core web vitals
Szűcs Máté
Szűcs Máté

Core Web Vitals – Új rangsorolási tényező

Tartalomjegyzék

Mi az a Core Web Vitals?

A Core Web Vitals, vagy magyarul Alapvető webes vitals-mutatók olyan mérőszámok összességét jelenti, melyeket a Google fontosnak tart a felhasználói élmény szempontjából.

Ezeket a mérőszámokat még 2020-ban vezette be a Google a köztudatba, azonban rangsorolási tényezőként csak 2021 májusa után tekinthetünk rájuk. A Google ugyanis hagyott a weboldal tulajdonosoknak egy kis időt, hogy felkészüljenek a változásokra és a szükséges módosításokat megtehessék.

A Core Web Vitals egyébként három mérőszámot takar és ahhoz, hogy a weboldalad megfeleljen a teszten, mindhárom mérőszámot illetően legalább értékelést kell elérned.

Ebben a cikkben ezekről a mérőszámokról fogok bővebben írni, valamint hogy hogyan tekintheted meg a saját weblapod teljesítményét. Kezdjünk is bele!

Miért érdemes a Core Web Vitals számokkal foglalkoznod?

Nagyon egyszerűen megfogalmazva azért, mert befolyásolja a Google találatai közt elért helyezésed.

Jelenleg több, mint 200 különböző rangsorolási tényezőt vesz figyelembe a Google algoritmusa, így egy tökéletes pontszámmal valószínűleg nem fogsz azonnal mindenre első helyen rangsorolni.

Viszont ha számodra kiemelt fontosságú a keresőből érkező forgalom, akkor ez előnyödre is válhat, hiszen egy olyan eszközt kaptál, amit 100%-ig képes vagy befolyásolni. Egy teljesen optimalizált weboldallal már egy tényezőben biztosan megelőzheted a versenytársaidat.

Egyébként nem különösebben nehéz elérni, hogy a weblapod megfeleljen az irányelveknek, főleg, hogy a Google Search Console feltárja számodra az esetleges hibákat. De erről majd később írok a cikkben.

Mi itt a Featuresnél anno néhány óra alatt kijavítottuk a hibákat és azóta is megfelelő a weboldal minden aloldala.

A Core Web Vitals mérőszámai

Ahogyan írtam három mérőszámról van szó, melyek az oldal betöltési sebességének bizonyos tényezőit, az oldal stabilitását és reszponzivitását méri. Nézzük őket egyesével!

core web vitals google
A mérőszámok angolul

Largest Contentful Paint (LCP)

Az LCP mérőszám azt mutatja meg számunkra, hogy mennyi idő telik el aközött, hogy az oldal elkezdte a betöltés folyamatát, addig amíg a adott weblap legnagyobb kiterjedésű elemét megjelenítette. Ez az elem jellemzően egy nagyobb méretű kép, h1 fejléc, egy hosszabb szövegblokk, vagy egy háttérként használt kép szokott lenni.

Minél alacsonyabb az LCP értéked, annál jobb, hiszen annál gyorsabban jelenik meg a weboldalad legnagyobb méretű tartalma.

A cikk írásának pillanatában a Google a 2,5 másodpercnél alacsonyabb LCP értéket jelöli meg értékként. Az aktuálisan alapként használt értéket itt tekintheted meg: web.dev/vitals

core web vitals sebesség
És a mérőszámok magyarul is

First Input Delay (FID)

Az FID azt az időtartamot méri, ami a látogató interakciójától a böngésző reakciójáig tart. Többek közt ilyen interakció, mikor a látogató rákattint egy linkre, elkezd adatot megadni egy űrlapon, vagy kipipál egy jelölőnégyzetet.

Ezek a másodperc tört része alatt végbemenő interakciók, így az LCP-től eltérően a mérőszám is egy nagyságrenddel alacsonyabb értékeket vár el. Itt az ajánlott érték kevesebb, mint 100 ms.

Cumulative Layout Shift (CLS)

A CLS a weboldal stabilitását mutatja meg. Gyakorlatilag azt méri, hogy mennyire mozdulnak el a betöltés során és azt követően a weblapot alkotó elemek.

Volt már olyan, hogy rá akartál kattintani egy elemre, de az menet közben elmozdult és nem az elemre kattintottál, hanem valami egészen másra? Ezt a mozgást figyeli a CLS.

Itt egy elég absztrakt mérőszámot ad meg a Google, mely az elmozduló elem “fontosságát” és a mozgás mértékét veszi figyelembe. Itt az értékelés eléréséhez 0,1 alatt kell maradnod.

Hogyan tudhatom meg, hogy a weboldalam megfelel-e a Google feltételeinek?

Több eszköz is rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy megvizsgáljuk weblapunk Core Web Vitals szerinti teljesítményét. Most két a Google által fejlesztett eszközt mutatok be ezek közül.

Google PageSpeed Insights

A PageSpeed Insights egy népszerű eszköz, mely elsősorban a weboldal sebességét és szerkezetét vizsgálja. Korábban arra használhattuk, hogy megtudjuk milyen gyorsan tölt be weboldalunk, illetve milyen problémák megoldásával javíthatunk rajta.

A Core Web Vitals bevezetése óta, azonban már az előbb felsorolt mérőszámok eredményeit is megismerhetjük, illetve, hogy jelenleg megfelel-e a weboldalunk a feltételtendszernek vagy sem.

Ezzel az eszközzel egyesével vizsgálhatjuk meg a weboldalunk aloldalait. Igaz, hogy nagyon részletes útmutatást ad a javítandó elemeket illetően, de sokan inkább az egész oldalt vizsgálnák, hiszen ez jóval gyorsabb és azonnal kiszűrhetőek az alacsonyan teljesítő oldalak. Ebben az esetben a Search Console lesz segítségünkre.

alapvető webes-vitals mutatók
A Features.hu PageSpeed Insights eredménye a cikk írásának pillanatában

Google Search Console

A Google Search Console használatával rengeteg információt nyerhetünk ki weboldalunk teljesítményét illetően. Már a Core Web Vitals teljesítményt is megismerhetjük.

Ehhez nem kell mást tenned, mint megnyitni a Search Console weboldalát és az oldalsávból kiválasztani az Alapvető webes-vitals mutatók elemet.

Két grafikont fogsz magad előtt látni. Az egyik a weboldalad asztali változatának teljesítményét méri, a másik a mobilos változatot.

Ha rákattintasz a Jelentés megnyitása gombra, akkor részletesen láthatod, hogy van-e probléma a weboldaladon és ha igen, akkor az milyen jellegű.

A felsorolásból kiválasztva egy adott problémát, láthatod hogy mely aloldalakat érinti.

webmester eszközök riport
Az oldalsávban találod a riportot
core web vitals riport
Így néz ki a mobilos és asztali webes vitals riport

Fontos információk a Core Web Vitals-ról

A Search Console használatával láthatod, hogy két részre van bontva a weblapod teljesítménye asztali és mobilos elemekre. A Core Web Vitals megfelelőség vizsgálatakor a Google azonban csak a mobilos eredményt veszi figyelembe, szóval ha asztali verzión megfelelsz, de mobilon nem, akkor bizony nem felel meg a weblapod a feltételrendszernek.

Ha kijavítottad valamelyik felsorolt hibát, akkor érdemes indítanod egy vizsgálatot. Ez a vizsgálat jó esetben is napokig fog tartani. Hogy miért? A Google a vitals mutatókat a Chrome User Experience Report eszközéből kinyert adatok alapján vizsgálja.

Ide az adatok olyan Chrome felhasználóktól érkeznek, akik részt vesznek ebben a programban. Tehát a mérőszámok valós felhasználók, valós böngészési adatain alapulnak.

A mérőszámok elvárt értékeit a Google időnként megváltoztatja, így érdemes néha ránézni a a web.dev weboldalára, vagy valamelyik fentebb listázott eszközre.

lightouse pontszám
+1 – A Google Lighthouse Scoring Calculator nevű eszközével ki is számolhatod, hogy melyik mérőszám mekkora mértékben befolyásolja az oldal teljesítményét

Végső tanácsok

A Core Web Vitals egy olyan SEO tényező amit végre teljes egészében kontrollálhatunk. Nem a világvége, ha nem felel meg a weboldalad a követelményrendszernek, de ha a weblapod forgalmának jelentős része érkezik organikusan a keresőből, akkor érdemes időt szakítanod rá.

Ha WordPress alapú weboldalad van, akkor egészen könnyű dolgod van. Ahogyan írtam, egy délutánt rászánva mi is Core Web Vitals “kompatibilissé” tettük a Features.hu-t. Ezzel máris előnyt szerezve az olyan versenytársakkal szemben, amelyek nem felelnek meg a követelményrendszernek.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pocket
small_c_popup.png

200+ Ingyenes marketing eszköz​

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy minél jobb élményt tudjunk nyújtani