passzív jövedelem

Passzív jövedelem – A 30 legjobb forrás

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

Egy passzív jövedelmi forrás megléte lehetőséget biztosít arra, hogy akkor is pénzt keress, mikor épp nem dolgozol aktívan. Innen is jön az elcsépelt kifejezés, hogy valaki akkor is pénzt keres mikor alszik.

A passzív jövedelem ma már a legtöbbünk számára elérhető, azonban távolról sem olyan egyszerű megvalósítani, mint ahogy az sokan gondolják. Akár befektetésben gondolkodsz, akár egy passzív bevételt biztosító vállalkozáson, vagy valamilyen tulajdonod bérbeadásán, valamekkora erőforrást (időt, pénzt, energiát, stb.) bele kell fektetned, de ezért cserébe hosszú távon számíthatsz a passzív jövedelmedre.

Akár csak nagyobb anyagi függetlenséget, akár csak egy kis extra pénzt, akár egy teljes megélhetést remélsz érdemes megismerned az ezzel járó előnyöket és hátrányokat, valamint olyan passzív jövedelemforrásokat, amelyek a gyakorlatban is megvalósíthatóak. Ezekről szól ez a bejegyzés.

Mi az a passzív jövedelem?

A passzív jövedelem, egy olyan bevételi forrás amely nem igényel mindennapos, vagy rendszeres ráfordítást ahhoz, hogy folyamatosan jövedelmet biztosítson számodra. Tehát egy „aktív” jövedelemmel szemben, mint amilyen egy munkahely, itt nem kell mindennap adott időt, energiát, egyéb ráfordítást tenned azért, hogy jövedelemhez juss.

Ez nem azt jelenti, hogy ez valamilyen soha ki nem apadó pénzforrás. A passzív jövedelem, vagy egy nagyobb kezdeti befektetést igényel, vagy folyamatos kisebb ráfordítást ahhoz, hogy folyamatos jövedelmet realizálhass.

Például egy ingatlan bérbeadása komoly havi, vagy akár heti jövedelemhez juttathat, de egy nagyobb befektetésre van szükséged hozzá. Hasonló a helyzet egy olyan, nem fizikai termék árusítása során, mint amilyen egy ebook. Előbb el kell készítened az ebookot, a célcsoportod elé kell kerülnöd, majd aztán élvezheted a beáramló jövedelmet.

Nagyon jó jövedelemkiegészítés lehet egy extra passzív jövedelemforrás, hiszen ahogy majd meglátod a cikk további részeiben, sok esetben nincs is szükség túl nagy időbeli, vagy pénzügyi befektetésre. De ha elég elhivatott vagy, akkor akár meg is élhetsz egy passzív jövedelemből, vagy korábban nyugdíjba mehetsz 🙂

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

Mi az ami nem passzív jövedelem?

Azok körében, akik még nem ismerik a kifejezést, szokott egy kis kavarodást okozni, hogy mi is az amit a passzív jövedelmek közé sorolhatunk. Szerintem egyszerűbb ha megmutatom, hogy mi nem az.

A munkád: Értelemszerűen, minden jövedelem, amiért aktívan, folyamatosan dolgozol, az minden csak nem passzív jövedelem.

Egy második állás / mellékállás: Nem, egy második állás bevállalása sem lesz passzív jövedelem.

Bevételt nem termelő eszközök: Nagyon jó befektetés lehet egy részvény, kriptovaluta, vagy épp egy weboldal megvásárlása, de ha azzal a céllal veszed meg, hogy később magasabb áron eladd, akkor nem sorolhatjuk a passzív jövedelmek közé. Ezzel szemben egy osztalékot fizető részvény, kriptovaluta stakelés, vagy egy reklámbevételt termelő weblap passzív jövedelemnek tekinthető.

Konzultáció / coaching: Gyakori félreértés az, mikor egy szakma szakértője konzultációs időpontokat biztosít. A jövedelem típusának szempontjából semmivel nem különbözik ez egy hagyományos állástól.

Gig work: Az Uberes sofőrködés, vagy a Wolt ételkiszállítás sem passzív jövedelem forrása, hiszen ugyanúgy dolgozol ezekért, mintha munkaidőben tennéd ugyanezt.

passzív jövedelemforrás

Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a passzív jövedelem?

Számos magától értetődő előnye van egy olyan bevételnek, ami akkor is realizálódik, mikor nem erre fordítod az idődet. Viszont sokan azt gondolják, hogy a passzív jövedelem egyszeri munkával, vagy akár semennyi munkával elérhető. Ez nem is állhatna távolabb a valóságtól.

Épp ezért érdemes az előnyök mellett kicsit reálisabb képet nyújtanom a hátrányok megismertetésével.

Szóval a legfőbb előnyök

Több szabadidő: Ha elég kitartó vagy és van egy jó terved, akkor szépen lassan felépíthetsz néhány olyan jövedelemforrást, ami lépésenként kiválthatja a hagyományos munkahelyet. Vagy amíg te megkeresed a fizetésed, addig befolyik egy második fizetésnyi összeg a számládra.

Anyagi biztonság: Ha nem is hagyod ott a munkahelyed, akkor is jóval nyugodtabban alhatsz tudva azt, hogy bármit is teszel az ingatlanod, vállalkozásod, állampapírod, vagy egyéb jövedelemforrásod minden hónapban megtermel x összeget.

Anyagi függetlenség: A legtöbben ezért vágnak bele a folyamatba. Az anyagi függetlenség az az állapot, mikor már nem kell dolgoznod azért, hogy biztosítva legyen a megélhetésed és az aktuális életszínvonalad. Ehhez rengeteg munkára és befektetésre van szükség, de nem elérhetetlen.

Hitelmentesség: Egy extra bevételi forrás nagyban segíthet abban, hogy a befolyó összegeket a meglévő tartozásaid, kintlévőségeid törlesztésére fordítsd.

Helyfüggetlenség: Persze ez egy olyan állással is könnyen elérhető, ahol távoli munkavégzés keretein belül dolgozol. De a passzív jövedelmek nagy előnye, hogy a világ bármely pontján élhetsz, utazhatsz, hiszen ez nem befolyásolja a bevételeidet.

És a legfőbb hátrányok

Nem létezik 100%-osan passzív bevétel: Már az elején le kell rombolnom a mítoszt. Nincs olyan passzív bevételi forma ami ne igényelne legalább minimális anyagi, időbeli, vagy egyéb ráfordítást. Akármilyen formát is választasz, vagy nagyobb kezdeti befektetésre lesz szükséged, vagy folyamatos kisebb befektetésekre, vagy a kettő keverékére.

Nagyobb kezdeti befektetésre lehet szükséged: Példa. Ahhoz, hogy ingatlant tudj bérbeadni értelemszerűen meg kell vásárolnod azt az ingatlant. Ez nagyobb anyagi és időbeli befektetést fog igényelni. Majd ha szerencséd van, akkor minimális módosításokkal bérbeadhatod azt. Aztán az évek során valószínűleg újabb módosítások, javítások, felújítások lesznek szükségesek.

Folyamatosan kisebb befektetésekre lehet szükséged: Másik tipikus példa, a blogolás. Egy magas forgalmú blog, viszonylag jó és diverz bevételi forrás lehet. De ehhez az kell, hogy viszonylag gyakran készíts értékes tartalmakat és olyan feladatokkal is foglalkozz, mint a blog marketinggel való támogatása.

A 30 legjobb passzív jövedelemforrás

Most, hogy kitárgyaltuk az alapokat, nézzük hogyan is lehet manapság passzív bevételhez jutni.

Három nagy kategóriába soroltam a lehetőségeket.

Az első a vállalkozások kategóriája. Ebben olyan vállalkozás típusokat ismerhetünk meg, amelyek képesek arra, hogy passzívan jövedelmet termeljenek.

A második a bérbeadás kategória. Itt jellemzően olyan eszközök találhatóak, melyek nagyobb kezdeti befektetést követően hosszútávon visszahozzák a kezdeti befektetést, majd stabil profitot termelnek.

A harmadik kategória a befektetéseké. Itt a klasszikus pénzügyi eszközük mellett bemutatok néhány kevésbé ismert formát is.

vállalkozás bevétel

Passzív jövedelem vállalkozás segítségével

Persze minden passzív jövedelem megszerzésére irányuló tevékenység tekinthető egyfajta vállalkozásnak, de itt konkrétan azokat sorolom, amelyek vállalkozói képességeket és szemléletmódot igényelnek.

Webshop üzemeltetés

Kezdjünk egy hagyományosnak mondható jövedelemforrással. Senkinek sem cseng ismeretlenül a webshop szó, olyan online vállalkozásról van szó, ahol fizikai termékeket árusítasz. Nagyobb kezdeti befektetést igényel még egy egy termékes, vagy kevés terméket forgalmazó webshop is, hiszen a készlet mellett számos egyéb tényezőre kell költeni. Hosszútávon mégis nagyon jól passzivizálható vállalkozási formáról van szó.

Hogy lehetséges ez? Egyrészt nagyon jól automatizálhatóak és kiszervezhetőek a folyamatok. Automatizálhatóak a hirdetések, a kommunikáció, vagy a számlázás is. A munkafolyamatok egésze pedig kiszervezhető a beszerzéstől egészen a csomagok kiküldéséig.

Sokszor még saját webshopba sem kell fektetned, hiszen akár bérelhetsz is saját shopot, vagy olyan platformokon, mint az Etsy, vagy az Amazon azonnal elkezdhetsz értékesíteni.

Dropshipping

Az e-kereskedelem másik népszerű formája a dropshipping. Ez az amikor úgy árusítasz egy piactéren, vagy úgy üzemeltetsz webshopot, hogy a termékkel soha sem találkozol. Ez úgy kivitelezhető, hogy a leadott megrendelést egy harmadik fél szolgálja ki, ez a legtöbb esetben maga a gyártó.

Őszinte leszek. 5-6 évvel ezelőtt ez még egy nagyon könnyen megvalósítható üzleti modell volt, manapság azonban már nagyon telített a piac. Boldog boldogtalan dropshippelne és akkor még nem beszéltünk az olyan dropshipping nagyágyúkról, mint amilyen többek közt a Wish.

A dropshipping, mint passzív jövedelem forrása manapság úgy kivitelezhető, ha találsz egy olyan piaci rést, ami vagy nem túl telített, vagy annyira új, hogy az elsők közt tudsz lépni.

Affiliate marketing

Hogy még egy lépéssel egyszerűsítsük az értékesítést, ismerjük meg az affiliate marketinget.

Az affiliate marketing egy olyan rendszer, ahol az ajánlásodért jutalékot kapsz. Úgy kell elképzelni, hogy ha például elhelyezel a weboldaladon, vagy épp az Instagram sztoridban egy linket és valaki ezen a linken keresztül érkezve vásárol az adott weboldalon, akkor a bevétel egy részét megkapod jutalékként.

Ha nagyobb követői bázisod van valamilyen felületen, akkor ez egy nagyon komoly bevételt eredményező üzleti modell lehet számodra.

Influencer marketing

Az influencer marketing rögtön több passzív jövedelem szerzési lehetőséget biztosít. Ha elég nagy követőbázisod van valamilyen felületen, legyen ez Instagram, Youtube, Tiktok, vagy épp egy blog, akkor elkezdheted kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket.

Kezdhetsz mondjuk az előbb említett affiliate bevételekkel, ezeket te is aktívan keresheted, de előbb utóbb úgyis megtalálnak a releváns cégek. Vállalhatsz reklámelhelyezést akár a profilod képei közt, vagy épp a videód előtti néhány másodpercben. De akár webshopot is indíthatsz, hiszen egy komoly követőbázis igen jó forgalmi forrás lehet.

Ráadás, hogy a legtöbb közösségi oldalon már beépített webshop funkciót is találhatsz, így akár az alkalmazáson keresztül végigvihetsz egy teljes vásárlást.

Blog üzemeltetés

Ha már megemlítettem, akkor beszéljünk erről is. Olyan passzív jövedelemről beszélünk amelyért ha időnként is, de komolyabban dolgozni kell. Egy blog az olvasótáborából és a köré épített közösségi médiából él igazán, így folyamatosan időt kell fordítani a tartalomkészítésre, továbbá az új látogatók megszerzésére.

Cserébe számos különböző forrásból hozhat bevételt, a reklámoktól kezdve az affiliate jutalékokon át egészen a saját termékek forgalmazásáig.

Hirdetések elhelyezése a weboldaladon

Nem kell ahhoz influencernek lenni, vagy blogolni, hogy hirdetéseket helyezz el a weboldaladon. Elég ha megfelelő mennyiségű forgalmat tudsz felmutatni és lehetőleg legalább egy jól meghatározható célcsoportot. Ezzel a két tulajdonsággal már jelentkezhetsz a Google Adsense rendszerébe, vagy más hasonló hirdetési rendszerekbe.

Ezek a szoftverek automatikusan hirdetéseket helyeznek el a weblapod előre meghatározott pontjain, így megtekintés, vagy kattintás alapon juthatsz bevételhez.

Ezzel a formátummal akkor juthatsz igazán komoly összegekhez, ha olyan nagy és specializált forgalmad van, hogy erre specializált ügynökségek árusítják a felületeid, vagy ha angol nyelven írsz, mivel ott pedig jóval több lehetőséged van hirdetni.

Online kurzusok értékesítése

Ha specializált tudással rendelkezel egy olyan témában, ami iránt aktív érdeklődés mutatkozik, akkor érdemes lehet elgondolkodnod egy tanfolyam indításán. Ez is tipikusan olyan passzív jövedelem forma, ahol egy nagyobb kezdeti idő és pénzbefektetést követően már nagyon minimális munkával tudsz pénzhez jutni.

Itt sem kell saját weboldallal rendelkezned. A Kajabi, vagy a Coursera komplett platformot a felhasználói számára.

Szoftver- és alkalmazásfejlesztés

Elég speciális tudást feltételez, de rendkívül jól jövedelmező ágazat a szoftverek fejlesztése. Akár mobil alkalmazások fejlesztéséről beszélünk, akár weboldalak bővítményeiről, akár egészen más területről, egy olyan passzív jövedelemről van szó, ami nagyon gyorsan profitábilissá tehető a rengeteg alkalmazásboltnak és értékesítő felületnek köszönhetően.

Az a legjobb benne, hogy bárki számára megtanulható. Én is autodidakta módon tanultam programozni. Rengeteg opciód van, ha érdekel a téma. A Freecodecamp, a Codecademy ingyenes kurzusokat biztosít, de akár Youtube videókból is tanulhatsz.

Stock fotók, videók és grafikák értékesítése

Ha rendelkezel a megfelelő képességekkel, akkor készíthetsz stock fotókat, videókat, vagy grafikákat is. Ezeket a nagyobb stock fotó adatbázisokba beküldve folyamatos jutalék ütheti a markod már nem sokkal a feltöltést követően.

Itt kritérium az, hogy kiemelkedő minőségű munkát készíts, így kezdő szinten sajnos nem lehet labdába rúgni.

Stock zenék, hangklipek értékesítése

Ha értesz a zenék, zenei alapok, vagy klipek készítéséhez, akkor számodra nyitott ez a lehetőség is. A videós tartalmak és a livestreamek térhódításával hatalmas iparággá nőtte ki magát az audio alapú stock tartalmak értékesítése.

Ugyanaz vonatkozik ezekre is, mint a képi és videós tartalmakra. Csak haladóbb alkotók lesznek képesek ezen passzív jövedelemforrás kiaknázására.

Ebook készítés és értékesítés

Ez a passzív jövedelem típus leginkább akkor működik, ha sikerült magad egy szakma, tevékenység szakértőjeként pozícionálni. Egy ebook elkészítésével olyan eszközhöz jutsz, amit akár saját webshopon keresztül, akár webes piactereket használva értékesíthetsz úgy, hogy magával az értékesítéssel semmilyen további teendőd nem lesz.

Egyszer, megfelelő minőségben elkészítve az ebook-ot nagyon sokáig árulhatod azt, úgy hogy néha aktualizálva ugyan, de teljesen automatán biztosít bevételt.

Podcast indítása

Reneszánszát éli a podcast formátuma. Nagyságrendekkel több podcast van ma, mint akár egy évvel korábban, ezzel együtt a hallgatóközönség is folyamatosan növekszik. Épp ezért ma már lehetőségünk van podcastjainkban hirdetéseket megjeleníteni. Ez lehet hagyományos hirdetési forma, de akár affiliate módszerű is, így folyamatos bevételhez juttatva téged.

Magyarországon van néhány nagyobb szereplője a print on demand üzleti modellnek, de még eléggé kiaknázatlan terület. Miről is van szó? Valamilyen formában lehetőséget biztosítasz a weboldalad látogatóinak, hogy saját terméket tervezzenek, majd ezt elkészítteted és elküldeted egy harmadik féllel. Itt gyakorlatilag a közvetítő szerepét töltöd be. A látogató megtervezheti a bögréjét, pólóját, telefontokját, stb. A dizájnt elküldöd a szerződött partnerednek, aki visszaküldi neked a kész terméket, vagy akár a logisztikát is átvállalja tőled.

bérbeadás bevétel

Passzív jövedelem bérbeadáson keresztül

Ezek jellemzően nagyobb előzetes befektetést, de később kevesebb menedzselést igényelő jövedelemforrások.

Nagyobb ingatlan (ház, házrész, nyaraló, üzlet, iroda) bérbeadása

A klasszikus, mindenki által ismert passzív jövedelemforrás. Talán ez a forma kívánja meg a legkisebb szakértelmet, cserébe nagy anyagi befektetésre van szükség a beindításához.

Ha nem akarsz különösebben bonyolult vállalkozásba fogni, viszont van egy nagyobb összeged amit befektetnél, akkor jó eséllyel ez az optimális választás. Egyszeri vásárlás, majd opcionális átalakítás, tatarozás után egy olyan passzív jövedelmi forráshoz jutsz, ami nem csak téged, de az utánad következő generációkat is kiszolgálja.

Viszont, ha az anyagiak adottak, de gyorsabb megtérülést szeretnél, akkor jobb ha más alternatívát keresel. Nyilván nem kell mondanom, de bérbeadás esetén, jobb esetben is tíz év feletti megtérülésről beszélhetünk.

Kisebb ingatlan (lakás, szoba, parkoló, garázs, tároló) bérbeadása

Nem kell nagyban kezdeni a bérbeadást. Sok elérhető formája is van ennek a passzív jövedelemnek. Egy lakás megvásárlása sem kis anyagi befektetés, de egy nagyságrenddel kisebb, mint egy egész házé.

De hogy eggyel még kisebb kategóriát említsek, egy garázs Budapesten már 3 – 4 millió forint körül megvásárolható, egy-egy tároló pedig akár egy millió alatti összeg. Ezeket egy-egy ingatlanportálon hirdetve, vagy brókereknek kiadva szinte már rögtön a vásárlás után passzív jövedelemhez juthatsz.

Földterület, termőföld bérbeadása

Ez az amire sokan nem szoktak gondolni. Nagyon kelendőek manapság a kisebb-nagyobb termőföldek, földterületek és az előbb említett kategóriákkal szemben három lehetőségünk is van, hogy passzív jövedelemhez jussunk egy-egy földterület megszerzését követően.

Az első a klasszikus bérbeadás, amikor nem határozzuk meg a használat módját. Ezt követi használatot biztosító bérleti jog. Vagy harmadik lehetőségként ott vannak a különböző állami támogatások, melyekhez akkor juthatunk, ha megfelelünk az adott támogatás feltételeinek. Ez jellemzően valamilyen mezőgazdasági képzettséget, vagy az adott területen végzett tevékenységet feltételez.

Autóreklám

Sajnos ennek a passzív jövedelmi formának rossz híre van, a néhány évvel ezelőtti Il Ferro botrány óta nem sokan vállalják, hogy felmatricázzák a kocsijukat, pedig ez egy ma is elérhető lehetőség.

Röviden úgy működik a dolog, hogy az autódon elhelyezett hirdetésért cserébe, vagy közvetlenül a partner vállalkozás, vagy egy brókercég fizet számodra jutalékot.

Reklámtábla, óriásplakát elhelyezése és bérbeadása

Ugyan itt elég sok törvényi szabályozással kell szembenézni, de ez is egy olyan passzív jövedelem, ami kevés ingatlan tulajdonosnak jut eszébe.

Ez is főleg egy brókercégeken keresztül működő tevékenység. Azaz a tábla elhelyezése után a brókercég intézi a reklámok menedzselését.

Ingóságok (használati tárgyak, szerszámok, stb.) bérbeadása

Ez is egy Magyarországon kevésbé ismert kategória, de rengeteg országban működik nagyon jól az ingóságok bérletének piaca. Ez leginkább annak köszönhető, hogy elég sok helyen sikerült megvetnie magukat az olyan alkalmazás alapú piacterek, melyek könnyen lehetővé teszik tárgyaink listázását és felajánlását.

Gépjármű bérbeadás

Közismert viszont az autók, motorok bérbeadásának kategóriája. Számos cég kínál ma ilyen lehetőségeket, de ez nem azt jelenti, hogy új belépőként nem érhetsz el sikereket. Ha megvan hozzá a tőkéd, akkor jó alternatívája lehet egy ingatlan bérbeadásának. Több munka van vele, mint mondjuk egy lakással, de sokkal gyorsabb megtérülést biztosít.

pénzügyi befektetés

Passzív jövedelem befektetésen keresztül

Ahogy láthattad, az eddig felsoroltak is igényeltek anyagi, időbeli, vagy más befektetést, itt viszont azokra a kategóriákra kerül sor, amelyek klasszikusan pénzügyi befektetésnek minősülnek.

Befektetés állampapírokba

Kezdjük azzal, amit a kevésbé kockázatvállalók szoktak választani. Elég alacsony kockázatú befektetésnek minősül, mivel gyakorlatilag az államnak adunk kölcsönt, viszont cserébe a hozam is elég alacsony. Általában az inflációt le lehet velük követni és még néhány százalékot hoznak pluszban. Persze, ha kockázatosabb állampapírba fektetsz, akkor nagy hozamra számíthatsz.

Befektetés osztalékot biztosító részvényekbe

Ha azért vásárolsz részvényt, mert arra spekulálsz, hogy később magasabb áron tudod azt eladni, az szerintem nem igazán nevezhető passzív jövedelemnek, hiszen egyszeri pénzáramlásról beszélünk.

Viszont a részvényeknek van egy speciális fajtája, amely a vállalkozás profitjának és döntéseinek függvényében osztalékot biztosít a részvények tulajdonosainak. Na ez már jóval közelebb áll a passzív jövedelem definíciójához.

Befektetés vállalati kötvényekbe

Hasonló az államkötvényekhez, viszont itt az állam helyett egy adott vállalatba fektetsz, azaz az adott cégnek kölcsönadsz és ezért meghatározott rendszerességgel és futamidővel kamatot fizet neked a vállalat.

Természetesen itt is él az az általános szabály, hogy a kockázatosabb körülmények vállalásával magasabb kamatot szerezhetsz.

Megtakarítási betétszámla

Újabb kis hozamot, de szinte 0 kockázatot rejtő betétszámla. Egy betétszámla hátulütője, hogy viszonylag alacsony kamatért is hosszabb időre le kell kötnöd a pénzed. Meggazdagodni a legritkább esetben fogsz belőle, de ha van olyan elkülönített vagyonod, amit amúgy sem költenél el, akkor legalább az inflációt ellensúlyozhatod, ha egy ilyen számlán helyezed el.

P2P (peer-to-peer) kölcsön biztosítása

A P2P, vagy közösségi kölcsön egy olyan kölcsönforma, ahol közvetlenül a kölcsönzőnek biztosítasz anyagi juttatást, viszont ezt egy bróker közbeiktatásával teszed meg. Itt te választhatod meg, hogy mekkora kockázatot tudsz elfogadni és ezzel arányban lesz a megszerezhető kamat mértéke is.

Számos olyan brókercég található a piacon amely mikrohitelek menedzselésével foglalkozik, így ez egy olyan befektetési forma, amelyhez nem kell különösebben nagy vagyon birtokosának lenni.

Befektetés REIT-be

Ha érdekel az ingatlanok világba, de nem szívesen foglalkoznál ingatlanok menedzselésével, vagy nincs elég tőkéd saját ingatlan vásárlásához, akkor van egy másik opciód is.

A REIT (real estate investment fund) egy olyan kötvény, melyet speciális, ingatlanokat menedzselő vállalatok bocsátanak ki. Egyedi jellemzőjük, hogy kizárólag ingatlanokat tartalmazó portfóliókról beszélünk és osztalékot fizetnek.

Crypto stakelés

A hagyományos részvényekhez hasonlóan a kriptovaluták adásvételét sem tartom passzív jövedelemnek. Viszont egy kriptovaluta stakelése egészen más kategória. A stakelés nem jelent mást, mint hogy megvásárolsz és hosszabb időre lekötsz egy-egy valutát. Ezzel támogatva a valuta mögött álló vállalkozást, fejlesztőket, közösséget. Cserébe adott rendszerességgel kifizetéseket biztosít a valuta mögötti vállalat, jellemzően az adott valutában.

Fektess más vállalkozásokba

Ez is egy klasszikus formája a passzív jövedelmeknek. Itt a brókeren keresztüli befektetésekkel szemben közvetlenül vásárolsz részesedést egy adott vállalkozásban. Itt nem minden esetben lehet jutalékhoz jutni. A jövedelem forrása itt legtöbbször a jövőben realizálódó rendszeres profit, melyből a tulajdonrész mértékében fogsz részesülni.

Fizesd vissza a hiteleid, kintlévőségeid

Erre a pontra biztosan nem sokan számítottak. Viszont ha sikerül csökkentened, vagy épp lenulláznod a hitelekre fordított havi kiadásaidat, akkor a havonta megmaradó összeget akár be is fektetheted másba. Ha nem egy fix konstrukcióval rendelkezel, akkor rengeteg kamatokból fakadó kiadást is megspórolhatsz, ha lerövidíted a futamidőt.

Használj cashback-et biztosító fizetőeszközöket

Itt leginkább olyan bankkártyákra kell gondolni amelyek a vásárlások összegének adott százalékát visszatérítik számodra. Jellemzően előfizetési díjjal rendelkező kártyákról van szó, vagy prémium ügyfeleknek biztosított kártyákról.

Előbbi esetén nyilván akkor érdemes előfizetned, ha a cashback értéke magasabb, mint a havidíj. A második esetben pedig érdemes élni a felkínált cashback kártya lehetőségével.

Végszó

A cikket végigolvasva kiderült, hogy 100%-ban passzív jövedelem nem létezik, ez egy mítosz. Viszont rengeteg lehetőségünk van arra, hogy már minimális befektetéssel is újabb bevételi forráshoz jussunk.

Nem kell rögtön több milliót letennünk egy házért, mikor minimális befektetésért cserébe üzletrészt szerezhetünk, vagy épp egy minimális kockázattal járó állampapírral szemmel látható hozamhoz juthatunk.

Ha szeretnél te is több lábon állni, akkor fusd végig mégegyszer a fenti listát és vedd sorra, hogy mi az ami szimpatikus és meg is van hozzá az erőforrásod. Innentől kezdve pedig csak rajtad áll, hogy belevágsz-e.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Milyen passzív jövedelemforrások léteznek?

A cikkben bemutatok 30 jövedelemforrást, de néhány a teljesség igénye nélkül: Ingatlan bérbeadás, ingóság bérbeadás, befektetés állampapírokba, crypto stakelés, p2p hitelek biztosítása, print on demand, affiliate marketing, dropshipping.

Létezik 100%-ban passzív jövedelem?

Minden passzív jövedelemhez szükséges előzetes időbeli, anyagi, vagy más erőforrást igénylő befektetés. Olyan passzív jövedelem nem létezik, ami bármiféle munka nélkül termelne árbevételt.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.