piaci rés

Piaci rés – Mi az és hogyan találd meg?

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

Az egyik leggyakoribb hiba ami miatt a legtöbb új vállalkozás elbukik az a piaci igény hiánya. Olyan terméket, vagy szolgáltatást ajánlanak amelyre nincs akkora méretű kereslet amelynek kielégítése képes lenne fenntartani a vállalkozást.

Éppen ezért fontos az, hogy olyan piacot válasszunk ahol komoly igény mutatkozik arra, amit kínálni szeretnénk. Ezt a gondolatmenetet megfordítva pedig eljutunk a piaci réshez, tehát egy olyan kielégítetlen igényhez, aminek a kielégítésére egy vállalkozást alapozhatunk.

Egy-egy ilyen „piaci rés” megtalálása és megfelelő kihasználása könnyen növekedési pályára állíthatja vállalkozásod. Ebben a cikkben ezt a témakört járjuk körbe részletesebben.

Mi az a piaci rés?

Ha definiálni szeretném, akkor azt mondanám, hogy a piaci rés a piac egy olyan szűk, jól behatárolható területe, ahol olyan fogyasztói igény mutatkozik amit még nem elégítettek ki, vagy nem megfelelően elégítettek ki.

Erre utal a „rés” kifejezés is, hiszen a kereslet és a kínálat közt tátong egy köz, amit egy ügyes vállalkozó képes lehet kiaknázni.

A piaci rés lehet egy teljesen új termék, vagy szolgáltatás. De akár lehet a szolgáltatás nyújtásának egy eddig ismeretlen módja, vagy egy új termékjellemző is. Tehát nem feltétlenül kell teljesen új dolgot feltalálni, elég ha más szemléletmódot alkalmazunk egy már létező termék, vagy szolgáltatás esetén.

Egy-egy piaci rés megtalálása egészen új típusú vállalkozások tömegének megjelenésével járhat. Gondolj csak bele, hogy mennyi startup indul csak Magyarországon évente és a legtöbbjük igyekszik egy-egy szűk piaci igényt megcélozni.

Tipikusan ilyen példa a mesterséges intelligencia fejlődése. Számtalan új cég jelent meg, hogy az itt adódott lehetőségeket kiaknázza. Említhetném még a pandémia alatt átalakuló fitnesz piacot az otthoni felszerelések és videós edzések térhódításával, vagy a Netflix terjeszkedését, akik egy egészen új piacot nyitottak a streaming szolgáltatások elterjesztésével.

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

Hogyan találd meg a piaci rést?

Számos módszer van arra, hogy új lehetőségeket találjunk a piacon. Ezek közül fogunk most néhányat megismerni.

üzleti ötlet eszköz
A Feedly hasznos eszköz lehet nagy mennyiségű információ feldolgozásához

Trendek figyelése

A piaci trendek figyelése szerintem az egyik leghatékonyabb és legkönnyebb módja annak, hogy piaci réseket találj. Nem kell mást tenned, mint nagyító alá venni egy, vagy akár több iparágat és részletekbe menően figyelni a piacon zajló történéseket.

Hogyan teheted ezt meg a legkönnyebben? Egy RSS olvasóval és egy email fiókkal.

Ha kiválasztottad az iparágat, akkor gyűjts össze minél több blogot, magazint, publikációt és egyéb információforrást. Ezek lehetnek szakmai lapok, blogok, cégek weboldalai. Ezután regisztrálj egy olyan RSS olvasóra, mint a Feedly. Egy ilyen szoftver használatával egy helyre gyűjtheted a a különböző forrásokon publikált tartalmakat. Így nem kell minden nap minden iparági szereplő weboldalát átnézed, hiszen ha új tartalmat publikálnak, akkor azt azonnal látni fogod.

Az email fiókot azért említettem, mert ugyanezt meg tudod tenni a cégek hírleveleivel is. Egy dedikált email fiókban gyorsan átpörgetheted a szakmai hírleveleket.

piaci rés keresése
Én leggyakrabban a SurveyMonkey szoftverét használom kérdőívek készítéséhez

Fogyasztók, vásárlók, ügyfelek megkérdezése

Mivel a piaci rés alapvetően kielégítetlen fogyasztói igényen alapszik, érdemes lehet megkérdezni magukat a fogyasztókat.

Ez leginkább már működő vállalkozások esetén működhet, de használhatsz a példa kedvéért tematikus fórumokat, vagy épp Facebook csoportokat, vagy Discord szervereket is.

A lényeg hogy gyűjts információt a fogyasztókat érintő problémákról bizonyos termékekkel, vagy szolgáltatásokkal kapcsolatban. Mi az amit hiányolnak egy adott termékből? Mi akadályozza meg őket a vásárlásban? Mi az a termék ami jelenleg csak nagyon nehezen érhető el a piacon? Számtalan kérdés tehető fel amelyekből értékes információt nyerhetünk.

Ennek egy másik módja, ha olyan adatbázisokat böngészel, amelyek sok fogyasztói véleményt tartalmaznak, például a Trustpilot, vagy a Reviews.io. Itt érdemes a negatív visszajelzések közt böngészni és elemezni, hogy te tudnád-e másképp csinálni.

Külföldi cégek imitálása

Ez az amit sok magyar vállalkozó nagyon ügyesen csinál.

Sokszor egy nagyobb külföldi cég számára nem éri meg olyan „kisebb” piacokra belépni, mint amilyen Magyarország. Az is lehet hogy tervben van a piacra lépés, de ez akár csak évek múlva valósul meg.

Itt jöhet képbe az üzleti modell tanulmányozása és lefordítása a hazai, vagy épp a kelet-európai viszonyokra. Számtalan céget tudnék sorolni amely úgy ért el milliárdos árbevételt, hogy egy már működő, külföldi cég üzleti modelljét másolta le és honosította (nem írok neveket, mert nem akarok egy pert a nyakamba, de elég megnézni a nagyobb webshopokat, akiknek csak azon múlik a működése, hogy az Amazon még nem lépett be a régióba).

Jogszabályi változások figyelése

Új jogszabályok és törvényi szabályzások igazi katalizátorként működnek egyes piacokon.

Például a 2021 decemberében életbelépő „whistleblower” Uniós szabályozás szoftvercégek egy egész ágazatát indította el. Érdemes figyelni a magyar és EU-s törvényi változásokat, hiszen sosem lehet tudni mikor érkezik egy-egy iparágat megváltoztató szabályozás.

A nagyobb horderejű változásokat a mainstream média szinte mindig lehozza. Viszont a specifikusabbak esetén érdemes visszagörgetned az első, trendfigyeléssel kapcsolatos tanácsomra.

Magyar vonatkozásban a Magyar Közlöny lehet segítségedre. Ebben a közleményben rendszeresen publikálják a változásokat.

Trade show-k, konferenciák, kiállítások

Ez a személyes kedvencem. Ha érdekel egy iparág, akkor érdemes lehet megfordulnod egy-egy konferencián, vagy kiállításon. Így nagyon rövid idő alatt megismerheted a piac legfontosabb szereplőit. De ezzel együtt az innovátorokat is, hiszen egy szakmai konferencián a vállalkozások széles köre jelen van.

Érdemes kérdezni és érdeklődve, totális naivitással hozzáállni az előadásokhoz, a workshopokhoz és a kiállítókhoz is. Akkor tudod a legtöbb információt begyűjteni egy iparágról, ha a laikus felhasználó szemszögéből gyűjtöd az információkat.

Hasznos eszközök

Számos olyan szoftver van amely segíthet abban, hogy piaci réseket találj. Ezek jellemzően a különböző kulcsszavakra, kifejezésekre vonatkozó keresési számokat gyűjtik, rendszerezik és vizualizálják. Tehát könnyen átláthatod, ha valamilyen kifejezésre megugrik a keresések száma, vagy ha épp növekszik a téma iránti érdeklődés.

A két legnépszerűbb eszköz a kategóriában a Google Trends és az Exploding Topics.

piaci rés

Példák piaci résekre

Nézzünk néhány céget amelyek egy-egy piaci rés kiaknázására alapozták az üzleti modelljüket.

Netflix

Fentebb is említettem a streaming óriást. Egy olyan cégről beszélünk amely már több piaci rést is felismert és kihasznált.

Először a 90-es években postai úton biztosított film kölcsönzési lehetőséget havidíjért cserébe, míg a nagy konkurens Blockbuster még mindig csak fizikai üzleteken keresztül értékesített. Aztán online értékesítésre váltottak és ezzel beindult a legnépszerűbb streaming szolgáltató igazi terjeszkedése. Ma már 190 országban vannak jelent és több, mint 200 millió előfizetővel rendelkeznek.

Peloton

A Peloton azt ismerte fel, hogy sokan preferálják az otthoni testedzést az edzőtermekkel szemben. A Peloton szobabiciklijei úgy nyújtanak közösségi élményt és profi edzői támogatást, hogy ki sem kell ehhez mozdulnunk a nappalinkból.

Whole Foods

A Whole Foods egy szűk társadalmi réteg igényeire alapozva hozott létre üzletbirodalmat. Azokat a fogyasztókat célozták, akik érdeklődnek az egészségtudatosság iránt és hajlandóak magasabb árat fizetni magasabb minőségű élelmiszerekért és termékekért.

1980-ban egyetlen üzletből nőtte ki oda magát a cég, hogy 2017-ben felvásárolta őket az Amazon.

SEON

Hogy egy magyar céget is megemlítsek a rendkívül dinamikusan növekvő SEON nevű szoftvercég egy számos vállalkozást érintő problémát ismert fel és kínál rá megoldást.

Fő profiljuk az online csalók detektálása és tevékenységük megelőzése. Elég komplex téma, azonban szemmel elég jól látható összeget vesz el a legkülönfélébb online szolgáltatóktól a csalók elleni harc. Erre kínálnak egy egyszerűen kezelhető felületet, mely rendkívül magas költségmegtakarítást hozhat az ügyfeleik számára.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Piaci rés összefoglalva

Manapság annyira sok iparágban tevékenykedünk és olyan szerteágazó szolgáltatásokat nyújtunk, hogy piaci rések tömege jelenik meg szinte minden nap. Megfelelő technikával és eszközökkel pedig könnyebben fel lehet ezeket a piaci réseket fedezni, mint bármikor korábban.

Ha szeretnél saját vállalkozást indítani és olyan ötletet keresel, ami gyakorlatilag még kiaknázatlan, akkor ez a legjobb lehetőséged arra, hogy egy viszonylag kisebb versennyel rendelkező piacra lépj be.

Mi az a piaci rés?

A piaci rés a piac egy olyan szűk, jól behatárolható területe, ahol olyan fogyasztói igény mutatkozik amit még nem elégítettek ki, vagy nem megfelelően elégítettek ki.

Hogyan találhatsz piaci réseket?

A bejegyzésben több technikát is bemutatok, de röviden összefoglalva érdemes figyelned az iparági trendeket és a jogszabályi változásokat. Fontos szemmel kísérni külföldi vállalkozások tevékenységét. Emellett a fogyasztók megkérdezése is hasznos lehet, valamint olyan eszközök használata, mint a Google Trends.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.