ingyenes weboldal
Szűcs Máté
Szűcs Máté

Ingyenes weboldal készítés – Milyen lehetőségeid vannak?

Tartalomjegyzék

Ez a cikk az ingyenes weboldal készítésről szól, ha szeretnéd megismerni weboldal készítési szolgáltatásunkat, akkor kattints ide.

Ha beírod a Google keresőjébe az “ingyenes weboldal készítés” kifejezést, akkor weboldal készítő szoftverek mellett számtalan negatív hangvételű cikket találhatsz, ahol megpróbálnak lebeszélni erről a lehetőségről. Ez a cikk nem egy lesz közülük.

Ebben az írásban igyekszem objektíven körbejárni az ingyenes weboldal készítési lehetőségeket, azok minden hátrányával és előnyével együtt. Továbbá megismerheted a legnépszerűbb szoftvereket is.

Kezdjük az alapokkal és nézzük meg, hogy egy ingyenes weboldal készítő szoftver elég lesz-e az igényeid kiszolgálására.

Mielőtt belekezdesz az ingyenes weboldal készítésbe

Manapság igen nehéz kiemelkedni a versenytársak közül, ha nem egy jól megtervezett, funkciógazdag weboldallal rendelkezünk. De ez nem jelenti azt, hogy súlyos pénzeket kellene a fejlesztésre fordítanunk, hiszen ma már rengeteg opciónk van arra, hogy alacsonyabb összegekből jól működő weboldalakat hozzunk létre.

A későbbi bekezdésekben majd írok arról, hogy hogyan tudod csökkenteni a felmerülő költségeket, de most foglalkozzunk az ingyenes megoldásokkal.

Akkor is elindulhatsz a weben, ha nem akarsz, vagy nem tudsz egy weboldal fejlesztésére költeni ám ebben az esetben számos megkötéssel kell számolnod.

Épp ezért mielőtt belekezdenél egy ingyenes weboldal készítésbe valamilyen szoftver használatával, érdemes mérlegelned, hogy képes vagy-e kompromisszumot kötni a költségek nullán tartása érdekében.

Mielőtt nekilátsz a megfelelő ingyenes weboldal készítő szoftver megkeresésének, érdemes felvázolnod, hogy mit is vársz el a majd elkészülő weboldaltól. Teljesen egyedi dizájn szeretnél megvalósítani? Profi technikai keresőoptimalizálásra van szükséged? Webáruház funkciókat szeretnél?

Írj fel mindent, amit ki szeretnél hozni a weboldalból és ha megvannak a kiszemelt szoftverek olvasd át a dokumentációt és nézd meg, hogy mi az amit meg tudsz valósítani az ingyenes verziókkal.

ingyenes weboldal készítés

Ingyenes weboldal készítési lehetőségek

Az egyik leggyakrabban felmerülő tényező, amiről el szoktak felejtkezni a ingyenes weboldal készítéssel ismerkedők, hogy a weboldalt nem csak elkészíteni, hanem üzemeltetni is kell. Ez azt jelenti, hogy elő kell fizetnünk egy tárhelyszolgáltatásra, valamint egy domain címet is vásárolnunk kell.

Vannak azonban olyan ingyenes weboldal készítő alkalmazások, ahol a felhasználók ingyenes domaint és tárhelyet kapnak.

Erre a tényre alapozva alapvetően két típusra bonthatjuk az ingyenes weboldal készítést biztosító szoftvereket. Egyrészt vannak a teljesen ingyenes megoldások, ahol az üzemeltetésnek sincsenek költségei (itt is vannak fizetős csomagajánlatok, de erről majd később).

Másrészt vannak azok a megoldások ahol maga a weboldal ingyenes, de felmerülnek üzemeltetési költségek, így ezek nem 100%-osan ingyenes megoldások.

Kezdjük az előbbivel.

A teljesen ingyenes weboldal készítési lehetőségek

Egy Google keresés elindításával számtalan vállalkozást láthatunk, amelyek az ingyenes weboldal készítés lehetőségét kínálják fel a látogatóknak. A legtöbb helyen felhasználóbarát felületet, gyors weboldal készítést és teljes ingyenességet ajánlanak.

Természetesen forprofit vállalkozásokról beszélünk, szóval az ingyenes csomagok kivétel nélkül eléggé korlátozottak. Ezeket a korlátokat pedig fizetős csomagok megvásárlásával tudjuk feloldani.

Ha valamilyen funkcióról előzetesen úgy gondoljuk, hogy arra szükségünk lesz, de az nem érhető el az ingyenes verzióban, akkor néhány ezer forintért hozzáadhatjuk ahhoz.

Az ingyenes csomagok a legtöbbször úgy néznek ki, hogy meghatározott számú sablonból választhatunk, majd ezt testreszabhatjuk a saját képeinkkel, szövegeinkkel. Némelyik szolgáltatónál elérhető némi extra funkcionalitás például űrlapok használata, vagy Facebook integráció, de ne legyenek nagy elvárásaid.

Ha egy online névjegykártyát szeretnél, amivel megmutathatod, hogy az interneten is jelen van a vállalkozásod, akkor egy ilyen megoldás valószínűleg elég lesz számodra.

Ha azonban komolyabban szeretnél online vállalkozni, akkor javaslom, hogy amint megengedheted keress legalább eggyel komolyabb megoldást, például saját domainen működő ingyenes szoftvert.

Ingyenes weboldal készítés saját infrastruktúrával

Azok számára, akik teljesen ingyenes weboldal készítéssel kezdik ez szokott a második állomás lenni. Itt már felmerülnek költségek, ezek azonban nem túl jelentősek, évi néhány ezer forintról beszélünk. Ezt egy “ingyenes” weboldal készítő szoftverek kisebb csomagjára is elköltenéd.

Ebben az esetben már saját tulajdonod lesz a weboldalad, mivel saját tárhelyen tárolod és a hozzákapcsolt, általad megvásárolt domain címen keresztül érhető el.

Itt is elég sok különböző megoldás közül választhatsz. Ma már nem kell tudnod programozni, kódolni ahhoz, hogy egy funkcionális weboldalt össze tudj rakni. Egy megfelelő tartalomkezelő rendszert választva (például WordPress) a domain és a tárhely díján kívül más költséged nem fog felmerülni.

Egy tartalomkezelő rendszerrel ma már szinte nincs megvalósíthatatlan elképzelés. Viszont itt időt kell fordítanod a rendszer megismerésére és a kezelés elsajátítására. A több elérhető funkció és lehetőség mélyrehatóbb ismereteket kíván meg, mint amire a teljesen ingyenes weboldal készítő eszközök használata során szükséged van.

Ajánlott cikk: A WordPress weboldalak alapjai

Az ingyenes weboldal készítés előnyei

Alapvetően két fontos tulajdonságuk miatt választják a felhasználók ezeket a szoftvereket. Az egyik az alacsony belépési költség, a másik a könnyű kezelhetőség. Kifejtem kicsit bővebben is.

Alacsony költségek

Sokan azért választják az ingyenes weboldal készítő szoftvereket, mert a legtöbb esetben nulla költséggel jár az elindításuk, persze a ráfordított időt nem tekintve.

A cikk későbbi bekezdésében mutatok majd néhány lehetőséget, ezek mindegyike rendelkezik ingyenes csomagokkal, így ha nem fér bele a költségkeretedben egy “hagyományos” weblap elindítása, akkor ezeket a lehetőségeket választva ingyen is belekezdhetsz saját weblapod elkészítésébe.

Könnyű kezelhetőség

A másik kiemelt előny ami ezen rendszerek mellett szól, az a könnyű kezelhetőség. Ezeket a szoftvereket a legtöbb szolgáltatónál úgy alakították ki, hogy a lehető legkisebb legyen a hibák előfordulásának aránya.

A regisztrációt követően általában néhány alapbeállítást kell megadnod és neki is kezdhetsz a website “összelegózásának”. Ezek az alkalmazások könnyen kezelhető “húzd és vidd” felületekkel vannak ellátva, azaz az egered használatával elhelyezheted az egyes elemeket és módosíthatod azokat.

Emellett jellemző, hogy sablonkönyvtár is elérhető, így ha nem akarsz bajlódni a dizájn megalkotásával, akkor előre elkészített sablonokat is választhatsz.

Szóval összességében egy olyan kezelőfelülettel dolgozhatsz, ahol bármiféle programozói tudás nélkül készíthetsz saját weboldalt.

profi weboldal fejlesztés

Az ingyenes weboldal készítés hátrányai

Az ingyenesség és a könnyű kezelhetőség hatalmas előnyök, melyek nagyon fontos tényezők a weboldal készítés módszerének kiválasztása során. Az előnyök mellett természetesen hátrányai is vannak ezeknek a megoldásoknak. Nézzük azokat amellyel szinte kivétel nélkül, mindegyik szoftver esetén találkozni fogsz.

Bérelt felület

Szerintem ez a legnagyobb probléma ezekkel a rendszerekkel és ebbe sokan bele sem gondolnak. A legtöbb ingyenes weboldal készítést biztosító szoftver az alap csomagokban saját domaint és tárhelyet biztosít. Ez első hallásra vonzó lehet, azonban ha jobban belegondolsz, akkor hamar rájöhetsz, hogy a weboldal amit elkészítesz nem a te tulajdonod lesz.

Amíg más tárhelyén tárolod és nem egy általad megvásárolt domain mögé nem helyezed az oldalt, az addig nem a te tulajdonodat képezi. A saját domainért és tárhelyért jellemzően egy nagyobb csomagot kell választanod, ami havi, vagy éves díjjal jár. Ezzel szemben egy .hu domain és egy alap tárhely éves díja megközelítőleg 5000 forint. Biztosan megéri munkát tenni valamibe, ami nem lesz a tiéd?

Reklámok, hirdetések

Több szolgáltató is úgy próbája ellensúlyozni az ingyenes csomag számukra jelentkező költségeit, hogy nemes egyszerűséggel reklámokat helyez el a weboldaladon.

Igen, a weboldalon amivel Te vevőket próbálsz szerezni mindaddig ott fog virítani a szolgáltató reklámja míg elő nem fizetsz egy olyan havidíjas csomagra amely nem tartalmaz reklámokat.

Funkciók hiánya

Ahogy említettem, nem kell túl nagy elvárásokkal nekilendülni a ingyenes weboldal készítésnek. Az ingyenes csomagok igen korlátozott funkcionalitással rendelkeznek. Szolgáltatónként változik, hogy mit kapsz meg az alap csomagban. Mielőtt nekilátsz érdemes megvizsgálni, hogy hol milyen funkciók férnek bele az ingyenes csomag kereteibe és ezt is számításba venni.

Zárt rendszer

Szorosan kapcsolódik a funkciók hiányához. Többször találkoztunk már azzal, hogy egy ügyfél szerette volna átültetni ingyenes weboldal készítővel készített weblapját egy kevésbé korlátozott felületre. A probléma az, hogy erre a legtöbbször nincs lehetőség, így a nulláról kell egy új weboldalt felhúznunk, ami megjelenésében az ő weboldalát idézi.

Ez nem csak azért problémás, mert igen költséges, hanem azért is, mert az eddig a weboldalba fektetett munka jó része elvész.

SEO gondok

Visszautalok a felsorolás előző pontjára. Ha más domainjét használod, akkor például linképítés során az ő domainjét fogod erősíteni és nem a sajátodat, mivel ebben az esetben saját domainről nem beszélhetünk. Ha pedig elköltözteted a weboldalad, akkor bukod a linkeket.

De, hogy mégegy példát hozzak a számtalan keresőoptimalizálást érintő hátrányra, a technikai keresőoptimalizálást sohasem fogod tudni maradéktalanul elvégezni. Itt a fizetős csomagok esetén is keretek közé leszel szorítva, ugyanis a szoftver kódbázisán és az azt kiszolgáló infrastruktúrán nem fogsz tudni változtatni.

Sablonosság

Az ingyenes weboldal készítés sajátossága az egységes megjelenés. Mivel minden alap csomagot választó felhasználónak ugyanazokat a sablonokat és lehetőségeket kínálja fel a rendszer, így nem érdemes meglepődni azon, ha egy, vagy több ugyanolyan kinézetű weboldal jön szembe böngészés közben.

Az ügyfélszolgálat színvonala

Ha valahol elakadnál, akkor elsősorban az előre elkészített útmutatókból fogsz tudni tájékozódni. Valószínűleg lesz live chat, vagy emailes ügyfélszolgálat, de amíg nem választasz prémium előfizetési csomagot, addig ne várd el, hogy dedikált ügyfélszolgálatot, vagy azonnali részletes problémamegoldást kapj.

profi weboldal készítés

Hogyan válassz ingyenes weboldal készítő szoftvert?

Mivel rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre érdemes szelektálnunk, hogy könnyebben választhassuk ki a nyertes megoldást. Természetesen szubjektív, hogy kinek milyen tényezők a legfontosabbak, azonban van néhány amely elég gyakran felmerül ebben a helyzetben. Nézzük néhány tényezőt amit érdemes figyelembe venned a mérlegelés során.

Árazás

Ezt azt hiszem nem kell magyarázni. Ha ingyenes weboldalt akarsz, akkor az olyan szoftverek nem jönnek számításba, ahol nincs, vagy csak időleges az ingyenes csomag.

Amit mérlegelni kell viszont, hogy ha bizonyos feltételek miatt egy nagyobb csomagot kell választanod a későbbiekben, akkor milyen költségekkel kell majd számolnod. Vizsgáld meg, hogy hol milyen árazással rendelkeznek a csomagok, hogy tudj kalkulálni a hosszabb távon jelentkező költségekkel.

Funkciólista

Ez is eléggé kézenfekvő szempont. Ingyenes és ingyenes közt nagy különbségek lehetnek. Lehet, hogy az egyik helyen nagyobb tárhelyet, több seo beállítást, vagy például extra kapcsolatfelvételi lehetőségeket kapsz, míg máshol ez nem képezi az ajánlat részét.

Javaslom, hogy listázd ki, hogy hol mi képezi a csomag részét. Lehet, hogy egyes funkciókra még a kezdetekkor nem lesz szükséged, de ez nem jelenti azt, hogy ez később nem változhat.

Ugyanígy érdemes átnézni a többi csomagot is. Jó tudni, hogy a későbbiekben milyen lehetőségeket hozhatsz ki a választott rendszerből.

Reklámok

Ez egy egyszerűen ellenőrizhető tényező. Olvasd át a feltételeket és nézd meg, hogy az ingyenességért cserébe elvárják-e, hogy reklámokat jeleníts meg az oldalon. Sajnos ez ellen nem tudsz védekezni, így jobb rögtön az elején megtudni, hogy a szolgáltató reklámfelületeként is fog-e funkcionálni a weboldalad vagy sem

Tárhely és domain

A legtöbb esetben a tárhely és a domain a szolgáltatás része így ezekre nem kell költened. Ahogyan korábban írtam ezek nem kerülnek a tulajdonodba, de nem is kell az infrastruktúra menedzselésével foglalkoznod.

A legnépszerűbb ingyenes weboldal készítő szoftverek

Ha végleg elhatároztad magad az ingyenes weboldal készítés mellett, akkor egy Google keresést követően számtalan ajánlatot láthatsz magad előtt. Hogy könnyebben menjen a válogatás nézzünk néhány népszerűbb megoldást.

wix

Wix

Az egyik legnépszerűbb ingyenes weboldal készítést biztosító szoftver a maga több, mint 100 millió felhasználójával. Teljeskörű szolgáltatást biztosít, így a tárhelyet és a domain is kezelik helyetted. Könnyen kezelhető drag and drop felülettel rendelkezik és már az ingyenes verzióban is több sablon közül választhatsz.

Nagy előnye, hogy könnyen összeköthető a Google Analytics szoftverrel és különálló alkalmazások is hozzáadhatóak. A legnagyobb hátránya, hogy az ingyenes verzióban reklámok jelennek majd meg a weboldalad minden egyes aloldalán.

weebly

Weebly

Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Wix. Tárhely és domain biztosítás, egyszerű kezelőfelület, e-kereskedelmi funkcionalitás, szóval az alapok itt is adottak, azonban reklámmentes már az ingyenes csomag is.

site123

Site123

Az egyik legrégebben működő és legrugalmasabb megoldás a felsorolásban. Egészen sok testreszabási lehetőséget például képi tartalmat, vagy betűtípust biztosítanak a náluk weboldalt készítőknek. Emellett korlátlan számú aloldalt készíthetsz, ami sokak számára fontos tényező lehet.

squarespace

Squarespace

A leginkább reklámozott opció a felsoroltak közt, jó eséllyel találkoztál velük egy YouTube videó előtt. Nagyon hasonló a Wix-hez, de itt talán egy fokkal letisztultabbak, minimalistábbak a dizájnok és maga a kezelőfelület is.

weboldal befektetés

Hogyan spórolhatsz a weboldal készítés költségein?

Ha a cikk olvasás közben megfordult a fejedben, hogy talán érdemes lehet egy kisebb összeget a weboldal készítésre áldozni, akkor is tudok adni néhány tippet, hogy hogyan valósítsd meg ezt minél olcsóbban. Nem kell hatalmas összegeket fordítanod a folyamatra, néhány ezer forintos befektetéssel és a rendelkezésre álló ingyenes lehetőségek kihasználásával igazán profi honlapot készíthetsz magadnak.

Válassz ingyenes rendszert

Ma már rengeteg olyan weboldal készítést támogató szoftver közül választhatsz, amelyek ingyenesek és nem kell olyan szintű kötöttségekkel számolnod, mint a fentebb felsoroltak esetén. Ilyen többek közt a WordPress is, mely ingyenesen letölthető a WordPress.org-ról. Használatával szinte bármilyen típusú weboldal elkészíthető. Nem kell hozzá más, mint egy évi néhány ezer forintos domain, tárhely valamint egy kis idő amit a rendszer megismerésére fordítasz.

Használj ingyenes sablonokat és bővítményeket

A legtöbb weboldal készítő szoftver köré egész kis iparág épült. Ennek köszönhetően számtalan bővítmény áll rendelkezésedre, a legtöbbjükért pedig még fizetned sem kell. Ezekre az ingyenes kiegészítőkre alapozva úgy építhetsz profi üzleti oldalt, hogy a domainen és tárhelyen kívül semmilyen extra költség nem fog felmerülni.

Ajánlott cikk: A legjobb WordPress bővítmények

Takaríts meg pénzt a tárhely és domain vásárlása során

A legtöbb weboldal készítő szoftverhez nem szükséges óriási tárhelyet bérelni. Kezdésként elég egy 1-2 gigabyte kapacitású tárhely ami a jobb szolgáltatóknál is egy kb. 3-4 ezer forint egy évre.

A domain megvásárlásán is spórolhatsz, bár itt a kedvezmény hosszú távon fog megjelenni. A domain regisztrációja során lehetőséged van azt hosszabb időre igénybe venni és ilyenkor jelentős kedvezményekhez juthatsz.

Gyakran ismételt kérdések

Lehet-e ingyenesen weboldalt készíteni?

Igen, manapság már számtalan szoftver áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy ingyenesen elkészíthessük saját weboldalunkat.

Melyik a legjobb ingyenes weboldal készítő program?

Mivel szinte mindegyik szoftver rendelkezik valamilyen megkötéssel, ezért a személyes preferencia, hogy számodra melyik lesz a legjobb választás. A cikkünkből megismerheted a legnépszerűbb megoldásokat.

Szükséges programozói tudás ezen szoftverek használatához?

Nem, nem szükséges, azonban minimális programozói ismerettel jóval többet ki lehet hozni a szoftverekből.

Tényleg teljesen ingyenesek ezek a megoldások?

Igen, a legtöbb szoftver rendelkezik teljesen igénybe vehető csomaggal. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy ezek az ingyenes csomagok funkcionalitásukat tekintve korlátozottak.

Milyen hátrányokkal járnak az ingyenes weboldalak?

A szolgáltatók általában reklámokat jelenítenek meg az elkészült weboldalon. Emellett csak minimálisan testre szabhatóak, kevés funkciót biztosítanak, valamint a csomagokhoz adott domain és tárhely a szolgáltató tulajdona.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pocket
small_c_popup.png

200+ Ingyenes marketing eszköz​

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy minél jobb élményt tudjunk nyújtani