közösségi oldalak

A legnépszerűbb közösségi oldalak (Top 30)

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté

Szűcs Máté

Szeretnéd tudni, hogy mely közösségi oldalakra érdemes időt szánnod? Akár vállalkozásod szeretnéd a legtöbb helyen elérhetővé tenni, akár csak egy újabb felületet szeretnél kipróbálni, érdemes tisztában lenni azzal, hogy hol találhatod meg a legnagyobb és legcélzottabb közönséget.

Vannak ugyan olyan behemótok, akik mindig helyet kapnak a listán, ilyen például a Facebook ami továbbra is megkerülhetetlen. Időnként azonban jön egy-egy platform amit hirtelen mindenki elkezd használni, ilyen volt 2020-ban a TikTok, vagy a már kevésbé népszerű Clubhouse. Aztán vannak azok a site-ok melyek hatalmas közönséggel rendelkeznek, de sokan nem is hallottak róluk, így aztán nem egyszerű eligazodni a több ezer manapság elérhető közösségi oldal között.

Ebben a cikkben megismerheted a legnépszerűbb közösségi média felületeket, melyeket aztán egyesével is jobban megvizsgálunk.

A legnépszerűbb közösségi oldalak listája

A népszerűséget egy egyszerű mérőszám használatával állapíthatjuk meg, ami nem más, mint a havi aktív felhasználók száma, azaz az adott közösségi oldalt legalább havonta meglátogatók számra. Ezt angolul MAU-nak, vagy monthly active users-nek nevezik. A kamu profiloktól eltekintve ez egy elég jó mérőszáma a valós felhasználói bázisnak.

Az adatok forrása a már jól bevált Statista.com, az épp aktuális statisztikát ezen a linken tudod elérni: https://www.statista.com/statistics/272014/global-social-networks-ranked-by-number-of-users/

közösségi oldal

Az ábrán jól látható, hogy a Meta (korábbi nevén Facebook) platformjai eléggé dominálják a listát. A Facebook, WhatsApp, Instagram, Messenger négyes közé csak a Google által birtokolt YouTube videómegosztónak sikerült beférkőznie.

Nagyon erősek még a Kína specifikus appok, amelyeket kínai nyelvterületen kívül máshol nem igazán használnak, de KÍnában viszont akkora felhasználói bázissal rendelkeznek, hogy az a világszintű listára is feltette őket, ilyen többek közt a WeChat, a Douyin, vagy a QQ.

Külön megemlíteném a Tiktok-ot amely a Musical.ly felvásárlását és a pandémiát követően kilőtt és ma már legtöbbünk telefonján megtalálható.

Az 500 milliós nagyságrendben sok közismert közösségi oldalt találhatunk. A Snapchat, a Pinterest, vagy a Twitter neve biztosan sokak számára ismerősen cseng, de a titkosított üzenetküldést biztosító Telegram is nagy népszerűségre tett szert az utóbbi időben.

Most, hogy ismerjük a legnépszerűbb platformokat, ismerjük meg egyesével, hogy mit érdemes tudni róluk.

200+ ingyenes marketing eszköz
Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.​

Bővebben a közösségi oldalakról

Kezdésként nézzük az előbbi lista tagjait, majd néhány olyan közösségi média platformmal folytatom, amelyekről mindenképp érdemes tudnod.

facebook

Facebook

Azt hiszem nem kell bemutatnom a legnépszerűbb közösségi média oldalt. 2004-es indulását követően mindössze tíz hónap alatt egy millió feliratkozóval rendelkezett, majd 8 évvel később ez a szám már elérte az egy milliárdot. 2021-ben pedig már több, mint két és fél milliárdnál tartottunk. Hiába jelennek meg az újabb és újabb közösségi oldalak, a Facebook népszerűsége töretlen, kár lenne temetni.

Látogatottságban az egész internetet tekintve csak a YouTube és a Google keresője tudja megelőzni. Akármilyen csoportra is célzol itt jó eséllyel megtalálod. Sajnos az organikus elérés üzleti oldalon elég alacsony lett az utóbbi években, azonban kifejezett előny, hogy itt szinte bármilyen típusú tartalommal labdába rúghatsz, nincsenek megkötések.

Üzleti felhasználók számára rengeteg lehetőséget tartogat a Facebook hirdetési rendszere, vagy az olyan még mindig nagyon jól kiaknázható organikus eszközök, mint a csoportok.

youtube

YouTube

Nagyon erősen jön fel a Tiktok, de a videós oldalak közt még mindig a YouTube az egyeduralkodó. A számok egyébként itt csalhatnak, mert míg a listán található legtöbb felületet csak regisztrációt követően érheted el, addig a YouTube használatához regisztrálnod sem kell, a valós számok a mértnél valószínűleg jóval nagyobbak.

Amellett, hogy a második legnagyobb közösségi oldal, a második legnagyobb keresőmotor is, közvetlenül a Google mögött, külön ágazata van már a keresőoptimalizálásnak, ami a YouTube tartalmak optimalizálásával foglalkozik.

A YouTube organikus elérése kiemelkedőnek mondható, így itt akár hirdetések nélkül is komolyabb sikereket lehet elérni egy-egy jól megtervezett és kivitelezett tartalommal. Ám a hirdetők is megtalálhatják a számításaikat, elég robosztus hirdetési rendszerrel bír a YouTube.

whatsapp

WhatsApp

A 2 milliárdos csoport harmadik tagja a WhatsApp üzenetküldő, amely 2014-óta a Meta (Facebook) csoport tagja. A zsúfolt üzenetküldő piac stabil szereplője, azonban főleg Kelet-Európában és Ázsiában a kezdeti nehézségek miatt (Androidos verzió hiánya, fizetős szolgáltatás) kevésbé elterjedt és jóval több kihívója is van.

Ettől függetlenül üzleti szempontból egy nagyon jól hasznosítható kommunikációs eszköz, főleg, hogy az üzleti felhasználók számára ott a WhatsApp Business, ami sok, az átlag felhasználó számára nem elérhető eszközt biztosít számunkra az eszközben rejlő lehetőségek kiaknázásához.

instagram

Instagram

A Meta (Facebook) csoport újabb tagja. Az Instagram alapvetően képmegosztó szolgáltatásként indult, ma is főleg a vizuális tartalmakon van a hangsúly, de idő közben annyi funkciót zsúfoltak bele, hogy már inkább egy alternatív Facebookká vált, amit főleg a fiatalabb korosztály használ.

A képek és videók megosztása mellett sztorikat, élő videókat, rövid Reel videókat, de akár általunk készített filtereket, vagy megvásárolható tartalmakat is készíthetünk az Instagram segítségével.

Az alkalmazásnak köszönhetjük az influencer kultúra kialakulását, ami időközben egy különálló marketing ágazattá nőtte ki magát. Az Instagram felhasználói bázisát organikus eszközök mellett a Facebook hirdetéskezelőjével is elérhetjük.

facebook messenger

Facebook Messenger

A Meta család negyedik tagja a Messenger. A Facebook nagyon jó érzékkel kezdte szétválasztani a Facebook és a Messenger platformokat, így ma már önmagában a Messenger is milliárdos felhasználói bázissal rendelkezik.

Egészen egyedülálló az amit ez a felület képes nyújtani. Természetesen alapfunkcióként felvehetjük másokkal, vagy épp ügyfeleinkkel a kapcsolatot, de a lehetőségek ezen jóval túlmutatnak. Építhetünk chatbotokat, melyek automatikusan képesek komplett beszélgetéseket folytatni. Hirdethetünk is a Messenger felületén, vagy épp weboldalunkba is beágyazhatjuk azt, élő chat funkcióként.

wechat

WeChat

Meg is érkeztünk az első főleg kínai nyelvterületen használt közösségi oldalunkhoz, a WeChathez. A WeChat kissé olyan, mintha egy különálló világ lenne, egy alkalmazás amibe mindent bezsúfolhattak amit lehetett. Az egyszerű üzenetküldéstől kezdve, az ételrendelésen át a pénz átutalási lehetőségekig minden megtalálható itt.

Kínában brutális népszerűségnek örvend, egyes felmérések szerint a lakosság több, mint 98%-a telepítette az alkalmazást a telefonjára. Más országokban, főleg a konkurenciának és az adatvédelmi botrányoknak köszönhetően kevésbé terjedt el.

tik-tok

TikTok

Az egyik leggyorsabban terjedő közösségi média app, amely extrém rövid idő alatt érte el az egy milliárdos felhasználói tábort. Egy igazi sikersztori a kínai alkalmazások között, hiszen a nagyon kevés nemzetközi szinten is versenyző platformok egyike.

A rövid videós tartalmakkal operáló platformnak nagy lökést adott a Musical.ly felvásárlása és a pandémia és elképesztő felhasználói bázis épült köré. A lista tagjai közt itt a legalacsonyabb az átlagéletkor, ám a TikTok ismertségének növekedésével szépen lassan az idősebb korosztály is kezd rákapni.

Üzleti szempontból teljesen eltérően kell használni, mint a lista legtöbb tagját, itt ugyanis a túlzottan hirdetés szagú hirdetések és a hagyományos kommunikációs formulák nem kifejezetten működnek.

douyin

Douyin

Ha egyszerűen akarom megfogalmazni, a Douyin a TikTok kínai verziója. Az alkalmazások ugyanannak a cégnek a tulajdonában vannak, az alapfunkcionalitás is megegyezik, ám két különválasztott közösségi oldalról beszélünk, amelyek két nagyon különböző felhasználói csoportnak készültek.

Kínában már egy lépéssel a nyugati marketingesek előtt járnak és a Douyin-t már a legnagyobb luxusmárkák használják a termékeik értékesítésére, valamint a YouTube-hoz hasonlóan egy a kreátorokat támogató monetizációs rendszer is bevezetésre került.

qq

QQ

Kínában is van egy a Metához hasonló konglomerátum, ezt a céget Tencent-nek hívják, ők üzemeltetik a QQ mellett a korábban bemutatott WeChat-et is.

A QQ-ról azt érdemes tudni, hogy már a 90-es évek óta működik. Üzleti kommunikációs platformnak indult, de annyi hasznos funkciót kapott az idők során, hogy a közszférában is nagy népszerűségre tett szert és a kínai nyelvterületen a mai napig sokak számára az elsődleges üzenetküldő alkalmazásnak számít.

sina weibo

Sina Weibo

Újabb kínai app, mely mikroblogging felületként kezdte pályafutását, talán a Twitter-hez tudnám hasonlítani. A kínai újságírók és celebek elsődleges információ megosztó közösségi oldala. A Twitter bejegyzéseknél jóval hosszabb szöveges és multimédiás elemekkel tűzdelt tartalmakat oszthatunk meg a használatával.

telegram

Telegram

Nagyon hasonló a Messengerhez, de egy Facebook-tól független chat alkalmazásról van szó. Népszerűségét is leginkább annak köszönheti, hogy egy biztonságosabb, privátabb alternatívát kínál azoknak, akik nem szeretnék, hogy a Facebook hozzáférjen az adataikhoz, de szeretnének a Messenger által biztosított lehetőségekkel élni.

snapchat

Snapchat

A Snapchat azzal alkotott egyedülállót, hogy a megosztott tartalmak elérhetőségét időlegessé tette, azaz amit feltöltöttél a Snapchat felületére az csak ideig óráig elérhető és automatikusan törlődik. Gyorsan a fiatalabb generáció kedvence lett és ma már rengeteg funkciót zsúfoltak a közösségi oldalba, többek közt innen vette át az Instagram a sztori funkciót, de itt érhető el talán a legnagyobb AR alapú filter és eszköz készlet.

kuaishou

Kuaishou

Kína második számú videós közösségi oldala a Douyin mögött. A fundamentális különbség, hogy ezt az alkalmazást főleg az élő közvetítések dominálják. Továbbá nem az algoritmus által ajánlott tartalmak vannak a központban, hanem olyan alkotók videói, amelyeket valamilyen módon követ a felhasználó.

pinterest

Pinterest

A Pinterest egy érdekes koncepcióra alapszik, a felhasználók tartalmakat (főleg képeket) gyűjthetnek az internetről, melyeket saját gyűjteményükben jeleníthetnek meg. Kissé olyan, mint egy virtuális parafatábla amire összegyűjtheted a kedvenc képeidet és rendszerezheted azokat. Maga a felület mind vizuálisan, mind a funkciókat tekintve szerintem nagyon el van találva.

twitter

Twitter

Az egyik legrégebbi mikroblogging platform. Magyarországon (meg úgy általában Európában) nem igazán robbant be, a felhasználói bázisát főleg az amerikai és angol nyelvterületen élők adják. Elég sokat kísérleteznek a különböző tartalmak megosztásának lehetőségével, most épp például hang alapú chat szobákkal, de még mindig az alapvető, 280 karakteres szövegek megosztása a domináns.

reddit

Reddit

Az internet kezdőlapjaként hirdeti magát ez a közösségi oldal, ami nagyon is helytálló. Itt a fórumok legszélesebb körével találkozhatsz a legkülönbözőbb témákra fókuszálva. Nagyon könnyen megtalálhatóak rajta a hozzánk hasonló érdeklődésűek és ugyanennyire jól célozhatóak hirdetésekkel is.

quora

Quora

Az angol nyelvű gyakori kérdések oldala. Faék egyszerűségű a működése és népszerűségét is talán ennek köszönheti. Kérdéseket tehetsz fel az oldalon, melyekre szinte bárki válaszolhat, de a válaszok pontozhatóak és a nagy felhasználói bázisnak köszönhetően gyorsan kaphatsz pontos választ a kérdésedre.

linkedin

LinkedIn

Egy szakmai fókuszú közösségi oldal azoknak, központban az adott felhasználók kompetenciáival. Ha szeretnéd bemutatni szaktudásod, munkát keresel, vagy szakmabeliekkel ismerkednél, akkor a LinkedIn hasznos lehet számodra.

tumblr

Tumblr

A Tumblr egy mikroblogging platform, amit kissé a Twitter és a Pinterest keverékeként lehet elképzelni. Hasonló gyűjteményeket készíthetsz, mint Pinteresten, de minden hozzáadott tartalom egy hírfolyamon is megjelenik.

flickr

Flickr

Fotós közösségi oldal, főleg professzionális felhasználásra kihegyezve fotósok, alkotók számára. Akár ezer nagy felbontású képet is feltölthetsz egy ingyenes fiók készítésével. Nagyon jó módja a munkáid megosztásának, vagy specialista fotósok, művészek megtalásásának.

medium

Medium

Viszonylag új versenyző a Medium. Egy rendkívül minimalista közösségi oldalról van szó, ahol a hosszabb írott tartalmak, szakmai cikkek, bejegyzések megosztásán van a hangsúly. A felület annyira népszerű, hogy sok vállalkozás átköltöztette a blogját a weboldaláról Mediumra.

soundcloud

SoundCloud

A legnépszerűbb zenei közösségi oldal. Azok vehetik igazán hasznát akik új számokat, mixeket, podcasteket keresnek, vagy zenei téren tevékenykednek és szeretnék eljuttatni műveiket a megfelelő célcsoportokhoz.

vkontakte

VKontakte

Az orosz Facebook. Az orosz nyelvterület egyik legnépszerűbb közösségi oldala, mely mind megjelenésben, mind funkcionalitásban nagyban hasonlít a Facebook felületére.

meetup

Meetup

A Meetup egy események köré szerveződő közösségi oldal. Segítségévek online, vagy hagyományos eseményeket szervezhetsz, kereshetsz, vagy csatlakozhatsz is egy-egy eseményhez. Nagyon jó módja egy-egy adott város, vagy szakma eseményeinek felkutatására.

viber

Viber

Főleg Kelet-Európában megy nagyot a Viber nevű üzenetküldő app. Funkcionalitásában a Messenger-hez és a WhatsApp-hoz hasonló, némi extra üzleti funkcióval felvértezve.

clubhouse

Clubhouse

Kezdetben csak iOS-en és csak meghívással elérhető hang alapú közösségi alkalmazás, mely azóta lazított a szabályokon és Androidos felhasználók számára is elérhető.

goodreads

Goodreads

Közösségi oldal a könyvek szerelmeseinek. A Goodreads használatával rendszerezheted a könyvtárad, értékelheted az általad olvasott könyveket, könyveket adhatsz az olvasólistádhoz és más könyvrajongókkal ismerkedhetsz.

twitch

Twitch

A Twitch egy streaming platform, ahol kezdetben online játékokat és e-sport közvetítéseket nézhettünk, azonban ma már az élő közvetítések legszélesebb körét találjuk meg itt.

wattpad

WattPad

A WattPad egy amatőr és profi írókra szakosodott közösségi oldal, ahol bárki megoszthatja műveit. Meglepően nagy követőtáborokat gyűjthetnek itt az aspiráló írók, de a közösségi oldal mellett egy publikáló céget is felhúzott a cég, így sokszor meg is jelentetik az itt megoszott írásokat.t

vimeo

Vimeo

A Vimeo egy a YouTube-hoz hasonló videómegosztó, azonban inkább a professzionális felhasználókat szolgálja ki. Rengeteg funkciót biztosít a feltöltők számára, valamint privát video hosting szolgáltatást is nyújt.

discord

Discord

A gamereknek kifejlesztett szöveges és hang alapú közösségi oldal, amit már a teljes fiatalabb generáció birtokba vett. Saját szervereket készíthetsz, ahová meghívással veheted fel a tagokat, szóval kvázi egy saját privát csoportot hozhatsz létre az app segítségével.

Mindenre van egy közösségi oldal

Már ebből a rövid listából is látható, hogy mennyire szerteágazó a közösségi média világa és ez igazából csak a jéghegy csúcsa. Ha csak most kezdesz közösségi médiával foglalkozni, akkor nem javaslom, hogy rögtön mindegyik felsorolt oldalon készíts egy profilt. Kezdésként azt szoktam javasolni, hogy válassz néhányat közülük, ami közel áll a vállalkozásod filozófiájához és ismerd meg ezeket minél mélyebben. Mikor már magabiztos használója vagy egy felületnek, akkor érdemes bevonni egy újabbat.

Remélem hasznodra volt a lista és megismertél néhány korábban ismeretken közösségi média oldalt is. Ha van olyan ami nincs a listán, de szerinted érdemes lenne felvenni, akkor kérlek írd meg kommentben.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Melyik a legnépszerűbb közösségi oldal?

Jelenleg a Facebook a legnépszerűbb több, mint két és fél milliárd aktív felhasználója van.

Melyik a legnépszerűbb videós közösségi oldal?

A YouTube vidómegosztó több, mint 2 milliárd aktív felhasználóval.

Szűcs Máté marketing szakértő
Szűcs Máté
Szia. Szűcs Máté vagyok, a Features.hu alapítója. Már lassan tíz éve foglalkozom online marketinggel, ezalatt megfordultam ügynökségeknél, kis-, és középvállalkozásoknál és startupnál is. A tapasztalataimra alapozva indítottam el a Features.hu-t 2018-ban, először csak blogként, majd ügynökségi formában is. Az itt megjelent bejegyzéseimmel szeretnék segíteni abban, hogy közelebb kerülj üzleti céljaid megvalósításához.
Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:
200 Ingyenes marketing eszköz

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. 200 eszköz havidíj nélkül.