ingyenes képek letöltése

Ingyenes képek letöltése: A 40 legjobb forrás

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

Ingyenes képek

Megtalálni a megfelelő képeket a weboldaladhoz, bejegyzésedhez sokszor nem túl egyszerű. Magas minőségű tartalom mellé valószínűleg nem akarsz gagyinak tűnő képeket tenni.

Ilyenkor régebben nem volt más választás, megnyitottad valamelyik fizetős oldalt és néhány euroért vásároltál egy-két fotót.

Azonban ma ez már a legtöbb esetben elhagyható, mivel rengeteg olyan, teljesen legális ingyenes képeket biztosító weboldal van ahol nagyon jó minőségű fotók közül válogathatsz.

Évek óta gyűjtögetem a könyvjelzőim közé az ilyen weblapokat. Elég nagy lista gyűlt össze, ezt fogom most veled megosztani.

Azonban először nézzük meg, hogy ebben az értelemben mit is jelent az, hogy “ingyenes”.

Milyen képeket használhatsz fel ingyenesen?

Sokan nincsenek tisztában vele, de a fotók letöltése nem úgy működik, hogy megnyitom a Google képkeresőt és letöltöm azt a fotót amelyik tetszik. 

Ezek a képek a legtöbb esetben licencdíjasak, vagy fel sem használhatóak, így ha egy-egy ilyen képet helyezel el a weblapodon és nem fizeted ki értük az általában néhány dolláros licencdíjat, akár jogi következményekkel is szembenézhetsz.

Itt jön képbe a Creative Commons licenc.

De mi az a Creative Commons? Ez egy nonprofit szervezet, mely az általa kibocsájtott licencekkel leegyszerűsíti, egyértelművé teszi a felhasználási feltételeket, így segítve az alkotók munkáját és a rendelkezésre álló képek számának növelését.

Összesen 7 licenct bocsájt ki a szervezet, nem megyek végig mindegyiken. A legfontosabb amit ismerned kell az úgynevezett CC0. Ahol ilyen feliratot látsz, az egyértelműen jelzi, hogy a képet szabadon felhasználhatod, módosíthatod, továbbadhatod anélkül, hogy megemlítenéd az eredeti alkotót. Ezzel fogsz a leggyakrabban találkozni.

Most, hogy ezt is tudjuk, nézzük hogy mely oldalakat érdemes betenned a könyvjelzőid közé.

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

A 25 legjobb ingyenes képadatbázis

Unsplash

Unsplash

Nekem ez a személyes kedvencem. Több, mint 1.000.000 kép között valószínűleg megtalálod amit keresel. Saját licenct használnak.

Pexels

Pexels

Nem lehet kihagyni egy ilyen listából a Pexels weboldalát. Ingyenes képek mellett külön szekcióban ingyenes videókat is biztosítanak.

Gratisography

Gratisography

Egészen más karakterű weboldal, mint az előző két website. Igen komolyan megszűrik a hozzájuk beküldött képeket. Csak a legkevésbé stock fotó jellegű szép képek kapnak helyet az oldalon.

Pixabay

Pixabay

Újabb százezres nagyságú kép adatbázis. Annyiban extra az oldal, hogy vektorképeket, illusztrációkat és videókat is letölthetünk innen.

Morguefile

Morguefile

Sokkal kevésbé professzionális megjelenésű képek. Hogy ez miért jó? Ha egy kissé valóságszagúbb weboldalt szeretnél, ezekkel a képekkel könnyedén feldobhatod weblapod.

Stockvault

Stockvault

Gyakran frissített és jól megválogatott képekkel teli adatbázis, emellett a keresőmotor is nagyon hatékony. 

Picjumbo

Picjumbo

Egy 26 éves srác által kreált oldal, amit azért alapított, mert az összes nagyobb stock fotó oldal elutasította a képeit. Utólag ennek csak örülni tudok, hiszen jelentős szereplővé nőtte ki magát az oldal az ingyenes képeket biztosító site-ok között.

Pikwizard

Pikwizard

A Pikwizard ingyenes képek mellett még egy egyszerű képszerkesztő alkalmazást is biztosít számodra, így a kiszemelt képet még azelőtt módosíthatod mielőtt letöltenéd.

Rawpixel

Rawpixel

Illusztrációk, ikonok, vektoros képek és sok más típusú tartalom vár ezen az oldalon az ingyenes fotók mellett.

Reshot

Reshot

A Reshot lehetőséget ad a fotósok számára, hogy feltöltsék és megosszák képeiket, így egy naponta frissülő ingyenes képadatbázist létrehozva.

Burst

Burst

A Shopify folyamatosan keresi a lehetőségeket arra, hogy minél több ember ismerkedjen meg a platformjukkal. A Burst is egy ilyen projekt. 

Freeimages

Freeimages

Újabb nagy fotó adatbázis, azonban vess egy pillantást letöltés előtt a licencre, persze döntő többségében bármilyen célra felhasználható képeket fogsz találni.

Kaboompics

Kaboompics

Amit szeretek ebben az oldalban, hogy színpalettát generál a képekről, így ha nem a képre van szükséged, hanem csak a színeket használnád fel, nagyban megkönnyíti a dolgodat.

Stocksnap.io

Stocksnap.io

Itt minden kép CC0-s licenccel érhető el, úgyhogy gond nélkül válogathatsz.

Canva

Canva

Amellett, hogy az egyik legjobb ingyenes online képszerkesztő, a Canva ingyenes fotókat is biztosít. Tökéletes választás ha képszerkesztőt is keresel, vagy már amúgy is használod a Canvát.

Life of Pix

Life of Pix

Többségében profi fotósok által készített képeket tölthetsz le innen ingyen.

Flickr

Flickr

A Flickr alapesetben leginkább egy privát portfóliókat tömörítő oldal, azonban ha a licencceknél kiválasztod a commercial use & mods alloved szekciót akkor csak azokat a képeket jeleníti meg amelyeket felhasználhatsz.

Death to Stock

Death to Stock

Egyedi versenyző. Itt meglepő mód nem egy galéria felület fog várni. A Death to stock egy hírlevél amire feliratkozva minden hónapban 20 ingyenes képet küldenek az inboxodba.

Getty Images

Getty Images

Igen, tudom hogy meglepő. A Getty tipikusan híroldalak és újságok számára teszi elérhetővé fotóit licencdíjért cserébe. Elég sajátos megoldás, de ha “embed” módszerrel osztod meg a képeket, azaz nem töltöd le, hanem behivatkozod az adott képet és visszalinkelsz a Getty-re akkor viszonylag sok fotót felhasználhatsz.

Crello

Crello

Nagyon jó Canva alternatíva a Depositphoto által fejlesztett Crello, és ahogy a Canva esetében, így itt is sok ingyenes képet találhatsz.

Superfamous

Superfamous

Folkert Gorter, egy holland designer ezen az oldalon osztja meg munkáit. Rendkívül igényes szabadon felhasználható képekről van szó. Ha innen szeretnél felhasználni egy képet akkor meg kell említened az alkotót.

Google képkeresés

Google

A cikk elején írtam, hogy nem ajánlott a Google találatai közül letöltött képeket felhasználni. Egyetlen kivétel azonban van. Ha felhasználási jogok szerint szűrsz, akkor megjelenítheted csak azokat a fotókat melyeket szabadon felhasználhatsz.

New old stock

New old stock

Kiemelkedik a listából a New old stock oldala. Publikus archívumokból összeválogatott, többnyire évtizedekkel ezelőtt készült, vintage fotók közül válogathatsz.

Foodiesfeed

Foodiesfeed

Ha főzéssel, ételekkel kapcsolatban írsz, vagy éttermed van akkor ez nagy kedvenced lesz. Ingyenes, jó minőségű ételfotók.

iStock

iStock

Ez egy alapesetben fizetős megoldás, de ha feliratkozol az ingyenes verzióra akkor minden héten új, ingyenes képeket érhetsz el.

az általunk leggyakrabban használt 10 stock fotó weboldal
Az általunk leggyakrabban használt 10 stock fotó weboldal

Ha még több képre van szükséged…

Depositphotos

Ha már az előző bekezdésben megemlítettem, akkor itt hagyom a Depositphotos elérhetőségét is.

Facebook / Twitter / Instagram

Nem éppen hagyományos megoldás, de érdemes megemlíteni, hogy Facebook, Twitter, Instagram, vagy a legtöbb közösségi média platformon megosztott fotót beszúrhatod a bejegyzéseidbe.

Freestocks.org

Nagy választék CC0-s képekből.

Picography.co

Újabb fotósok által kezelt oldal, jó minőségű képekkel.

MMT Stock

Főleg városi, üzleti és növényekről készült fotókat tartalmazó gyűjtemény.

Skitterphoto

A legkülönbözőbb témákat körülölelő gyűjtemény CC0 licenccel.

Jay Mantri

Ingyenes fotók és videók az oldal névadójától.

Isorepublic

Újabb CC0 licencű adatbázis a legkülönfélébb témákban.

Styled stock

Feminimebb megjelenésű és tartalmú ingyenes képeket tartalmazó weblap.

Travel coffee book

Ha utazással, látnivalókkal kapcsolatos, igazán egyedi fotókat keresel akkor ez a Te oldalad.

Freerange stock

A Freerange cég fotósai által készített fotók, melyeket jelöléssel ellátva felhasználhatsz.

Freestockimages.ru

Ne zavarjanak a cirill betűk. Orosz barátaink remek oldalt hoztak össze, igen igényes fotókat tudsz innen letölteni.

Goodfreephotos

Kissé régiesebb megjelenésű weboldal, kevésbé sablon kinézetű képekkel.

Freephotos.cc

Más fotós oldalakról válogatott magas minőségű képek.

Imageric

Ingyenes képeket, vektorokat és videókat tartalmazó képadatbázis.

Negative space

CC0 licences ingyenes képek, hashtag és szín alapú keresővel.

Splitshire

Rendkívül igényes, minimalista megjelenésű site, hasonlóan igényes fotókkal.

Streetwill

Fekete-fehér főleg városokról készült képek gyűjtőhelye.

+1 tipp: Szófelhők használatával teljesen egyedi képeket készíthetsz, ha szeretnéd megtudni, hogy hogyan készíthetsz saját szófelhőt, akkor ajánlom a témában írt cikkünket.

Ha mégis prémium megoldást választanál akkor itt hagyok néhány linket a legnagyobb fizetős kép adatbázisokhoz.

Shutterstock

Stock.adobe

123rf.com

Milyen a jó stock fotó?

Nehéz a rengeteg lehetőség közül választani. A fent felsorolt több, mint 40 forrás több millió képet tartalmaz. Felmerülhet a kérdés, hogy mi alapján válogassak.

Érdemes az első oldalnál mélyebbre merülni ezeken a weboldalakon, hiszen legtöbbször népszerűség szerint rangsorolják a képeket, tehát minél előrébb áll egy adott ingyenes fotó, annál nagyobb az esélye, hogy szembejön az interneten. Néhány kérdés amit érdemes feltenned, mielőtt megnyomod a letöltés gombot:

Illik-e a kép a vállalkozásod arculatához?

Itt egyrészt a kép hangulatára, másrészt a színvilágra is érdemes kiemelten odafigyelni. Hangulatot tekintve, ha egy komolyabb hangvételű B2B weblapra ingyenes jogtiszta képeket, akkor nem célszerű komolytalan hangvételű képeket használnod. A színeket valószínűleg nem kell magyaráznom. Ha egységes arculatra törekszel, vagy arculati előírásokat követsz, akkor érdemes ugyanarra a palettára alapozni.

Milyen érzelmet kelt a kép?

A kép egy nagyon fontos eszköz, amivel könnyedén adhatunk át információt, akár érzelmeket is. Gondold át, hogy milyen környezetben is fogod elhelyezni az adott stock fotót. Nyugalmat szeretnél sugározni? Energikusságot akarsz sugallni? Válassz az érzelemhez illő képet.

Mennyire stock fotó „szagú” a kép?

Biztosan előfordult már veled is, hogy azonnal tudatosult benned, hogy egy stock adatbázisból letöltött képet látsz. Valószínűleg azért, mert az egész képnek teljesen hiteltelen összhatása volt. Öltönyös emberek mindenhol, tökéletesen élettelen mosollyal. Ez az a kategória amit mindenképp érdemes hanyagolni.

Ingyenes képek egyedivé tétele

Ha szeretnél még jobban elkülönülni a tömegtől, akkor egyedivé is teheted a letöltött tartalmakat. Sőt javaslom, hogy szánj egy kis időt a szerkesztésre. Hosszú ideig lesznek láthatóak a feltöltött posztok, bejegyzések, szóval 1-2 perc extra munkával kiemelkedő képeket alkothatsz.

Már az nagy előrelépés, ha a logódat ráteszed a képre. De számos ingyenes szerkesztőprogram van az interneten, ilyen a Canva, vagy a Pixlr. Ezek használatával percek alatt egy egészen más minőségű tartalomhoz juthatsz.

Ingyenes képek optimalizálása

Letöltést követően érdemes optimalizálni is a képeket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy úgy csökkentjük a képek méretét, hogy az ne lassítsa a weboldalunkat. Egy-egy stock fotó oldalról letöltött kép több megabyte is lehet, ami egy gyengébb mobilnettel elég darabosan tölthet be, kiváltképp, ha több ilyen képünk is van a weboldalon.

Manapság már számos eszköz létezik arra, hogy minőségromlás nélkül optimalizálhassuk a képeinket. Így akár töredékére is csökkenthetjük a képeink méretét egy-egy szoftver használatával. Ebben lehet segítségünkre a Tinypng, a CompressPNG, és a Compressor.io.

A képeinket feltöltve a szoftvereket automatikusan optimalizálják azokat és a kész változatot egyszerűen csak le kell töltenünk és felhasználnunk.

Konklúzió

Remélem ez az összeállítás segítségedre lesz abban, hogy megtaláld a megfelelő képeket a következő projektedhez. Ha ismersz olyan adatbázist, vagy szolgáltatást, ahonnan ingyenes képek tölthetőek le és még nem szerepel a felsorolásban, kérlek írd meg nekünk.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Gyakran ismételt kérdések

Milyen képek tölthetőek le ingyenesen az internetről?

Letöltés előtt érdemes meggyőződni a kép licencéről, ez megmutatja számunkra, hogy jogdíj fizetése nélkül letölthetjük és felhasználhatjuk-e azt. Ilyen licenc többek közt a CC0. Ha ezt a jelölést látod egy képnél, akkor azt ingyenesen felhasználhatod.

Milyen weboldalakon érdemes ingyenes képeket keresni?

Ajánlott az Unsplash, a Pexels, illetve a Pixabay. Ezek mellett cikkünkben több, mint 40 weboldalt listáztunk.

Felhasználhatom a Google keresőben található képeket?

Csak azokat a Google képkeresőben megtalálható képeket használhatod fel, melyek újrafelhasználását annak szerzője engedélyezte.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.