üzleti terv

Üzleti terv készítése – Útmutató tartalommal

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

Az üzleti terv a vállalkozás indításának és üzemeltetésének egy olyan eleme, amiről elég szélsőséges véleményekkel rendelkeznek a vállalkozók. Sokak szerint semmi szükség rá, míg mások követik az abban leírtakat az utolsó betűig. Az igazság valahol a kettő között lesz.

Egy üzleti terv nagyban megnövelheti az esélyedet arra, hogy sikerre vidd a vállalkozásod, hiszen egy részletes tervet felvázolva és követve pontosan tudni fogod, hogy mikor, mit is kell tenned, milyen külső tényezők befolyásolják a munkád és hogy mekkora befektetést is fognak igényelni az egyes tevékenységek.

Viszont egy üzleti tervnek nem kell bonyolultnak lennie, egy megfelelő sablont és módszertant követve könnyedén elkészítheted te is a saját üzleti tervedet. Ebben a bejegyzésben pontosan ezt fogom bemutatni, de előbb kezdjünk némi elméleti alapozással.

Mi az üzleti terv?

Az üzleti terv egy olyan útmutató ami tartalmaz minden fontos adatot a vállalkozásodról és bemutatja az olvasó számára, hogy mit, hogyan és milyen eszközökkel szeretnél elérni. Tehát megismerhető belőle a tevékenységi kör, a termékek és szolgáltatások, a szervezet felépítése, a külső és belső befolyásoló tényezők, a vállalkozás pénzügyi helyzete és az elkövetkező időszak legfőbb tevékenységei.

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

Miért fontos az üzleti terv?

Számos oka van annak, hogy a legtöbb vállalkozás egy üzleti tervet követve indul el és/vagy végzi a mindennapi tevékenységét. Nézzük a legfontosabbakat.

Stratégiai és taktikai tervezés: Fontos, hogy pontosan meghatározzuk üzleti céljainkat és azt, hogy mit kell tennünk ezért. Ez igazából az üzleti terv meglétének legfontosabb előnye, ha csak rövidebb távon is, de pontosan tudni fogod a teendőidet és felkészülten vághatsz bele a megvalósításba.

Külső döntéshozók tájékoztatása: Az üzleti terv elkészítését gyakran az indokolja, hogy tőkét akarunk bevonni a vállalkozásba. Lehet ez egy új befektető, egy üzlettárs, vagy akár egy pályázat révén. Akármelyik eset is áll fenn, fontos, hogy a külső megfigyelő pontos képet kapjon arról, hogy hol áll most a vállalkozás és hogy mik a tervei a közeli és távoli jövőben.

A vállalkozásötlet validálása: Sokszor egy komplett üzleti terv kell ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani életképes-e az amit megálmodtunk. Azonnal láthatóvá válik, ha mondjuk nincs elég erőforrásunk a megvalósításhoz, vagy nem lesz képes akkora profitot termelni a vállalkozás, mint amekkora szükséges lenne.

A piac mélyreható megismerése: Az üzleti terv elkészítése során a piac egészét részletesen meg kell vizsgálnod. Meg kell ismerned a célcsoportodat, fel kell mérned a konkurenciádat, fel kell kutatnod a lehetséges üzleti partnereket, meg kell ismerned a gazdasági, jogi és politikai környezetet.

A vállalkozás víziójának, missziójának felvázolása: Fontos, hogy könnyen érthetővé tedd a hosszútávú célokat más érintettek számára is. Így könnyen kommunikálhatod a vállalkozás értékeit a kollégák, potenciális munkavállalók, vagy a média tagjai számára.

Folyamatos tervezés és korrekció: Nem csak kezdő vállalkozásoknak van szüksége üzleti tervre. Fontos, hogy egy már működő vállalkozás is rendelkezzen legalább egy rövidtávú vázzal arról, hogy mit kell ahhoz tenni, hogy továbbra is sikeresen működhessen.

üzleti tervezés

Az üzleti tervek típusai

A hagyományos üzleti terv valószínűleg már ismerős lehet számodra, hiszen valószínűleg ezért olvasod ezt a bejegyzést. Azonban van egy másik formája is az üzleti terveknek is, amit lean üzleti tervnek hívnak.

Előljáróban elmondanám, hogy nincs kőbe vésve az üzleti terv formátuma. Néhány oldaltól egészen százas nagyságrendig is terjedhet. Emellett az összetétele is változhat attól függően, hogy milyen céllal készül.

Ha külső tőkét szeretnél bevonni pályázat, hitel, vagy épp befektető segítségével, akkor biztosan ki kell majd egészítened az előírt a tartalmakkal. De ha belső felhasználásra szeretnél üzleti tervet készíteni, akkor a szervezet bemutatását és a vezetői összefoglalót néhány sorban letudhatod.

Hagyományos üzleti terv

Ez a klasszikus változat, amely minden általános elvárt elemet tartalmaz. Hosszabb terjedelemről van szó, mely szinte a vállalkozás egészét részletekbe menően bemutatja. Leginkább két esetben szokás ezt a változatot elkészíteni. Egyrészt egy új vállalkozás indítása során, másrészt külső fél bevonása során, tehát ha mondjuk befektetőt, vagy üzlettársat keresel.

Lean üzleti terv

Ezzel kevesebbszer lehet találkozni, mivel jellemzően vállalkozáson belüli felhasználásra készül. Jóval rövidebb, mint a hagyományos változat. Köszönhető ez annak, hogy általában egy, vagy néhány kérdéskörre ad választ. Tipikusan ilyen az új tevékenységek tervezése, vagy az erőforrás allokáció.

üzleti terv

Az üzleti terv részei

Itt az ideje, hogy hozzákezdjünk az üzleti tervünk megírásának. Korábban írtam, hogy egy üzleti terv és üzleti terv között nagy különbségek lehetnek. Viszont általánosságban van nyolc olyan szekciót amit szinte kivétel nélkül tartalmaznia kell egy üzleti tervnek. Ezeket fogjuk megismerni a bejegyzés hátralévő részében. Ezek következők:

  1. Vezetői összefoglaló
  2. Vállalkozás bemutatása
  3. Szervezeti felépítés
  4. Iparági helyzet
  5. Működési terv
  6. Marketing terv
  7. Pénzügyi terv
  8. Mellékletek

Vezetői összefoglaló

Az üzleti terv azon pontja amely első helyen áll, mégis utolsóként készül el. Neked is azt javaslom, hogy a további szekciók elkészítése után térj vissza ide. Sokkal könnyebb dolgod lesz, hiszen csak össze kell foglalnod a leírtakat és némileg kiegészíteni azt.

Na de mit is kell tartalmaznia egy vezetői összefoglalónak?

A vezetői összefoglalónak rövid formátumban kell összefoglalnia az üzleti terv további részeiben felvázoltakat. Gyakorlatilag egy rövidített verziója a tervnek, aminek az elolvasása után bárki tisztában lesz a legfontosabb adatokkal.

A rövid formátumot szó szerint kell érteni, általában ez a rész nem haladja meg az egy oldal terjedelmet. Mivel sokak számára ez adja majd az első benyomást fontos, hogy tényleg tartalmazzon minden olyan lényeges elemet, amire az adott szituációban szükség van.

Nézzünk néhány kérdést amire választ kell kapnunk egy vezetői összefoglalóból.

Mik a vállalkozás legalapvetőbb adatai, egyedi jellemzői?

Mi a vállalkozás legfőbb célja, víziója, missziója?

Milyen termékeket, szolgáltatásokat kínálsz?

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a piac? Ki a célcsoportod, legfőbb versenytársad, beszállítód, stb?

Milyen növekedési potenciállal rendelkezik a vállalkozás?

Milyen a jelenleg és tervezett pénzügyi helyzet?

Ha kívülállónak címzed az üzleti tervet, akkor valószínűleg van valamilyen célod. Ez ugye legtöbbször tőkebevonás. Épp ezért érdemes feltüntetni, hogy mekkora és milyen tőkére van szükséged.

Vállalkozás bemutatása

Ez a fejezet akkor okozhat kihívást, ha most indítod a vállalkozásodat. Ha már üzemelő vállalkozásról van szó, akkor könnyen summázhatod a tevékenységed és az alapvető információkat. Viszont új vállalkozás esetében sem kell kétségbe esni. Nézzük mit is kell tartalmaznia a vállalkozás bemutatása szekciónak.

Alapvetően két kérdéskört kell megfelelő részletességgel körüljárnod. Egyrészt be kell mutatnod a vállalkozással kapcsolat általános tudnivalókat, másrészt fel kell vázolnod, hogy mit is szeretnél elérni a vállalkozással.

Az alapvető információk összegyűjtése úgy gondolom nem fog gondot okozni. Itt olyan adatokat érdemes feltüntetni, mint a vállalkozás neve, működési formája, alapítás ideje, tevékenységi körök, székhely, telephelyek, fióktelepek, elérhetőségek.

A célok felvázolása már egy fokkal komplexebb, ugyanis több szinten kell gondolkodnunk. Egyrészt konkrét üzleti célokat kell megfogalmaznunk, másrészt a vállalkozás misszióját is ki kell fejeznünk.

Az üzleti célok kijelöléséhez a SMART keretrendszer használatát ajánlom. Ez egy betűszó, mely a specifikus, mérhető, elérhető, releváns és időhöz kötött, kifejezések kezdőbetűit tartalmazza. Ha ezen öt tényező mentén fogalmazod meg az üzleti céljaid, akkor azok jó eséllyel kikezdhetetlenek lesznek.

A misszió pedig nem más, mint a vállalkozás létezésének célja. Kicsit szentimentálisnak tűnhet a dolog, de egy vállalkozásnak túl kell mutatnia egy termék, vagy szolgáltatás árusításán.

Gondolkodj el rajta, hogy mi motivált a vállalkozás elindításában. Milyen céllal vágtál bele? Milyen problémát akartál megoldani? Van-e valamilyen mögöttes célkitűzésed?

Szervezeti felépítés

Viszonylag egyszerűen letudható szekciója az üzleti tervnek. Be kell mutatnod a szervezet legfontosabb tagjait. Szóval legalább a vezetőket érdemes röviden bemutatni, név, pozíció, legfontosabb feladatok és kvalifikációk szintjén.

A szervezet hierarchiáját és struktúráját is érdemes felvázolni. Ennek egyik legjobb módja egy szervezeti ábra felvázolása. Ha alvállalkozókkal, vagy külső partnerekkel működsz együtt, akkor ezt is jó ha feltünteted.

Ami még gyakori eleme a szervezeti felépítésnek az a toborzás, kiválasztás és az előrelépések folyamatának személtetése.

Iparági helyzet

Ez viszont egy igen terjedelmes része a tervnek. Komplett, a lehető legszélesebb körű piackutatás szükséges ahhoz, hogy megfelelően fel tudd vázolni az iparági helyzetet. Nézzük elemenként, hogy mit is kell tartalmaznia.

Célcsoport elemzése

A célcsoport elemzés során meg kell határoznunk azokat a legfőbb társadalmi csoportokat, amelyeket végső soron konverzióra szeretnénk bírni, azaz vásárlóként, ügyfélként vizionáljuk őket.

A lehető legtöbb jellemző alapján be kell határolnunk ezeket a csoportokat. Tehát az olyan klasszikus demográfiai változók mellett, mint a nem, kor, lokáció, iskolázottság, vagy a jövedelem mellett olyan kevésbé egzakt tényezőket is meg kell vizsgálnunk, mint az érdeklődési kör, vagy az életmódbeli szokások.

Ezek mellett fontos meghatározni, hogy nagyságrendileg hány fő alkotja az adott csoportokat.

Vizsgálható még a vásárlói életút is, mely részletesebb betekintést ad a vásárlás folyamatába. Lépésekre bontva mutathatjuk be a vásárló döntésének modelljét, a vállalkozással történő első találkozástól, egészen a vásárlásig, vagy az újravásárlásig.

Versenytárs elemzés

A versenytárs elemzés során fel kell térképeznünk a konkurenciát és minél jobban meg kell ismernünk az üzleti tevékenységüket.

Érdemes a nyilvánosan elérhető alapvető információk begyűjtésével kezdeni. Tevékenységi kör, árbevétel, termékek és szolgáltatások köre, árazás, partneri kapcsolatok.

Ezt követően érdemes a további üzleti tényezőket egységenként vizsgálni. Tehát marketing téren megvizsgálni az online felületeiket, hirdetéseiket, értékeléseiket. Meg kell vizsgálni, hogy mekkora az átfedés a célcsoportjaink között, milyen egyedi értékajánlatot kínálnak.

Számos pénzügyi és üzleti adat érhető el a különböző cégadatbázisokból, ezekből elég sok következtetést le lehet vonni, elég csak az adózott eredményre, vagy mérleg elemeinek arányára gondolni.

Piaci tényezők áttekintése

Itt olyan tényezőket érdemes összegyűjteni és elemezni, melyek adottak és a vállalkozásnak nincs különösebb behatása rájuk. Ezek tipikusan az adott ország politikai, jogszabályi és gazdasági környezete, a társadalom általános jellemzői, technológiai fejlettség

Működési terv

A működési terv ad választ, minden a termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdésre, tehát a logisztikával, gyártással, raktározással, kiszolgálással, termékfejlesztéssel kapcsolatos adatokat itt kell felsorolni.

Kezdésként érdemes bemutatni a termékpalettát, vagy szolgáltatások esetén azok körét. Érdemes kitérni a legfőbb jellemzőkre, differenciáló tényezőkre és az egyes termékek csoportosítására.

A meglévő termékek mellett a potenciális jövőbeli termékeinkről is számot kell adnunk. Ezeket az információkat a fejlesztési terv tartalmazza. Ebben a fejlesztés eddig megtörtént, folyamatban lévő és várható fázisait kell bemutatnunk.

A működési terv tartalma egy a gyártás mikéntjeivel foglalkozó bekezdés, mely a gyártási terv nevet szokta kapni. Ez a termékek előállításának minden lépését tartalmazza. Tehát egészen a beszállítóktól kezdve, a használt gépi és emberi erőforrásokon keresztül egészen a csomagolásig minden információt tartalmaznia kell.

Szolgáltatások esetén hasonlóan kell eljárnunk. Értelemszerűen ebben az esetben egészen más tényezőket kell számításba vennünk. Ezek többek közt a szolgáltatás célja, folyamata és az ehhez szükséges erőforrások.

Marketing terv

Az üzleti terv marketing terv fejezete értelemszerűen minden a marketing tevékenységünkhöz szorosan kötődő feladatot magában fog foglalni. Tehát ki kell térnünk a következőkre:

Főbb célcsoportok felvázolása, buyer personák készítése. Tehát, ahogyan már az iparági helyzetnél már megtetted, itt is érdemes bemutatnod a potenciális vásárlóid, viszont itt javaslom, hogy jobban részletezd a már ismerteket. Például érdemes kigyűjtened az analitikai eszközeidből a különböző csoportok viselkedésének jellemzői, vagy érdemes buyer personákat létrehoznod, melyek olyan elképzelt személyek, akik az adott csoport jellemzőivel bírnak.

Egyedi előnyeink, tulajdonságaink amelyekkel differenciálhatjuk magunkat és ezek kommunikációja. Főleg egy telítettebb piacon fontos, hogy meghatározz néhány olyan tényezőt, amelyekben különbözöl a versenytársaktól.

A fogyasztók elérésének módjai. A szükséges marketing csatornák és eszközök részletes ismertetése. Kezdő vállalkozás esetén itt kell felvázolnod az indulást támogató marketing kampányaidat, illetve az elkövetkezendő időszakra tervezett marketing tevékenységed.

A vásárlói bázis megtartásának, retenciójának folyamata. Hasonló az előző ponthoz, azonban kifejezetten a már konvertált személyekre fókuszálva.

A termékek, szolgáltatások árazási stratégiája is ide tartozik. Kritikus pontja a vállalkozás pénzügyeinek, hogy milyen metodológia szerint árazunk, hiszen nyilván nem mindegy, hogy például a fedezethez viszonyítva hogyan állapítjuk meg a termékeink árait, vagy hogy milyen külső tényezőket veszünk figyelembe az árak megállapítása során.

Pénzügyi terv

Kezdő vállalkozások esetén a pénzügyi tervet szeretem az üzleti terv végén elhelyezni, mivel eddigre már egy elég konkrét képpel rendelkezünk a vállalkozás egészét illetően, így egy nagyságrenddel egyszerűbb meghatározni, hogy mekkora anyagi befektetésre lesz szükségünk és ezt hogyan kell felosztanunk.

Érdemes különválasztani az induláshoz szükséges költségeket, valamint a rendszeres működési költségeket. Emellett egy költségvetési tervre is szükségünk lesz mely mindkét kategóriát tartalmazza adott időszakra vonatkozóan.

Egy működő vállalkozás esetében, viszont már rendelkezünk pénzügyi adatokkal, így ilyen esetben szükséges néhány kimutatást belefoglalnunk az üzleti tervbe. Ezek a következőek:

Cash-flow kimutatás, mely a bevételeinket, kiadásainkat és azok egymáshoz viszonyított arányát szemlélteti.

Mérleg, melyet áttekintve részletesen megismerhetjük a vállalkozás vagyonának összetételét, valamint ezek finanszírozási forrásait.

Eredménykimutatás, mely tartalmazza az adott időszak bevételeit, ráfordításait és ezekből kalkulálva a vállalkozás nyereségeit és veszteségeit.

Mellékletek

A melléketek fejezet tartalmaz minden olyan dokumentumot amely szorosan kapcsolódik az üzleti tervben leírtakhoz, illetve kiegészíti a leírtakat. Ide tartoznak a pénzügyi tervben felsorolt kimutatások, különböző ábrák, grafikonok, elemzések eredményei, felhasznált források, leírások.

üzleti terv készítése

Tippek a profi üzleti terv készítéshez

Ne a terv terjedelmére fókuszálj

Kezdő vállalkozók szoktak abba a hibába esni, hogy már az induláshoz egy kisebb könyvet írnak. Teljesen felesleges 10 oldalnál többet írni egy kezdő mikrovállalkozás számára, mivel rendkívül képlékeny a kezdeti időszak és a hosszútávú elemek elég gyorsan fognak változni. Persze, ha szeretnél belevetheted magad egy hosszabb üzleti terv megírásába, de azt javaslom, hogy az ebbe fektetett időt inkább fordítsd a vállalkozásod fejlesztésére

Vonj be külső szemlélőt

Miután elkészítetted az üzleti terved nézesd át azt másokkal is. Az új nézőpontok rávilágíthatnak egy-egy hibára, de néhány ötletet is gerjeszthet az új szemléletmód.

Ha nem megy akkor szervezd ki

Nem várható el egy kezdő vállalkozótól, hogy tökéletes üzleti tervet készítsen mér elsőre. Sokaknak kihívást jelent (főleg a hosszútávú) tervezés és van akik sokkal hatékonyabban tudják hasznosítani a munkaidejüket, mint hogy egy üzleti terv megírására fordítsák azt. Nekik javaslom azt, hogy szervezzék ki az üzleti terv megírását. Számos specializált vállalkozást találhatsz egy Google keresést követően, akik jellemzően elég rövid határidővel elkészítik számodra az első üzleti tervedet.

vállalkozás tervezés

Üzleti terv – A következő lépés

Az első üzleti terv összeállítása egy elég nagy kihívást jelentő feladat, de sokan nem is sejtik, hogy mennyire megkönnyíti a későbbiekben a munkánkat. Az üzleti tervnek köszönhetően lesz egy jól megfogalmazott célunk, pontosan ismerni fogjuk a jelenlegi helyzetünket, tudni fogjuk, hogy mit kell tennünk azért, hogy elérjük a céljainkat, illetve, hogy milyen erőforrásokra és tevékenységekre lesz szükségünk ennek érdekében.

Ha tapasztaltabb vállalkozó vagy és tőkebevonás céljával készíted az üzleti terved, akkor nyilván egy minél részletesebb dokumentumra lesz szükséged. Viszont kezdő vállalkozóknak azt javaslom, hogy egy kevésbé részletes, képlékenyebb tervet készítsenek, amelyet új üzleti tapasztalataikat követve könnyedén képesek lesznek módosítani.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Mi az üzleti terv?

Az üzleti terv egy olyan útmutató ami tartalmaz minden fontos adatot a vállalkozásodról és bemutatja az olvasó számára, hogy mit, hogyan és milyen eszközökkel szeretnél elérni. Tehát megismerhető belőle a tevékenységi kör, a termékek és szolgáltatások, a szervezet felépítése, a külső és belső befolyásoló tényezők, a vállalkozás pénzügyi helyzete és az elkövetkező időszak legfőbb tevékenységei.

Miért fontos az üzleti terv?

Az üzleti terv segít meghatározni az üzleti céljainkat, valamint azt, hogy hosszú és rövidtávon mit kell tennünk ezek eléréséért. Egy üzleti terv elkészítése során felmérheted a piacot, megismerheted az üzleti környezetet, megtudhatod, hogy mekkora mértékű erőforrásokra lesz szükséged, de az üzleti ötleted validálásában is segít. Ezen kívül külső döntéshozók tájékoztatását is szolgálja. Erre többek közt akkor lehet szükség, ha külső tőkét vonnál a vállalkozásodba.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.