CMS
Szűcs Máté
Szűcs Máté

Mi az a CMS? A tartalomkezelő rendszerek alapjai

Tartalomjegyzék

Néhány évvel ezelőtt, mikor még a statikus weboldalak örvendtek a legnagyobb népszerűségnek, egy kép, vagy szöveg lecserélését is fejlesztőkre kellett bízni, hacsak nem értettél a programozáshoz. Aztán jöttek a CMS-ek és az egész iparág megváltozott. Ma már komplexebb kérések esetén sem kell szakértőkhöz fordulnod, hiszen egy jól megválasztott CMS rendszerrel, a weboldalad igen sok elemét módosíthatod egyetlen sor kód beírása nélkül is.

Mi az a CMS?

A CMS (Content Management System), vagy magyarul tartalomkezelő rendszer, egy olyan szoftver melynek segítségével a meglévő tartalmaid módosíthatod, illetve új tartalmakat hozhatsz létre egy könnyen kezelhető felhasználói felületen keresztül, fejlesztői segítség nélkül.

Gyakorlatilag egy olyan keretrendszer mellyel könnyen megváltoztathatod a weblapod megjelenését, új szöveges, képi, vagy videós tartalmakat tölthetsz fel, új aloldalakat készíthetsz, vagy akár új funkciókat adhatsz a weboldaladhoz.

A CMS-eket kifejezetten azzal a céllal hozták létre, hogy megszűntessék a fejlesztőktől való függőséget és biztosítsák a felhasználók számára, hogy a leggyakoribb webes módosításokat maguk is elvégezhessék.

Mivel ezen a piacon is elég nagy a verseny, így egyre fejlettebb tartalomkezelő rendszerek közül lehet válogatni. Ma már eljutottunk odáig, hogy egy üzleti weboldal, vagy webshop elkészítését egy a CMS-ben jártas felhasználó, fejlesztői segítség és extra kódolás nélkül is megoldhatja.

A felhasználói ugyan csak egy egyszerű kezelőfelületet lát csak, viszont a CMS-ek nagyon komplex rendszerek, ezért röviden bemutatom a működésüket.

tartalomkezelő rendszer

Hogyan működik egy CMS?

Ahhoz, hogy megértsük a tartalomkezelő rendszerek működését, ahhoz tudnunk kell, hogy hogyan is épül fel egy weboldal.

Első lépésként HTML kódra lesz szükségünk. Ezen programozási nyelv használatával építjük fel az oldal vázát, így az oldalt felépítő blokkok, a navigációs sávok, a képek és a szövegek is ennek segítségével kerülnek fel az oldalra.

Ezt szokta követni a CSS megírása. A CSS kódok segítségével a HTML vázat tudjuk méginkább testre szabni. Változtathatunk többek közt az elrendezésen, vagy a blokkok és elemek megjelenésén.

Majd egy egyszerűbb oldal esetén befejezésként némi Javascript kódot is felviszünk. Ezzel még komplexebb funkcionalitást adhatunk a már meglévő elemekhez.

Ha készen vagyunk az kódbázist tartalmazó egyes fájlokkal, akkor ezt fel kell töltenünk az előre konfigurált tárhelyünkre, hogy elérhetővé tegyük az internethasználók számára.

Ha módosítani szeretnél a weboldalon, akkor ezeket a fájlokat le kell töltened, meg kell ejtened a módosításokat, ellenőrizned kell, hogy minden megfelelően működik-e, majd vissza kell azokat töltened a tárhelyre.

Persze, ezen folyamatot is le lehet egyszerűsíteni, de láthatod, hogy rengeteg problémától megkímélheted magad, azzal, hogy CMS-t választasz egy statikus megoldással szemben.

A tartalomkezelő rendszerek esetén egy felhasználóbarát felületen keresztül, vizuálisan szerkesztheted a weblapod tartalmát.

A kért változtatásokat a felhasználói felület és a weboldal fájljai közé ékelt rendszer végzi el számodra. Sőt a legtöbbször nem is beszélhetünk fix fájlokról, hiszen sok CMS esetében ad-hoc generálódnak a böngésző számára elküldött fájlok.

A CMS-ek előnyei

A könnyű kezelhetőségen kívül számos más érv szól még a tartalomkezelő rendszerek használata mellett. Nézzük ezeket!

Használatukhoz nem szükséges programozói tudás

Használatuk viszonylag könnyen elsajátítható, mivel a CMS-ek általában rendkívül intuitív felületekkel vannak felvértezve. Ahogyan fentebb is írtam a tartalom szerkesztése WYSIWYG alapon történik, azaz amit látsz, azt kapod.

Könnyű kollaboráció és projektmenedzsment

A felhasználói felületet több felhasználói is elérheti. Ebből következik, hogy egyszerre dolgozhat az oldal funkcionalitásán egy fejlesztő, optimalizálhatja a seo-t egy keresőoptimalizálási szakértő, vagy akár tartalmat tölthet fel a szövegíró. Mindezt egy időben, bármiféle konfliktus nélkül.

Ez nagyban hozzájárul a produktivitás növekedéséhez és gyorsabb haladást teszt lehetővé.

Keresőoptimalizálási előnyök

A legtöbb CMS platform már telepítés után felkínál számos keresőoptimalizálási beállítást. Ezt egészítik ki a bővítmények, melyekkel még könnyebbé teheted az olyan feladatokat, melyekhez egy statikus weblap esetén fejlesztőre lenne szükséged.

Többek közt teljesen testreszabhatod az aloldalaid és bejegyzéseid szerekezetét. SEO-barát URL struktúrát alakíthatsz ki. XML oldaltérképet generálhatsz. Tömörítheted a weboldalad tartalmát. Cache-t állíthatsz be a gyorsabb oldalbetöltés érdekében. Átirányításokat állíthatsz be, vagy akár könnyedén integrálhatod a Google analitikai eszközeit.

Sablonok, témák és a oldalépítők

CMS-ek használatával igen könnyen módosíthatod a weboldalad megjelenését. Választhatsz előre elkészített témákat és sablonokat, melyeket testreszabhatsz saját ízlésed szerint. Vagy egy magasabb szintű megoldás az oldalépítő bővítmények használata, melyekkel a weboldal megjelenésének legapróbb részleteit is módosíthatod.

Ingyenes CMS-ek

A legtöbb tartalomkezelő rendszer teljesen ingyenesen elérhető az interneten. Például a WordPress telepítéséhez nem kell mást tenned, mint letöltened a szoftvert, majd telepítened a saját tárhelyedre. Fizetni legtöbbször csak a prémium bővítményekért, vagy témákért szükséges.

Gyors frissítés

Ha új ötleted merült fel a weboldalt illetően, például módosítanál egy elemen, vagy egy új funkciót tesztelnél, akkor azt rekord gyorsasággal megteheted. A legtöbb esetben néhány percen belül elkészítheted az aloldal, vagy elem módosított változatát. Mindezt fejlesztői beavatkozás nélkül.

cms rendszer

A CMS-ek hátrányai

Természetesen az előnyök mellett némi negatívummal is kalkulálnia kell annak, aki egy tartalomkezelő rendszer mellett teszi le a voksát. Nézzük ezeket!

Biztonsági kockázat

A nagy népszerűséggel hátrányok is járnak. Ha egy CMS-ben biztonsági hibát találnak, akkor az jó eséllyel a CMS összes felhasználóját érinteni fogja. Épp ezért kiemelt fontosságú, hogy mindig naprakészen tartsd a tartalomkezelő szoftvert és amennyire lehet minimalizáld a támadási lehetőségeket például minél kevesebb bővítmény használatával.

Nem kerülhető el a tanulás

Kezelésük jóval könnyebb, mintha programoznunk kellene, azonban a felhasználói felülettel meg kell ismerkedni és el kell sajátítani annak használatát. Erre pedig időt kell szánni, azonban ha az alapokkal tisztában vagyunk, akkor az esetlegesen megjelenő új funkciók és lehetőségek használata a későbbiekben már jóval könnyebben fog menni.

Funkcionalitási korlátok

Manapság a legnépszerűbb CMS-ek köré egész kis iparág épült, így a legtöbb felmerülő problémára már kész “dobozos” megoldás áll rendelkezésre. A funkcionalitási korlátok inkább a kevésbé használt CMS-ek sajátossága ám ilyenkor sem kell kétségbe esni, hiszen egy fejlesztő jó eséllyel képes megoldani a felmerült problémát.

A tartalomkezelő rendszerek típusai

A tartalomkezelő rendszereknek alapvetően két típusa van, a nyílt forráskódú és a zárt forráskódú rendszerek. Nyílt forráskód esetén a szoftver alapját képező kódbázis megismerhető, felhasználható és módosítható. Ezzel szemben a zárt forráskódú megoldások esetén nem ismerhetjük meg magát a szoftvert képező kódot.

Nézzük röviden a két kategória jellemzőit.

Nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszerek

A két típus közül ezek az elterjedtebbek. Főleg ingyenességüknek, felhasználóbarát felületüknek és testreszabhatóságuknak köszönhetően.

Általában egy központi kezelőfelületen módosíthatjuk a weblap főbb beállításait és WYSIWYG szerkesztőfelületen szerkeszthetjük a megjelenést és a tartalmat.

A nyílt forráskódú CMS-ek zászlóshajója a WordPress, valószínűleg már hallottál róla. Ismertebbek még a Drupal, vagy a Joomla.

Zárt forráskódú tartalomkezelő rendszerek

A zárt forráskódú CMS-ek jellemzően havidíjas szoftverek, melyek bizonyos funkcióit, vagy már magát a szoftvert is bizonyos mértékű díj megfizetése után érhetjük el.

Nagy pozitívuma ezeknek a rendszereknek, hogy szinte kivétel nélkül biztosított az ügyfélszolgálati segítség. Így ha elakadnál mindig tudsz kérdezni.

Viszont nagy hátrányuk, hogy legtöbbször az üzemeltetőtől függ, hogy milyen funkciók érhetőek el a CMS-en belül. Ha nincs nyitva a szoftver legalább néhány külsős fejlesztő számára, akkor korlátozottabb lehetőségekkel kell szembenézned, mint ha nyílt forráskódú rendszert használnál.

Hogy néz ki egy tartalomkezelő rendszer felülete?

Most, hogy már részletesebben is megismerkedtünk a CMS-ek általános tulajdonságaival, itt az ideje, hogy megnézzük, hogy is néz ki egy ilyen szoftver. A következő néhány bekezdésben röviden bemutatom a WordPress CMS kezelőfelületének fontosabb elemeit.

wordpress cms
Egy frissen telepített WordPress CMS kezelőfelülete

Vezérlőpult

Bejelentkezést követően az admin felületen találhatjuk magunkat. Ez csak a magasabb szintű jogosultsággal rendelkező felhasználók számára érhető el. Közvetlenül a bejelentkezés után a főoldalon a legfontosabb weboldalunkkal kapcsolatos információkat és legfrissebb eseményeket láthatjuk. Ezt a nézetet testreszabhatjuk, így számunkra fontos információkat jeleníthetünk meg rajta.

Bal oldalon találhatjuk a menüsávot, itt sorakoznak a legfontosabb funkciók.

Frissítések

A frissítések menüpontban jelennek meg a WordPress CMS-hez és a telepített kiegészítőkhöz érkező legújabb frissítések. ezeket egy-egy kattintással lefrissíthetjük, ezzel a legújabb verziót futtatva weboldalunkon.

Bejegyzések

Értelemszerűen a bejegyzésekkel kapcsolatos lehetőségeket listázza ez a menüpont. Az Összes bejegyzés pontra kattintva listázhatjuk a weboldalunkon található bejegyzést és gyors módosításokat végezhetünk rajtuk.

Az Új hozzáadása menüpontra kattintva új bejegyzést hozhatunk létre. A megjelenő felületen szövegszerkesztőhöz hasonlóan elkészíthetjük bejegyzésünket, majd publikálhatjuk azt.

Ezen kívül Kategóriák és Címkék segítségével kategorizálhatjuk a bejegyzéseket.

Médiatár

A médiatár az összes általunk feltöltött médiafájl gyűjtőhelye. Itt találhatóak a képek, videók, vagy a pdf fájlok. Ie akár tömegesen is feltölthetsz és tömeges műveleteket is végezhetsz. Találhatsz egy alapfunkciókkal felvértezett képszerkesztőt és egy keresőt is.

Oldalak

A bejegyzésekhez hasonló felépítésű listát láthatsz az Oldalak megnyitásakor. Itt a weboldalad felépítő aloldalakat érheted el és módosításokat végezhetsz rajtuk. Úgy, mint ahogy a bejegyzéseknél, itt is új oldalakat hozhatsz létre, vagy egy oldalt kiválasztva szerkesztheted azt.

Megjelenés

Ebben a menüpontban találhatod a WordPress weboldaladdal kinézetével kapcsolatos legfontosabb beállításokat. A Sablonok almenüben találhatod a megjelenésért felelős sablonokat és innen érheted el az ingyenes sablon könyvtárat.

A Testreszabás menüben a legfontosabb megjelenítési beállításokat találod és jellemzően itt kerülnek elhelyezésre a sablonok beállításai.

A Menük pontban az oldal navigációs menüjét szerkesztheted, míg a Widgetek több helyen is felhasználható blokkokat és azok beállításait tartalmazza.

Bővítmények

Itt a már a WordPress CMS-re telepített bővítményeid találhatod. Emellett az ingyenes bővítményeket tartalmazó központi WordPress adatbázist is elérheted és harmadik féltől származó bővítményeket is feltölthetsz.

Felhasználók

A weboldal felhasználóit és azok jogosultságait tartalmazó menüpont. Új felhasználókat hozhatsz létre, különböző jogosultsági szintekkel és menedzselheted a meglévő felhasználókat.

Eszközök

Olyan kiegészítő eszközök gyűjtőhelye, melyek hasznosak ugyan, de nem lesz folyamatosan szükséged rájuk. Itt találhatod például az Importálás és Exportálás eszközöket, melyek meggyorsítják egy weboldal beállításainak átültetését. Továbbá a Webhely egészség eszközt, mely tanácsokat ad a weboldalad biztonságának és sebességének fejlesztésével kapcsolatban.

Beállítások

A legfőbb beállítások gyűjtőhelye. Minden fontosabb, a weboldal egészét érintő beállítást itt fogsz megtalálni. Ilyenek többek közt az url struktúra, az oldal nyelve, a kommentelés szabályozásai, a honlap címe, a dátumformátum, vagy a média fájlok fontosabb beállításai.

Tanácsok a megfelelő CMS kiválasztásához

Mielőtt megismerjük a legnépszerűbb CMS platformokat nézzük, hogy mi alapján érdemes tartalomkezelő rendszert választani.

Könnyű használhatóság

A CMS-ek épp azért jöttek létre, hogy egyszerűbb weboldal kezelési lehetőséget biztosítsanak, azonban némelyikük még mindig elvérzik ezen a kritériumon. Ez főleg a noname, egy cég által fejlesztett és használt CMS-ekre igaz. A legtöbb esetben nem lesz ezzel problémád, de érdemes döntés előtt jobban is megismerkedni a felülettel.

Tervezési és dizájn opciók

Érdemes olyan CMS-t választani, amely minél több elemét képes vagy szabályozni programozás nélkül. A rendelkezésre álló sablonok ma már alapvető fontosságúak, de ha olyan tartalomkezelő rendszert választasz, amely “full site editing”-et biztosít, azaz a website minden elemét módosíthatod, akkor tényleg teljesen egyedi dizájnt alkothatsz.

Adatok hordozhatósága

Sokan nem gondolnak rá, de lehet, hogy 5-10 év múlva más CMS-t használnál a most választott helyett. Bármikor előfordulhat, hogy megjelenik egy a piacon egy sokkal jobb opció. Épp ezért fontos, hogy a CMS-ben tárold adataidat könnyedén exportálhasd és importálhasd.

Kiegészítők és bővítmények

A megjelenés mellett fontos, hogy új funkciókat is könnyedén adhass a weboldaladhoz. Nem minden CMS érkezik pont azokkal a lehetőségekkel, amelyekre neked szükséged van, de jó ha ezen egyszerűen tudsz változtatni. A bővítmények hozzáadásának lehetősége mellett fontos, hogy kiterjedt bővítmény adatbázis is elérhető legyen, hogy könnyedén válogathass a lehetőségek közt.

Árazás

A legtöbb CMS ingyenesen elérhető az interneten, azonban ahogy említettem vannak havidíjas megoldások is. Érdemes mérlegelni, hogy az extra havidíjért mit is kapsz, hiszen sokszor ugyanazt a funkcionalitást egy ingyenes tartalomkezelőt választva is megkaphatod.

E-kereskedelmi lehetőségek

Érdemes olyan CMS-t választani, amely lehetővé teszi a különböző e-kereskedelmi funkciók integrálását. Lehet, hogy most nem akarsz webshopot indítani, de érdemes előre gondolkodni és olyan opciót választani, ahol ez elérhető lehetőség.

Integrációs lehetőségek

A weboldalad biztosan nem az egyetlen marketing eszköz amit használni fogsz az üzleti céljaid eléréshez. Épp ezért fontos, hogy könnyedén összeköthesd más eszközökkel és biztosítsd a köztük folyó információáramlást. Érdemes többek közt megvizsgálnod, hogy milyen közösségi média integrációt biztosítanak, milyen hogy milyen CMR és email szoftvereket támogat a rendszer.

A legnépszerűbb CMS platformok

Elérkeztünk a cikk utolsó pontjához. Most, hogy már egészen sokat tudunk a CMS-ekről, nézzük a legnépszerűbb szoftvereket.

wordpress tartalomkezelő rendszer

WordPress

A WordPress a világ legnépszerűbb CMS szoftvere. Az interneten található weboldalak több, mint 40%-a ezt a platformot használja.

Teljesen ingyenesen letölthető a WordPress.org weboldalról, mindössze egy tárhelyre és egy domain névre lesz szükséged az induláshoz. Rendkívül sokoldalú rendszer, amely szinte minden weboldal típus megvalósításához használható. Segítségével blogoktól kezdve, webshopokon át landing oldalakig bármi megvalósítható.

Nem szükséges semmilyen technikai tudás a használatához. Annyira népszerű a szoftver, hogy a komolyabban vehető tárhelyszolgáltatók egy gombos telepítést is biztosítanak. Az admin felületre bejelentkezve pedig azonnal hozzáláthatsz weboldalad elkészítéséhez, mivel rendelkezésre áll egy vizuális szerkesztőfelület.

joomla

Joomla

A WordPress-hez hasonlóan a Joomla is régi motoros a CMS-ek közt és ebben az esetben is egy ingyenes szoftverről beszélünk. Kissé komplikáltabb a kezelőfelület, de sok olyan funkció elérhető közvetlenül telepítés után, amit a WordPress-ből csak extra szoftverek használatával valósíthatsz meg, ilyen például az oldal többnyelvűvé tétele.

Ami viszont mindenképp hátrány, hogy kisebb fejlesztői bázis van a szoftver körül, így a nagyon specifikus problémákra nem biztos, hogy találsz megfelelő bővítményt és lehet, hogy fejlesztőt kell bevonnod.

drupal

Drupal

Rengeteg nagy cég és intézmény választása a Drupal. Kevésbé felhasználóbarát, mint az előző két opció, itt nagyobb eséllyel lesz szükséged programozási tudásra, cserébe rengeteg kiaknázható lehetőség áll rendelkezésedre.

Amiben kiemelkedik az a különböző tartalomtípusok menedzselése, így ha tartalomközpontú weboldalt szeretnél, akkor ez nagy segítséget nyújthat már a kezdetekről. Hátrány viszont, hogy a megjelenést jóval nehezebb módosítani, mint például WordPress esetén.

wix

Wix

A Wix egy havidíjas CMS, azonban rendelkezik ingyenes verzióval. Az ingyenes verzió elég korlátozott és csak Wix-es domaint használhatsz, viszont cserébe egy intuitív szerkesztőfelületet kapsz és végletekig egyszerűsített beállítási lehetőségeket. Ha csak egy online névjegykártyára van szükséged, akkor jó választás lehet, viszont a komolyabb funkcionalitásért havonta legalább néhány ezer forintot ki kell majd fizetned.

shopify

Shopify

A Shopify egy igen népszerű e-kereskedelemre kihegyezett CMS. Ha bérelhető webshopot szeretnél, ahol szinte minden készen áll regisztráció után az értékesítésre, akkor ez egy jó választás lehet. Nem kell telepítéssel, vagy tárhely menedzseléssel foglalkoznod, mert ez is a havidíj részét képezi. A fejlesztői ökoszisztémát pedig talán csak a WordPress körözi le, mivel rengeteg sablon és bővítmény közül válogathatsz.

Tetszett a cikk?
Iratkozz fel hírlevelünkre és olvass még több hasonló tartalmat!

Olvass tovább, ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pocket
small_c_popup.png

200+ Ingyenes marketing eszköz​

Emeld magasabb szintre vállalkozásod teljesítményét teljesen ingyenes marketing eszköztárunkkal. Több, mint 200 eszköz havidíj nélkül.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy minél jobb élményt tudjunk nyújtani