk el életünk egyes területein. Én ebben a bejegyzésben 12 különböző módszert gyűjtöttem össze ami az elmúlt években segített számomra, hogy mind szakmai, mind magánéleti téren fejlődjek.

Például ha nem tanultam volna meg jobban gazdálkodni az időmmel, nem olvastam volna szakmai könyveket, vagy nem hallgattam volna podcasteket, akkor teljesen biztos, hogy nem jött volna létre ez a weboldal. Ennek köszönhetően valószínűleg még a mai napig másnak dolgoznék egy munkahelyen ahelyett, hogy a saját vállalkozásomat építeném, úgy hogy közben sokkal magasabb életszínvonalon élek, mint korábban.

Olvasás – Önfejlesztő könyvek

Szerintem ez az egyik legjobb és leggyorsabb módja az önfejlesztésnek. Történetek és fikciók is lehetnek önfejlesztőek, de most konkrétan azokra a könyvekre gondolok, melyek direkt azzal a céllal íródtak, hogy az olvasó elsajátítson belőlük valamit.

Számos klasszikus könyv van amit az összes hasonló útmutatóban ajánlanak, ezek közül néhányat én is fel fogok sorolni. Azonban mielőtt rátérek a listára elmondanám, hogy mikor elkezdtem önfejlesztő könyveket olvasni, gyakorlatilag újra kellett tanulnom az olvasást.

Ezt nem szó szerint kell érteni természetesen. De meg kellett tanulnom kijegyzetelni a könyveket, hiszen csak így biztosíthattam, hogy egy-egy nagyobb hatású tartalom rögzüljön a fejemben és hogy később is vissza tudjam ezeket keresni, anélkül hogy újra végig kellene olvasnom az adott könyvet.

Szóval mielőtt egyet is elolvasol a lista szereplői közül, javaslom hogy készíts papírt és tollat.

Az itt felsorolt könyvek amellett, hogy mélyítik a tudásodat mind rávilágítanak valami újra, új szemléletmódot adnak. Egy-egy könyv elolvasását követően lehet hogy egészen máshogy fogod szemlélni a megszokott dolgokat.

Nézzük a (szerintem) leghasznosabb önfejlesztő könyveket:

Brené Brown – Draing greatly (Bátraké a boldogság)

Jen Sincero – You are a badass (Vagány vagy!)

Mark Manson – The subtle art of not giving a f*ck (A lesz*rom rafinált művészete)

James Clear – Atomic habits (Atomi szokások)

Simon Sinek – Start with why (Kezdj a miérttel!)

Steven Pressfield – The war of art (A művészet háborúja)

Stephen R. Covey – The 7 habits of highly effective people (A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása)

Cal Newport – So good they can’t ignore you

William H McRaven – Make your bed

Robert Greene – The 48 laws of power

James Allen – As a man thinketh

Hal Elrod – Miracle morning

önfejlesztés

Önismereti tesztek kitöltése

A leggyorsabban talán akkor tudhatsz meg magadról a legtöbbet, ha kitöltesz két olyan személyiségtesztet amelyek mögött pszichológiai kutatás is áll. Ez a két teszt a DISC teszt és az MBTI személyiségtesztek.

DISC teszt: A DISC angol szavak kezdőbetűiből összetevődő betűszó Dominancia (Dominance), Befolyás (Influence), Kitartás (Steadiness), Compliance (Szabálykövetés).

Dr. William Moulton Marston amerikai pszichológus kutatásain alapszik és a kitöltőket a négy felsorolt kategória egyikébe sorolja be.

A kitöltés elég egyszerű, mintha egy kérdőívet töltenél. A rád jellemzőbb tulajdonságot kell bejelölni, majd a teszt végén összesíteni a válaszokat. Ezt követően megismerheted a DISC személyiségtípusod és ez alapján tanácsokat kaphatsz az erősségeidre és gyengeségeidre vonatkozóan.

MBTI teszt: Az MBTI (Myers-Briggs type indicator) egy jóval komplexebb teszt mely 16 személyiségtípus egyikébe sorol be a kitöltést követően.

Carl Jung munkásságán alapszik, viszont tudományos körökben több támadás is érte már a tesztet. Ettől függetlenül mindenképp javaslom a kitöltését. Nekem sokat segített a Myers-Briggs személyiségtípusom megismerése, rávilágított néhány olyan gyengeségre és erősségre, amelyekkel addig nem kifejezetten foglalkoztam.

Önismereti blogok olvasása

Újabb ingyenes módja az önfejlesztésnek.

Szinte ugyanaz a javaslatom, mint a könyvek esetében. Itt ugyan más a formátum, de a hangsúly továbbra is az írott tartalom olvasásán és a leírtak elsajátításán van.

Néhány a legnépszerűbbek közül:

célok elérése

Önfejlesztő kurzusok

Ha szeretnél koncentráltabb és gyakorlatiasabb tudást szerezni, akkor talán a legjobb módja az ha áldozol rá egy kis pénzt és előfizetsz egy olyan kurzusra, ami objektívan jó értékeléseket kap.

Nem kell nagy befektetésre gondolni, a Udemy és a Coursera online kurzusokat biztosító weboldalakon 10-20 euróért már nagyon jó képzéseket kaphatsz. És nyilvánosak az értékelések is, így azonnal látni fogod, hogy mennyien fizettek be az adott képzésre és mi a véleményük.

A legjobb ezekben az online kurzusokban, hogy saját tempónkban haladhatunk. Nincs egy előírt menetrend, akkor és onnan tanulsz, amikor és ahol neked kényelmes.

Önismereti Youtube csatornák

Ha már videóknál tartunk beszéljünk egy kicsit a Youtube-ról is. A legtöbben szórakozás és unaloműzés céljával nyitják meg a Youtube weboldalát. Azonban szinte végtelen mennyiségű oktatóanyag található meg itt.

Szóval ha első körben nem iratkoznál fel egy kurzusra és vizuálisabb típus vagy, akkor ingyenesen is belekezdhetsz az önismereti videók fogyasztásába.

Néhány általánosabb, kevésbé specifikus csatorna melyek talán hasznodra lehetnek:

önfejlesztő

Podcast csatornák

Ha nem lenne ismerős a podcast kifejezés, akkor elmondom, hogy a podcast gyakorlatilag az új rádió. Feliratkozhatsz tematikus csatornákra és máris hallgathatod a legújabb epizódokat a telefonodon, vagy számítógépeden keresztül.

A legjobb a podcastokban, hogy nem kell egy képernyő előtt ülnöd, mint az előző két módszer esetén. Sport, sétálás, vagy épp takarítás közben is hallgathatod a legújabb epizódokat, így az üresjáratokat is használhatod egy kis tanulásra.

Ha iPhone-od van, akkor az Apple Podcast alkalmazást javaslom, míg Android felhasználóknak a Spotfiy-t javaslom.

Önfejlesztő applikációk

Ha már telefonos alkalmazásoknál tartunk, akkor ne álljunk meg a podcastoknál. Számos olyan alkalmazást tölthetsz le mobil eszközödre amellyel új, hasznos szokásokat tudsz kialakítani. Néhány ezek közül:

Headspace: Meditációs alkalmazás amely nemcsak bevezeti a kezdőket a meditáció világába, hanem komplett kurzusokat biztosít különböző élethelyzetekre szabva.

Insight Timer: Még egy meditációs alkalmazás, azonban ennél csak opció a prémium tagság. Az ingyenes verzióban is számtalan vezetett meditációt találhatsz.

Todoist: Feladatmenedzser alkalmazás. Segítségével rendszerezheted a teendőidet, így jóval átláthatóbbá válnak az aktuális és jövőbeli feladataid.

MyFitnessPal: Ha szeretnél egészségesebben étkezni és/vagy rendszeresíteni a sportot az életedben, akkor ezt az appot neked találták ki. Segít rögzíteni a bevitt tápanyagokat, kalóriákat és kezeli az edzésterveid is.

Streaks: A Streaks szokások kialakításában lesz segítségedre. Végtelenül egyszerű a felülete mely csak arra fókuszál, hogy emlékeztessen hogy mióta ismételsz egy cselekvést. Valamint igyekszik rávenni, hogy szokás legyen a cselekvésekből.

Waterminder: Rendkívül egyszerű app, amelynek a legfőbb feladat, hogy emlékeztessen arra, hogy elég folyadékot igyál minden nap.

Evernote: Elég extra jegyzetelő alkalmazás ami segít a naplóírásban és a jegyzeteid menedzselésében.

Közösségek

Nem kell önállóan belevágnod. Számos online felület van ahol hasonló emberekkel beszélgethetsz és találkozhatsz. Ha van olyan téma ami után érdeklődsz, vagy csak általánosságban az önfejlesztés témaköre érdekel, akkor is garantálom, hogy Facebook-on, Meetup-on, vagy Discord-on találni fogsz hozzád hasonló embereket.

Mindehhez nem kell más tenned, mint megnyitnod az adott alkalmazásokat és indítanod egy keresést.

személyes fejlődés

Testedzés, sportolás

A testedzés egy olyan tevékenység amire valamilyen formában mindenkinek szüksége volna. Sajnos azonban a mai átlagember életvitelébe az idő, energia, vagy pénz hiányában nem igazán prioritás a testedzés.

Ha semmilyen sporttevékenységet nem végzel, akkor azt javaslom hogy válassz egy szimpatikus sportágat, vagy ha nincs jobb ötleted, akkor egy edzőtermet és kezdj heti egy edzéssel.

Ezt rendszeresítve és szokást kialakítva hamar azon kaphatod magad, hogy heti többször lent vagy az edzőteremben. Egy idő után pedig elkezded látni magadon a pozitív változásokat.

Meditálás

Meditálás alatt az emberek többsége valamiféle spirituális gyakorlatot ért és jellemzően épp ezért nem akar hallani sem a meditációról. Pedig a valóság nem állhatna ettől távolabb.

A meditáció (szerintem) nem szól másról, mint hogy elcsendesítsd a gondolataid és minél tisztábban tudj fókuszálni.

Ha sokszor kapod magad azon, hogy „elbambultál”, vagy hogy automata pilóta módon éled az életed, akkor a meditáció biztosan hasznodra lesz.

Itt is a fokozatosság a lényeg. Tölts le egy meditációs alkalmazást, vagy keress Youtube-on egy szimpatikus vezetett meditációt és kezd napi 5 perccel. Hamarosan hatalmas változásokat fogsz észrevenni.

Naplóírás, jegyzetelés

Naplóírás során átláthatóvá a gondolataidat, ezzel pedig megkönnyíti a fejedben kavargó gondolatok rendszerezését. Rendszeresen naplóírással számot vethetsz az adott időtávról, legyen az egy adott nap történése, vagy mondjuk egy hété, ha heti egyszer írsz.

A naplóírás segít abban is hogy a legfontosabb ötletek, célok rögzítésre kerüljenek. Így egyfajta számonkérés is lesz ez magad felé. Látni fogod, hogy hogyan is haladtál az előzőleg kitűzött célok felé.

Továbbá jó eséllyel olyan dolgokat fogsz leírni amelyeknek viszonylag nagy jelentősége van az életedben. Így képes vagy a nagyobb hatású történéseket feldolgozni és tanulni belőlük.

szakmai fejlődés

Időgazdálkodás

A hatékony időgazdálkodás az egyik legfontosabb képesség amire bárki szert tehet. Teljesen megváltoztatja az életed az, ha tudod, hogy a közeljövőben milyen feladataid lesznek és ezek hogyan lesznek ütemezve.

Onnantól, hogy rögzítve vannak az egyszeri és ismétlődő teendők, képes leszek priorizálni és rendszerezni. Tudni fogod, hogy az egyes nap mire fordítod az időd. Majd ha elkezded felvázolni a céljaid érdekében megvalósítandó feladatokat és beilleszted ezeket ebbe az időrendben, akkor tudni fogod, hogy nagyságrendileg milyen időtávban tudod megvalósítani azokat.

Ha szeretnéd hatékonyan menedzselni a legfontosabb és leglimitáltabb erőforrásodat, az idődet, akkor első körben csak írd le a napi teendőid és vezesd fel ezek időtartamait. Következő lépésként vázold fel az aktuális üzleti, vagy magánéleti célodhoz kapcsolódó feladatokat. Harmadik lépésként pedig digitalizáld ezt az egészet egy olyan alkalmazással, mint a Todoist.

Így mindig előtted lesz egy vázlat minden egyes napodról. Sokkal jobban megtanulod értékelni a rendelkezésre álló idődet, ha átlátod hogy mennyire is korlátozott az ami belefér egy napba.

Az önfejlesztés lépései

A fentebb felsorolt eszközök nem fognak semmit sem érni ha nincs egy célod és ehhez a célhoz nem társul valamiféle terv.

Tudnod kell, hogy mit is akarsz elérni és milyen feladataid vannak annak érdekében, hogy eljuss oda. Én egy öt lépéses, viszonylag egyszerűen követhető programot javaslok, ami biztosítja hogy kis, teljesíthető lépésekben haladva képes leszel fejlődni.

Cél, vízió kijelölés: Fontos hogy legyen egy konkrét cél amit el akarsz érni. Ez lehet egy kisebb, néhány hét, vagy nap alatt megvalósítható cél, például hogy elolvasol egy könyvet.

De lehet olyan nagyobb volumenű cél is amihez nagyobb időtávban érdemes gondolkodni, mint hogy formába hozod magad, vagy megtanulsz egy teljesen új feladatkört.

Ebben a fázisban a cél nagynak és megvalósíthatatlannak is tűnhet, főleg ha éves időtávban gondolkodunk. Épp ezért következő lépésként le kell bontanunk kisebb egységekre.

Célok konkretizálása: Van egy nagyon jó keretrendszer arra, hogy a célokból terveket faragjunk. Ezt SMART-nak nevezik és az angol specifikus, mérhető, elérhető, megvalósítható, realisztikus szavak kezdőbetűiből áll. Ez az öt tulajdonság amivel a célodnak rendelkeznie kell.

Tehát kell egy konkrét cél, aminek a megvalósulása ellenőrizhető, realisztikus a jelenlegi helyzetet alapul véve és mérhető a teljesülése.

Időzítés, határidők kijelölése: Itt jön képbe az időgazdálkodás, ugyanis nem fogsz egyről a kettőre jutni ha nem tartod magad ahhoz, amit kijelöltél. Éppen ezért fontos a teendőket felvázolni és időhöz kötni a megvalósításukat.

Kezdj bele: Elég volt a tervezésből, a megvalósítás következik. El kell kezdened a felvázoltakat. El akarsz olvasni egy könyvet az adott hónapban? Akkor a legjobb időpont a kezdésre most van.

Szeretnél elvégezni egy kurzust? Vásárold meg még ma!

ÉRdekel egy téma és Youtube-ról akarsz tudást szerezni? Kezd azzal, hogy feliratkozol néhány tematikus csatornára.

Mérd a teljesülést: Fontos hogy időnként ellenőrizd azt, hogy hol is tartasz. Megvalósítottad a korábban kijelölt teendőket? Le vagy maradva egy feladattal? Hol tudod behozni azt a lemaradást?

Ha például a sportolást, vagy egy kurzus teljesítését jelölted ki, akkor érdemes minden héten ugyanazokban az időpontokban végezni az ezekhez kapcsolódó feladatokat. Így egy idő után kialakul egy szokás, ami egyre kevésbé igényel felügyeletet.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Önfejlesztés – végszó

Ezt a cikket legépelve bennem is realizálódott, hogy az évek során mennyi munkámba is került mire a fentebb leírtakat beépítettem a mindennapjaimba.

Emlékszem mennyiszer kezdtem el és hagytam abba a naplóírást, vagy hogy hányszor szakadt meg a heti 3 edzőtermi edzésem.

De a lényeg, hogy egyszer sem adtam fel és mindig újraterveztem. Egészen addig folytattam és rakosgattam egyik napról a másikra a teendőket, hogy végül a napjaim része lett a reggeli közbeni podcast hallgatás, az esti olvasás, vagy a havi üzleti mastermind.

Ha gyorsabban akarsz haladni, mint én, akkor azt javaslom hogy haladj kis lépésekben. Ne akard egy nap alatt megváltani a világot. Kezdd heti egy könyvvel, egy podcast feliratkozással, napi öt perc meditációval.

Hamarosan szokássá válnak ezek a tevékenységek és észre sem veszed, hogy napról napra fejleszted magad.

Miért fontos az önfejlesztés?

Az önfejlesztés egy folyamat melynek során jobban megismered magad és fejleszted az életed egy adott területét. Csak előnyei vannak ha személyes, vagy szakmai téren napról napra jobbá válsz.

Milyen módszerei vannak az önfejlesztésnek?

A cikkben 12 módszert is bemutatok, de fontos módszerek többek közt az időgazdálkodás elsajátítása, a rendszeres testedzés, a meditálás, a naplóírás, vagy az olvasás.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.