egyéni vállalkozás indítása

Egyéni vállalkozás indítása (lépésről lépésre)

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

Ha elhatároztad, hogy saját vállalkozás indításába fogsz, akkor első lépésként némi adminisztrációval kell szembenézned, hogy minél gyorsabban bele is vághass az elképzeltek megvalósításába.

Azonban sokan megtorpannak már az első lépés előtt, hiszen elég bürokratikus folyamat egy egyéni vállalkozás elindítása. Épp ezért írtam ezt az útmutatót. Lépésről lépésre végigvezetlek a folyamaton, hogy a lehető legrövidebb idő alatt saját vállalkozással rendelkezz.

Kezdő vállalkozók számára általában az egyéni vállalkozás a legkézenfekvőbb módja egy saját vállalkozás elindításának. Ha van Ügyfélkapus felhasználói fiókod, akkor akár az otthonod kényelméből elintézheted a legtöbb tennivalót néhány perc alatt. Ezzel fogunk kezdeni.

Az adózási forma is elég egyértelmű választás szokott lenni, hiszen a KATA (Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója) adózásnál nincs igazán egyszerűbb és kedvezőbb megoldás kezdő vállalkozók számára a magyar jogrendszerben. Ez lesz a folyamat második eleme.

Ezt követően bejelentkezünk a területileg illetékes Iparkamara alá, bejelentkezünk a helyi Önkormányzathoz, valamint számlázó programunkat is bekötjük a NAV rendszerébe.

Az útmutató végére minden körülmény adott lesz ahhoz, hogy neked csak a terveid megvalósítására kelljen koncentrálni.

Fontos megjegyeznem, hogy ez a bejegyzés csak tájékoztatási célokat szolgál. Nem minősül jogi iránymutatásnak. Javaslom, hogy egyéni vállalkozás indítása előtt keress fel egy szakértő könyvelőt, vagy adótanácsadót.

konzultáció brainstorming

0. Beszéljünk az egyéni vállalkozásokról

Az egyéni vállalkozás indítása nagyságrendekkel egyszerűbb, mint a legtöbb más vállalkozási forma esetében. Épp ezért szokták ezt választani a kezdő vállalkozók. Egyszerű vele elindulni és a vállalkozás növekedésével akár át is válthatunk céges működésre, de egy egyéni vállalkozás is hosszú ideig kiszolgálhatja igényeinket.

Számos előny szól az egyszerűsített adminisztráció mellett egy egyéni vállalkozás esetében.

 • Díjmentesen indítható, csak járulékos költségek merülnek fel.
 • Alacsony ráfordítással fenntartható
 • Nincs szükség törzstőkére.
 • Nem szükséges alkalmazottakat foglalkoztatni.
 • Egyedül te döntesz a vállalkozás ügyeiben.
 • Alanyi mentességet (erről a bejegyzésben írok) választva nincs szükség különálló vállalkozói bankszámlára.
 • Szüneteltethető a tevékenységed.

Ki lehet egyéni vállalkozó?

A következő feltételeknek megfelelve lehetsz egyéni vállalkozó:

 • Magyar, EU-s állampolgár, EGT tagország állampolgára, vagy letelepedési engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgár vagy.
 • 18 évnél idősebb vagy.
 • Cselekvőképességedet érintő gondnokság alatt nem állsz.
 • Nincs még egyéni vállalkozói jogviszonyod.
 • Nem vagy egyéni cég, vagy más gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja.
 • Illetve alapvetően a büntetett előélet számos formája is kizáró ok.

1. Egyéni vállalkozás indítása Ügyfélkapu segítségével

Egyéni vállalkozás indítására kétféle lehetőséged van. Egyrészt hagyományos módon, személyes ügyintézéssel, vagy online Ügyfélkapun keresztül.

Számos előnye van annak, ha Ügyfélkapuval rendelkezel. Vállalkozóként megkerülhetetlen a megléte, hiszen sokszor ide érkeznek az olyan hivatalos levelek, mint az önkormányzati adószámla egyenlege, vagy az adóbevallást is itt tudod majd legegyszerűbben beadni.

Magánszemélyként többek közt könnyedén igényelhetsz anyakönyvi kivonatot, vagy erkölcsi bizonyítványt, adatokat kérhetsz le a földhivatali nyilvántartásból, vagy TAJ nyilvántartással kapcsolatos ügyeket intézhetsz.

De megkerülhető vele a személyes ügyintézés is, számos esetben néhány kattintással megoldhatsz olyan hivatali ügyeket, amelyekért akár órákat kellene sorban állnod.

Szóval ha még nincs Ügyfélkapu fiókod, akkor javaslom, hogy regisztrálj. Ide kattintva kezdhetsz neki a regisztrációnak.

Hogy gyorsabban menjen a regisztráció készítsd elő a személyi igazolványod, lakcímkártyád és ha van, akkor a kiszemelt TEÁOR számokat (erről később szót ejtek).

egyéni vállalkozás indítása
A Webes Ügysegéd felülete

Webes Ügysegéd

A Webes Ügysegéd gyakorlatilag egy online közigazgatási ügyintéző felület, ami a jövőben rengeteg időt fog neked megspórolni. Ezt a felületet fogjuk használni az egyéni vállalkozás elindításához és ha a későbbiekben szükséges, akkor itt módosíthatod a vállalkozásod adatait.

Ide kattintva érheted el.

Ha megnyitottad az oldalt, akkor görgess le és kattints az „Egyéni Vállalkozás” pontra.

Innentől már csak a megfelelő adatokat kell feltöltenünk a rendszerbe. Nézzük ezeket részletesen.

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

2. Székhely megadása

Székhelyre a vállalkozásodnak mindenképpen szüksége lesz. A székhely alapvetően az az a hely, ahová a vállalkozás be van jegyezve, hivatalosan itt őrzöd a vállalkozással kapcsolatos dokumentumokat és Ügyfélkapun kívül ide érkeznek a hivatalos levelek is.

Fontos, hogy a székhelyeden egy jól látható helyre ki legyen téve egy névtábla. Ezt van hogy ellenőrzik az önkormányzatok, szóval nem érdemes megfeledkezni róla.

A vállalkozás székhelye lehet akár a lakóhelyed is, szóval nem szükséges külön helységet bérelni erre a célra.

Ha saját tulajdonban van a székhelyként használt ingatlan, akkor nincs különösebb teendőd. Viszont ha nem tiéd a tulajdon, vagy a tiéd, de más a haszonélvező, vagy van más haszonélvező is, akkor a haszonélvező hozzájárulására lesz szükséged, ahhoz, hogy székhelyként használhasd az ingatlant.

3. Tevékenységi kör választása

A tevékenységi kör nem más, mint az az üzleti tevékenység, amit az egyéni vállalkozás keretein belül végezni fogsz.

Ebben segítségedre lesz a TEÁOR számok listája, melyben minden tevékenység kategorizálva van, így könnyen megtalálhatod, hogy milyen tevékenységi köröket is érdemes felvenned.

Egy főtevékenységet kell választanod. Ez az a tevékenység, ami a munkaidőd legnagyobb részét fogja kitenni, míg minden más ezen kívüli tevékenység melléktevékenységnek számít.

Javaslom, hogy ne vidd túlzásba, hiszen ezt a listát a későbbiekben is módosíthatod. Szóval nem érdemes halmozni a tevékenységeket csak azért, mert lehetőség van rá. Ha egy tevékenység végzése tervben van, de nem akarsz a kezdetektől ezzel foglalkozni, akkor később is hozzáadhatod a listádhoz.

Ami viszont fontos a tevékenységekkel kapcsolatban, hogy vannak köztük olyanok, amelyek végzése engedélyhez kötött. Ez legtöbbször valamilyen képesítés meglétéhez van kötve, vagy önkormányzati bejelentéshez.

Mielőtt tevékenységi kört választasz érdemes megnézni az E-tus, vagy a KSH listájában, hogy szükséged lesz-e valamilyen engedélyre.

Engedélyköteles tevékenységet választva nem feltétlenül kell rendelkezned a szükséges képesítéssel akkor, ha olyan alkalmazottat foglalkoztatsz, aki rendelkezik azzal.

TEÁOR számok
A KSH weboldalán részletes leírást találhatsz a tevékenységi körökkel kapcsolatban

4. Adózás (Alanyi mentesség, KATA és átalányadó)

Alanyi mentesség

Egyéni vállalkozás indítása során választhatsz, hogy ÁFA körös leszel, vagy alanyi mentes formát választasz-e. Mit is jelent ez?

Az alanyi mentesség lényege, hogy évi 12 millió forintos értékhatárig* nem kell ÁFÁ-t fizetned. Ennek nyilván az az előnye, hogy alacsonyabb áron árulhatod a termékeid és szolgáltatásaid úgy, hogy továbbra is profitábilis maradhatsz. Emellett kevesebbet kell adminisztrálnod, mivel ÁFA bevallást sem kell készítened.

*Az alanyi mentességet a vállalkozás éves aktív napjai alapján számolták, tehát a 12 milliós keret csak akkor érvényes, ha az év minden napjában aktív volt a vállalkozás, tehát nem szüneteltetted, vagy szüntetted meg.

Hátrány, hogy ÁFA levonásra sem leszel jogosult a költségszámláid után, valamint ha átléped az éves alanyi mentes keretedet, akkor automatikusan bekerülsz az ÁFA körbe és minden bevételed 40%-os plusz adó fogja terhelni.

Ha olyan tevékenységet végzel, ami alacsony költségekkel jár (jellemzően a szolgáltató szektor sajátossága), akkor érdemes induláskor alanyi mentességet választani. Viszont, ha nem túl magas a hozzáadott érték aránya, például egy webshop esetén, akkor lehet, hogy érdemesebb rögtön ÁFA-val indítani.

Amit fontos még tudni, hogy ha nem alanyi mentességet választasz induláskor, akkor legközelebb az adott év végén, a következő év elejétől választhatod azt, ha megfelelsz a feltételeknek.

Ahhoz, hogy alanyi mentes lehess az „Alanyi adómentességet választok.” mondat után válaszd az „Igen” lehetőséget.

KATA

Emellett egyéni vállalkozás indítása során dönthetsz arról is, hogy kisadózóként végzed-e a tevékenységed, azaz a KATA-t választod-e.

A KATA 2022. szeptemberéig az egyik legkedvezőbb adózási forma volt a legtöbb magyar mikro-, és kisvállalkozás számára. Azonban a törvényi változásokkal leszűkült azok köre, akik ezt az adózási formát választhatják.

Ezt az adózást választva havonta fix összegű adót kell megfizetned, amivel számos más járulékot és adóterhet válthatsz ki. KATÁ-s vállalkozóként havonta 50.000 forint adót kell megfizetned.

Itt is van egy felső limit, amit ha elérsz, akkor él a 40%-os extra adóteher. Ez a limit attól függ, hogy az adott év hány hónapjában volt aktív a vállalkozásod. Tehát ha januártól aktív, akkor a teljes keret, azaz 18 millió forint áll rendelkezésedre.

Fontos tudni, hogy a KATÁ-t akkor is fizetned kell, ha az adott hónapban nincs bevételed, valamint bérbeadási tevékenységet ezzel az formával nem végezhetsz.

Ez eddig nagyon szimpatikus lehet, azonban van egy nagyon komoly megkötés ahhoz, hogy a KATÁ-t választhasd. Ugyanis ezzel az adózási formával csak magánszemélyeknek állíthatsz ki számlát. Tehát adószámos természetes és jogi személyeknek nem adhatsz el, nem szolgáltathatsz.

KATA adózás választásához válaszd a „Bejelentem magam a kisadózó vállalkozások tételes adója alá…” sorban az „Igen” lehetőséget.

Átalányadó

Ha nem csak magánszemélyeknek akarsz számlát kiállítani és kezdő vállalkozó vagy, akkor legtöbb esetben az átalányadó lehet a legjobb választás.

Ennek az adózási formának a lényege, hogy van egy úgynevezett költséghányadod. Ezt azt jelenti, hogy bármiféle elszámolás nélkül csökkentheted a bevételed, így kisebb lesz a jövedelmed. Bevétel – Költség = Jövedelem.

De miért fontos ez? Azért, mert a jövedelmed után kell megfizetned az adót, így a költséghányaddal csökkentheted a fizetendő adó mértékét.

3 különböző költséghányad van, a tevékenységedtől függően fogsz beleesni valamelyik kategóriába.

 • 40%-os költséghányad – Ide akkor tartozol, ha nem tartozol a 80%-os, vagy 90%-os kategóriába.
 • 80%-os költséghányad – Meghatározott körbe tartozó tevékenységek tartoznak ide. A teljesség igénye nélkül ilyen a halászati szolgáltatás, építőipari szolgáltatás, számítógép, kommunikációs eszköz javítás, fényképészet, fodrászat, szépségápolás.
 • 90%-os költséghányad – Ide két csoport tartozik. Az egyik a mezőgazdasági őstermelő, a másik pedig a kiskereskedelmi tevékenységet végzők.

Nagyon fontos, hogy mielőtt ezt az adózási formát választod, ülj le egy könyvelővel és beszéljétek át, hogy milyen tevékenységet is fogsz végezni. Rengeteg múlhat a tevékenység helyes megválasztásán, mivel ha webshopot akarsz üzemeltetni, akkor a 90%-os költséghányadba is tartozhatsz, míg a legtöbb szolgáltatás esetén jó eséllyel a 40%-os kategóriába fogsz tartozni.

Ahogy a KATÁ-nak, úgy az átalányadónak is van felső költséghatára, ez az éves minimálbér tízszerese. Azoknak akik csak kiskereskedelmi tevékenységet folytatnak az éves minimálbér ötvenszerese.

Átalányadó esetében sajnos bonyolultabb az adók és járulékok megfizetése. Alapvetően a követezőket kell megfizetned a jövedelmed után:

 • 15% személyi jövedelemadó
 • 18.5% társadalombiztosítási járulék
 • 13% szociális hozzájárulási adó

5. Adószám

Az adatok beküldésével és a nyilatkozattétellel végéhez ér az egyéni vállalkozás indításának folyamata. A kérelem elfogadását követően nagyon rövid időn belül (jellemzően még aznap) megkapod az adószámod és a nyilvántartási számod is.

Az adószám formátuma a következő: 1122334-1-22

Az első hét szám egy egyedi azonosító, a következő számjegy az áfakód, az utolsó két számjegy pedig a területi kód.

Az áfakódod alanyi mentességet választva egyes lesz.

Az adószámra rápillantva azonnal leszűrhető, hogy egy vállalkozás milyen adózási formát követ, valamint, hogy hol található a székhelye.

Ha mindezzel megvagy és feldolgozásra került a kérelmed, akkor bekerülsz az egyéni vállalkozások nyilvántartásába. Erről külön értesítést fogsz kapni.

6. Kamarai regisztráció

Miután elindítottad az egyéni vállalkozásodat következő lépésként 5 napon belül be kell jelentkezned a székhelyed szerinti Kereskedelmi és Iparkamaránál.

Ez egy kötelező kör. Ha vállalkozni szeretnél akkor a regisztrálnod kell a kamarába és 5000 forint kamarai hozzájárulást is be kell fizetned. Ezt egyébként évente egyszer kell majd befizetned a kamara felé, minden év március 31-ig.

Csak akkor nem kell megfizetned az adott évre a kamarai hozzájárulásodat, ha az év egészében szüneteltetted a tevékenységedet.

A regisztrációt elvégezheted a Kereskedelmi és Iparkamara honlapján.

A Kereskedelmi és Iparkamara felülete

7. Iparűzési adó

Van még egy adóteher amivel egyéni vállalkozás indítása során kalkulálni kell, ez nem más, mint a helyi iparűzési adó.

Miután elindítottad az egyéni vállalkozásodat be kell jelentkezned a székhely szerinti helyi önkormányzathoz. Ehhez sem kell személyesen megjelenned, intézheted az Ügyfélkapun keresztül.

A fizetendő adó mértékéről és a befizetési határidőkről is az online felületen fog tájékoztatni az önkormányzat.

A helyi iparűzési adót két részletben, minden év március 15-ig és szeptember 15-ig kell megfizetni.

8. Kereskedelmi tevékenység bejelentése

Ha kereskedelmi tevékenységet szeretnél végezni, például csomagküldő internetes kiskereskedelmet, azaz webshopot üzemeltetnél, akkor azt be kell jelentened a székhelyed szerinti önkormányzatnál.

Erre formanyomtatványt az önkormányzattól igényelhetsz (legtöbbször megtalálható az adott önkormányzat honlapján). Ezt kitöltve és visszaküldve további teendőd nem lesz.

9. Számlázó program használata

Számlát kiállíthatsz papíron is, de gyorsabb és egyszerűbb, ha egy számlázó programmal e-számlát állítasz ki.

Rengeteg előnye van egy ilyen szoftvernek. Többek közt cégadatbázisból automatikusan kitölti a számlázási adatokat, analitikát készít, jelez, ha hibás a számla, automata fizetési értesítőket küldhet, vagy díjbekérőket állíthatsz ki.

+1. Könyvelő

Sokszor lehet hallani, hogy katás vállalkozónak nincs szükséges könyvelőre, hiszen minimális az adminisztrációs teher. A legtöbb vállalkozó akkor jön rá arra, hogy ez mennyire nem igaz, mikor már baj van.

Számos olyan eset fordulhat elő, mikor amúgy is konzultálnod kell egy szakértővel. Tipikusan ilyen egyes tevékenységi körök jogi előírásai, vagy a külföldi számlázás. De ilyen lehet az is, ha nagy mennyiségű számlát állítasz ki. Ilyenkor sok adminisztrációtól szabadulhatsz meg. Ezen kívül mindig jó, ha valaki emlékeztet a határidőkre, vagy tudsz kitől kérdezni.

Anno mikor én indítottam az első vállalkozásom, talán a legjobb dolog amit tettem az az, hogy előfizettem egy havi pár ezer forintos könyvelési szolgáltatásra. Kezdőként hatalmas segítséget nyújtott egy tapasztalt könyvelő útmutatása.

Egyéni vállalkozás indítása – Végszó

Sohasem volt még ennyire egyszerű saját vállalkozást indítani, mint manapság. Ha rendelkezel egy Ügyfélkapu felhasználói fiókkal, akkor akár percek alatt elindíthatod az egyéni vállalkozásod.

Szóval, ha megvan a vállalkozás ötlet és a kivitelezést is megtervezted, akkor javaslom, hogy a fentieket követve vágj bele a folyamatba, hogy minél hamarabb nekikezdhess az elképzeléseid megvalósításának.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Milyen előnyei vannak az egyéni vállalkozásnak?

Számos előnnyel jár ez a vállalkozási forma. Többek közt díjmentesen elindítható, alacsony ráfordítással fenntartható, nincs szükség törzstőkére az alapításához, szüneteltetheted a tevékenységed, vagy alanyi mentességet választva külön vállalkozói bankszámlára sincs szükséged.

Hogyan indíthatok egyéni vállalkozást?

Ha van Ügyfélkapu felhasználói fiókod, akkor a Webes Ügysegéd használatával könnyendén benyújthatod a kérelmed, online formában. Ennek a menetét részletezzük a bejegyzésben.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.