Instagram képméret

Instagram képméretek – Mekkora képet készítsek?

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

Az Instagram manapság már rengeteg lehetőséget biztosít képeink és videóink megosztására. Elmúlt már az az idő, mikor csak 1:1-es méretarányú képeket lehetett feltölteni az alkalmazás felületére. Elég csak a hírfolyamban megosztható fekvő méretarányú képekre, vagy a Story és Reels felületeken megosztható álló méretarányú tartalmakra gondolni.

A méretarányok és a feltölthető maximális felbontás minden egyes újabb funkció bevezetésével változik, így nem egyszerű képben lenni az éppen aktuális Instagram képméretekkel. Épp ezért írtam ezt a cikket. Elolvasásával megismerheted az éppen aktuális Instagram képméreteket, felbontások, méretarányokat.

Instagram képméret: Képarányok és felbontások

Mielőtt egyesével megnézzük, hogy pontosan milyen képméreteket használhatunk, néhány mondatban érdemes foglalkozni a képarányokkal és a felbontásokkal. Ugyanis ez az a két mérőszám amit érdemes fejben tartani, mielőtt bármit is feltöltünk a fiókunkba.

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

Instagram képarány

A képarány egyszerűen megfogalmazva megmutatja nekünk, hogy hogyan aránylik egymáshoz a kép szélessége és magassága. Arányszámként kerül feltüntetésre ahol az első szám a magasság, míg a második szám a szélesség. Például egy 9:16-os arányú kép álló képre utal 9 egységnyi szélességgel és 16 egységnyi magassággal.

Miért fontos ez számunkra? Azért, mert ha nem megfelelő méretarányú képet töltesz fel, akkor az Instagram automatikusan megvágja, vagy egyes esetekben rád bízza a kép vágását megosztás előtt. Így elvesztheted a kép egy részét és nem úgy fog megjelenni az Insta felületén, mint ahogyan azt elképzelted.

Instagram felbontás

A felbontás a képet alkotó apró pontok, azaz pixelek számát jelenti. Előbb a vízszintesen egymás mellett álló pixelek számát szokás megadni, majd ezt követi az egymás felett álló pixelek száma. Például egy 1080 x 1080 pixel felbontású képen 1080 egymás melletti oszlopban állnak a pixelek vízszintesen, míg függőlegesen is 1080 pixelt találhatunk soronként.

Miért fontos ez? Azért, mert az Instagram feltöltés előtt automatikusan tömöríti a képedet, hogy az kevesebb erőforrást igényeljen az Instagram részéről. Kevésbé fog romlani a képed minősége, ha az előírt méretarányokkal dolgozol.

Instagram feed képméret
Ma már számos lehetőségünk van a négyzet alakú képektől elétérő tartalmak megosztására

Instagram feed-ben megjelenő képek méretei

Az Instagram folyamában megjelenő képek több különböző méretaránnyal és felbontással rendelkezhetnek, nézzük ezeket sorban.

Hagyományos, négyzet alakú kép

A legrégebbi képtípus az Instagram felületén. Ez szokta a legkisebb problémát jelenteni, mivel az Insta segítségével elég könnyen megvághatod a képedet, ha nem megfelelő a méretaránya, illetve a legtöbb telefon kamerája képes a szükséges méretarányú kép elkészítésére.

Ennél a típusnál 1:1-es méretarányra van szükség, az ajánlott felbontás pedig 1080 x 1080 pixel.

Fekvő (horizontális) kép

Itt már egy fokkal komplikáltabb a helyzet. Ha fekvő képet posztolnál Instagramra, akkor az Insta ajánlásai szerint lehetőleg 1,91:1 méretarányú képet érdemes feltöltened. Azonban ez nem kötelező, csupán ajánlás. Ha szeretnél, akkor akár 16:9-es méretarányig is elmehetsz, szóval egy klasszik szélesvásznú képet is feltölthetsz.

Felbontás tekintetében hasonló az ajánlás a négyzetes képhez, azaz legalább 1080 pixel magas képet ossz meg.

Portré (álló, vagy vertikális) kép

Mivel egy álló kép nagyobb területet foglal az Instagram feedben, mint egy az előbbi társai, ezért itt is némi korlátozásba ütközünk. A maximálisan megjelenített méretarány 4:5. Szóval ha mindenképp ilyen tipusú tartalmat szeretnél megosztani, akkor érdemes a hosszabb oldalt 1350 pixelre szabni, míg a rövidebbet a megszokott 1080 pixelre.

Instagram carousel méret
Instagram carousel

Van még egy opciónk a három fentebb felsorolt típus mellett, ez pedig nem más, mint a carousel, avagy körhinta poszt. Ez a klasszikus, „lapozható” bejegyzés, ami több képet, vagy videót is tartalmat.

Instagram carousel esetén bármelyik fenti típust választhatod, egyedül arra kell figyelned, hogy az első kiválasztott tartalom méretarányait fogja felvenni a többi tartalom is. Tehát ha első képként egy 1:1-es méretarányú képet választottál, akkor a többi képet is ugyanerre a méretarányra fogja szabni az Instagram rendszere.

Instagram sztori méret
Instagram story

Instagram Story mérete

Instagram story esetén jóval egyszerűbb dolgunk van. Itt szinte bármilyen méretarányú képet meg lehet osztani legyen az négyzet, álló, vagy fekvő tájolású. Amivel érdemes tisztában lenni az az, hogy ha ki akarod használni a teljes rendelkezésre álló területet, akkor 9:16-os méretarányú képet, vagy videót érdemes feltöltened, javasoltan 1080 x 1920 pixeles méretben.

Instagram videók mérete

A korábban különálló IGTV és videós posztok összevonásra kerültek, így a továbbra is különálló Reels mellett, már csak videó posztokról beszélhetünk akkor, ha valaki a profiljára tölt fel egy videót.

16:9-es méretaránytól egészen 4:5-ig szinte bármilyen videót feltölthetsz, itt annyi a megkötés, hogy ajánlott 30 képkocka/másodperces videót használni, valamint a videó nem haladhatja meg a 4 GB-ot.

Instagram live méret
Instagram live

Instagram Live mérete

Mivel az Instagram Live úgy lett kitalálva, hogy közvetlenül a telefonodról közvetíts és lehetőleg minél nagyobb területét használja ki az adott kijelzőnek, ezért adott a 9:16-os méretarány. Mivel ezen nem lehet módosítani, ezért ezzel a típusú tartalommal különösebb dolgod nem lesz.

Instagram Reels mérete

Az Instagram legújabb eleme a TikTok riválisának szánt Reels is a már jól ismert álló, 9:16-os méretarányt használja. Itt sincs opciód a méretarány módosítására, viszont javaslom, hogy a videó alsó negyedébe ne helyezz semmi fontosat, mert a felirat és a gombok ki fogják takarni.

Hogyan szerkeszd megfelelő méretűre az Instagram képeidet?

Alapvetően három lehetőségünk van arra, hogy megfelelő méretű képet készítsünk és ezzel elkerüljük azt, hogy feltöltés közben az Insta megvágja azt. Nézzük ezeket!

Telefon, vagy fényképezőgép beállításai: A legegyszerűbb ha már rögtön olyan méretarányú és méretű képet készítesz, amit módosítás nélkül fel tudsz tölteni az Instagram alkalmazásba.

Ma már a legalapabb telefonokban is van különálló kamera alkalmazás, vagy akár le is tölthetsz egy szimpatikusat. Újabb iPhone és Android telefonok esetén választható mind a kép méretaránya, mind a készítendő kép méretaránya.

kép átméretezése iOS
Az iOS kamera alkalmazásával szerkesztés nélkül készíthetsz 1:1-es arányú képeket

Különálló alkalmazás: Sok harmadik féltől származó képszerkesztő alkalmazás közül válogathatunk, ha szétnézünk az App Storeban, vagy a Play Storeban. Ezek a rengeteg effekt és beállítás mellett szinte kivétel nélkül képesek a képek méretre szabására is.

Ezek közt a legnépszerűbbek az Adobe Lightroom, a VSCO, a Snapseed és a Canva.

képszerkesztő alkalmazás
Az App Store-ban rengeteg képszerkesztő alkalmazást találhatsz

Szerkesztés Instagramon: Én jobb szeretem már a végeredményt feltölteni Instára, de ha más nem, akkor a beépített szerkesztőre itt is hagyatkozhatsz. Ez már biztosan ismerős, segítségével feltöltés közben módosíthatsz a képeiden

Összefoglalva

Amint láthatod alapvetően három méretarányt érdemes fejben tartani, ha arra készülsz, hogy fotódat, vagy videódat majd feltöltöd az Instagram felületére. 1:1, 9:16 és 4:5, valamint 1080 pixel a kulcsszavak.

Remélem hasznodra volt ez a rövid ismertető. Ha szeretnél még hasonló tartalmakat olvasni, akkor iratkozz fel hírlevelünkre!

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Miért fontos, hogy megfelelő méretű képet válasszak?

Ahhoz, hogy megfelelő minőségben tudd megjeleníteni az Instagramra feltöltött tartalmakat, ismerned kell az Instagram által javasolt felbontásokat. Ezeket használva nem fog pixelesedni a feltöltött kép és minden eszközön hibátlanul fog megjelenni.

Milyen gyakorisággal változnak az Instagram képméretek?

A főbb képtípusok viszonylag ritkán, azonban kisebb módosítások gyakran előfordulnak, például a Reels, vagy a lapozható posztok megjelenése hozott némi változást. Mi folyamatosan frissítjük ezt a listát, így mindig naprakész lehetsz a Facebook képméretekkel kapcsolatban.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.