profi weboldal készítés
Szűcs Máté
Szűcs Máté

Profi weboldal készítés – A kiemelkedő weblapok alapjai

Tartalomjegyzék

Ez a cikk a profi weboldalak készítéséről szól, ha szeretnéd megismerni profi weboldal készítési szolgáltatásunkat, akkor kattints ide.

A weboldal készítés egy rendkívül sokrétű folyamat, melynek végén kézhez kapod azt a marketingeszközt, ami az online jelenléted sarokköve lesz. Rengeteg tényezőt kell figyelembe venned már rögtön a folyamat elején, ha egy igazán profi weboldalt szeretnél, amely képes a látogatókból vásárlókat faragni. Laikusként (sokszor még szakértőként sem) nem egyszerű eligazodni a rengeteg technológiai zsargon és a számtalan ügynökség ajánlata közt.

Azért írtam ezt a cikket, hogy kissé tisztább képet nyújtsak, ahhoz hogy jó döntést hozz és olyan weboldalt kapj kézhez, amire igazán büszke lehetsz. A bejegyzést végigolvasva megismerhesd mit is kell tudnia egy a tömegből kiemelkedő weblapnak és hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy profi weboldal készítést biztosító ügynökség. Kezdjünk is bele!

Mitől lesz profi egy weboldal?

A weboldal készítés folyamatába érdemes úgy belekezdeni, hogy körvonalazod az elképzeléseidet. Nagyban leegyszerűsíti a későbbiekben a megfelelő fejlesztő cég megtalálását, ha nagyjából már tudod, hogy mire is van szükséged. Ez már jó alapot fog nyújtani az ügynökség számára is és ha tényleg profi a választott csapat, akkor segít az elképzeléseidből egy tervet felállítani, melynek végén kézhez kapod a profi weboldalad.

A webfejlesztés iparága nagyon gyorsan fejlődik, technológiák jönnek mennek, ember legyen a talpán aki, képes lépést tartani, azzal, hogy milyen funkciókkal is kell rendelkeznie egy profi honlapnak.

Épp ezért ebben a bekezdésben végignézzük egyesével, hogy mit is kell tudnia egy vevőszerző weblapnak. Ezek azok a minimum kritériumok, amit elvárhatsz a pénzedért.

Egyedi dizájn

Ez egy igazi alap elvárás.

Ha olyan weblapot szeretnél, ami kiemelkedik a tömegből, akkor a sablon alapú megjelenés szóba sem jöhet.

Manapság számtalanszor látni önjelölt “fejlesztők” által készített szinte ugyanolyan felépítésű weboldalakat, melyek a szövegeken és a feltöltött képeken kívül másban nem igazán különböznek.

Rendkívül frusztráló lesz, mikor több heti, vagy hónapnyi várakozást követően egy tucatweboldalt kapsz.

Ezzel szemben a profi weboldal készítés konzultációval kezdődik, ahol igyekszünk a lehető legtöbbet megtudni olyan alapvető tényezőkről, melyek befolyásolják, hogy milyen irányba is kell elindulnunk dizájn terén.

A teljesség igénye nélkül, ilyenkor megvizsgáljuk a vállalkozásod célcsoportjait, a már meglévő arculati elemeket, figyelembe vesszük, hogyan kommunikálsz más online felületeken és természetesen az elképzeléseid is beleszőjük terveinkbe.

Ennek eredményeként egy teljesen egyedi, a célcsoportodra szabott dizájnt kapsz, mely nem fog szembejönni böngészés közben.

Reszponzivitás

Valószínűleg mondanom sem kell, hogy ma már többet látogatjuk a weboldalakat mobil eszközökről, mint asztali gépről. Épp ezért ezt fejben kell tartanunk weboldal fejlesztés közben is és olyan weblapot kell készítenünk mely minden eszközön hibátlanul jelenik meg.

Régebben a reszponzivitás egyenlő volt azzal, hogy mobiltelefonokon is gond nélkül megjelenik a weboldal. Ma már azonban rengeteg különböző eszközt figyelembe veszünk a fejlesztés során. A profi weboldal készítés eredményeként egy 4k-s tv-n, tableten, asztali gépen és telefonon is tökéletesen működő weboldalt kapsz.

Tartalomkezelő rendszer

A tartalomkezelő rendszer egy olyan felületet biztosít a felhasználók számára, ahol a weboldal legfőbb beállítását eléri és képes azokat fejlesztői tudás nélkül módosítani.

Szóval egy tartalomkezelővel ellátott website esetén lesz egy olyan felületed, ahol az olyan alapvető feladatokat elvégezheted, mint az új bejegyzések írása, tartalmak feltöltése, felhasználói fiókok létrehozása, vagy vagy új aloldalak készítése. Mindezt anélkül, hogy fejlesztőknek kellene fizetned a feladatok elvégzéséért.

Persze sokaknak nincs erre szüksége, inkább az ügynökségre bízzák a feladatok megvalósítását, de mégis jó hogy ott az opció arra, hogy te magad írj meg egy bejegyzést, vagy tölts fel képeket.

Ha egy kis időt szánsz a rendszer kezelésének elsajátítására, akkor sokkal komplexebb dolgokat is megvalósíthatsz például gyorsíthatsz a weboldaladon, vagy új funkciókkal láthatod el, mindezt teljesen ingyen.

Keresőoptimalizálás

Nem kérdéses, a keresőoptimalizálás a profi weboldal készítés része kell hogy legyen. A keresőkből érkező forgalom az egyik legfontosabb csatorna rengeteg vállalkozás számára. Ahhoz, hogy ne a Google sokadik oldalán legyen fellelhető a weblapod, hanem a top helyezések egyikén, ahhoz megfelelő alapokra lesz szükséged.

Ilyen alap a tömörített tartalom, mely gyorsabban betölt, a megfelelően megírt szövegek, vagy a mindezt megelőző kulcsszókutatás.

Ha a későbbiekben építeni szeretnél a keresőoptimalizálás adta lehetőségekre, akkor mindenképpen kérd, hogy a technikai alapokat biztosítsák számodra.

Profi szövegírás

Nagyon szorosan kapcsolódik a keresőoptimalizáláshoz a szövegírás témaköre. A megfelelő technikai alapok mellett egy másik fontos tényező a megfelelő tartalom.

Egy gyakorlott szövegíró képes lesz olyan tartalmat előállítani, amely a keresőrobotok és a felhasználók számára is megfelelő. Így egyszerre tehetsz szert organikus, Google-ből érkező forgalomra és mellette informálhatod és meggyőzheted az oldalon járó látogat.

Kulcsrakész analitika

Hogyan fogod tudni mérni a weboldalad eredményességét, ha nem jutsz információhoz a weboldalon zajló eseményekkel kapcsolatban? Az analitika integrációja kulcsfontosságú, hiszen a későbbiekben ez alapján fogsz tudni üzleti döntéseket hozni a beérkező információkra alapozva.

Alapvetően legalább két analitikai szoftvert szokás integrálni az újonnan elkészült weblapokba. Ezek a Google Analytics és a Google Search Console nevű eszközök.

A Google Analytics segítéségével képes leszel rengeteg információt kinyerni. Többek közt láthatod, hogy honnan érkeznek a látogatóid, hogyan navigálnak a weboldalon belül, hová kattintanak, vagy hogy milyen demográfiai tulajdonságokkal rendelkeznek.

A Google Search Console egy, a keresőből érkező forgalmat vizualizáló eszköz, mely a weboldalad optimalizálásában is segít.

Biztonsági beállítások

A rosszakarók sajnos az online térben is jelen vannak, így a megfelelő szintű biztonság kulcskérdés. Szerencsére rengeteg eszköz van a kezünkben ahhoz, hogy bármiféle komolyabb problémát megelőzzünk. Kezdve a biztonságos tárhely kiválasztásától, vagy a tűzfal beállításától egészen az olyan komplex megoldásokig, mint a két faktoros bejelentkezés, vagy folyamatos malware figyelés

profi ügynökség

Hogyan válassz profi weboldal készítő ügynökséget?

A fentebb felsorolt tulajdonságok megléte rendkívül pozitív előjel, hiszen ha ezeket biztosítják számodra, akkor jó alappal fogsz rendelkezni az online tevékenységed sikeres megvalósításához. Azonban ez csak a mérleg egyik nyelve.

Ha profi weboldal mellett profi kiszolgálást szeretnél és egy olyan partnert, aki a weboldal elészültével nem vesz búcsút tőled, valamint a továbbiakban is a segítségedre lesz, akkor néhány tényezőre kiemelt figyelmet kell szentelned.

Az ebben a bekezdésben felsorolt tulajdonságok segítenek kiszelektálni a rendelkezésre álló alternatívákat, hogy végül a legprofibb ügynökséggel tudj együtt dolgozni.

Szakmai tudás és tapasztalat

Nehéz laikusként felmérni, hogy milyen szakmai színvonalat képvisel egy webfejlesztő ügynökség, de van néhány támpont amire nyugodtan alapozhatsz.

Kezdésként vizsgáld meg a weboldalukat. Ha profi weboldal készítést keresel, akkor azt jó eséllyel olyan partner fogja elkészíteni, aki maga is magas színvonalú weboldallal rendelkezik. Érdemes kissé közelebbről megvizsgálni a weboldal dizájnját, sebességét, teljesítményét.

Vess egy pillantást a “Rólunk” szekcióra, nézd meg alaposan, hogy kivel is fogsz dolgozni. Emellett érdemes elolvasni, hogy mit tartanak fontosnak kiemelni magukról. Emellett a weboldal mögött álló cég információknak is érdemes lehet utána nézni. Ezt a website láblécében, vagy az adatkezelési tájékoztatóban meg kell hogy találd.

Jó indikátor lehet, hogy a weboldal készítés mellett foglalkoznak-e mással is. Marketing szemlélettel készített, értékesítésre kihegyezett weboldalt nem fogsz olyan helyen kapni, ahol csak fejlesztéssel foglalkoznak. Nem várható el a fejlesztőktől, hogy értsenek a digitális marketinghez is.

Amit még érdemes átvizsgálni az a portfólió. Nézz meg néhány referenciát és gondold végig, hogy számodra egy hasonló kaliberű weboldal megfelelő lenne-e.

Portfólió

A portfóliót külön is kiemelném, hiszen nem csak a szakmai felkészültséget, hanem például a kreativitást is mérheted velük.

Fontos, hogy ne érd be képernyőfotókkal. Navigálj az oldalra és nézd meg azt élőben asztali gépről, valamint mobilról is.

Dedikált kapcsolattartó

Kellemetlen tud lenni, ha kérdésed van a fejlesztők felé és nem tudod őket elérni, vagy ha ügyfélszolgálatosok tengerén kell magad átverekedni, ha szeretnél információt kapni a weboldaladról.

Épp ezért előnyös, ha már a közös munka kezdetekor egy dedikált kapcsolattartót jelölnek ki hozzád, akit napközben bármikor kereshetsz telefonon, emailben, vagy egyéb formában.

Jó ha van egy ismerős arc, aki folyamatosan támogat a fejlesztés során és a későbbiekben is partnerként tekinthetsz rá.

Garancia

Garancia tekintetében sajnos nem tudok olyan egyértelmű iránymutatást adni, mint a fentebb felsorolt esetekben, ugyanis ügynökségről ügynökségre változik, hogy mit foglal magában a garancia.

Mindenesetre a profi weboldal készítés része a garancia nyújtása. Ez egy olyan feltétel, amiből szerintem nem szabad engedni, ha a fejlesztői gárda magabiztos az általuk készített munkában, akkor nem fog gondot okozni, hogy jótálljanak érte.

Leggyakrabban az eredeti állapotú weboldalra és karbantartással egybekötött garanciákkal fogsz találkozni. Ezek azt jelentik, hogy vagy az eredeti, módosítás nélküli állapotért tudnak helyt állni (ez a ritkább), vagy hogy karbantartják a weboldalad és ezzel együtt garantálják a megfelelő működést is.

Vállalható határidők

Profi weboldal készítéshez idő kell. Ha nem sablon megoldást akarsz, akkor ne várd el, hogy egy hét alatt elkészül a website. Ezzel szemben az sem jó az sem jó, ha a fejlesztés folyamatosan húzódik, vagy extrém sokáig tart.

Fontos, hogy már az elején fixáljátok az igényeket, mert az ügynökség ez alapján fogja tudni számodra meghatározni, hogy nagyságrendileg mennyi idő szükséges a megvalósításhoz.

Egy egyszerűbb üzleti oldal esetén szerződéskötéstől átadásig érdemes egy hónapos intervallummal kalkulálni, míg egy komplexebb megoldás, például egy webshop akár 2-3 hónapig is készülhet.

Marketing szemlélet

Egy weboldal elsődleges célja az előzetesen kijelölt célok elérésének támogatása. Ez a legtöbbször természetesen bevételszerzést jelent. Egy weboldal nem fog bevételt termelni, ha nem olyan szakemberek dolgoznak rajta, akik nap, mint nap online profitszerzéssel foglalkoznak.

Fontos, hogy a programozók mellett olyan marketingesek, szövegírók, grafikusok is részt vegyenek a fejlesztési folyamatban, akik segítenek a megfelelő felépítés, megjelenés, tartalom és folyamat kialakításában.

Támogatás

A garanciához nagyon hasonló a támogatás kérdése is. Alapvető, hogy a fejlesztési folyamat során végig lásd, hogyan is áll a projekt, épp milyen munkálatok zajlanak és hogy ha kérdésed van, azt mindig legyen aki megválaszolja.

Az átadást követő támogatás már egy más kategória. Természetesen senki nem fog ellenállni, ha havonta van egy-két kérdése az ügyfélnek. A profi weboldal készítés részeként elvárható, hogy választ kapj a felmerülő kérdéseidre. A probléma, akkor kezdődik ha aránytalanul nagy terhet rónak a fejlesztőkre a támogatással kapcsolatos feladatok.

Épp ezért a garancia mellett a karbantartási csomag része szokott lenni egy magasabb szintű támogatási szolgáltatás is. Így folyamatosan elérheted a weboldalad üzemeltetőit és választ kaphatsz a felmerülő kérdéseidre.

profi weboldal fejlesztés

A profi weboldal készítés lépései

Nézzük milyen lépések vezetnek egy kiemelkedő weboldal elkészüléséhez.

Kapcsolatfelvétel

Ha elhatároztad, hogy profi weboldalra van szükséged, akkor keresned kell egy (vagy több) szimpatikus kivitelezőt és fel kell velük venned a kapcsolatot. Ha ezen is túlvagy és megbeszéltétek az elképzeléseidet, akkor néhány árajánlat közül választhatsz.

Konzultáció

Az árajánlat elfogadását követően megtörténik az első komolyabb konzultáció. Ezen beszélgetés részeként mélyebben megvizsgáljuk a vállalkozásodat, átbeszéljük a céljaidat, elképzeléseidet. Ezek lesznek az alapjai a végleges egyezségnek. Ha minden fontosabb pontban meg tudtunk egyezni, akkor kezdődhet a kivitelezés fázisa.

Tervezés és dizájn

Ebben a szakaszban első körben elkészül az oldaltérkép és a váz amire a weboldal elemei kerülnek. Majd ha az alapok megvannak a megjelenés kialakításával folytatjuk.

Fejlesztés

Fejlesztés során funkcionális weboldallá alakítjuk az előző lépés során felépített vázat. Egyesével felkerülnek a végső grafikai elemek és lassanként funkcionalitást kap a weboldal.

Tartalomfejlesztés

Az írott tartalom legalább annyira fontos, mint a vizuális megjelenés és a funkcionalitás. Külön fázist szentelünk az informatív és meggyőző szövegek elkészítésének.

Teszt és átadás

A fejlesztés utolsó lépéseként leteszteljük, hogy minden az elképzeltek szerint működik-e a oldalon, majd ha mindent rendben találtunk, akkor élesítjük a weboldalt.

Karbantartás és támogatás

A profi weboldal készítése nem ér véget az átadással. A karbantartás, az új funkciók fejlesztése és az általános támogatás része kell, hogy legyen a folyamatnak. Egy valóban profi webfejlesztői és marketinges gárda a továbbiakban is támogatja az üzleti céljaid elérését.

profi weboldal

A profi weboldal készítés költségei

Weboldal készítés árakat tekintve elég nagy szórással találkozhatsz. Ennek igen sok oka van és egy egész bejegyzést is szenteltem a témának. Röviden összefoglalva az eltérések oka az alacsony belépési korlát.

Sok kezdő fejlesztő és magát fejlesztőnek gondoló személy nagyon olcsón kínál weboldalakat, melyek sok tulajdonsággal rendelkeznek, de a profizmus nincs köztük.

Ha tényleg profi weboldalt szeretnél, akkor egyszerűbb üzleti weboldalakat tekintve 200.000 forint feletti árakkal fogsz találkozni, webshopokat tekintve pedig 3-400.000 forintos kezdő árakat fogsz látni.

Egy komolyabban vehető ügynökségnek ennél olcsóbban egyszerűen nem éri meg weboldal készítéssel foglalkoznia. A profi szoftverek előfizetési díjai, a fejlesztők és marketingesek órabérei és a folyamatos képzés mind olyan elemek amelyek rengeteg költséget jelentenek egy ügynökség számára. Egy olyan csapat amely hosszútávon szeretne talpon maradni nem engedheti meg, hogy kvázi veszteséggel dolgozzon, csak mert egy kezdő féláron kínál sablon megoldásokat.

Amivel sokan nem számolnak az az, hogy a fejlesztés befejeztével nem szűnnek meg a kiadások. A weboldalt karban is kell tartani, ahhoz hogy maximális felhasználói élményt nyújtsunk és hiba nélkül működhessen a site. Ennek költsége azonban jellemzően eltörpül a fejlesztéshez képest, 10.000-15.000 forint körül már nagyon profi karbantartási csomagokat lehet vásárolni.

Ami már nem teljesen a fejlesztéshez tartozik, de érdemes megemlíteni az a később felmerülő marketing költségek. Azért tartom ezt fontosnak, mert sokszor a partner ügynökség marketing szolgáltatásokat is kínál. Sok esetben rengeteget spórolhatsz, ha már rögtön olyan ügynökséget keresel, ahol például keresőoptimalizálással, vagy hirdetéskezeléssel is foglalkoznak.

Egyrészt “házon belül” lesz a weboldal, így azonnal tudnak azon módosítani, ha például egy kampányhoz egy új aloldalra van szükség, vagy új funkciót kell beágyazni a weblapba. Nem kell új ügynökséget keresned, vagy két külön ügynökséget összekötnöd.

Másrészt komoly kedvezményeket kaphatsz, ha hosszabb távon és/vagy több téren is együttműködsz az ügynökségekkel. A csomagajánlatok jellemzően jóval olcsóbbak a meglévő partnerek számára.

profi weblap

Profi weboldal készítés összefoglalva

Amint a cikkből is kiderül, egy profi weboldal elkészítése egy igazán komplex feladat, amely során rengeteg tényezőt kell figyelembe venned. Ha felkészülten állsz neki a feladatnak, akkor végeredményként nagyobb eséllyel fogod azt kapni, amit elképzeltél és egy olyan weblap gazdája lehetsz, amellyel képes leszel elérni a kitűzött üzleti célokat. Remélem ezen felkészültség megteremtésében tudtam segíteni. Ha bármilyen kérdésed van a témával kapcsolatban kérlek írd meg hozzászólásban.

Gyakran ismételt kérdések

Mennyibe kerül egy átlagos weboldal elkészítése?

Egy átlagosnak mondható üzleti weboldal elkészítése körülbelül 140000 forintba kerül.

Mennyi ideig tart elkészíteni egy weboldalt?

Üzleti weboldalakat akár 2-3 hetes határidőkkel is elvállalunk.

Milyen csomagok közül választhatok?

Jelenleg három csomagajánlatot kínálunk, de természetesen ezektől eltérhetünk és egyedi árajánlatot is adhatunk.

Mit foglal magában a weboldal készítés szolgáltatás?

Többek között teljesen egyedi dizájnt, pénzvisszafizetési garanciát, reszponzív megjelenést, magyar kezelőfelületet, biztonsági mentést, ingyenes SSL tanúsítványt, tartalom feltöltést, rövid határidőt, kijelölt kapcsolattartót, valamint weboldal kezelési oktatást.

Miért titeket válasszalak?

Mert a legkorszerűbb technológiákat nyújtjuk 8 év tapasztalatával, rövid határidővel és garanciával. Emellett kijelölt kapcsolattartód lesz és folyamatos tájékoztatást kapsz a folyamat lépéseiről.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pocket
small_c_popup.png

200+ Ingyenes marketing eszköz​

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy minél jobb élményt tudjunk nyújtani