szófelhő készítés

Szófelhő készítés: A legjobb ingyenes eszközök

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

Mi az a szófelhő?

A szófelhő (angolul word cloud, vagy tag cloud) egy látványos módja szöveges adatok vizuális megjelenítésének. Minél gyakoribb egy adott szó egy adott szöveges tartalomban, annál nagyobb betűméretben és jellemzően annál erőteljesebben kiemelve jelenik meg.

Gyakorlatilag nagyobb szöveghalmazok lényegét emelheted ki, könnyen emészthető formában.

Mire használható a szófelhő?

Szófelhők online felhasználása

A szófelhők rendkívül sokoldalú adatvizualizációs eszközök, melyeket sokfélképpen hasznosíthatunk.

Gyakori alkalmazási területük a weboldal készítés és webdesign. Egy-egy blogbejegyzés mondanivalóját könnyen megjelenítheted velük, így gyorsan felvázolhatod, hogy miről is szól az adott bejegyzés.

Szolgáltatások, vagy termékek esetén játékos módon megjelenítheted a legfontosabb jellemzőket.

Használhatod a szófelhőket képként is a weboldaladon, hiszen teljesen egyediek és egy kis időt szánva a testreszabásra, igen jól mutatnak.

Ugyanígy felhasználhatod képként őket a közösségi médiában. Facebook, vagy akár Instagram bejegyzésként is működhetnek.

WordPress alapú weboldalakon használhatjuk a szófelhőket a bejegyzések kategóriáinak megjelenítésére, ennek használatát be is mutatom majd a bejegyzésben.

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

Szófelhők az offline világban

Nem csupán websiteokon, vagy social media felületeken találkozhatunk szófelhőkkel.

Biztosan találkoztál már olyan céggel, melynek az irodájában a falat szófelhő díszíti. Ilyen egyedi matricákat már sok helyen vásárolhatunk, de te is készíthetsz ilyet.

Ajándéktárgyakon, például bögréken is gyakran előfordulnak.

Ezen kívül nyomtatott formában, a magazinokban, újságokban található reklámok gyakori tartozéka egy-egy szépen megtervezett szófelhő.

Szófelhő generátor szoftverek

A szófelhő generátorok hasznos eszközök, melyekkel könnyedén elkészítheted saját szófelhődet. Az általad megadott szöveget felhasználva, az abban található szavakat jelenítheted meg testreszabott formában.

Működésük és funkcionalitásuk hasonló, jellemzően a betűtípust, színeket, méretet, hátteret, elrendezést tudod módosítani. Van némi különbség a programok között, de ha az egyik szófelhő generátort megtanulod használni, akkor valószínűleg a többit is könnyedén fogod kezelni.

Érdemes néhányat kipróbálni az alábbi listából, hogy biztosan olyat találj ami minden igényedet kielégíti.

Három kategóriába rendeztem a szófelhő generálási lehetőségeket. Az első azokat a programokat foglalja magába, melyek mindenki számára elérhetőek. Második lehetőségként a Google Chrome böngésző kiegészítőket mutatok be. Harmadik lehetőségként pedig a WordPress beépített szófelhő generátorát ismerjük meg.

A legjobb szófelhő generátorok listája

Ez a lista 21 eszközt tartalmaz, azért gyűjtöttem össze ennyi programot, hogy biztosan testreszabott megoldást találj. Ha gyakran készítesz szófelhőket, fontos, hogy könnyen kezelhető, de megfelelő funkciókkal felvértezett szoftvert használj.

1. WordArt.com

https://wordart.com/

Néhány szó a WordArt-ról

Kezdjük a legnépszerűbb választással. A cikk írásának időpontjában a Google keresőjét használva ez az első releváns találat. Nem véletlenül.

A WordArt (korábbi nevén Tagul) használata rendkívül egyszerű és számos extra funkcióval rendelkezik, melyeket használva igen egyedi képeket készíthetsz. A kedvencem, hogy feltölthetsz saját képeket is, melyeknek az alakját felhasználhatod a szófelhő elkészítése során. Ez jól jöhet akkor, ha még nyomatékosabban szeretnéd érzékeltetni az adott témát.

A Wordart használata

Itt nem szükséges regisztráció, így a „Create Now” gombra kattintva hozzá is kezdhetsz a szerkesztéshez. Ha mégis regisztrálni szeretnél, azt a jobb felső sarokban található „Sign up” gombbal teheted meg.

A szerkesztőfelület bal oldalának tetején az általános menüsort találhatod, itt tudod menteni, letölteni, vagy megosztani az elkészült képet.

Alatta a bal oldal nagy részét kitöltő szerkesztőfelületet találod. Az itt található beállításokkal manipulálhatod a szófelhő tulajdonságait.

A „WORDS” elnevezésű szekció lesz alapesetben megnyitva. Itt tudod megadni azokat a szavakat, vagy szövegrészletet melyek a szófelhőd alapjait fogják nyújtani. Az „Add” és „Remove” gombokkal tudsz szavakat hozzáadni, vagy törölni. Az „Import” gomb használatával pedig vágólapról, vagy csv fájlból tudsz szöveget importálni.

A „SHAPES” menüpont alatt tudod kiválasztani, hogy milyen formát is öltsön a szófelhőd. Választhatsz a galériában megtalálható képek közül, vagy feltölthetsz sajátot is.

A „FONTS” menüpontban tudod kiválasztani a használandó betűtípust.

A „LAYOUT” fület kiválasztva módosíthatod a szavak irányát, illetve azok sűrűségét is.

Az utolsó fül a „STYLE„. Itt három szín kiválasztásával meghatározhatod a szófelhő színpalettáját. Átállíthatod a háttérszínt, illetve animálhatod a szavakat.

Ha megvannak a kívánt beállítások kattints a „Visualize” gombra. Ha nem tetszik a végeredmény természetesen módosíthatsz rajta. Ha elégedett vagy kattints a „Download” gombra és tölts le a szófelhődet.

2. WordClouds.com

https://www.wordclouds.com/

A nagy konkurens Wordclouds.com

A WordArt legfőbb konkurenciájának szerintem ezt a szoftver tekinthető. Hasonlóan funkciógazdag és nagyon könnyen kezelhető a felülete, sőt még tippeket is nyújt, ha úgy látja, hogy elakadtunk.

Fontos még megemlíteni, hogy itt az ingyenes verzió többet nyújt, mert a WordArt esetében csak png és jpg kiterjesztésű fájlokat tölthetünk le. Itt viszont lehetőség van többek közt svg kiterjesztés használatára is.

A Wordclouds használata

A „File” gombra kattintva tudsz hozzákezdeni a folyamathoz. A lenyíló menüben válaszd ki a szöveged forrását. Választhatod a vágólapot, feltölthetsz szöveges fájlokat, vagy url-t is beilleszthetsz.

A „Size” gombbal kiválaszthatod a szófelhő méretét. Mellette a „Word list”-re kattintva a szavak listáján változtathatsz.

Jobbra a második blokkban találod a szavak elrendezését befolyásoló eszközöket, többek között itt állíthatod be a szavak irányát, illetve sűrűségét.

A legszélen található blokkban pedig a megjelenésen módosíthatsz. Itt állíthatod be színeket, a betűtípust, vagy a szófelhő alakját.

Ha készen vagy akkor a „File” menüben mentheted, vagy megoszthatod az alkotásodat.

3. Wordle

http://www.wordle.net/

Ha csak az alapfunkciókra van szükséged

A Wordle egy rendkívül puritán szófelhő generátor. Rendelkezik letölthető MacOs, illetve Windows verziókkal is, de mi most a webes verziót vizsgáljuk meg. Ne lepődj meg, az előző két eszközhöz képest jóval egyszerűbb felület fog fogadni.

A Wordle használata

Ha megnyitottad az oldalt kattints a fenti menüben található „Create” gombra, vagy az oldal alján található „Try” szöveges linkre.

A megnyíló ablakban egy szövegmező fog fogadni, ide másold be az általad vizualizálni kívánt szöveget. Ha megvagy akkor kattints a „Go” gombra.

Ezt követően tudod módosítani a szófelhő megjelenését, többek közt a betűtípust, színt és a szavak irányát. Nincs annyi beállítás, mint az első két eszközben, de ha gyorsan 3-4 kattintással szeretnél szófelhőt készíteni, akkor jó választás lehet.

4. TagCrowd

https://tagcrowd.com/

Több analitika, kevesebb funkció

A TagCrowd is a letisztultabb szófelhő generátorok közé tartozik. Egyetlen oldalon minden beállítást kiválasztva tudsz szófelhőt generálni segítségével. Kevesebb vizuális beállítással rendelkezik, azonban olyan extra funkciói vannak, mint a szavak gyakoriságának jelölése, vagy az angol nyelvű szövegek esetében a hasonló szavak csoportosítása.

A TagCrowd használata

Az oldal tetején található szövegmezőbe másold be a megjeleníteni kívánt szöveget, vagy másold be az url / tölts fel egy szöveges fájlt.

Az „Options” szekcióban találod a különböző beállításokat. Itt beállíthatod a maximálisan megjelenítendő szavak számát, a gyakoriság jelölését, vagy a szöveg nyelvét.

Ha ezzel végeztél, akkor kattints a „Visualize!” gombra és már kész is vagy.

5. Jason Davies’ word cloud generator

https://www.jasondavies.com/wordcloud/

Még egy fokkal puritánabb megoldás

Elég érdekes felülettel rendelkezik az eszköz, inkább tűnik egy félbehagyott szoftvernek, mint egy funkcionális szófelhő generátornak.

A középen található szövegdobozba tudod beilleszteni a szöveges tartalmat, ahogyan a korábbi eszközöknél is tetted, de ami ez után jön az eléggé szokatlan.

Ha otthon vagy a matematikai kifejezésekben, akkor ezt az eszközt neked találták ki. A skálázás beállításai között például logaritmikus lehetőséget is találhatsz, illetve a szavak által bezárt szögeket is módosíthatod.

6. Abcya.com

http://www.abcya.com/word_clouds.htm

Szó szerint gyerekjáték a használata

Az abcya.com alapvetően egy gyerekeknek szánt weboldal, azonban egy egész jó word cloud készítőt is találhatunk az oldalon.

Gyakorlatilag egy végletekig egyszerűsített, játékos felülettel rendelkező WordArt-ról van szó. Beállítások terén sajnos elég korlátozott az eszköz, de a célközönségnek valószínűleg nem lesz szüksége túlzottan sok funkcióra.

Használatában a már jól ismert sémát vélhetjük felfedezni. Első lépésként be kell másolnunk a megjelenítendő szöveget. Ezt követően pedig a menüsávban található gombok segítségével manipulálhatjuk a megjelenést.

7. Tagxedo

http://www.tagxedo.com/

Sok funkció keveseknek

Kissé kilóg a felsorolásból a Tagxedo eszköze, hiszen Microsoft Silverlightra van szükség a használatához, szóval csak akkor olvasd tovább ezt a bekezdést, ha rendelkezel vele.

Sajnálom, hogy ennyi körülményes a használata, mert egyébként egy egész jó szófelhő generátorral van dolgunk.

A hagyományos URL-ből feltöltött tartalom mellett több különböző forrást is használhatunk. Vizualizálhatjuk többek között a Twitter bejegyzéseinket, vagy RSS feedet is megadhatunk a szöveg forrásaként.

8. WordItOut

https://worditout.com/

Különleges funkciók és felhasználóbarát felület

A WordItOut két különleges funkcióval is kiemelkedik a többi szófelhő generátor közül. Az egyik, hogy segítségével emojikat is megjeleníthetünk, a másik, hogy több szóból álló kifejezéseket is képes kezelni.

Emellett szerintem talán a legintuitívabb felülettel rendelkezik és még példákat is biztosít a felhasználók számára.

9. Wordsift

https://wordsift.org/

Még egy egyszerű eszköz, kis csavarral

Egy eredetileg tanárok, oktatók számára készült eszköz mely nem sok beállítással, de faék egyszerűségű felülettel rendelkezik.

A felület annyiban különbözik a versenytársakétól, hogy itt a szoftver először legenerál egy elsődleges verziót, majd ezt tudod a Jason Davies szerkesztőjéhez hasonlóan változtatni.

Előre elkészített elrendezések és minták közül választhatsz, valamint különböző matematikai alapú beállítást is végezhetsz, mint például a szavak által bezárt szög.

10. Daniel Soper’s Deluxe Word Cloud Generator

https://www.danielsoper.com/wordcloud/

Archaikus, de hatékony

A felhasználói felületet tekintve nem egy mai darabbal van dolgunk, de lehet hogy épp ez fog tetszeni valakinek.

Egyszerűen beilleszted a szöveget, majd a „Draw Cloud!” gombra kattintva megtekintheted az első verziót.

Az ez alatt található lenyíló fülre kattintva hozhatod elő a beállításokat. Itt a már olyan jól ismert szövegmanipulációs eszközöket találhatod.

11. Vizzlo

https://vizzlo.com/create/wordcloud

Power usereknek

A Vizzlo word cloud készítő alkalmazása egy robosztusabb programcsomag része. Ennek következménye, hogy használata regisztrációhoz kötött. Ezért cserébe viszont egy nagyon kellemes, letisztult felületet kapsz és a Vizzlo más eszközeihez is hozzáférhetsz.

Funkcionalitásában azt tudja mint a versenytársak. Az indok amiért megemlítettem, az a Vizzlo által nyújtott szoftvercsomag. Ha gyakran foglalkozol adatvizualizációval, szeretnéd egy előadásodban, prezentációdban használt grafikonokat igényesen megjeleníteni, akkor egyetlen regisztrációval minden eszközt egy helyen elérhetsz.

12. ToCloud

http://www.tocloud.com/

Speciális funkciókat keresőknek

A ToCloud is hozza a kötelezőt, de feldobták néhány extrával amiért fel is került erre a listára.

Az egyik a stop wordok használata, ezt akkor érdemes használni, ha például egy blog tartalmát vizualizálnád és szeretnéd kihagyni az olyan szavakat, amelyek az oldalon megtalálhatóak, azonban számodra nem szükségesek, ilyen például a „permalink”, vagy a „kommentek” szavak.

A másik, hogy egyszerre két oldalt is képes szkennelni, majd a két felhőt eggyé kombinálni. Ez nyilván akkor lehet hasznos, ha az adott tartalom egynél több url alatt található meg.

13. Tricklar

https://tricklarnews.com/australia/cloudgenerator

Egy igazán egyedi megoldás

A Tricklar nem egy hagyományos szófelhő generátor, ugyanis nem tetszőleges szövegből generálja a szófelhőket, hanem egy adott időszak és régió híreiből.

Felmerül a kérdés, hogy miért is jó ez nekem? Nos azért, mert könnyedén, vizuális formában is megmutathatod, hogy mi foglalkoztatta az embereket egy adott időszakban. Híroldalak, blogok ennek kifejezetten nagy hasznát vehetik. Nem szükséges összeválogatnod a forrásokat, a program ezt megteszi helyetted.

14. Monkeylearn

https://monkeylearn.com/word-cloud/

Az új versenyző

A legletisztultabb szoftver az összes eddig felsorolt közül, köszönhető ez annak, hogy egy nagyon új eszközről van szó.

Kifejezetten igényes felhasználói felülettel rendelkezik, minden nagyon flat. A felület jobb oldalán egy nagyon hasznos szöveg elemző eszköztár kapott helyet, ahonnan más szövegelemző eszközöket is azonnal elérhetsz.

15. Infogram

https://infogram.com/create/word-cloud

A régi motoros

Sokaknak nem kell bemutatnom az Infogramot. Az egyik legnépszerűbb infografika készítő programról van szó. Nagyon sok magyar híroldal ezt a szoftvert használja adatok vizualizálására.

Azt azonban kevesebben tudják, hogy az Infogram is rendelkezik szófelhő generátorral. Egy fiók regisztrációja után a Wordcloud Chart fület kell majd keresned.

Ezt a szoftvert akkor tudom ajánlani, ha már használtad, vagy gyakori felhasználója vagy az Infogramnak és nem akarsz egy új felülettel bajlódni.

16. ProWritingAid

https://prowritingaid.com/en/WordCloudGallery/CreateFrom

A mindenes

A ProWritingAid alapvetően egy szövegírást támogató szoftvercsomag, angol nyelvű szövegírók számára. Rengeteg extra funkciót tettek magába szoftverbe és a weboldalba is. Ilyen extra az ingyenes word cloud készítő funkció.

Másold a feldolgozandó szöveget a szöcegdobozba, vagy adj meg egy URL-t és kattints az indításhoz. Ezt követően tudod manipulálni a szöveg megjelenését.

17. Mentimeter

https://www.mentimeter.com/features/word-cloud

Prezentálóknak

A Mentimeter egy prezentáció készítő online program. Használatához regisztráció szükséges. Azoknak ajánlom a használatát, akik gyakran készítenek prezentációkat és szeretnék feldobni a diasoraikat egy-egy szófelhővel.

Különleges tulajdonsága, hogy kérdőívet tudunk vele készíteni és a beérkezett válaszokat szófelhő formájában tudjuk megjeleníteni.

18. Flourish

https://app.flourish.studio/login

Az alapokat keresőknek

A Flourish szinte ugyanazt tudja, mint a fentebb felsorolt szófelhő készítést támogató programok. Az ok ami miatt említésre kerül, az az, hogy az elkészített szófelhőt html kód formájában is megkapjuk, így egy másolást és beillesztést követően azonnal megjeleníthetjük azt.

Szófelhő készítése Google Chrome segítségével

Ha Google Chrome felhasználó vagy és gyakran készítesz szófelhőket, akkor érdemes lehet szétnézned a Chrome kiegészítők között, ugyanis több word cloud alkalmazást is találhatsz. Így néhány kattintással megvalósíthatod az elképzelésedet.

Drive Word Cloud

https://chrome.google.com/webstore/detail/drive-word-cloud/ielgnnbehadnmkcgpgnpmelggibcogdb

Az egyik leghasznosabb kiegészítő a Drive Word Cloud. Összekötheted a Google Drive fiókoddal és néhány kattintással bármelyik a Driveban tárolt dokumentumodból szófelhőt kreálhatsz.

Word Cloud a Google Chrome ™ számára

https://chrome.google.com/webstore/detail/word-cloud/abeaddpndnoipjlbkchghbpoilcmkdoj?hl=hu

Másik versenyzőnk a rendkívül kreatív elnevezésű Word Cloud plugin. Hasonló funkciókkal rendelkezik, mint az előbbi szoftver. A felhasználói felület a differenciáló tényező, javaslom próbáld ki mind a két programot és döntsd el, hogy melyik szimpatikusabb a számodra.

Szófelhő generálás WordPress weboldalakon

Ha WordPress alapú websiteot használsz, akkor a cikkeidben használt címkéket könnyen megjelenítheted a beépített word cloud widget segítségével.

Hogy miért is jó ez? Ezzel a kis widgettel könnyedén érzékeltetheted, hogy mik azok a témák amikről a leggyakrabban írsz. Minden egyes tag hiperlinkként funkcionál, így rájuk kattintva egy aloldalra vezetheted a látogatót, ahol az adott címkével megjelölt cikkeket találják.

A widget hasonlóan működik a fentebb felsorolt szófelhőkhöz, minél többször használsz ugyanis egy tag-et, annál nagyobb betűmérettel fog megjelenni. Sajnos nem lehet a megjelenését annyira testreszabni, mint egy egyedileg készített felhő esetén, viszont túl sokat sem kell vele bajlódni, mivel automatikusan feldolgozza és megjeleníti a már használt címkéket, valamint frissíti magát egy-egy új címke hozzáadásakor.

Fontos megjegyezni, hogy maximum 75 címkét fog megjeleníteni a widget. Továbbá egyes témák más más dizájnnal látják el ezt a widgetet.

Hogyan használd?

Először is címkéket kell a bejegyzéseidhez adnod. Célszerű a bejegyzés témájához illő címkéket kiválasztanod és nem érdemes túlzásba esni, például ha szófelhőkről írsz, akkor hasznos lehet a szófelhő, webdesign, grafika, weboldal készítés címkéket hozzáadnod a bejegyzéshez.

Az adott bejegyzés szerkesztőfelületének jobb oldalán találhatsz egy „Címkék” menüpontot. Erre kattintva az „Új címke hozzáadása” mezőbe beírva adhatsz újabb tageket a bejegyzésedhez.

Ha ez megvan akkor mentsd el a bejegyzést és ismételd meg a folyamatot más bejegyzéseknél is.

Ezután az admin felületen keresd meg Megjelenítés fület, ezen belül pedig a Widgetek pontot.

Itt egyszerűen kattints a Címkefelhő nevű gombra, majd a legördülő menüben válaszd ki, hogy hova szeretnéd beilleszteni a widgetet. Másik módszer, hogy lenyomva tartod a gombot és arra a területre húzod, ahová a widgetet be szeretnéd szúrni.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a szófelhő?

A szófelhő látványos módja szövegek, adatok, vizuális megjelenítésének. Nagyobb adathalmazok lényegét emelheted ki és teheted könnyen emészthetővé.

Mire használható a szófelhő?

Gyakran alkalmazzák a webdesignerek, ugyanis könnyen kiemelheted egy tartalom lényegét, emellett jól mutató vizuális elemek melyeket felhasználhatsz weboldaladon, vagy akár a közösségi médiában.

Mik azok a szófelhő generátorok?

Ezek olyan webes szoftverek melyekkel egy könnyen kezelhető felületen keresztül készítheted el saját szófelhődet.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.