biztonsági mentés
Szűcs Máté
Szűcs Máté

WordPress biztonsági mentés (backup) készítése – Teljes útmutató

Tartalomjegyzék

A rendszeres WordPress biztonsági mentés beállítása az egyik legfontosabb és egyben legegyszerűbb dolog, amit a WordPress weboldalad biztonságáért tehetsz. A biztonsági mentések akár katasztrofális hibákat is segítenek könnyedén orvosolni és bármi is történjék a weboldaladdal, mindig lesz lehetőséged arra, hogy visszaállítsd annak egy korábbi verzióját.

Manapság már több egyszerű módja is van annak, hogy WordPress biztonsági mentést készíthess, valamint hogy visszaállítsd azt. Ebben a posztban egy kis extra információt nyújtok a biztonsági mentések működéséről és több módszert is megnézünk az elkészítésükre.

Mi az a WordPress biztonsági mentés és miért fontos?

A biztonsági mentés vagy más néven backup a weboldalad tökéletes másolata, amit visszaállíthatsz, ha valamilyen problémába ütközöl a weboldaladhoz kapcsolódóan.

Gyakorlatilag egy biztosíték arra, hogy a weboldalba fektetett munkád nem fog elveszni, hiszen egy megfelelően elvégzett biztonsági mentés egy bármikor visszaállítható állapotot biztosít számodra.

Milyen esetekben jöhet jól egy WordPress backup?

Lehet, hogy egyszerűen félresikerült a WordPress, vagy egy bővítmény frissítése. Lehet, hogy olyan bővítményt telepítettél, ami inkompatibilitás miatt kiiktatta a weblapod. Vírus, vagy hacker támadás áldozata is lehet a weboldalad, de sok egyéb más probléma is előfordulhat és sokszor csak a biztonsági mentés meglétében bízhatsz.

Milyen gyakran készíts biztonsági mentést és hol tárold?

A frissítés gyakorisága elsősorban attól függ, hogy milyen gyakran szoktad frissíteni a honlap tartalmát. Ha ritkábban történik változás, akkor elég hetente néhányszor, vagy akár hetente készíteni egy biztonsági mentést.

Ha gyakran írsz bejegyzéseket, akkor javaslom a gyakrabban, akár naponta elvégzett mentéseket. Ha pedig árusítasz valamit a weboldaladon, például webshopot üzemeltetsz, vagy letölthető termékeid vannak, akkor akár napi többször is érdemes lehet mentést generálni.

Szerencsére az egész folyamat automatizálható, így elég egyszer beállítanod, hogy milyen gyakran szeretnél mentést és a többit elvégzi helyetted a rendszer.

Gyakran látom azt, hogy van ugyan automata biztonsági mentés, de a weboldal tárhelyére mentik azt. Ez azért problémás, mert ha a tárhellyel van épp probléma, vagy valamiért nem férsz hozzá a tárhelyhez, akkor bukod a mentést.

Azt szoktam javasolni, hogy legalább két különböző helyre készíts biztonsági mentést. Lehet az egyik akár a tárhelyed is, de mellette mindenképp ments máshová is. Kézenfekvő megoldás olyan szolgáltatásokat választani a WordPress biztonsági mentés tárolására, mint a Google Drive, vagy a Dropbox. Illetve jó ha van a számítógépeden is egy másolat.

Az első lépés: Az adatbázis biztonsági mentése

A WordPress weboldalak nagyon leegyszerűsítve két fő komponensből állnak. Egyrészt alkotják maguk a fájlok, például a fixen elhelyezett kódok, a bővítmények fájljai, képek, stb. Emellett pedig van az oldal mögött egy úgynevezett adatbázis, ahol a különböző beállításokat, bejegyzéseket, kommenteket tárolja a rendszer.

Nos, ezen adatbázis mentését igen könnyen kinyerhetjük a WordPress weboldalunkból. Egészen konkrétan kettőt kell kattintanunk az admin felületen belül.

Nem kell mást tenned, mint az “Eszközök” menün belül kiválasztani az “Exportálás” menüpontot. Ezen belül pedig ha nincs kiválasztva, akkor kiválasztani a “Minden tartalom” lehetőséget és megnyomni az “Export fáj letöltése” feliratú gombot.

WordPress adatbázis mentés
Az Export menü tartalma

Ezzel hozzájutottál a WordPress weboldaladat legszorosabban érintő beállítások és tartalmak másolatához. Most haladjunk tovább a teljes körű biztonsági mentések készítésével.

WordPress biztonsági mentés készítése bővítmény használatával

Kezdjük a legegyszerűbb megoldással. Nagyon egyszerűen készíthetsz saját WordPress biztonsági mentést egy bővítmény használatával. Ehhez kell a legkevesebb technikai ismeret, így ha nem akarsz a tárhelyeden beállításokat végezni, akkor ez lesz a Te megoldásod. Az egyetlen hátránya, hogy egy extra bővítményt kell telepítened a weboldaldra.

Szóval, ha szeretnél könnyedén biztonsági mentést készíteni az összes WordPress weboldaladat alkotó fájlról, akkor ismerkedjünk meg az Updraft Plus bővítménnyel.

Több, mint 3 millió aktív telepítéssel és 5 csillagos átlagos értékeléssel azt hiszem bátran mondhatom, hogy ez az egyik legjobb WordPress biztonsági mentést készítő plugin.

Telepítéséhez nem kell mást tenned, mint bejelentkezned a WordPress admin felületére. Ezt követően a “Bővítmények” menü “Új hozzáadása” menüpontot választani.

Updraft Plus bővítmény
Az WordPress bővítményeinek könyvtára

Ha ez megvan, akkor a keresőbe írd be az “Updraft Plus” kifejezést és keresd meg a bővítményt, majd kattints a “Telepítés” ezt követően pedig az “Bekapcsolás” gombra.

Folytassuk a bővítmény beállításaival. A bekapcsolást követően a bővítmény a telepített bővítmények almenübe fog navigálni.

Ha ez mégsem történne meg, akkor navigálj a “Telepített bővítmények” almenüre, majd keresd meg az Updraft Plus-t és kattints a “Beállítások” feliratra. A megjelenő panelt egyébként elérheted a “Beállítások” menüpont “Updraft Plus Backups” almenüjéből is.

A bővítmény fel fogja ajánlani az azonnal WordPress biztonsági mentés készítésének lehetőségét. Ezzel egyelőre várjunk egy kicsit, előbb ismerkedjünk meg a plugin felületével és a beállítási lehetőségekkel.

Az aktuális “Backup/Restore” fülön fogod találni a korábbi biztonsági mentéseidet, az ütemezett frissítéseket, valamint itt tudsz azonnali, kézi mentéseket létrehozni.

Wordpress biztonsági mentés

Következő lépésként kattints a “Beállítások” feliratú fülre. Itt tudod automatizálni a mentés folyamatát, így ha egyszer megadod a kívánt beállításokat, akkor onnantól kezdve nem kell foglalkoznod a WordPress biztonsági mentésekkel, hiszen azok automatikusan elkészülnek.

A “Fájl mentés ütemezése” és az “Adatbázis mentés ütemezése” feliratok mellett a legördülő menüből kiválaszthatod, hogy milyen gyakran szeretnél biztonsági mentéseket készíttetni. Az ezektől jobbra található legördülőből pedig kiválaszthatod, hogy a legutóbbi mentések közül hány darabot tartson meg a rendszer.

Updraft Plus bellítások

Ahogy fentebb is írtam, ahhoz mérten válaszd meg a WordPress biztonsági mentés gyakoriságát, hogy milyen gyakran frissül a tartalom a weboldaladon. Felesleges napi több mentést készítened, ha csak havi néhány alkalommal frissül az oldal.

Következő lépésként azt kell kiválasztanod, hogy hová szeretnéd elhelyezni a biztonsági mentéseket. Az Updraft Plus rengeteg különböző rendszerrel kompatibilis, így szinte biztosan találsz olyan szoftvert amit már ismersz, vagy preferálsz.

Biztonsági mentés beállítások

Ha kiválasztottad a szimpatikus szolgáltatást, akkor mentsd el a beállításokat az oldal alján található gombbal.

Én most a Google Drive-re történő mentést fogom bemutatni, más eszközökkel is hasonló a folyamat, de úgy gondolom a legtöbbek választása erre fog esni.

Mentést követően egy popup fog megnyílni, ahol engedélyezned kell, hogy az Updraft Plus hozzáférjen a Drive fiókhoz.

mentés Google Driveba

Ha ezzel is megvagy, akkor utolsó lépésként a “Complete Setup” gombra kattintva jóváhagynod a folyamatot.

Készen is vagy, ezt követően a bővítmény elvégzi helyetted a biztonsági mentés elkészítését.

Nézzük még meg a manuális biztonsági mentés készítésének folyamatát is. Ha bővítményt, sablont, vagy magát a WordPress-t frissíted, akkor érdemes lehet előtte készíteni egy biztonsági mentést.

biztonsági mentés bővítmény

Ehhez a “Backup/Restore” fülön kattints a “Mentés most” feliratú gombra. A megjelenő fülön az utolsó rubrikából távolítsd el a pipát és kattints a mentésre.

backup

Várd meg hogy lefusson a mentés. Ha vége a folyamatnak, akkor a WordPress biztonsági mentésed megjelenik az oldal alján.

WordPress biztonsági mentés visszaállítása bővítmény segítségével

Ha beütött a krach és eltűnt valamilyen tartalom, vagy elszálltak a beállítások, akkor szükséges lehet egy korábbi működő állapot visszaállítása. Ezt is könnyedén megvalósíthatjuk az Updraft Plus használatával.

Nem kell mást tenned, mint a “Backup/Restore” fül alján megkeresni a biztonsági mentésedet és rákattintani a “Visszaállítás” gombra.

biztonsági mentés visszaállítása

A felugró ablakban pipálj ki minden lehetőséget, majd kattints a “Next” feliratú gombra.

A bővítmény megkezdi a fájlok letöltését, majd kér még egy utolsó megerősítést. Ezt elfogadva pedig elkezdi a fájlok visszatöltését. A folyamat végeztét egy zöld üzenet fogja jelezni.

Előfordulhat, hogy akkora a probléma, hogy nem férsz hozzá az admin felülethez, így nem tudod az Updraft segítségével visszaállítani a WordPress biztonsági mentésedet. Ekkor sem kell pánikba esni, a későbbiekben megmutatom, hogy tudod úgy visszaállítani a mentést, hogy ahhoz nem kell belépned a WordPressbe.

Mivel ez mindig elérhető opció a mentés metódusától függetlenül, először nézzük meg, hogy milyen opcióid vannak még bővítménnyel végzett mentésen kívül, majd folytassuk a manuális visszaállítással.

Weboldal mentés készítése cPanelen keresztül

Magyarországon a legtöbb tárhelyszolgáltató a cPanel rendszerét használja a tárhelyek menedzseléséhez. Jó eséllyel a tárhelyed el van látva ezzel a kezelőfelülettel és rengeteg egyébként komplikált dolgot tudsz véghez vinni egy-egy kattintással.

Nagy előnye, hogy minden egyes fájlról másolatot készít a rendszer, továbbá nem kell még egy bővítménnyel terhelned a weboldalad.

Nyisd meg a tárhelyszolgáltatód weboldalát, majd jelentkezz be a fiókodba. Ezután keresd meg a cPanel szolgáltatást és jelentkezz be.

cPanel biztonsági mentés

Egy elég sok opcióval rendelkező felületet kell magad előtt látnod. Itt egyetlen menüpontra lesz most szükségünk, ez nem más, mint a “Biztonsági mentés”. Kattints rá.

cPanel backup

Ha ez is megvan akkor láthatod, hogy nincs túl sok opciónk. Kattints a “Teljes biztonsági mentés letöltése” gombra majd a “Biztonsági mentés generálása” gombra.

teljes biztonsági mentés

Készen is vagyunk, elkészítetted a weboldalad biztonsági mentését cPanel használatával.

Automatikus biztonsága mentés létrehozása cPanel segítségével

Természetesen itt is automatizálható a folyamat, így elég egyszer megadnod a beállításokat és a cPanel automatikusan elkészíti a biztonsági mentéseket, a megadott paraméterek alapján.

automatikus biztonsági mentés

Keresd meg a cPanel felületén a WordPress menüpontot (valószínűleg az oldal alján lesz). Majd a megnyíló lapon keresd meg a “Részletek szerkesztése” szekciót.

automata mentés

Itt beállíthatod, hogy milyen gyakran végezzen mentést a rendszert, napi, heti és havi mentéseket is beállíthatsz. Ha elég nagy a tárhelyed, akkor több opciót is választhatsz, viszont korlátozottabb keretek közt érdemes a korábban már említettek szerint megválasztani a mentés gyakoriságát.

Weboldal biztonsági mentésének visszaállítása manuálisan

Ha minden kötél szakad és nem tudod bővítmény segítségével visszaállítani a saját weboldalad, akkor sem kell megijedni. Ha van elérhető biztonsági mentésed, akkor vissza tudod azt állítani cPanelen keresztül is.

Ezen kívül van egy másik módszer is, de ezt csak gyakorlottabb felhasználóknak ajánlom. Ha tisztában vagy a phpMyAdmin és az FTP kliensek használatával, akkor valószínűleg azt is tudod, hogy hogyan kell visszaállítani egy weboldalt, de azért címszavakban leírom, hátha valaki hasznát veszi.

Szóval első lépésként egy friss WordPress telepítést kell létrehoznod. Ha ez megvan, akkor a biztonsági mentésben tárolt mappákat és fájlokat fel kell töltened a tárhelyedre. Ha ezzel is végeztél, akkor a mentett adatbázist be kell importálnod phpMyAdmin segítségével. Ha mindent jól csináltál, akkor a WordPress weboldalad korábbi, működő verzióját kapod vissza.

Erre a módszerre rendszerint csak katasztrofális problémák esetén van szükség, a kisebb hibák könnyen orvosolhatóak a korábban felsorolt módszerek segítségével is.

Még egy tipp. Ha bővítmény frissítés során szállt el a weboldalad, akkor érdemes FTP-n, vagy a cPanel fájlkezelőjében megkeresned a plugin mappáját majd törölnöd azt. Ilyenkor szinte biztosan újra működőképessé fog válni az oldalad.

A biztonsági mentésedben található változat feltöltése is megoldhatja a problémát, de sokszor jobb ha megvárod míg megérkezik a javított verzió és azt telepíted újra.

Alternatív megoldások

Ahogyan fentebb írtam, ma már elég sok opciónk van WordPress biztonsági mentés készítésére. Ha valamiért a felsorolt opciók nem felelnek meg, akkor még mindig van egy-két lehetőséged biztonsági mentést készíteni a weboldaladról.

Természetesen ahogy a legtöbb problémára, úgy erre is több bővítmény nyújt megoldást. Jelen esetben 3 másik bővítményt tudok ajánlani.

Jetpack Backup

jetpack backup

A Jetpack a WordPress-t menedzselő Automattic fejlesztése. Egyébként egy elég népszerű bővítmény, már az ingyenes verzió is rengeteg funkciót ad a weboldaladhoz. Biztosan van az olvasók közt egy-két ember, aki előfizet a prémium verzióra. Ha már így alakult, akkor miért használnál egy másik bővítményt, ha ezzel is képes vagy automata WordPress biztonsági mentéseket létrehozni?

Mivel ez egy prémium bővítmény többet is várhatunk el, mint más ingyenes megoldásoktól. Ilyen extra az, hogy inkrementális mentéseket is létre tud hozni, azaz ha változik valami az oldalon, akkor nem egy teljes új mentést hoz létre, hanem a meglévőt egészíti ki a változásokkal.

Másik fontos funkció, hogy mobil app is tartozik az applikációhoz, így akár a telefonodról is menedzselheted a szoftvert.

BackupBuddy

backup buddy

Egy fokkal költségkímélőbb a BackupBuddy megoldása. Ez is egy fizetős megoldás, de évi egyszeri 50 dollár körüli összegért rengeteg funkciót kapsz. Ez az alkalmazás is kompatibilis a legnépszerűbb felhő tárhelyekkel és szoftverekkel, továbbá egy extra lehetőséget is kapsz, mert a BackupBuddy saját tárhelyet biztosít a számodra.

BackWPup

backwpup

Az Updrafthoz hasonlóan a BackWPup is alapvetően egy ingyenes szoftver prémium előfizetési lehetőséggel. Gyakorlatilag azt tudja, mint az előbb említett bővítmény. Azért említettem meg, mert rengetegen használják ezt a bővítményt és ha valamiért nem szimpatikus az Updraft, akkor ez egy hasonlóan jó, ingyenes alternatívát jelent.

Gyakran ismételt kérdések

Miért fontos a biztonsági mentés?

A weboldaladon bármikor történhet olyan esemény ami miatt az elérhetetlenné válik, vagy meghibásodik. Lehet, hogy balul elsült frissítés, egy inkompatibilis bővítmény, vagy hacker támadás áldozata lett a weblapod. Ha bármikor hasonló kaliberű problémába ütközöl és van biztonsági mentésed, akkor nem kell aggódnod, hiszen könnyedén visszaállíthatod a legutóbbi működő állapotot.

Hogyan készíthetek biztonsági mentést?

Több módja is van. Használhatsz biztonsági mentést generáló bővítményeket. Alkalmazhatod a tárhelyszolgáltatód által biztosított szoftvereket, de akár manuálisan is készíthetsz mentést.

Milyen gyakran készítsek biztonsági mentést?

Ez leginkább attól függ, hogy milyen gyakran történik változás a weboldalon. Ha gyakran készítesz új tartalmakat, akkor javasolt legalább néhány naponta mentést készíteni. Webshopok esetében akár napi többszöri mentés sem túlzó.

Hol tároljam a biztonsági mentésem?

Javasolt legalább két helyen tárolni a mentést például a szervereden és egy felhő alapú szolgáltatónál. Így ha valami probléma adódik az egyik tárhelyen, akkor ettől függetlenül egy másik helyen is hozzáférhetsz a mentéshez.

Lehet automatizálni a mentés folyamatát?

Igen lehetséges. A legtöbb szoftver lehetőséget biztosít arra, hogy egyszeri beállítást követően a továbbiakban a rendszer elvégezze helyetted a mentést.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pocket
small_c_popup.png

200+ Ingyenes marketing eszköz​

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy minél jobb élményt tudjunk nyújtani